TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 09:31 #660405

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Następna nocka ciepła w granicach 18,8*C do 16,6* rano.Poranek słoneczny,prawie bezwietrznie,tylko pszczółki i kilka młodych trzmieli pracuje na malinach i bezkolcowej jeżynie.Aktualna temperatura w słoneczku 36,6*C,w cieniu 21*.Dziś będzie gorąco.
001-172.jpg

002-143.jpg

003-126.jpg

Już rosną w gruncie i dziś dostaną siarczan amonu.Trzeci nie sfocił się,więc będzie jutro. :coffe: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Marlenka, CHI, Betula, Pestka, Agusiak, Szafirek, hakul, Zygowa, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 09:45 #660407

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Betula wrote:
Szafirek wrote:
A to moje bezimienne nowości. Podpowiedzcie nazwę :screem:

Jeśli pytasz o odmiany tych cynii, to może być trudno.

A więc to cynie? Odmiany nie muszę znać, dziękuję :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Pestka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 09:46 #660408

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Chi, ale Ci się wyjątkowy okaz trafił :eek3: Ciekawe, co będzie dalej.
Załatwiłam się wczoraj, ale nie zamierzam odpuścić roboty. Nie mam tylko pomysłu jak to zabezpieczyć aby nie zainfekować ani nie zaparzyć.
Pogoda przepiękna, jest wręcz upalnie, nie da się nie popracować...
IMG_20190602_091619294.jpg

Tęsknię za grzybkami, więc zrobiłam własną hodowlę boczniaczków.

IMG_20190530_093904677.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2019 10:10 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Marlenka, CHI, Betula, Pestka, hakul, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 09:55 #660409

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21393
Plaster na rany Omnifix E do kupienia w aptece. U mnie rewelacja - doby i tani. Można moczyć
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 09:56 #660410

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Józiu ,piękne hortensje .Jezeli można wiedzieć,dlaczego podlewasz je siarczanem amonu.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Pestka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 10:36 #660417

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Tereniu to jest świeży nabytek,posadzony ponad tydzień wstecz.Jako nowa roślinka dostała pod korzeń właśnie siarczan amonu,który zakwasza podłoże.Wprawdzie w dołek,gdzie wsadzałem sadzonki dałem kwaśną ziemię dodatkowo dostały dziś azotu. :coffe: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2019 10:38 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 11:16 #660421

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
CHI wrote:
Wydmuchrzyca piaskowa zaczyna kwitnąć - jest piękna, ale bardzo ekspansywna. Jak mi "ucieknie" z opon, to dostanie betonową donicę :P

Dobrze, że nie betonowe buty, jak u amerykańskiej mafii :). Wiem, zacny suchar mi wyszedł, ale mam dzisiaj taki z lekka "wisielczy humor".
Co do oparzeń, to ja stosuję olejek lawendowy. Dwa lata temu oparzyłam sobie dużą powierzchnię uda wrzątkiem. Pierwsza czynność to polewanie 10 min zimną wodą. Potem smarowałam kilka razy dziennie olejkiem lawendowym. Bałam się, że skończy się to w szpitalu, a nawet mi blizna nie została. Tylko to musi być czysty olejek do celów farmaceutycznych, nie żaden miks do kominków zapachowych.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2019 11:17 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Mamma, hakul, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 12:40 #660427

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Sporo czasu minęło, jak byłem na forum. Chcę się przypomnieć i chyba będę zaglądał teraz często :)

W piątek i wczoraj trochę sobie pospacerowałem po łąkach (w ramach relaksu), super sprawa.
Kilka fotek roślin dziko rosnących:

P1190519.jpg
P1190521.jpg

P1190726.jpg
P1190733.jpg

P1190727.jpg
P1190735.jpg

P1190731.jpg
P1190734.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 17:26 #660442

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Ta noc była jak do tej pory najcieplejsza, o 5 rano + 19C.
Dziś na działce robiłem małe ciężarki do trzylatków, aby gałęzie w poziomi rosły.

W cieniu było +24C i spadł ciepły, jak za dawnych lat deszczyk.Trwało to ok 20 min, czego efektem w deszczomierzu było 2 l cieplej wody. Idealnie.

Szpak cichutko namawiał szparkową na wspólny domek, może coś z tego będzie? Stworzyli fajny spektakl.

Co do oparzeń,możecie mi wierzyć BURNSHIELD bije wszystko na głowę.
M.in zawiera menthol, który natychmiast uśmierza ból i nie pozwala jak u Marleny rosnąć bąblom, gdyż skutecznie chłodzi komórki. Dobrze zaopatrzyć się również w Octanisept, chyba najlepszy środek antyseptyczny.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rozalia, pouder, Miragoral, Betula, Pestka, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 19:35 #660463

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Piękny słoneczny dzień z temperaturą 26 stopni i lekkim wiaterkiem. W ramach świętowania Dnia Dziecka byliśmy w pobliskiej Kasinie Wielkiej. Tak dzisiaj prezentowały się Beskidzkie "Wyspy" ze szczytu i zbocza Śnieżnicy:
IMG_0388.jpg

IMG_0400.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 19:39 #660465

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo męczący dzień - temperatura w cieniu 30 stopni, w powietrzu mnóstwo wilgoci, niemal bezwietrznie, ale ... roślinki muszą wiedzieć, że ktoś nad nimi czuwa, więc pomimo ostatnich, deszczowych dni obowiązkowo podlałam grządki i rabatki ( uwielbiam obserwować, jak ptaki korzystają z prysznica, jaki funduje im ogrodowy zraszacz :) )
Swój osobisty oprysk dostały też warzywa, niektóre "załapały" się na nawóz, a wszystkie na dobre słowo :)
Posadziłam kolejne pelargonie rabatowe ( muszę odnowić kolekcję, ponieważ kilka własnoręcznie ukorzenionych sadzonek zostało mi skradzionych z klatki schodowej ), ale na pielenie nie miałam już siły. Jednak 6 godzin pracy w tak niekorzystnych warunkach robi swoje ...

Kochani, częstujcie się - zapraszam na podwieczorek ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, sierika, grzesiek59, rozalia, pouder, CHI, Betula, Zielona, JaNina, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 02 Cze 2019 21:37 #660487

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj doszłam do wniosku, że mogę pracować w ogrodzie rano z dwie godziny jak jeszcze słońce nie operuje zbyt mocno i wieczorem z trzy godziny jak już nie operuje zbyt mocno. I to piszę ja, która w 30* upały mogła leżeć plackiem od rana do wieczora pod palącym słońcem :happy:. Dla ochłody zademonstruję poidełko dla pszczół i innych owadów, które zrobił mój Mąż. Jak zwykle poniosła Go fantazja i zrobił kąpielisko dla ptaków :happy: Poidełko :rotfl1:

20190602_081609.jpg

Byłam dzisiaj na targu staroci i w ramach walki z plastikiem zakupiłam takie sobie

20190602_124956.jpg

Po renowacji zademonstruję znowu :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 05:26 #660525

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Witam w piękny słoneczny poranek jest 15*Ć
Życzę wspaniałego tygodnia. :dance:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, Szafirek, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 07:21 #660528

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jest bardzo ładny poranek. Cieplutko. Wstałam o godzinie piątej :eek3: i ruszyłam do ogrodu :happy: . Dokarmiłam dolistnie cały warzywnik, później wyprawiłam Męża do pracy i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku popijam sobie kawkę :) .
Jagody kamczackie można już podjadać

6C11D1A3-A902-4361-B2DE-2DFA6E2BF7A3.jpeg

Porzeczki jeszcze muszą dojrzeć.

DE30A22A-F3B7-426C-9200-71732F5B43A6.jpeg

Miłego i spokojnego dnia

193009F1-3B35-4B2A-860F-6DDB1F5FFDE1.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, Szafirek, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 07:50 #660534

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Przy tych wszystkich zawirowaniach pogodowych, bardzo dobrze, przynajmniej u mnie mają mają się mrówki. Wszędzie ich pełno.
Zauważyłem, że mają swoje wejścia do korytarzy praktycznie przy każdym krzaku pomidora, papryki czy fasoli. Kiedyś jakoś były
kilka gniazda a reszta to ścieżki. No i te wszędobylskie świetnie opiekują się mszycami.Próbuję od kilku lat je przegonić, bez skutku.

Niedawno wykopałem jedno gniazdo przy pomocy urządzenia do wykopywania cebulek np. tulipanów i przeniosłem je daleko.
Jednak po dwóch dniach znowu były ale już nie było gniazda. Może uda się większość przesiedlić.

Kiedyś Kasia (mymysteryy) powiedziała mi, żeby po prostu je polubić. Nie da się, normalnie nie da. :)

Zdjęcie przyrządu do cebul. Nadaje się świetnie do sadzenia rozsad warzyw.

P1190532.jpg
P1190534.jpg

P1190533.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, grzesiek59, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Szafirek, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 08:09 #660537

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
W nocy temperatura wynosiła 17,8*C.Nad ranem spadła do 16,6*.Poranek słoneczny i ciepły.Podwiewa słaby i ciepły wiaterek.Aktualna temperatura w słońcu 28,5* i w cieniu 19*.Znów będzie grzało.Wszystkim fajnego poniedziałku.
003-127.jpg

001-173.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2019 08:18 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Szafirek, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 08:22 #660540

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pięknie. Słonecznie. Ciepło, a wręcz upalnie - nareszcie mamy prawdziwe lato, choć przyznam szczerze, że przyszło bardzo gwałtownie. Różnica temperatur pomiędzy ostatnimi dniami i nocami jest kolosalna i trochę potrwa, zanim nasze organizmy przestawią się na wolniejszy metabolizm. Natomiast dla naszych roślinek taka pogoda to wymarzony raj i osobiście cieszę się z pogodowej zmiany. Obecnie na termometrze 39 stopni ( w słońcu ), lekki wiaterek.

Kwitną donicowe papryczki:

Donicowe pomidorki dotrzymują im kroku:

Kminek zawiązuje nasionka :)

A dla wszystkich zostawiam tajemniczą piękność z życzeniami dobrego i spokojnego dnia :coffe:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Armasza, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Szafirek, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 03 Cze 2019 08:37 #660544

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Już 20 stopni . Zapowiada się upalny dzień. Obudziłam się po 5 i już nie mogłam usnąć, bo za widno i za ciepło. Dziecko odstawione do szkoły, teraz kawka i praca . Miłego tygodnia ! :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Adasiowa, rozalia, Betula, Pestka, Zygowa, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.629 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum