TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 11:37 #783962

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Co do pogody, to wczoraj wiatr zimny i porywisty, a dzisiaj 6 stopni, pochmurno, po śniegu ani śladu, chociaż wolałabym żeby leżał.

P1100012.jpg

P1100013.jpg

Niektórych to bardzo cieszy:

P1100004.jpg

P1100005.jpg

Dobrego dnia :flower1:
MARRY
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Kaja, Łatka, lucysia, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 12:12 #783965

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Marry, jakbym widziała mojego Dekstera :)
Dzisiaj znowu przywiozłam sobie "kobyloków" od kucyków. Wcześniej pozaprawiałam sobie dołki w warzywniku, później przy przerzucaniu kompostu poszły warstwy tego dobra, a teraz składam sobie pryzmę. Bardzo się cieszę, bo mojej glinie to na pewno się przyda. Nie wiem tylko, dlaczego Mąż na mój samochodzik mówi "gnojowóz" :evil: Daruję mu jednak, bo cały czas mi pomaga :whistle:
Jest ciepło, ale tak wieje, że to żadna przyjemność pracować w ogrodzie. Spuściliśmy tylko wodę z ostatniej beczki i czmychnęliśmy do domu na :coffe:

20211201_115815.jpg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Kaja, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 12:38 #783966

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
JaNinko, masz Dekstera :hearts:
Dajesz świeży obornik do ziemi i nie pali roślin ? Mam kilka worków i złożyłam w pryzmie, bo czytam, że musi leżeć dwa lata, miał być przekompostowany ale jest żywy i nie zdecydowałam się mieszać go z kompostem i kopczykować tak róże, a mam wtedy mniej pracy wiosną.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2021 12:39 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 13:21 #783968

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Kucykowy obornik mam pierwszy raz. Dałam do dołków, wymieszałam z ziemią i zasypałam. Do maja/czerwca jeszcze daleko. Jak się nie rozłoży, to roślinki wsadzę "deczko" obok, tak, żeby korzonki nie dotykały obornika.
To Dekster, nasza baryłeczka

IMG_4576.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Łatka, MARRY, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons, Mariolan76

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 13:51 #783969

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Dzis wieje ,zimno ale jest cudne słonko którego już tak bardzo mi brakowało . Jak jest słońce to jakoś tak mam więcej energii i od razu mam siły coś robić i planować . Nawet moje koty wyszły i leżą na parapecie łapiąc promienie słoneczne .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Łatka, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 14:17 #783970

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Mój kot ma wszystko w nosie.Przez silnie wiejący wiatr nawet słoneczko go nie rusza.Jak zwykle wyleguje się.Dziś przymrozku nie było.Rano o godz.7 termometr wskazał 6,2*C a samochodowy przy gruncie 4,6*.Wieje mocny i przenikliwie zimny wiatr.Słoneczko jest wspaniałe tylko przez szybę okienną.Dziś zakupiłem torf odkwaszony 80l.na wiosenne rozsady. :flower: :flower: :bye: :bye: :) :)

003-348.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Łatka, MARRY, bastis, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 15:38 #783975

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
U nas po wczorajszym zaje.....m wietrze,w końcu troszeczkę spokojniej.Ciepło bo aż 6 st.Po pracy,po obiedzie,odpoczynek.
Przyjemnie patrzeć na Wasze kociaki rozleniwione... ;)

IMG_20211130_145118631.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Kaja, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 16:50 #783979

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Czuć już święta. Nastawiłem dziś kapustę do kiszenia.

IMG_3235.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Pestka, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 18:43 #783988

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
Krecik stary mam pytanko . Wspomniałeś ze kupiłeś torf odkwaszony na wiosenne rozsady czy ten torf mieszasz z np ziemia do rozsad lub uniwersalna czy sadzisz do samego torfu . I czy nasionka wysiewasz do torfu czy jeszcze jakoś inaczej . Przepraszam za moje może głupie pytania ale w tym roku planuje pierwszy raz zrobić sadzonki warzywne i kwiatowe i ciagle mam mętlik w głowie bo każdy robi inaczej . Wiem ze im więcej o tym czytam to mniej wiem .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 19:03 #783991

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Mariolan 76 nasionka wysiewałem do torfu odkwaszonego czystego.Po wschodach podlewałem nawozem z biedry.Do pikowania używałem ten sam torf albo mieszałem torf z kompostem pół na pół.W nowym sezonie będę robił podobnie z tym że do podlewania będę używał nawozu opracowanego przez pomodoro, na bazie kristalonu żółtego z potasem.Kto pyta nie błądzi i ma ładne warzywka.Wszystkie sadzonki kwiatowe wysiewam w torfie mieszanym z podłożem ze sklepu. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2021 19:06 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Pestka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 02 Gru 2021 20:10 #784009

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
Wielkie dzięki będę kombinować co mi z tego wyjdzie zobaczymy . Na tą chwile mam perlit i biohumus bo była wyprzedaż . Na wiosnę dokupuję ziemie i wielodoniczki . Teraz maja u nas w sklepie ogrodniczym ograniczony wybór . Zbieram tez takie plastikowe pojemniki po pieczarkach lub innych owocach i w nich mam zamiar wysiać a później przepikować . Już nie mogę się doczekać wysiewów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 03 Gru 2021 11:18 #784047

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25498
Pomóżcie ;) kto poda dobry nr infolinii Orange ?
Od godziny szukam masakra ,Na chat włącza się tylko wirtualny max to koszmar .
Bezczelnie mnie ograbiają z kasy i nie mogę rozmawiać z konsultantem . :mad2:
Już sprawa załatwiona . :blink:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2021 13:56 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): del

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 03 Gru 2021 20:05 #784135

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83511
W Karkonoszach dujawica. Obiektywnie w tej chwili za oknem -3, ale jak się wyjdzie za próg, po prostu przeszywa.
A było tak cudnie...Błękitne niebo, idealna przejrzystość powietrza.
Z zjazdu Kostomłoty na A4 widać już ośnieżony główny grzbiet karkonoski.

Tu z Kaczorowa

Śnieżne Kotły z Jeleniej.

Udało mi się nakłonić "męskie ramię" do użycia piły na wysięgniku i podcięcia kilku gałęzi - dobrze, bo jutro może nie być jak wykonać takich prac. A moje róże bardzo potrzebują choć odrobinę więcej słońca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, MARRY, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 03 Gru 2021 20:42 #784144

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
Kolejny dzień słoneczny ale dzis tak zimny i przeszywający wiatr ze ciężko ustać dłużej niż 5 minut . Oby do wiosny .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 03 Gru 2021 23:07 #784163

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Rano piękne niebo, słoneczne, 0°. Powoli się zachmurzało; o godzinie 16 paliłam światło, zrobiło się ciemno. Teraz pada śnieg z deszczem i jest 1°.
Do poniedziałku włącznie jestem usadzona - kwarantanna. Pierwszy tydzień to ciężkie lenistwo, a drugi super bo nadrobiłam zaległości chałupowe (nawet okna pomyłam :supr3: ).

Taki śnieżek (trzeci opad w tym roku):
20211203_224829.jpg

Bakopa oszalała. Latem nie przyrosła i słabo kwitła, a teraz:
20211202_163323.jpg

Kiszona gotowa. Będzie bigosik i pierogi:
20211203_224016.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 04 Gru 2021 08:19 #784184

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie tak mroźno i wiatr ucichł, za to ciemno, jak w norze. :(
Nad ranem temperatura zamiast spadać, podniosła się do 0. Rododendrony rozwinęły stulone liście.
Mam ambiwalentny stosunek do dokarmiania ptaków (przez siebie), zwłaszcza tu, w górach, bo przecież nie jestem w stanie robić tego w sposób ciągły, to moja główna zgryzota.
Ale trudno mi odmówić sobie widoku dzięcioła pstrego na wyciągnięcie ręki (no, prawie).

Zdjęcie fatalne, przez podwójną szybę i telefonem :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, MARRY, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 04 Gru 2021 09:06 #784185

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Czy Wy się nie boicie, że ptaki zaplączą się w te siatki?
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 04 Gru 2021 10:00 #784187

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nigdy się nie zdarzyło. U mnie większe niebezpieczeństwo, że skoczna Cytra dosięgnie i połknie siatkę z zawartością. :jeez:

Ptaki to niestety czasem na ślepo lecą w okno - i już znalazłam kilka razy takiego, co przypłacił to życiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.910 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum