TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach część XI

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Paź 2020 20:17 #731327

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Krecik stary wrote:
Brakuje nam tu Mirka19 czy ktoś wie dlaczego nic nie pisze o historycznych temperatura w RP? ;) ;) :bye: :bye:
Józku, też zauważyłam jakis czas temu nieobecność Mirka19 :tongue1: Mam nadzieję, ze u Niego wszystko w porządku.
Mirku, tęsknimy :bye:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Paź 2020 20:20 #731328

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja dziś zerwałem do końca dynie, pozostawiłem tylko ozdobne. Jutro największą sztukę przerobię.

Piękny Spartacus. Inne czerwone dalie talerzowe to Baeten, By George, Mingus Alex oraz Tiger Bey, która jest o barwie przechodzącej w jasną, lekko różową. Mam zamiar którąś nabyć, czas pokaże którą.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Paź 2020 20:47 #731332

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kurczę Paweł, a co wtedy, jeśli ta dyńka ( Galeaux ) nie spełni Twoich oczekiwań ? Będę miała wyrzuty sumienia :oops:

Czy mogłabym poprosić o dane miejsca, w którym kupujesz dalie ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, bietkae, najemnik, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Paź 2020 22:15 #731349

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Łatka, masz to na co się godzisz. Interweniowałaś? zgłosiłaś?
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 06:17 #731358

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ja kupiłem dalię Cafe au Lait (choć mam poważne wątpliwości czy to nie jest Freurel) i Arabian Night na all. od BENEK195.

Zamówiłem w połowie kwietnia, uciąłem pędy z wyrastających pędów i dałem do małych doniczek z perlitem. Część spaliłem na zbyt słonecznym i ciepłym parapecie :oops: Ale jedna sadzonka mi przetrwała, rośnie i kwitnie jak normalna z kłącza, jestem ciekawy jak będzie wyglądać po wykopaniu.

Żółte dalie mam w rodzinie od lat, wyglądają mi na Kalvin Flootlight, podobnie je rozmnażałem w tym roku z młodych pędów.

Pomysł na ukorzenianie pędów w perlicie podsunęła mi Miragoral. Właściwie tymi daliami to zainteresowałem się pod koniec zeszłego sezonu. Nawożenie jakie zastosowałem to obornik, a właściwie nalewka, a później (jak miałem chwilę wolną) dolistnie nawóz do pelargonii z B. - w ilości +/- 10ml/l. Jeśli będę miał chwilę czasu to wieczorem coś tam jeszcze napiszę co znalazłem w internecie, a sobie ponotowałem.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 07:39 #731363

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :bye:
Ranek chłodny, 6°,mglisty.
Właściwie od kilku dni pogoda jesienna, zimno, ponuro, mokro.
IMG_20201016_072446.jpg

IMG_20201016_072412.jpg

Trzymajcie się cieplutko :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 08:56 #731370

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Słońce chyba się odnalazło, przed chwilą wydobyło się zza zwałów chmur za blokiem na wschodnim krańcu mojego ogrodu:

Zimno, jak dla mnie w każdym razie, rano 6 stopni, ale słonko podciągnie temperaturę, o ile nie zniknie...

gałązka wrote:
Łatka, masz to na co się godzisz. Interweniowałaś? zgłosiłaś?

A i owszem, ja nie, ale mieszkająca bliżej kuzynka mojego męża zgłaszała, prócz tego moi "psi" znajomi, kilka razy była podobno kontrola - i jest, jak jest.

Wczoraj obrywając rajskie jabłuszka zauważyłam ze dwa metry nad głową na pędzie Antike89:

Zostawiam Wam z życzeniami słonecznego piątku.
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 08:57 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 09:19 #731375

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek rzeczywiście był słoneczny a teraz niestety są już chmurki.Termometr wskazywał o godz.6,30 10,4*C.Mam nadzieję,że jednak jeszcze dziś się pokaże.Powiewa lekki wiaterek.Jest zimno i mokro.Ogólnie to występuje tzw.syf pogodowy.Mam grzybki w jagodniku borówki.Szkoda,że nie jadalne tzn.nie znam ich.wszystkim życzę spokojnego weekendu. :coffe: :coffe: :bravo: :bravo: :bye: :bye:

002-322.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 09:41 #731377

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Mam serdecznie dosyć na ten rok deszczu ! :hammer:

pl.sat24.com/pl/pl/rainTMC
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 09:50 #731379

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Dzień dobry zimno pochmurno o reszcie pisać się nie chce +6 ,od luksusów w otoczeniu człowieka bardziej potrzebny jest luksus świecącego słońca :garden1:
Miłego spokojnego dnia wszystkim ,życzę.

20201003_124631-3.jpg

Ostatnie w tym roku chyba .
20200902_172345-3.jpg

Powoli wspomnienie lata .
20200629_151452-2.jpg

:bye: :coffe:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 10:03 #731383

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
A u nas jest ładnie. Nawet bardzo. 9 stopni, co mnie zaskoczyło, bo temperatura odczuwalna dużo wyższa. Spokojnie, bez wiatru, słońce przedziera się przez chmury. Dużo ptaków w ogrodzie, szczególnie na moim warzywniku i wysianym życie :( Na rzece też życie wrze.

DSCN7281.jpg

DSCN7275.jpg

DSCN7269.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 10:07 #731384

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Raptem 6,2 C, nieśmiało wygląda słońce.
Łatka, na to współczuję. Szkoda, że kontrole nie przynoszą efektu. U nas też jest budynek/mieszkanie, w którym ciągle kontrolują i okazuje się, że palą legalnym opałem. Przynajmniej w tym momencie, w którym jest kontrola. wszyscy się dziwią, jak to możliwe? A obok nie można przejść od smrodu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 11:32 #731389

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry!

Nie pada, ale jest chłodno.

Ja już po pracy - weekend, ale za to dużo zaplanowałam prac domowych i różnych innych.

Pozdrawiam serdecznie
IMG_20201016_104105.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 11:43 #731390

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
6st.cały czas mży...
Były chęci na grzyby ale jak zobaczyłam jak jest mokro ,ponuro i mglisto to szybko chęci przeszły...
Smacznego obiadku...potem kawki czy herbatki... :coffe:

20201016_113216.jpg

20201016_113235.jpg
Pozdrawiam,Anka
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 11:45 przez Mejra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 12:18 #731394

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Zapowiada się piękna pogoda na weekend. Były plany podziałać na działce ale niestety nic z tego nie będzie.
U córki w klasie jeden uczeń ma covid więc od dzisiaj do poniedziałku cała rodzina wysłana przez sanepid na kwarantannę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, lucysia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 12:33 #731395

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawe, czy u mnie weekend będzie ładny?Jutro o połnocy kończy się moja kwarantanna, więc w niedzielę ruszam na działkę :dance: Ciekawe, co się tam zmieniło :think:? Teraz zazdroszczę tym, którzy mają ogród przy domu. Mam nadzieje, że i ja za kilka miesięcy do nich dołączę.
Pawle, te kilka dni szybko zleci, a taka kwarantanna to okazja do pobycia razem z rodziną. Zazwyczaj każdemu brakuje na to czasu, teraz jest okazja :wink4:
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 12:37 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, brodus, Bobka, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 14:35 #731396

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Dalej pada deszcz.Teraz jest tylko 7 stopni.
Dość mocno wieje. Gdzie to słońce się schowało :huh:

DSC_0053-a-2.jpg

Dobrego weekendu :garden: :garden1: :drink1: :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Jan4, Łatka, najemnik, Nimfa, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Paź 2020 19:32 #731419

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozmnażanie dalii z sadzonek zielnych: ucina się przyrosty wyrastające z kłącz o długości i tu mam różne informacje: 3 cm (ta informacja jest z Ogrodu Botanicznego UW) oraz 8 cm. Ucina się tuż nad miejscem wyjścia z łodygi. Jeśli sadzonka ma 2 pary liści to pozostawia się jedną parę. Inne informacje mam o tym, że lepiej uciąć sadzonkę z fragmentem bulwy.

Gdyby dalie wsadzić do ziemi, do doniczki np. w lutym lub marcu i pozostawić w domu, to myślę, że można śmiało mieć po 2-3 lub nawet więcej sadzonek z jednej bulwy- zależy ile wypuści pędów. Takie bulwy najlepiej sadzić osobno, przysypać ziemią, tak aby wierzchołek bulwy był powyżej ziemi. Wcześniej taką bulwę namoczyć, niektórzy radzą nawet przez dobę- myślę, że zależy od stanu zmarszczenia.

Informacje o przechowywaniu: można przesypywać trocinami, popiołem drzewnym, piaskiem.

Co do samej uprawy dalii to lubi ona pH na poziomie 6-7. Niektórzy zalecają uszczykiwanie wierzchołków roślin, gdy ma 40cm wysokości.

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.

Aniu co do Galeuxa- coś mi się kojarzy, że z kilkanaście lat temu u mnie rosła taka dynia, tylko wtedy nie byłem zainteresowany ogrodnictwem, ale pamiętam intensywny pomarańczowy kolor miąższu.

Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 19:34 przez najemnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.834 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum