TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 06:20 #698394

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Godzina 6.00 temperatura za oknem - 5 * C. Nadchodzącej nocy powtórka z rozrywki . Podobnie w przyszły weekend. Będzie jeszcze trochę biegania z tymi rozsadami.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, pouder, Betula, bietkae, pszczolka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 09:15 #698418

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Rozsady sałaty i cebuli w inspektach nocny przymrozek -6*, zniosły dobrze. Zdjęcia robiłam przez szyby, bo nie chciałam otwierać, jest jeszcze poniżej zera.

F6D63338-710D-467E-AE23-A3B9A4260B11.jpeg

4F3D0F2E-4302-460D-86D9-A244730BA1E6.jpeg

Cebula jeszcze leży, chyba będzie musiała iść do fryzjera :)

53E19524-441E-453D-A21F-9EBC91EA4C52.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2020 09:16 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, rozalia, pouder, Betula, bietkae, Pestka, pszczolka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 19:38 #698546

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Papryka słodka od 10 dni na wacikach, 6 odmian, kiełek pokazały dopiero 2 nasiona dlatego dzisiaj zostały potraktowane wodą utlenioną. Pierwszy raz tak długo mi kiełkują a warunki co roku takie same.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, bietkae, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 20:10 #698552

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
Świeże nasiona, czy kilkuletnie ? :think:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 20:54 #698570

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Wczorajszą noc sałaty i kalarepy spędziły w szklarence, ale grubo okryte włókniną, a łubin przenocował w pokoju. Dzisiaj chyba będzie cieplej, ale na wszelki wypadek powtórzyłam ten manewr.
Pierwsze pomidory wysiane, ostatnia papryka już chyba z tydzień leży na waciku i nic. Może jutro ją poleję wodą utlenioną.
Z radością zauważyłam, że wykiełkowało kilka chropawców - JaNinko :hearts: Za to z bazylią totalna porażka - 5 odmian, i całe dwie roślinki. Trudno, może jeszcze dokupię.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 21:04 #698574

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Moje rozsady, sałata, rzodkiewka i groszek też w foliaczku ale nakryłam po wierzchu włókniną, nic im nie było, ta noc to samo. -8 było rankiem.
Cebulki do cięcia? tzn., że mozna takie leżące, jak pokazuje Janinka skrócic lekko? pytam bo nigdy wczesniej nie wysiewałam cebuli :oops:
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2020 21:05 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 21:07 #698577

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Ja odmianowe bazylie będę siała w przyszłym tygodniu, do przepikowania czeka Piccolino.

IMG_20200315_210330.jpg

Pozdrawiam Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, Betula, Pestka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 21:36 #698583

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
pouder wrote:
Papryka słodka od 10 dni na wacikach, 6 odmian, kiełek pokazały dopiero 2 nasiona dlatego dzisiaj zostały potraktowane wodą utlenioną. Pierwszy raz tak długo mi kiełkują a warunki co roku takie same.
Dzisiaj to pokazałam w moim wątku. Papryka Cheyenne 1 nasionko kiełkuje 2 tygodnie po drugim.
Gdy nasiona stare zdarząją się takie sytuacje.

20200315_102129-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2020 21:38 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, rychu44, pouder, Betula, bietkae, Pestka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 21:52 #698587

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
W tym sęk, że nasiona z zeszłego roku, te ze straganiku też.
pozdrawiam Karina

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 22:03 #698589

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Pierwszy raz siałem paprykę. U mnie nasiona ze straganiku wmiarę dobrze powschodziły, z 30 odmian tylko 6 nie dało znaku życia. Może gdybym cierpliwie poczekał to by wzeszły.
Dla porównania:
Posiałem paprykę pomidorową żółtą i pomarańczową z nasion orginalnych. wschodziły bardzo długo, zółta wzeszła i zaczeła rosnąć a pomarańczowa dopiero 2 tygodnie po niej zaczeła wychodzić z ziemi.

Martwię się tylko pomidorami bo już kilka dni leżą w wacikach na ruterze i nie widać kiełków.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 22:13 #698591

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
pouder wrote:
W tym sęk, że nasiona z zeszłego roku, te ze straganiku też.

Moczyłeś wcześniej nasiona ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 22:19 #698592

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
brodus wrote:

Martwię się tylko pomidorami bo już kilka dni leżą w wacikach na ruterze i nie widać kiełków.
Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej temperatury i wilgotności.
Teoretycznie wschody pojawiają się już po 3-4 dniach od wysiewu.
Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, bietkae, ewakatarzyna, brodus

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 22:50 #698600

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11832
Karinko mnie po raz pierwszy nie wzeszły pomidory wysiane 8 marca wprost do torfu z perlitem. To były nasiona winogronka czyli K14/1 i do dzisiaj nic nie wylazło chociaż doniczka stała w cieple. W piątek na wszelki wypadek wyłożyłam ponownie nasiona ale na wacik i dzisiaj z kiełkami są już w podłożu. Torf z wcześniejszym wysiewem wyrzuciłam bo a nuż za jakiś czas coś by wzeszło a ja tyle nie potrzebuję. Zaznaczam, że nasiona miałam swoje z 2016r. ale je chyba przesuszyłam ponieważ były wyjątkowo drobne a na wacikach zrobiły się pękate :happy:
Paprykę siałam tylko NN Adrian i bardzo szybko powschodziła w perlicie - nasiona moje z ubiegłego roku.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Betula, ewakatarzyna, Mirek19

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 23:07 #698603

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Nasiona pomidorów odkażałem 30 minut w nadmanganie a następnie są włożone pomiędzy 2 zwilżone waciki i leżą na ruterze w foliowym woreczku strunowym.
Może mają za ciepło?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 23:12 #698604

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
bietkae wrote:
Paprykę siałam tylko NN Adrian i bardzo szybko powschodziła w perlicie - nasiona moje z ubiegłego roku.
To jest słodka papryka ?
Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 23:21 #698606

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11832
Mirku ta papryka jest słodka, owoce kuliste niezbyt duże ale za to ścianki bardzo grube, krzaczki niskie, dość rozłożyste oblepione owocami więc dobrze jest je przywiązać do palików bo mogą się wyłamywać.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Armasza, ewakatarzyna, Mirek19

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 23:21 #698607

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
brodus wrote:
Nasiona pomidorów odkażałem 30 minut w nadmanganie a następnie są włożone pomiędzy 2 zwilżone waciki i leżą na ruterze w foliowym woreczku strunowym.
Może mają za ciepło?
Teoretyczna temperatura to około 25-27°C. Taką temperaturę należy utrzymać aż do wschodów.
Pozdrawiam, Mirek
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2020 23:55 przez Mirek19.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 15 Mar 2020 23:33 #698609

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
bietkae wrote:
Mirku ta papryka jest słodka, owoce kuliste niezbyt duże ale za to ścianki bardzo grube, krzaczki niskie, dość rozłożyste oblepione owocami więc dobrze jest je przywiązać do palików bo mogą się wyłamywać.
Dzięki za info.Jestem tutaj od niedawna, dlatego się dopytuję ...
Uprawiasz w donicach,czy w gruncie ?
Pozdrawiam, Mirek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.801 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum