U mnie wszystkie papryki rosną w gruncie obok pomidorów. Ziemia z obornikiem i nic więcej.
Rocoto potrzebuje dużo miejsce, bo to ogromne krzaki. Słyszałem , że słabo wiążą owoce
w upały, ale ja czegoś takie u siebie nie zauważyłem. Jest to papryka mięsista, dość ostra,
w skali 1-10 jakieś 6-7. o lekko owocowym smaku, ale zapach i smak kapsaicyny trochę inny niż
w chinese , czy annum . Podobno dobra na wrzody, problemy gastryczne
Znalazłem taki opis więc wklejam. Tłumaczenie translate, więc będzie trochę po indiańsku
Opis płodu: 3-7 cm średnicy. Manzano oznacza jabłko w tłumaczeniu. Logiczne jest zatem, że nazwa pochodzi od kształtu płodu przypominającego dziko rosnącą jabłoń. Na cienkich i długich łodygach z maleńkimi włoskami znajduje się wiszący czerwony owoc o średniej grubości ścianie. Rzadkość Manzano Rocoto to niezwykłe czarne nasiona, charakterystyczne dla Capsicum Pubescens.
Opis rośliny: tworzy splątany krzew o grubym szwie i zbliżonej klamrze liści. Jednak w sprzyjających warunkach busz traci swoją zwartość, a gałęzie rosną losowo wraz z wyższym plonem rosnącej przestrzeni. Liście są małe, jajowate. Kwiat odpowiada innej charakterystycznej cechie Capsicum pubescens, mianowicie purpurowym kwiatom i purpurowo-czerwonym pylnikom.
Roszczenia o uprawie: jako jeden z nielicznych odmian to bezwzględnie zaleca się rozwijać poza bruzdach, sadzenie pojemników. Wymaga niższych temperatur, jego naturalne środowisko znajduje się w Andach. Manzano Rocoto Red to wieloletnia roślina, która może rosnąć przez 15 lat! W szklarni będzie tylko rosło, kwiaty spadną. Więc używaj szklarni tylko do wstępnej kultywacji. W New Pace Manzan z powodzeniem rośnie na wysokości 450 m nad poziomem morza.
Możliwe zastosowania: owoce paliwowe są używane wewnętrznie w leczeniu hemmoroidů, reumatyzmu, zaburzenia trawienia, astma. Stosuje się go na zewnątrz w przypadku nerwobólów - bólu pochodzenia nerwowego. Jest to zakład leczniczy. To chili jest również bardzo estetycznie interesującą rośliną i dodaje nawet do kuchni, ma naprawdę szeroką wartość użytkową. Manzano można polecić do bezpośredniego spożycia i do wyciskania do słodko-kwaśnej śmietany.
Inne atrakcje: Znany również jako DRZEWO DRZEWA, jest peruwiańskim dziedzictwem. Popularność tej uprawy pokazuje częstotliwość lokalnych nazw odmian chili: Chile Perun, Gruszka, chili, Chile Manzano, Apple Chili, Rocoto Manzano, Manzano Rojo
Powyższe informacje mają przede wszystkim charakter orientacyjny. Należy pamiętać, że wyniki można osiągnąć na uprawę innych parametrów zarówno w dodatnim i ujemnym kierunku - będziemy zadowoleni, gdy będą dzielić się swoimi doświadczeniami na naszym internetowym forum o rosnącej chilli