TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 08:15 #654887

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23129
Mam 2 odmiany ogórków, które chciałabym mieć na nasiona. Co prawda na razie to marzenie, ale "muszę przemyśleć".
W najgorszym razie zostaje pędzelek i torebka na kwiatek :devil1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Pestka, Mamma, koma, aga

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 08:42 #654890

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62737
Miałam dzisiaj wysiewać ogórki, ale jak rano spojrzałam na najnowsze prognozy pogody, to chyba odpuszczę. W domu mam 24 st. Za ciepło. Biedne ogórki musiałyby w dzień stać na powietrzu w 15st. a na noc musiałyby wracać do domu, bo zapowiadają po 1 st. do temperatury 24 st. Szkoda ogórków i moich nerwów. Ale zrobię eksperyment. Trzy nasionka Andrusa wysieję i dam na strych pod lampy. Teraz temperatura tam spadła, bo było nawet 30 st. I raczej nie będzie już teraz taka wysoka, bo nocami się wychłodzi. Opiszę co z tego wyjdzie :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2019 08:43 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, koma, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 08:57 #654893

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68331
Oj tak - wędrówka "ludów" potrafi dać w kość: przenoszenie kilku, kilkunastu palet z rozsadami dwa razy dziennie bywa uciążliwe, zwłaszcza, jak nie mam do dyspozycji ani balkonu, ani tarasu, a jedynie domowe parapety. Ale i na to znalazłam sposób: w ubiegłym roku, robiąc rozsadę ogóreczków po raz pierwszy i aby uniknąć wybiegnięcia rozsady, zabierałam ją do pracy, gdzie temperatura była znacznie niższa niż w mieszkaniu - codziennie przez bodajże 2 tygodnie. Noce spędzała w domu.

A ponieważ lubię eksperymenty i uwielbiam robić sadzonki, 26 kwietnia wieczorem wyłożyłam na wacik dwie odmiany ogóreczków: Japanese Long i Alpha Beit. Skiełkowane nasiona siedzą już w kubeczkach i czekamy na wschody.

Wiodącą odmianę, Suyo Long, wyłożę po ustąpieniu chłodów, bo jak widać, Zimna Zosia nadejdzie wcześniej.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Miragoral, Kajtkowa, Pestka, Mamma, koma, Maggie, aga, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 09:05 #654897

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Z Suyo Long też poczekam. Ale z wysiewem na strychu Andrusa mnie korci. Zawsze mogę wysiać następną porcję jak pogoda się poprawi. Andrusa mam cała paczuszkę nasion :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, koma, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 09:14 #654899

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Zawsze wysiewam kilka ogórków do szklarni, które pod końiec kwietnia wsadzam razem z pomidorami. Jednak nadchodzące zimno mnie wstrzymuje.
Cóż pomimo małych pierścieni muszą jeszcze jakoś wytrzymać.
20190429_084924.jpg

O ogródkach do gruntu jeszcze nawet nie myślę.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, pouder, Betula, Kajtkowa, Pestka, koma, Ada, Basia Rozyczka, Maggie, aga, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Kwi 2019 12:02 #654921

• logitech55
  • logitech55's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Capricorn i solon zasiany na rozsadę gruntową
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Betula, Kajtkowa, Pestka, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Maj 2019 08:10 #655306

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56828
Ogóreczki Krak F-1 wysiane przez moją Wnusię w ramach lekcji biologii mają się zupełnie przyzwoicie. Rozsada trzymana na balkonie jak widać jest krępa. Pójdzie po chłodach do gruntu pod klosz z PET. Obserwuję z boku, że Wnusia jest bardzo dumna ze swoich ogóreczków.

IMG_1398.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jan4, rychu44, Adasiowa, Miragoral, lucysia, Betula, Kajtkowa, koma, pszczolka, Basia Rozyczka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Maj 2019 09:05 #655316

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13280
Po chłodach muszę wysiać do gruntu. Wracam 17 i będzie za późno. Przykryję włókniną. Powinny dać radę.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Maj 2019 09:08 #655317

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ogórki można śmiało wysadzać do połowy czerwca.
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, Jan4, Miragoral, lucysia, Kajtkowa, Pestka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Maj 2019 09:47 #655326

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14232
Ja zawsze wysiewam do gruntu 8 maja. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, lucysia, Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Maj 2019 09:54 #655328

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Zimą zamówiłam sporo nasion z Chin. Położyłam na waciki sprawdzić, czy będą kiełkować. :think:
Włożyłam 60 nasion, nie wzeszło tylko 3. :woohoo: Wczoraj wszystkie powędrowały do 2 palet. W nocy będą w domu. W dzień eksmisja do folii. A myślałam, że nic z nich nie będzie.
A teraz siedzę i myślę, gdzie im dać miejscówkę w ogrodzie. :jeez:
Miłego odpoczynku. Na zewnątrz trochę kropi deszczyk. Więc odpoczywam. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, magnes

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 09:30 #655478

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dopiszę - z kronikarskiego obowiązku, ale nie tylko - informację z mojego poletka doświadczalnego; tydzień temu 26 kwietnia, wyłożyłam do skiełkowania dwie nowe dla mnie odmiany ogórków: Japanese Long i Alpha Beit.

Nasionka sprezentowała mi Marysia ( Koma ), której niniejszym bardzo dziękuję za niespodziankę :hug:

Po dwóch dniach kiełki ukazały się u Japanese, a po trzech na Alpha.

Pierwsze wschody odnotowałam 2 maja u "japończyka", a dzisiaj ukazało się kolanko u Alphy.

No i ryzyk fizyk: początkowo myślałam o opóźnieniu terminu wysiewu wiodącej u mnie odmiany Suyo Long, ale wzorem ubiegłego roku wyłożę ją na waciki 6 maja, a więc niebawem.
Wszystko przygotowane: kubeczki, podłoże i miejscówka - w mieszkaniu ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Miragoral, Betula, Kajtkowa, koma, Maggie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 09:53 #655482

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja już dziś wyłożyłem do kiełkowania II turę ogórków sałatkowych do uprawy w pionie. Jest ryzyko, że mogą wzejść zanim się ociepli, ale ja mam problem rozwiązany. W Domu Działkowca mam okna południowe, a temperatura aktualnie 14/16 * C
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Betula, Kajtkowa, Maggie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 10:07 #655488

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nasiona Suyo Long błyskawicznie kiełkują i jeszcze szybciej wschodzą, więc przy moich warunkach lokalowych, aby uniknąć wybiegnięcia, wstrzymuję wysiew właśnie do przyszłego tygodnia.
Trzepak do uprawy po sznurkach zyskał nowy wygląd ( pomalowanie drewnochronem ), a w międzyczasie przygotuję rowek z obornikiem i preparaty do oprysków.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Betula, Kajtkowa, koma, Ada, Maggie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 10:23 #655496

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13280
Moje z rozsady nawet nie wybiegły. Tylko dlatego, że nocowały pod szybą. Z to od wczoraj parapet.
20190501_164528_HDR.jpg

Za to jak widać melony wybiegły.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2019 10:24 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Betula, Kajtkowa, koma, Maggie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 12:10 #655517

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ja już nie wytrzymałam. 30.04 dałam na waciki Andrusy. 30 nasion. Wykiełkowały wszystkie :supr3: Siedzą już w doniczkach, ale jeszcze się nie wychlają. Dzisiaj do skiełkowania wyłożyłam Suyo Long. Ochłodzenie nie jest zbyt długie, więc później na ganeczku będzie im dobrze.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, koma, Maggie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Maj 2019 21:25 #655653

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Co będzie lepsze dla moich ogórków zostawić ich w szklarni czy schować do domu bo nie wiem jak zareagują na zimno w dzień bo ogórki znoszą zimne noce tylko wtedy jak w dzień mają upał z tego co zauważyłem a w niedziele i poniedziałek zimno i brak słońca więc temperatura w szklarni raczej nie przekroczy 10 stopni więc ogórki wnieść do domu czy zostawić w szklarni

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Maj 2019 06:54 #655683

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ma, jak swoje nasiona :) . Ogórek Suyo L. w 12 h po wyłożeniu do kiełkowania.

IMG_1401.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, grzesiek59, Jan4, Adasiowa, lucysia, Kajtkowa, koma, najemnik, Ada, Maggie, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.763 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum