TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach część XI

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 11:08 #734312

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Bogusiu główka pracuje -niech tam sobie sąsiadki tyją :happy4: :rotfl1:
Smacznego... ;)
Pozdrawiam,Anka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 11:20 #734313

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Przez prę dni tu nie pisałam, bo co to za przyjemność pisać w koło, że szaro, buro i ponuro :( Ale dzisiaj nieśmiało zaświeciło słoneczko :) Częściej się chowa za chmurami, ale są momenty, że jest pięknie. Jest jednak jedno ale. Bardzo mocno wieje wiatr :dry: Zobaczę za godzinę, może wyjdę chociaż na godzinkę :silly: Na razie spoglądam przez okno

IMG_3171.jpg

i widzę, że jeszcze dużo roboty w przedogródku :ohmy:
Wszystkim życzę dużo zdrowia i spokoju.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2020 11:20 przez JaNina.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 11:48 #734316

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Prognoza na ostatnie dni zawiodła na całego. Miało być dość chłodno, słonecznie, bez opadów. Jest dość ciepło, ani promienia słońca póki co nie widziałam, za to obserwuję sobie właśnie, jak coraz intensywniej pada. Szarość, wielka szarość... :search:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 13:49 #734323

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Już wiem, gdzie nasze słoneczko zwiało - do Ani :)
Teraz termometr wskazuje 7 stopni.
Listki, które pozostały na drzewach ani drgną.

DSC_0025-a-3.jpg

Miłego weekendu :coffe: :comp: :garden: :drink1: :bye:
Pozdrawiam Ewa

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 15:46 #734325

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
A w kompostowniku praca wre .
IMG_20201113_131147.jpg

IMG_20201113_133551.jpg

IMG_20201113_133619.jpg
Załączniki:

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 17:34 #734331

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83444
ewakatarzyna wrote:
Już wiem, gdzie nasze słoneczko zwiało - do Ani :)
Fakt. ;)

Ale Śnieżka w woalce - więc jutro może być różnie...

Kochani - muszę rozładować frustrację. A może ktoś mi podpowie, czy jest szansa cokolwiek konstruktywnego zrobić?
Otóż z prozaicznego powodu - skończył mi się papier toaletowy :silly: - musiałam zjechać na najbliższej Biedronki, w Podgórzynie. W "godzinach seniora", bo mi niestety wolno.
Klientki trzy na sklep. Za to pracowników między regałami czterech + pani przy kasie. Żadna z pracownic nie ma zasłoniętego nosa, maseczki ściągnięte na lub pod usta. A jedna lata po sklepie w ogóle bez maski i opowiada, że ktoś w jej otoczeniu czeka akurat na wynik testu, więc jaka ona zestresowana... :mad2:
Oczywiście noga moja tam więcej nie stanie, ale to nic nie załatwia.
Dzwonić do Sanepidu? :rotfl1: Na policję? :rotfl1: :rotfl1:
Z bezsilności nosi mnie od kilku godzin...
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2020 17:48 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 17:39 #734332

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mija kolejny pochmurny dzień, choć uczciwie muszę przyznać, że w południe, zza chmur wyjrzało nieśmiało słońce - zaledwie na kilkanaście minut, ale to już wystarczyło, aby świat stał się bardziej przyjazny; nawet temperatura, ostatnimi czasy dość niska, osiągnęła dzisiaj 10 stopni, a i wiatr ucichł. Na nielicznych drzewach nadal pysznią się kolorowe liście i korale:

Na parapecie budzą się do życia inne listki:

Nastawiłam wreszcie, po raz pierwszy w życiu, ciasto na piernik staropolski, które napocznę 6 grudnia, aby upiec pierniczki. Zapach podgrzewanego miodu, masła i korzennych przypraw zawładnęły całym mieszkaniem:

Niektórzy jednak woleli spędzić ten czas na błogiej drzemce w ciepłym miejscu:

Pozdrawiam cieplutko, życząc wszystkim Ludkom spokojnego piątkowego wieczoru :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 21:19 #734357

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Od kilku dni słońce nie może się przebić. Ciemno, pochmurno i ponuro. Wykopałem dziś kolejne kilka karp dalii.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 13 Lis 2020 23:23 #734365

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Po południu wyszło trochę słoneczka a każdy promyczek niezwykle cieszy :dance:

Bobka wrote:
Małgosiu co to za grzybki do apteki ?

Bogusiu, Marlena jestem :drink1:
Ten grzyb to wroślak różnobarwny. Grzyb o wielu leczniczych właściwościach :)

www.czytelniamedyczna.pl/5818,trametes-v...ywnych-o-szerok.html

Taki powszechny i zdrowy a tak mało u nas znany. Odkrywanie tajemnic otaczającej nas flory jest bardzo fascynujące, no i pożyteczne :happy:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 00:11 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 00:58 #734367

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29660
Mamma w jakich miejscach szukać tego grzyba?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 01:22 #734368

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29660
Łatka wrote:
Klientki trzy na sklep. Za to pracowników między regałami czterech + pani przy kasie. Żadna z pracownic nie ma zasłoniętego nosa, maseczki ściągnięte na lub pod usta. A jedna lata po sklepie w ogóle bez maski i opowiada, że ktoś w jej otoczeniu czeka akurat na wynik testu, więc jaka ona zestresowana... :mad2:
Oczywiście noga moja tam więcej nie stanie, ale to nic nie załatwia.
Dzwonić do Sanepidu? :rotfl1: Na policję? :rotfl1: :rotfl1:
Z bezsilności nosi mnie od kilku godzin...
Aniu teraz dopiero zajrzałam tutaj. Rozumiem Cię doskonale, co za nieodpowiedzialność, bo w opisanej sytuacji cel, który przyświeca "godzinom dla seniora", jest nie do osiągnięcia, tracą sens te godziny. Do Sanepidu dodzwonić się nie można, pozostaje policja lub straż miejska, w sam raz robota dla nich, oni to lubią, to widać. Widziałam jak do Lidla policja podjechała w celu skontrolowania "zamaskowania". Swoją drogą mogłyby przynajmniej w godzinach dla seniorów zakładać te maski. Myślę, że powinnaś grzecznie, ale stanowczo poprosić o założenie maseczki, bo to Twoje godziny i masz prawo egzekwować ich stosowanie się do zasad reżimu sanitarnego i w tym celu poprosić kierowniczkę na salę i zwrócić jej uwagę. Kierowniczki są zazwyczaj na wyższym poziomie niż personel "naziemny", musiałam to kiedyś zrobić, gdy kasjerka inaczej liczyła 7 dni w ciągu których przysługiwał mi zwrot i nie chciała go przyjąć, a na tablicy i na paragonie pisało jak byk "7 dni od daty zakupu", ale dla kasjerki dzień zakupu, to był pierwszy dzień z tych siedmiu. Po interwencji u kierowniczki zwróciła mi pieniądze, po czym powiedziała: "Gdybym to ja była kierowniczką nie przyjęłabym pani tego zwrotu". Na co ja odpowiedziałam: "Właśnie dlatego nie jest pani kierowniczką". Znajomy był świadkiem jak klienci sklepu za brak masek otrzymali po 5 tys. kary, a sklep 30 tys. Piszę to jako argument finansowy w razie gdyby ktoś z Was przy pomocy kierownictwa był zmuszony dyscyplinować personel.

Tak na marginesie. We wrześniu, gdy mało kto nosił maskę, my z synem nosiliśmy. Pojechał na stację benzynową zatankować. Był w masce. Mężczyzna bez maski na jego widok napluł mu pod nogi, a potem celowo zaczął kasłać w jego kierunku. Czy ludzie nie rozumieją kompletnie już nic, dlaczego komuś przeszkadza, że drugi nosi maskę, przecież tego bez maski to nie dotyka, nie krzywdzi w żaden sposób. No ale do tego doprowadziła dobra zmiana, zero tolerancji. I być może z tego powodu mój kuzyn w moim wieku zmarł, miał zwłóknienie płuc, był bardzo ostrożny, jednak niestety złapał CW i w wyniku komplikacji "płucnych" zmarł. Młodzi też to olewają, oni to przechodzą łagodnie, a starziki niech umierają, co ich to obchodzi. Smutny jest koniec tego mojego postu. :(
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 01:58 przez Babcia Ala.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 07:57 #734371

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Początek tego tygodnia przywitał mnie nocnymi przymrozkami. Co prawda było niedużo, ale wystarczyło by pomarzły dalie. Ale to chyba i czas. Ale od środy pada, co prawda kapuśniaczek, ale jest bardzo mokro. Dochodzą mgły, jest bardzo nieprzyjemnie. U mnie w ogrodzie zostały pory i pietruszka. Więcej natki niż korzenia, ale cóż, nie można wybrzydzać. Temperatura +7 stopni. Mam nadzieję, że dziś uda się wybrać resztki i zaorać na zimę. :garden:

Wracając do poprzedniego postu ja też byłam w tygodniu w sklepie. Oczywiście po godzinie seniorów. I wiecie co, zamurowało mnie. Do nas na zakupy przyjeżdżają Litwini. Całymi koszami biorą olej i alkohol. Tylko nie taki zwykły, ale ten z górnej półki w cenie 80-100 zł za butelkę. (Mam na myśli alkohol taki kolorowy, nie czysty). I tak się zastanawiam po co takie ilości, chyba nie do dezynfekcji? :rotfl1:

Miłego, spokojnego dnia. Zdrówka dla wszystkich chorych, trzymajcie się cieplutko. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 08:59 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 08:35 #734374

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:
Witalski,
Ciepły poranek, na termometrze +9,3°C, zachmurzenie całkowite.
W ciągu dnia prognozy przewidują częściowo słoneczny dzień :dance:
Maksymalna temperatura ma wynieść +13°C,
Jeszcze nie zmieniam opon na zimowe...

Historyczne dane -

najwyższa temperatura, +16°C (2010r)
najniższa temperatura, -7°C (1995r)
W poprzednich 30 latach tego dnia padało 13 na 30 razy
Najwyższe zanotowane opady 0,4cm w (1993r)

20201110b.jpg

Słonecznego weekendu :flower1:
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Eleni

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 09:15 #734377

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83444
Alu, we Wrocławiu tak bym zrobiła, jak piszesz, i to bez wahania.
Tu, na wsi, króluje powszechne "zblatowanie", nie raz tego doświadczyliśmy.
Mimo że jedną nogą mieszkam tu dwadzieścia lat, jestem obca, a w sklepie pracują szwagierki i koleżanki z klasy.
Nawiasem, ostatnio przeczytałam "Prostą sprawę" Chmielarza, to co prawda kryminał i intryga jak to w kryminałach, ale dzieje się w mojej gminie i powiecie - i atmosfera oddana bardzo dobrze.
Na samym początku naszej karkonoskiej historii mieliśmy włamanie - chyba we wsi wiele osób wiedziało, kto to zrobił, skończyło się umorzeniem... Teraz mamy prywatne "security" w osobie sąsiadki, która co prawda na policję nie pójdzie, ale ma swoje wpływy ;)
Dla Ciebie, Alu - ostatnia Augusta Louise, ona też się nie poddaje:

A w temacie - dużo cieplej, noc bez szronu na trawie, na termometrze w tej chwili 9 stopni :ohmy: . Ale dość chmurno, coś za coś.

Obok mnie wspaniale kwitnie Velvet Nymph, jego żar niech ogrzeje tych, którym brak słonka:

Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 09:15 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 09:47 #734379

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Babcia Ala wrote:
Mamma w jakich miejscach szukać tego grzyba?

Rośnie na kawałkach ściętych drzew, głównie brzozy. Można też kupić już gotowe preparaty.

Zarośnięty grzybnią pieniek brzozowy przed domem :)

IMG_20201114_095949075.jpg

Z ciekawostek; jest jednym ze składników leku na HIV, więc działa także przeciwwirusowo.
Nie rozpisuję się, bo znów mi post zniknie ;)

Dzień pochmurny 10*C, ciepło. Na słońce się nie zapowiada.
Pozdrawiam i życzę miłej soboty :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 10:21 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 09:49 #734380

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25480
Witajcie ludki :flower1:
Pogoda ciut drgnęła, słoneczko nieśmiało świeci .Temperatura +6
Powinien być ładny dzień ,chociaż piszą o zachmurzeniu, tylko go nie ma na razie i oby tak zostało .
20201105_132940.jpg

Listki spadły i juz wygrabione :)

20201105_133016.jpg

20201105_132824.jpg

Przepraszam za mylenie imion ,a wynika to z tego min :wink2: ,że u niektórych osób nie ma imienia pod nickiem i zapamiętanie wszystkich jest trudne np u mnie :wink2: :hearts:
Piszecie o zachowaniach maseczkowych w sklepach, jak w laboratoriach medycznych nie zakładają ,pisałam o tym to jest szok i ile było przepychanek z arogancką młodą gniewną chyba pielęgniarką, nawet miejscowa prasa po wielu kontaktach w celu ustalenia jak było wzięła jej stronę.Rada przed rozmową kluczową przynajmniej włączyć dyktafon w telefonie ,żałuję że o tym wtedy zapomniałam .
Moja nieżyjąca siostra mówiła znamienne słowa ,że kiedy nasze pokolenie odejdzie to musi być koniec świata .
A ja ciągle myślę o fryzjerze, masz rację Aniu Łatka hm ,tylko w tej mieścinie jest tyle zachorowań ze szok eh i nie wiem na ile ochroni mnie maseczka ,to sąsiednie miasteczko .
Życzę wszystkim cieplutkiego dnia . :coffe: :bye:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 09:56 #734381

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25480
Aniu Mejra :flower1: a co niech kobietki przybiorą troszki ,wsżak meźczyzni nie pieski ,na kości nie lecą :rotfl1: Miłego dnia :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 14 Lis 2020 10:12 #734382

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Po mglistej nocy i poranku, pochmurny dzień. Chłodno, 5°.
W związku z tym, że koleżanka z pracy(na szczęście od dwóch tygodni nie miałam z nią kontaktu) ma covid, tą i kolejne dwie soboty mam pracujące :sad2: Niewiele teraz w ogrodzie zwojuję.
Bogusiu, też już zarosłam :happy3:,a w obecnej sytuacji ograniczam do minimum kontakty z ludźmi, więc chyba czas na zapuszczenie włosów :wink4:
Miłego, spokojnego dnia z choć odrobiną słońca :bye:
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2020 10:12 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum