TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach część XI

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 22:54 #734485

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Mejra wrote:
Każdy myślący i odpowiedzialny człowiek w dzisiejszych czasach chyba specjalnie nie będzie narażał innych...

Ja pracuję w punkcie aptecznym na wsi. Codziennie przychodzi do mnie liczne grono Covidian, nawet się nie kryją, że nie odczuwają smaku i zapachu, kaszlą okropnie. Wiem że większość rodziny jest w izolacji, ale oni często mają zameldowanie pod innym adresem niż np. żona mająca wynik dodatni. Wielu specjalnie nie poddaje się testom i chodzi po wsi. W takiej sytuacji prędko się to wszystko nie skończy. Brutalnie mówiąc musi wymrzeć najsłabsza część społeczeństwa.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 00:02 #734489

• ama
  • ama's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Dzisiaj wreszcie był piękny słoneczny dzień i błękitne niebo.I dobrze bo już ta jesienna szarość mocno dołowała.Pokazało się słonko to wróciła energia i chęć działania.
Przygotowałam dzisiaj poletko dla czosnku,trochę późno będę sadzić ,ale może da radę i coś urośnie.
pozdrawiam ama
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rychu44, Łatka, CHI, Mamma, koma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 00:34 #734490

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Iwona M wrote:
Mejra wrote:
Każdy myślący i odpowiedzialny człowiek w dzisiejszych czasach chyba specjalnie nie będzie narażał innych...

Ja pracuję w punkcie aptecznym na wsi. Codziennie przychodzi do mnie liczne grono Covidian, nawet się nie kryją, że nie odczuwają smaku i zapachu, kaszlą okropnie. Wiem że większość rodziny jest w izolacji, ale oni często mają zameldowanie pod innym adresem niż np. żona mająca wynik dodatni. Wielu specjalnie nie poddaje się testom i chodzi po wsi. W takiej sytuacji prędko się to wszystko nie skończy. Brutalnie mówiąc musi wymrzeć najsłabsza część społeczeństwa.

Cóż, żyjemy w takim dziwnym radziecko- katolickim kraju (celowo z małej litery). Przed wyborami premier ogłosił koniec pandemii. Nie ma covida - głosować. Jechać na wczasy,na plaże, do kościołów, na wesela. W końcu do szkół. Dzisiaj jak jest 25 tysięcy zakażonych przez kilka dni, to znowu ogłasza sukces. Problem w tym, że testów jest dużo mniej. W pracy, na bramie sprawdzają nam temperaturę. Potem ludziska na linii stoją w maseczkach poniżej nosa i brody. W przerwie na posiłek pakują się do klitki 4x3 metra w liczbie nieograniczonej.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 01:04 #734491

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29658
Ania Łatka Byłaś w sytuacji bez wyjścia, jak byś nie zrobiła, byłoby źle. Rzeczywiście najlepiej tam nie chodzić, bo to "punkt zapalny". Nic nie poradzisz, taka gmina, oszczędzaj własne nerwy, szkoda zdrowia.

IwonaM Czyli darmowa eutanazja, ale ja się na nią nie godzę, bo wcale nie musi wymrzeć najsłabsza część społeczeństwa. W tej chwili umiera więcej ludzi z powodu braku dostępu do służb medycznych,a nie na CW, nie wszyscy wśród nich należą do najsłabszych.

amaTeż zamierzam w końcu zasadzić czosnek. W razie chłodów przykryj zagon, będzie czosnkowi cieplej, to się ukorzeni. W sobotę przykopywałam obornik, na jakimś małym kawałku mojego warzywnika, a do końca roboty :search:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2020 01:34 przez Babcia Ala.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 07:20 #734494

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wczoraj dopiero późnym popołudniem, nieśmiało wyszło słoneczko. Nie było źle, ale okropnie wiało. Coś tam jednak zrobiłam. Dzisiaj już od samego rana jest słonecznie i jak na razie nie wieje. Na termometrze 3*. Dzisiaj też się pokrzątam. Codziennie coś i się zrobi ;)

4C8139C8-9E0F-4AFA-9CF5-558EF5D3CB36.jpeg

Miłej niedzieli :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 07:54 #734495

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jak ja Wam zazdroszczę chociażby krótkich przebłysków słońca :sad2:
U mnie ciągle szaro, buro, ponuro, wilgotno.Typowy listopad. Temperatura też jesienna, 6°.
Tak jak JaNina też się dzisiaj pokrzątam :drink1:
Kiedyś bardzo spodobało mi się stwierdzenie starszej pani "człowiek inteligentny nigdy się nie nudzi". Nawet przy takiej pogodzie :funnyface:
Niedzielny chlebek już rośnie.
Pogodnej, zdrowej niedzieli :bye:
Moja niezniszczalna Nn, zdjęcie z wczoraj
IMG_20201114_145731.jpg

IMG_20201114_145857.jpg

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 07:54 #734496

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:
Dzień Dobry Wszystkim,
Zapowiada się słoneczny dzień, poranek z temperaturą +8,8°C
Synoptycy na dzisiaj przewidują +14°C,

Historyczne dane - brak :supr3: :jeez:

20201115.jpg

Udanej niedzieli :flower1: :flower2:
:drink1:

Edit -
Serwis pogodowy już działa :teach: :dance:
najwyższa temperatura, +14°C (2006r)
najniższa temperatura, -9°C (2011r)
W poprzednich 30 latach tego dnia padało 16 na 30 razy
Najwyższe zanotowane opady 1,1cm w (2015r)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2020 09:26 przez Mirek19.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 08:08 #734497

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Mirek19 wrote:
:bye: :coffe:
Dzień Dobry Wszystkim,

Historyczne dane - brak :supr3: :jeez:
O to smuteczek :( , zawsze lubię zajrzeć i sprawdzić, powspominać. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rychu44, CHI, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, ama, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 08:31 #734499

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Halo, halo :screem: , to jeszcze raz ja, z prywatą ale nie swoją ;)
Jeśli będziecie robić zimowe zaopatrzenie dla skrzydlatych lokatorów Waszych ogrodów to rozważcie taką opcję www.dogomania.com/forum/topic/352681-baz...sezon-3-do-28112020/
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, CHI, Mamma, koma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 08:36 #734500

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
Iwona M wrote:
Brutalnie mówiąc musi wymrzeć najsłabsza część społeczeństwa.

Obawiam się, że powoli zaliczam się do tej grupy - a mój mąż o podatnych na infekcje płucach to już na bank.

W Karkonoszach nadal pogoda typu "ciepły wiatr", słońce i owszem, ale nie na dnie mojej doliny:

Ten hotel (w budowie) stoi około kilometra w linii powietrznej od mojego tarasu, z którego go "ściągnęłam" , na przełęczy - i pławi się już w słoneczku; ja muszę poczekać do połowy lutego mniej więcej :placze: .
Noc ciepła, o siódmej +8.
Na drewutni nadal kwitnie powojnik Jackmanii - może nie oszołamiająco, ale jak na listopad - pocieszająco.

Dobrej niedzieli wszystkim - najlepiej na świeżym powietrzu, bo tam najbezpieczniej.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2020 08:50 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 09:38 #734501

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32069
Nadal mżawka,mgła.Temp.7 stopni.

Spokojnej niedzieli

20201115_091807.jpg
Maria

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 09:43 #734502

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dalej brak słońca :(
W piątek byłem w Biedronce i Dino, pełno już czekoladowych mikołajów, zaraz zarzucą nas ofertami świątecznymi :jeez:

Jutro mam wolne to chyba wykopię do końca wszystkie dalie, pozostaną mi ,,tylko" kanny.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rychu44, Łatka, CHI, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 10:00 #734503

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9864
najemnik wrote:
Dalej brak słońca :(
W piątek byłem w Biedronce i Dino, pełno już czekoladowych mikołajów, zaraz zarzucą nas ofertami świątecznymi :jeez:

Jutro mam wolne to chyba wykopię do końca wszystkie dalie, pozostaną mi ,,tylko" kanny.

Masz rację, zanim święta nadejdą to człowiek będzie już wręcz znudzony tym towarem w sklepach. Za to w biedrze cebulki tulipanów, narcyzów czy krokusów po 0,99gr :dance:
W Auchanie zaraz po świętach wystawiają nasiona - całe regały różnych producentów.
A we Włocławku dziś troszkę słoneczka:

IMG_20201115_095458.jpg

IMG_20201115_095521.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Łatka, CHI, Mamma, Bea612, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, brodus, JaKasiula, ama, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 10:29 #734505

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
U mnie pięknie i słonecznie (czego i Wam życzę) :dance:

Wczoraj też było ciepło, choć ze słoneczkiem różnie bywało.
Robiliśmy porządki, ale chyba za bardzo "porumakowałam", albo mnie gdzieś podwiało ( w samej bluzie szalałam :oops: ), bo cała noc nieprzespana :jeez: Cosik mocno wlazło w górną część pleców :placze:

W wiaderku 10l. wsadziłam (wyciągniętego spod szafki) batata.
Sprzątając odkryłam, że jednak warto je sadzić, ale w dużo większych pojemnikach.
IMG_20201114_124807705.jpg

Wykopałam też wiadro chrzanu. Ma ktoś fajny przepis na tarty lub z ćwikłą, ale taki, który trochę dłużej poleży?

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i uszy do góry :hug: :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2020 10:51 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Łatka, CHI, olegowa, Bea612, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, ama, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 10:34 #734506

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Trochę chmur, trochę błękitu.
Termometr wskazuje 8 stopni. Wiatr ucichł.
Jeszcze nie wykopałam dalii.
W naszym OBI zaraz po Święcie Zmarłych wystawili dekoracje bożonarodzeniowe :jeez:

DSC02002m-2.jpg

Dobrego dnia :coffe: :comp: :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rychu44, Łatka, CHI, olegowa, Bea612, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, ama, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 11:53 #734512

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Pogoda piękna, słoneczko świeci, wiatru nie ma, jak na listopad to można powiedzieć ciepło 11 st.Jutro znowu jadę do szpitala na parę tygodni na rehabilitację nogi. Rozległy był ten wylew. Przy takiej pogodzie to bardzo przykro leżeć w szpitalu. W tamtym roku też wysadzałem czosnek w listopadzie, wcale nie było za póżno.

Pozdrawiam wszystkich i do połowy grudnia, a może trochę krócej. :hug: :hug: :bye:
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 12:04 #734513

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ależ cudna pogoda. Wyszłyśmy z córcią i posiałyśmy trochę warzyw na próbę. Julka chętnie pomagała a potem poszła na malinki.
Niby jest tylko 10 st, ale wydaje się że jest dużo cieplej.
Oby było jeszcze kilka takich dni. Może wtedy się wyrobię z porządkami.
Julcia jutro do przedszkola a ja w warzywnik. 2 tygodnie przerwy i znów do dzieci. Zobaczymy jak tam wirus nas potraktuje.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 15 Lis 2020 12:23 #734517

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzień dobry!

Piękny i słoneczny dzień, niebieskie niebo, nawet jednej chmurki

Fajnie i ciepło. Ja dzisiaj z kijkami przeszło 11 kilometrów przeszłam, ale jest ciepło to i super się szło.

Zapraszam na deser - rogaliki
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, olegowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, ama, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.878 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum