TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 07:18 #657643

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka z temperaturą 10,2,była cieplejsza od wczorajszego dnia (9,5*C) jak i dzisiejszego poranka,gdzie aktualnie jest 9,4*.Też chciałem wysadzić cynie dziś,ale jest za mokro.W nocy również padało.Lada chwila zakwitnie mak syberyjski.Słonecznego dnia życzę Wam i sobie. :rotfl1: :coffe: :drink1: :bye:
003-119.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 08:36 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, UllaM, Szafirek, aga, JaNina, hakul, Zygowa, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 08:22 #657652

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Wreszcie słoneczko przebija się między chmurami i nie pada jest ciepło o 7 godz. 11*C oby tylko nie było żadnej burzy, bo mam już serdecznie dość deszczu przestało padać dopiero nad ranem.O robocie na działce nie ma mowy jest błoto,mam nadzieję że w tym tygodniu posadzę już pomidory i papryki słodkie :flower:
Miłego dzionka :garden1:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, Szafirek, JaNina, hakul, Zygowa, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 08:41 #657657

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
+6, mokro, ale na razie nie pada.
Sądząc po tempie i sposobie (dziki galop) powrotu psów do domu, to odczuwalna jest niższa..

Znalazłam 2 ostatnie kulki i powiesiłam ptakom - w taką pogodę mają przekichane.
Przyleciał dzięciął, ale "nie mój" z jaśniejszym (bardziej w pomarańcz) brzuszkiem:
P5161925.jpg

Mój się odnalazł i go pogonił:
P5161933.jpg

i łupie :)
Spokojnego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, Betula, Mamma, Agusiak, Zielona, UllaM, Szafirek, aga, JaNina, hakul, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 08:44 #657658

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
A ja na odwrót :silly: Bardzo się cieszę, że w końcu solidnie popadało. Co prawda w związku z tym, planowane wysadzanie do gruntu musi poczekać, ale ten deszcz to naprawdę zbawienie dla suchej ziemi.
Ja też mam w końcu jakieś kwiatki :flower2:
"Biedronkowy" rododendron.

20190515_180154.jpg

Irysy też ruszają

20190515_180332.jpg

i niespodzianka, samosiejki pelargoni.

20190515_180407.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 08:49 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Szafirek, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 08:59 #657663

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Ja też się cieszę z deszczu, ale zimno mnie dobija. Dziś 10 stopni, czyli odrobinę cieplej i nie pada, ale pochmurno i mglisto. Depresyjnie i mój nastrój podobny. Miłego dnia :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, aga, JaNina, hakul, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 09:51 #657666

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Mamma, zachowałaś etykietkę "biedronkowego"?
W tej chwili 12o.
Niby nie pada, ale wszystko do cna przesiąknięte. Istny "rain forest" :crazy: . Pędy ogromnej jeżyny bezkolcowej, prawie ostatniej rośliny, z której można coś u mnie "skubnąć", tak ciężkie, że by się połamały, gdyby nie płot, na który upadły. Z trawnika miejscami idą bąble przy stąpnięciu - w kaloszach, rzecz jasna, inaczej się nie da. Tylko ślimaki biegają i kłapią zębami.
A jutro ma znowu padać.
Coś na podniesienie nastroju? Kwiaty mojej paulowni, oczywiście zdjęcie mocno "ściągnięte" zoomem, drzewo kwitnie na wysokości 3-4 m.

Suche, bo fotografowane chyba w poniedziałek...
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 12:29 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, CHI, Betula, Agusiak, MARRY, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 10:15 #657668

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatko, mam etykietki. Kupiłam dwa w promocji po 19.99zł :)
Biały jeszcze nie kwitnie.
To moje pierwsze w życiu ;)

20190516_101158.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 10:21 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 10:55 #657675

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie koło Krakowa 16+ bez deszczu nareszcie. Słoneczko nieśmiało się przebija. Troche mokro ale biore się za wysadzanie. Jutro ma być ładnie ale nie będę mieć czasu więc musze dziś. Miłego dnia wam życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, Betula, Mamma, Agusiak, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 12:27 #657679

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Pytałam o rh z Biedronki, bo oczywiście złamałam swoje postanowienia :hammer: i gdy były, kupiłam cztery różne sztuki. Teraz ogryzam paznokcie, czy choć część okaże się zgodna z nazwą na etykietce.
Jak się zaczyna - to każdy cieszy, ale jak się przekroczy pewną ilość (powiedzmy kilkadziesiąt), niekoniecznie pragnie się dubletów - skąd brać na nie miejsce?

Na Marsa czerwony (rubinowy) ma trochę zbyt jasną gardziel. Ale może to wina elektroniki.
Eskimo bardzo fajna odmiana, zaczyna pąkami bladolila, potem całkiem białe kwiaty.

Życzę powodzenia- i zapraszam do rododendronowego towarzystwa.
Słońce jakby chciało zaświecić, lecz nie wie, jak to zrobić. :blink:
Istotnie cieplej, tarasowy termometr mówi, że +18.
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 13:04 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, UllaM, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 12:37 #657681

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Rano padało, teraz z przerwami wychodzi słońce i wtedy jest naprawdę przyjemnie :drink1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, Mamma, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 13:31 #657690

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Reakcja większości czworonożnych domowników na warunki pogodowe za oknem ( co prawda temperatura wzrosła do 16 stopni, ale niebo od rana jest zachmurzone i dość intensywnie mży i siąpi - jest więc szansa na deszczówkę ) ...

Miłego, dobrego i spokojnego dnia :coffe: :hug:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sierika, Łatka, Betula, Mamma, Agusiak, MARRY, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 14:43 #657703

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wróciłam z ogrodu, nic w ziemi nie idzie robić bo za mokro. Teraz jest +12*, lekki wiaterek. Ale na grządkach to szkoda gadać. Wszystko utytłane w błocie. Sałaty które sadziłam przed deszczami, przyklepane do ziemi, tylko najświeższy listeczek sterczy do góry :jeez: Cebule świeżo sadzone, poprzewracane. Te wcześniej sadzone sterczą :) . Pory też sterczą, ale niektóre otwory się zasypały :ohmy: . Ale to nic, to wszystko da się naprawić, tylko że znowu trzeba robić :dry: Rośliny jednak wydają się być zadowolone

20190516_084919.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, pouder, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, aga, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 14:54 #657704

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Janeczko, przydreptałam z doniesieniem o papryczkach z nasion od Ciebie: Poblano, Mulato, Taze Biber i Carliston pięknie rosną i niebawem rozpoczną kwitnienie ( wszystkie mają tłuste pąki kwiatowe ) - dziękuję :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Agusiak, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 15:08 #657707

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Od godz.12 było upragnione słoneczko więc pracowałem w ogródku.Aktualnie znów chmurki i temperatura 15,6*C.Brak wiatru więc jest w miarę ciepło.Posadziłem 54 cynie i przygotowałem poletko do wysadzenia jutro papryki słodkiej pomidorowej.W tym sezonie mam tylko 24 szt.
001-169.jpg

003-120.jpg

A teraz czekam na :drink1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, pouder, Biotit, iwcia55, CHI, Betula, Renia, Mamma, Agusiak, MARRY, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 18:09 #657723

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Mam i ja - deszcz.Pada od 2 w nocy i chyba jeszcze trochę popada.10 maja spadło 12,5 litra wody na m2,i dopiero dzisiaj.Noce były bardzo zimne dwa,trzy stopnie na plusie i musiały rozsady ogórki i fasolki spędzać noce w domku.Dnie były bardzo wietrzne a temperatura wynosiła około 10* ,także pomidorki musiały siedzieć w domku.teraz jest 13,5 stopni i mam nadzieje ,ze ogórki i fasolka spędza noc na balkonie.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Mamma, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 19:29 #657734

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest 13*C. Dzień był śpiący, ale pomimo dużego zachmurzenia przestało padać i było bezwietrznie.
Popracowałam trochę w ogrodzie i zrobiłam kolację-niespodziankę ;)
Kto zgadnie z czego są placki.

20190516_191630.jpg

Z sosem Tzatziki palce lizać...
Marlena
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 19:33 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 19:51 #657738

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Cukinia?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 20:00 #657741

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Temperatura w dzień +18, rano lekko popadało i spokój był do 17 a później mżawka i konkretna zlewa. Ale udało mi się jeszcze posadzić cynie, tytoń leśny oraz posiać czerwoną fasole i resztę kukurydzy. Czyli plan na dziś wykonany. Deszcz potrzebny jest jak najbardziej, przynajmniej pachnie bo do tej pory wszędzie smród spalin i dymu. Plan na jutro chyba posianie fasolki od Lucysi i posadzenie rozsady jarmużu jak go w ziemie deszcze nie wbiją to może coś będzie, zdecydowanie to nie jest rok na kapustne.
Mamma mi się wydaje, że te twoje placki mogą być z mniszka lub sałaty ;) Wiem ! z pokrzywy :happy4:
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2019 20:04 przez Agusiak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.665 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum