TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 06:57 #660683

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Następna ciepła nocka z temperaturą 18,4*C.Poranek słoneczny i ciepły.Aktualnie termometr wskazuje 19,2 ale termometr jeszcze nie w słońcu.Przyroda się cieszy i rośnie.
002-145.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, Betula, Kajtkowa, Agusiak, aga, JaNina, Zygowa, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 11:25 #660706

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
24*, z tendencją wzrostową, ale, wypatrzyłam przed chwilą takie coś

IMG_20190604_112216.jpg

Chyba pogoda się psuje :rotfl1: :happy4: wiem, to już prawie :crazy:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, podjadek, Adasiowa, Łatka, rozalia, Betula, Kajtkowa, Agusiak, aga, JaNina, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 11:46 #660708

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Termometr na zachodnim oknie wskazuje 26*. Uciekłam z ogrodu, zdążyłam nazbierać trochę jagody kamczackiej, ale tylko jak krzak był w cieniu. Jutro rano znowu pójdę zbierać.
3D03632A-B57F-4EFE-B58C-A2D50610D9E2.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, Betula, Kajtkowa, Agusiak, UllaM, aga, hakul, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 13:22 #660714

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83468
Ładnie te jagódki wyglądają.
W ogóle - cudnie jest. Zaokienny termometr już dociągnął do 30 stopni, słońce z całych sił ładuje moje akumulatory. Trochę energetycznych zdjęć:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, rozalia, Biotit, Betula, Kajtkowa, Agusiak, aga, JaNina, hakul, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 14:33 #660725

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Od rana pięknie i słonecznie, z temperaturą 27 stopni. A teraz zaczyna się chmurzyć i lekko padać, oby tylko przelotnie.A w ogrodzie trwa festiwal irysów :dance: :
IMG_0431.jpg

IMG_0432.jpg

IMG_0433.jpg

IMG_0434.jpg

IMG_0435.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, Biotit, Betula, Agusiak, MARRY, aga, JaNina, hakul, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 14:35 #660727

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Łatko! Widzę, że maczki kalifornijskie już kwitną. Muszę je wysiać. To taka bezproblemowa roślina. Posiałam kilkanaście lat temu u rodziców i są w ich ogrodzie do tej pory. Co roku same się wysiewają.
Gazela! Ślizna czerwcowa rabata.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 14:37 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Agusiak, gazela, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 15:29 #660734

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zapraszam na chwilę oddechu do zacienionego zakątka działki - w mieście od rana piekielny upał, o godz. 6 rano temperatura wynosiła 25 stopni, a teraz nawet nie spoglądam na termometr.

Moja irysowa rabatka jest bardzo skromna; raptem pięć odmian. Właśnie rozpoczęły festiwal kwitnienia :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Łatka, rozalia, Betula, Kajtkowa, Agusiak, aga, JaNina, Zygowa, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 15:34 #660735

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Agusiak wrote:
ANIU zrób wiśniowy paj, nie muszą być koniecznie wiśnie mogą być inne owoce i spokojnie zrobisz go jedną ręką, przepis wrzucałam jakieś dwa tyg. Temu ale jest na blogu "moje wypieki".

Agusiu, wróciłam z działki z kobiałką agrestu i rabarbaru i zabieram się na ciasto "mieszane" - mianowicie połączę oba przepisy ( Twój i Basi ) dopasowując je do moich aktualnych możliwości. Niezależnie od tego, jaki efekt uzyskam, to zawsze będę powtarzać, że każde ciasto domowe, choćby nieudane jest o wiele lepsze od tego z cukierni :)
Jestem ciekawa, jak bardzo nagrzeje się mieszkanie od włączonego piekarnika ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Agusiak, JaNina, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 15:55 #660736

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Aniu, BARDZO nagrzeje :P
Ja zrezygnowałam z robienia bezy, choć miałam odłożone białka z 10 jajek i szkoda mi było to wyrzucać... no nie mam siły, za gorąco. Zrobiłam za to najprostsze w świecie ciacho na zimno - krakersy, masa śmietanowa (luźno ubita śmietana + cukier puder + wanilia) usztywniona żelatyną w listkach i masa krówkowa z puszki. Na wierzch reszta krówki, niesłodkie cappuccino w proszku i płatki migdałowe. Do kawy w sam raz.
W cieniu 30 stopni. Jak wróciłam ze szkolenia, to myślałam, że padnę i usnę, tak mnie przyćmiło od tego upału. Nawet w nocy ma być bardzo ciepło, bo najniższa temperatura nocna dzisiaj to 17 stopni. Pomidorki sobie podrosną.

Przygarnęłam takie oto maleństwo, chyba fiołek, ale nie wiem. Zabiedzone za 1,5 zł, oblezione przez ziemióry, usunęłam mu masę zgniłych liści i korzeni. Może gagatek odbije.

IMG_20190603_211341.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 15:55 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, Betula, Kajtkowa, aga, JaNina, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 16:18 #660737

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Ale ciepłooo...27 w cieniu.Próbuję ogarnąć ozdobne,bo warzywa zajmują tyle czasu,że to czego się nie da zjeść traktuję po macoszemu.A przecież oko też trzeba nakarmić.

20190604_160455.jpg

Berberys złocisty.Nawet jakby nic nie zakwitło,to on daje taki kolor!Pozdrawiam słonecznie... :silly: złociście. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Biotit, Betula, Kajtkowa, Pizza, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 16:19 #660738

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
U mnie dzisiaj na działce o godz.12 było 26*; wiec o cztery stopnie mniej niż wczoraj, a jeszcze wiał delikatny wiaterek, tak ze można było trochę w cieniu posiedzieć. Spokojnego dnia.
8AF8BC57-A079-439A-B2A4-647C5EB7A442.jpeg

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 18:12 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, Betula, Kajtkowa, MARRY, Pizza, aga, JaNina, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 16:24 #660740

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83468
Adasiowa wrote:

Moja irysowa rabatka jest bardzo skromna; raptem pięć odmian.

Aniu, chciałbym, by u mnie kwitły choć trzy :placze: Pokazany irys wytwornie łączy kolory, ma piękny kształt - no po prostu, cudny, choć nie dla mnie...

Oczywiście Małgosi-Gazeli zazdroszczę jeszcze bardziej :oops:
A na dzisiejszą pogodę miast piekarnika, lepiej użyć blendera (lewą ręką ;) ) i mając zamrożone jakiekolwiek jagodowe + gęsty jogurt zrobić domowe lody jogurtowe. Trzy minuty - a ile przyjemności. :tongue2:

Tereniu - co to za róża-terminatorka? Boski kolor! Może ją pokażesz w wątku różanym?
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 16:28 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Kajtkowa, Mandorla, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 17:52 #660745

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Adasiowa wrote:
Moja irysowa rabatka jest bardzo skromna; raptem pięć odmian.

Nie ilość, a jakość. Piękne te irysy na zdjęciu, prześliczne falbanki mają.
Teresko! Ale precyzyjnie przycięty żywopłot. To bukszpan, czy coś innego? Planuję zrobić podobne obrzeże dla mojej rabaty różanej.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 18:10 #660746

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
U mnie dziś szczyt upałów. Jeszcze godzinę temu było 31°C. Teraz chłodniej, tylko 30°C :) Córka wróciła z uczelni tak zmęczona upałem, że nawet nic nie jadła, tylko poszła spać.Ttak jej warszawska komunikacja dała w kość. Macie pomysł na jakiś lekki obiad na te upały? Planuje jutro zrobić chłodnik, ale przydałoby się też coś na drugie. Jakaś szybka sałatka może. Dobrze mi się w takie dni sprawdza gaspacho, ale z kupnych pomidorów to nie ten smak.
Dziś w nocy ma być 18°C, a jeszcze kilka dni temu cieszyliśmy jak tyle miało być w dzień, że ciepło będzie :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 18:14 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, Kajtkowa, Mandorla, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 18:30 #660750

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Zgadzam się, upał to betka, ale ta komunikacja...!
Dla mnie nawet zimą dwa dania to o jedno za dużo ;) , pewnie dlatego, że jestem kuchennym leniem. Ale lubię na przykład tak: puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka tuńczyka, jeśli ma być treściwsze to ugotowany i ostudzony ryż, trochę majonezu i garść pietruszki. Albo: zimne resztki kurczaka, mix sałat, jajko na twardo, gotowe grzaneczki i trochę oliwy. "Wchodzi" nawet w upał.

Pizza, tak, to fiołek, i odżyje na pewno, ale te kamienie to mu zabierz... ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 18:31 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Betula, Kajtkowa, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 18:44 #660752

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Słowo się rzekło - placuszek upieczony. Tak na marginesie : to mój ulubiony obiad ;-)
Zapraszam na wyżerkę ...

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Łatka, Betula, Kajtkowa, Sylwiaaa, Mandorla, aga, JaNina, Zygowa, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 18:44 #660753

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Migdałku! Ja też rzadko gotuję dwa dania, ale samym chłodnikiem mój małż się nie naje :) Czym można zastąpić tuńczyka? Nie kupuję tuńczyka w puszce, innego też bardzo rzadko. Może po prostu upiekę jakąś dobrą rybę, podam z sosem winno-cytrynowym i sałatą z winegretem. A mąż dostanie pieczone ziemniaki na zapchanie :) albo grzanki.
Aniu! Ale kuszące ciasto. Wyobrażam sobie jego zapach.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2019 18:47 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Mandorla, Zygowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 04 Cze 2019 18:55 #660754

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Bea, ja też nie zawsze daję tuńczyka, to jest po prostu najszybsza wersja :P . Może być jakieś pieczone mięso na zimno, może być inna ryba, choćby makrela. A, zapomniałam na śmierć, że jeszcze ananas powinien się tam znaleźć, no, skleroza mnie napadła od tego upału!
Fakt, dla małża chłodnik to może być ciut przymało...
Aniu, ciasto bardzo apetyczne, jeszcze z rabarbarem, mmm! :hearts:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Betula, Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.774 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum