TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 19:11 #639589

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jeśli wszyscy myślimy o tej samej roślince :evil: , to sprzedaż i zakup oraz posiadanie nasion są legalne. Karalne jest natomiast uprawianie i dalsze konsekwencje.
Janeczko - my oczywiście nie piśniemy nikomu ani słówka.

Pikuję pomidorki zawsze dwa razy: po raz pierwszy gdy liście właściwe osiągną duże rozmiary ( i kiedy siewki zaczną się tłoczyć w małym kubeczku ) i po raz drugi, gdy zauważę, że kubek 200ml jest stanowczo za mały - wówczas rozsada dostaje kubek 400 ml.
Pikowanie pomidorka ma na celu wzmocnienie i rozwój systemu korzeniowego, stymuluje ( pobudza ) rozrost korzeni i dzięki temu wpływa na lepszą kondycję części nadziemnej.
Znam osoby, które przesadzają rozsadę tylko raz i pozostawiają ją w pojemniku np. 200 ml do momentu wysadzenia w grunt i także są zadowolone z takiego rozwiązania.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, Betula, bietkae, Mamma, Zielona

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 19:20 #639593

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9874
Ja wysiewam rzadko, ale siewki pomidora pikuję w momencie, kiedy pomiędzy liścieniami widać zaczątek liścia właściwego. Zawsze skracam korzenie podczas tego zabiegu i pikuję pod same liścienie, wtedy na całej łodydze pod ziemią wyrastają korzenie, co bardzo wzmacnia system korzeniowy. Do pomidorów używam kufli plastikowych do piwa o pojemności 0,5 l
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Biotit, Betula, bietkae, Mamma, Maggie

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 19:36 #639597

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ci Panowie o których myślimy, nie pukają, tylko z hukiem wchodzą o świcie :happy3: :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, halgla, rozalia, Marlenka, Betula, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 19:50 #639605

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Ja tylko w celach leczniczych.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 20:00 #639612

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W celach leczniczych można od niedawna kupić na receptę po paskarskich cenach importowaną. Uprawa u nas nadal zabroniona.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 20:04 #639616

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Przypominam, że na strychu rosną tylko cztery pomidory i trzy sałaty. :oops: Tak na marginesie to pączki pomidorów tuż, tuż i już się rozwiną :happy4:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 20:04 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:25 #639651

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Marzenka wrote:
Ja wysiewam rzadko, ale siewki pomidora pikuję w momencie, kiedy pomiędzy liścieniami widać zaczątek liścia właściwego. Zawsze skracam korzenie podczas tego zabiegu i pikuję pod same liścienie, wtedy na całej łodydze pod ziemią wyrastają korzenie, co bardzo wzmacnia system korzeniowy. Do pomidorów używam kufli plastikowych do piwa o pojemności 0,5 l

Marzena, jakbym siebie czytał. ;)

Dziś w Auchan Wola Park w ulubionym dziale:
IMG_1853.jpg

IMG_1854.jpg

IMG_1855.jpg

IMG_1856.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Armasza, iwcia55, lucysia, Betula, bietkae, Mamma, Agusiak, Sylwiaaa, Jaedda, Maggie

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:27 #639652

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
www.national-geographic.pl/aktualnosci/l...narkotyki-w-czechach

W Czechach to chyba troszkę za daleko poszło, ale marihuana, LSD i metamfetamina :think:

Co do tematu rozsad, mam zamiar niedługo wysiać pora, majeranek i bazylię grecką, wszystko w perlit.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:33 #639655

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Nosz,cebuli zapomniałam kupić.A byłam w obi :jeez:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Agusiak

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:43 #639659

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Piotr w poprzedni poniedziałek w Auchan we Wrocławiu też stałam przed takimi ścianami. Mąż tylko zerkał kiedy skończę oglądać aż nie wytrzymał i powiedział ,, tu się kupuje a nie ogląda, bierz co ci trzeba i wychodzimy ''. Jak ten mój M człowieka nie rozumie :rotfl1:
W najbliższy piątek będę w innym sklepie to znowu pocieszę oko.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, halgla, Biotit, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:48 #639661

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
A ja tę ścianę chyba z tydzień temu trzy razy obeszłam i w końcu, zdegustowana, kupiłam ogórecznik... :happy3:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pouder, Biotit, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:51 #639662

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mój M. już wie, że jak wpadam w regały z nasionami to przepadam...
Grzecznie zajmuje się swoimi sprawami i nie przeszkadza dopóki nie skończę...woli nie ryzykować :devil1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pouder, Marlenka, Biotit, bietkae, Mandorla

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 21:59 #639666

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Mój M to też niespotykanie spokojny człowiek ale nie rozumie że 1 godzina to za mało na kilka regałów :happy4: Ale, ale kupiłam dwa opakowania sałaty i trzy ogórków chociaż te ostatnie mi nie bardzo potrzebne bo nasiona mam jeszcze z ubiegłego roku.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pouder, Marlenka, Mamma, Mandorla

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 22:08 #639671

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Ja z tego regału w Auchanie wybrałam nasiona tykwy (mieszanka odmian), cebulę siedmiolatkę i dynie Uchiki Kuri. A męża na takie zakupy nie zabieram, do rozwodu mi nie śpieszno :happy3:
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Marlenka, Biotit, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 22:12 #639675

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
A ja wreszcie się odgryzłam mojemu, do tej pory to każdy wyjazd do Obi czy Castoramy to były narzędzia, śruby i śrubeczki i moje tupanie nogami a tym razem moja połówka 2 razy do mnie zachodziła grzecznie pytając czy już wychodzimy. Coś musiałam kupić bo moich pustych rąk by nie zdzierżył. Kupiłam cynie, kiedy robi się rozsadę?
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Marlenka, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 22:23 #639684

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
W marcu.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, bietkae, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 22:27 #639685

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ups, Beatka już napisała. A które wzięłaś?
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 22:28 przez Mandorla.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 29 Sty 2019 22:32 #639689

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Pierwszy raz będę siała cynie to trochę ich kupiłam, nie mogę zrobić zdjęć opakowań bo za ciemno a aparat tylko w telefonie.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum