TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 18:51 #771391

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
Aniu ja ogólnie zachwycam się permkulturą i podziwiam ludzi, którzy potrafią czarować nie stosując zupełnie nic ;) Tak samo zachwycają mnie piękne plony i zadbane warzywniaki, i takie od linijki i te bardziej fikuśne. A już czerwone zdrowe pomidorki na zdrowych krzaczkach to raj dla oczu :lol:

Mi się jeszcze nie wszystko udaje, ale mam nadzieję, że jestem na dobrej drodze. Nawet tegoroczna mozaika pomidora nie pozbawiła mnie optymizmu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, KaśQu

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 19:08 #771397

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agnieszko, w tym roku mam pierwszą w życiu skrzynię permakulturową założoną i prowadzoną zgodnie z wytycznymi ;-) i powiem Ci, że najprawdopodobniej jesienią tego roku założę bliźniaczą. Już teraz wiem, że świeżo przygotowana skrzynia nie nadaje się ( u mnie, w moich warunkach ) do uprawy selera korzeniowego i generalnie korzeniowych ( np. rzodkwi, rzodkiewki ), bo chwilowo dysponuję zbyt małą warstwą podłoża w tej skrzyni, ale już np. sałaty, cebulka, fasolka, pietruszka naciowa i - eksperymentalnie - dwa krzaki pomidorów - nie narzekają i mają się dobrze.
Jednak największym szczęściem, jakie mogło mi się przydarzyć, to mnóstwo dżdżownic, o których jak dotąd mogłam tylko pomarzyć :hearts: oraz fakt, że gleba w tej skrzyni jest cały czas pulchna i wilgotna.

Nie mam większych oczekiwań odnośnie plonów, ale zabawa jest fantastyczna i co ważniejsze: mam kolejne doświadczenie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Agucha8801, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 19:25 #771401

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Moje pomidorki w folii,to mikroski w porównaniu do gruntowych.Ale rosną ładnie,bez problemów,owoców też dużo.

20210724_184431.jpg

20210724_184424.jpg

20210724_184217.jpg

20210724_184135.jpg
Maria

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 21:37 #771414

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Ja w tym roku nie mam się czym chwalić, bo pomidory rosną same i muszą sobie poradzić.
Trochę dziś wyrwałam trawy więc cokolwiek widać.
Grunt:

20210724_205039.jpg

20210724_204201.jpg

20210724_204352.jpg

20210724_204922.jpg

20210724_204751.jpg

20210724_203856.jpg

20210724_203726.jpg

20210724_203618.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2021 21:56 przez whitedame.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 22:11 #771417

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
najemnik wrote:
Pomodoro Jaką ilością roztworu (1ml Infinito+ 1ml Topsin/ litr wody) podlewałeś jeden krzak pomidorów?
.

20 litrów na 54 krzaki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, del, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 24 Lip 2021 23:27 #771425

• Marianna
  • Marianna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 281
Aniu, a nie myślałaś o zainstalowaniu automatu do podlewania? Takiego który można zamontować na kran i zaprogramować żeby podlewało się np co 3 dni? Moje uprawy to ratowało w czasie kiedy miałam dużo pracy i nie byłam w stanie jeździć na działkę częściej niż co tydzień, dwa. Wiadomo że nie podleje idealnie i nie wszędzie i chwastów nie wyrwie :), ale strategiczne uprawy można ogarnąć za pomocą kilku zraszaczy.

Przy okazji, jesteśmy chyba sąsiadkami bo ja też mam działkę pod Poznaniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, del, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 07:17 #771433

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Adasiowa wrote:
Lukas79 wrote:
Sorki, ale tak to troszkę zabrzmiało :)

A nawet gdyby tak zabrzmiało ... to chyba nic złego, prawda ?
Kiedy zaczynałam przygodę z uprawą warzyw i kwiatów, kilkanaście lat temu, to też nastawiałam gnojówkę z pokrzyw i skrzypu.
Teraz, odkąd jestem na Oazie, korzystam zarówno z naszych forumowych preparatów, jak i z chemii, ale jeśli mam do wyboru zdrowie i życie zwierząt rezydujących na działce, to z tej chemii rezygnuję lub stosuję ją w ostateczności.

Uwierz, że ja też nie biegam po ogrodzie z pepeszą za dżdżownicami.

Agucha zadała proste pytanie i dostała od chłopaków precyzyjną odpowiedź. Po coś te produkty mają certyfikaty i ktoś je dopuścił do urzytku w uprawach amatorskich. Chyba nie miał podstępnego planu wytrucia wszystkich dżdżownic w tym pięknym pięknym kraju.

Znam wiele osób podejmujących się super, hiper eco uprawy. Wszystkie prędzej, czy później się poddały.(raczej prędzej) i w miejscu warzywniaka jest trawnik.

Jeden sezon owszem. (zbieg okoliczności, dobra pogoda itd..) ale nie rok w rok. Nie ma takiej matematyki.

Broń Boże - nie jestem przeciwnikiem ekologii i by to działało też bym wolał smarować agrowłókninę drożdżami i nacierał cynamonem. Niestety prawda jest brutalna te środki nie działają i chcąc mieć pomidory trzeba stosować chemię. Mając pomidory w takim stanie, jak Agucha to już trzeba tej chemii nalać odpowiednio więcej. I nadal liczyć na szczęści.
Chemia też oczywiście nie daje nam żadnej gwarancji. Znacząco jednak zwiększa szanse.
Odpowiednio jej używając można zmniejszyć ilości oprysków w porównaniu do producentów. Masz pełną kontrolę ile i co poszło a także stosujesz wszelkie okresy karencji.

Nie da się w obecnych czasach żyć eco. Co z tego, by jakimś cudem udało wyhodować pomidory na samych drożdżach i cynamonie ?

Jaki to stanowi % wyżywienia Waszych rodzin w skali roku ? We wszelkie kwestie związane z jakością powietrza itd. też można by wejść. (prowadzenie pseudoekologicznych upraw np. przy bardzo ruchliwych drogach, skrajnie zanieczyszczonych obszarach kraju)

A jak się całe eco ma do walki ze ślimakami, mszycami itd. ? Generalnie to takie same organizmy żywe, jak przysłowiowe dżdżownice. Mrówki też większość tępi a są to jedne z bardziej pożytecznych organizmów na tej planecie.

Czy pozbycie się takiego stwora w ekologiczny sposób jest bardziej, czy mniej humanitarne, niż pryśnięcie mu między oczy mospilanem ?

By tu już nie śmiecić to można założyć temat o ekologicznym prowadzeniu działki/ogrodu/uprawy i każdy pochwali się swoimi sukcesami w tej materii.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 08:15 #771434

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 862
Łukasz ja tylko chciałam dodać, że akurat moje pomidory się trzymają dzielnie. Na jednym była mozaika ale go zutylizowałam. Sporo czytałam na ten temat i są duże szanse, że to tej pory wszystkie w pobliżu są zajęte ale nie widać lub jeszcze nie widać u nich objawów. Żaden oprysk tu nie pomoże, ale nie szkodzi bo, one w większości pięknie porodziły i sobie dojrzewają powoli. Także już nic więcej z tą mozaiką nie będę robiła nawet jak się pojawi. Ogłowie tylko pomidory żeby szybciej dojrzały. Topsin mam na choroby grzybiczne bo jeden krzak miał początki i prewencyjnie wczoraj wszystko zapsikałam ;) Jadę dziś na wakacje i po powrocie zobaczymy czy nic nie postępuje.

Też znam wiele osób zapalonych na eko, początkowo uważają że nawet zwykły nawóz to trucizna i taki pomidor to już chemia i faktycznie jak ta uprawa nie idzie to się poddają. Ale uwierz,że są też osoby, które świetnie sobie radzą stosując zasady permkultury. Tylko tam nie rządzi człowiek a natura, to co słabo rośnie to już w następnym sezonie może nie mieć miejsca w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, anaka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 08:27 #771435

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
@Agucha udanego wypoczynku !!!!

BTW taki osobny tematy by się chyba przydał. Bo temat długi i szeroki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 08:28 #771436

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jeśli kto ciekawy może poczytać u konkurencji ale wiedzę to i od samego diabła można brać :devil1:
forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&...a6d0cc57e2093509a3a8
forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&...ikroorganizmy#p88252
I odrobinę czarów stosowanych w biodynamice :) winabiodynamiczne.blogspot.com/2010/10/p...y-biodynamiczne.html
Podobnych preparatów naturalnych stosowanych w biodynamice jest 9 [od 500 do 508], a ich receptury zostały opracowane przez Steiner’a, na podstawie własnych, czysto teoretycznych rozważań.
:rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2021 08:33 przez KaLo.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 08:31 #771438

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Lukas79 wrote:
By tu już nie śmiecić to można założyć temat o ekologicznym prowadzeniu działki/ogrodu/uprawy i każdy pochwali się swoimi sukcesami w tej materii.
Mamy wątek o permakulturze
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...kultura?limitstart=0
Jak również bardzo już zakurzony wątek o ekologicznej uprawie warzyw
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-warzyw?limitstart=0
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 11:15 #771457

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Koma, często się pisze że pomidory powinno się podlewać szerzej a nie przy samej łodydze, i ogólnie stosowanie dołków jest złe bo zagęszcza się glebę i korzenie się duszą. Ty zapewne lejesz wodę do cylindrów , krzaki wyglądają bardzo ładnie, spulchniasz co jakiś czas glebę w cylindrze ?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 12:07 #771462

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Tak,wodę leję dp pierścieni. Ziemi nie spulchniam.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 15:13 #771495

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Niedziela na działce z pomidorkami - czyli szczęściarzami, którym udało uniknąć się uschnięcia.
Na przetwory na pewno nie będzie materiału, ale do spróbowania tegorocznych, własnych pomidorków coś powinno się uchować :)

Wspomniana skrzynia permakulturowa - na pierwszym planie dwa pomidory, z czego jeden z zapalonymi owocami:

Pozdrawiam cieplutko wszystkie pomidorowe Ludki :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, koma, najemnik, Kaskawel, Jaedda, del, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, Kapka, ama, Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 15:56 #771504

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Marianna wrote:
Aniu, a nie myślałaś o zainstalowaniu automatu do podlewania? Takiego który można zamontować na kran i zaprogramować żeby podlewało się np co 3 dni? Moje uprawy to ratowało w czasie kiedy miałam dużo pracy i nie byłam w stanie jeździć na działkę częściej niż co tydzień, dwa. Wiadomo że nie podleje idealnie i nie wszędzie i chwastów nie wyrwie :), ale strategiczne uprawy można ogarnąć za pomocą kilku zraszaczy.

Mialem nie pisać, bo może to być uznane za reklamę a nie taki mam cel. Zrobiłem system nawadniania grawitacyjnego
Z beczki sterowanego automatycznie i nie jest wymagany dostęp do sieci

Na działce nie mam dostępu do prądu, musiał bym ciągnąć przewód około 100m. Linia działa trochę na zasadzie wierzy ciśnień.
W beczce będzie rozrobiony nawóz, nawadnianie prosto z beczki odpada z powodu niskiego ciśnienia, a nie będę budował konstrukcji by beczkę podnieś na 3m w górę .

Dlatego w beczce jest umieszczona pompka od kampera 12V , która jest zasilana z akumulatora 12V 7ah ten z kolei jest ładowany przez panel słoneczny 12V 4,5W, i kontroler ładowania

Pompka z beczki , pompuje wodę do zbiornika umieszczonego obecnie na wysokości 2,5m. Z którego już woda do linii leci grawitacyjnie z ciśnieniem 0,25bar.
Za prace pompy odpowiada sterownik oparty na mikroprocesorze
Sterownik można programować dowolnie tzn ustawić ile ma się nalać do zbiornika litrow wody , przerwę i ilość cykli.
Pompka zbiornik 5l napełnia woda w ciągu 25 sekund. Za prawidłowy pomiar odpowiada przeplywomierz
Po uruchomieniu programu już nas nic nie interesuje. W ostatecznej wersji będzie możliwość uruchomienia poprzez SMS.

Jeśli ktoś ma dostęp do prądu, koszt systemu spada, jedynie musi być sterownik, pompka i przepływomierz.

Nawadnianie działa w dwóch tunelach i drugi właściciel jest bardzo

Koszt sterownika to około 70zl

Do tego przepływomierz do kontroli wody:
-przepływomierz w zależności od rodzaju od 10 do 20zł
- pompka campingowa - 50zł
Pomijam koszty przewodów żeby to spiąć w kupę bo jest względnie niski.

To jest cały koszt przy uwzględnieniu, że jest zasilanie- jeżeli nie ma to dochodzi koszt akumulatora, panelu fotowoltaicznego, i kontrolera ładowania. Ale to już według twojego uznania.

Sterownik daje 3 możliwość włączenia:
1- naciskając przycisk na klawiaturze
2- ustawiając włącznie o konkretnej godzinie ( aktualnie tej opcji używam, a konkretnie w nocy)
3- wysyłając SMS do sterownika o dowolnej tzn treści jaką sobie zarzyczysz, u mnie to "Wlacz podlewanie"

Wyłączenie podlewania odbywa się na 3 sposoby:
1- po nawodnieniu zadaną ilością wody
2- na wskutek awarii pompy, awarii przepływomierza, braku wody w zbiorniku z którego zasysa pompa. O każdej z tych trzech sytuacji informuje nas sterownik poprzez wysłanie SMS na wskazany nr.

Do tego w każdym momencie można wyłączyć:
1- naciskając guzik na klawiaturze
2 - wysyłając SMS o odpowiedniej treści.

W przyszłym sezonie już będzie wersja ostateczna, ten sezon traktuje jako testowy.
Mimo to bardzo ułatwił mi podlewanie, często bywało tak że musiałem przed pracą jechać na działkę i podlewać, a tak wysyłam SMS i podlewa się samo :)
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2021 16:56 przez Rolnik90.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Horti, Agucha8801, del, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 16:12 #771505

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Marianna wrote:

Marianko, pozdrawiam z Sierosławia :hug:
Jeśli ocieplenie klimatu będzie przybierało na sile ( a wiele na to wskazuje ), to albo będę musiała pomyśleć o automatycznym podlewaniu, albo przerzucę się na uprawę warzyw "sucholubnych".
Spory problem stanowi moja gleba, która nie utrzymuje wilgoci i jest bardzo lekka i przepuszczalna. Dzięki analizie tejże gleby i zaleceniom Mietka jakimś cudem udaje mi się zebrać co roku warzywny plon, więc właściwie nie mam prawa narzekać. A wręcz przeciwnie :)

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 16:22 #771508

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja nie mam bajerów, bo mam działkę niedaleko, ale kup8łam zestaw do nawadniania za jedyne 100 plnów i to był udany zakup. Jeszcze nie wszystko rozłożone tak jak trzeba, ale polecam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agucha8801

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2021 25 Lip 2021 16:29 #771510

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Też o tym myślałam - takie zestawy widziałam w jednym z marketów za całkiem przyzwoitą sumę, więc bardzo prawdopodobne, że przyszłą wiosną zamontuję takie wspomaganie.
Teraz mam tylko rozdzielnik wody na kranie ( wodę mam z hydroforu i odwiertu ), do którego podłączam dwa węże i biegam sobie z nimi po grządkach. Jeden podłączam do plastikowej rurki z nawierconymi otworkami, a drugi albo do zraszacza ręcznego, albo wachlarzowego. Taki system zabiera mi sporo czasu i nie zawsze zdążę wszystko podlać w odpowiedniej ilości.
Ten sezon jeszcze jakoś przetrwamy, ale następny ... muszę zrewolucjonizować :idea1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801, del

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.852 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum