TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 08:27 #778646

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Dzień dobry :flower1: mrozik mrozi nadal .
Miasto ? ?auta w szronie rano .
Nawet nie chcę sprawdzać co było nocą
Na działce nie ma co już oglądać ,trzeba sprzątać po mrozie .
Spokojnego tygodnia i może ciepełka mimo wszystko życzę . :)
Gdańsk ma swoje 5 minut tez chyba .
:)

IMG-20211010-WA0009.jpg

IMG-20211010-WA0010.jpg

IMG-20211010-WA0013.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Kaja, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 08:38 #778648

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Lekko przymroziło, więc dzisiaj trzeba wykopać dalie :( . W przyszłym roku muszę ograniczyć ich ilość, ale na szczęście nadwyżkom znalazłam nowy dom :) Muszę też wykopać selery. Powolutku, bez napinki i też się zrobi. Chyba :unsure: Najwięcej pracy czeka mnie w przedogródku, bo tam zmieniam praktycznie wszystko. Musi być taki bardziej bezobsługowy, cokolwiek to znaczy ;)
Teraz świeci słońce na bezchmurnym niebie, więc robi się coraz cieplej.
Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 09:43 #778651

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Dziś pogoda podobna do wczorajszej.Rano temperatura na wys.2m wynosiła 4,2*C.Termometr samochodowy wykazał 0*.Po wzejściu słońca trawnik zabarwił się na biało.Szyby samochodowe trzeba było skrobać.Teraz rządzi słońce i temperatura szybko wzrasta.W cieniu dalej jest zimno ale na szczęście nie ma wiatru.Najbaradziej ucierpiała fasolka.Papryczka ostra jakoś się jeszcze zachowała. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-449.jpg

001-574.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Kaja, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Jaedda, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 10:25 #778652

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dzisiejsza noc cieplejsz,bo -2 stopnie.Dzien pochmurny,bezwietrzny.
Od rana pracę w warzywniku, mąż już pierwszy raz przeorał jedną część warzywną ogrodu,teraz rozsypanie kurzenca i ponowne zaoranie.

20211011_101111.jpg

20211011_101155.jpg

zlikwidowałam ostatnie krzaczki pomidorów rosnące w szklarni+pozbierałam pomidory dojrzewajace na półce.

20211011_101419.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2021 10:26 przez koma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 11:34 #778655

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Marysiu ja Ci najbardziej zazdroszczę tej gleby, resztę sama sobie zrobię o ile zdrowie mi się poprawi. Normalnie ziemia marzenie ogródkomaniaka, jak napisała kiedyś Misiula: wsadzisz kij od szczotki, to zapuści korzenie bez podlewania, a przy suszy wystarczy raz podlać. :garden1:

Poprzedniej nocy było -3, tej już mniej, bo szron nie utrzymywał się tak długo, ale nie wiem ile było na minusie. Wczoraj się chmurzyło, cały dzień był taki ziąb, że wniosłam co ładniejsze ostre papryczki do domu z tarasu, one przy zbyt niskiej temperaturze nie pobierają składników, wyglądały jakby więdły, pomimo wilgotnego podłoża w doniczce. Krzaczek Anaheim Chili ma jeszcze 10 dość dużych, ale zielonych owoców. Dzisiaj rano pełne słońce, ale teraz niebo zasnuwają już chmury. Od jutra ma padać, w środę też, a w środę maksymalna temperatura 7 stopni w dzień, normalnie Afryka. :woohoo:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2021 11:40 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 12:37 #778661

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
U mnie podobnie, jak u Józia - na tarasie (jakieś 2 m nad ziemią) -1 świtem, niestety, starczyło, by zniszczyć większość dalii :(

Szron nawet nie na całym trawniku, tylko tam, gdzie dmuchnęło ziąbem, na różąch jak chuchnięcie na szybę:

Dały radę, jak i tarasowe begonie, wrażliwe przecież - ale dalii uchowało się ledwie kilka, może 5, tam, gdzie osłoniły je inne rośliny.

Niestety, wykopki...
Teraz robi się coraz pochmurniej, nawet nie pojedyncze obłoki, tylko taki wał od zachodu.
Samochodowy pomiar przed chwilą: +8.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 13:51 #778668

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dzień dobry, dzień nawet ciepły i słoneczny, ale poranek mroźny. Na podwórku na trawie szron, brama lekko oblodzona, ale dalie, które mam posadzone przy domu nie ścięło. Ale i tak dziś zaczynam wykopywać.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 14:22 #778671

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jak mają żywe liście, daj im jeszcze pokwitnąć.
Teraz ma być jakiś czas cieplej, w sensie: noce z dodatnią temperaturą.
Szkoda dalii.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 15:49 #778673

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Popieram to co napisała Ania Łatka, zostaw je dla owadów, młode matki trzmiele jeszcze nie zapadają w sen zimowy, a muszą coś jeść. Proszę :flower1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 11 Paź 2021 20:36 #778701

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moje dalie już na kompoście :( W tym roku były wyjątkowo okazałe. Na przyszły rok zostawię tylko 10 sztuk. Tylko jak wybrać które :dry: Pozostałe karpy zawiozę do zagrody "Niezłe ziółka", która jest nieopodal. Może zrobią grządkę pod nazwą "Dalie babci Janiny" :happy:
Jutro jeszcze chyba trochę popracuję w ogrodzie, bo u nas opady zapowiadają dopiero na środę. Niska temperatura mi nie przeszkadza, przynajmniej szybciej się ruszam ;)
Najprzyjemniejszą dzisiejszą wiadomością jest ta, że malowanie domu jest zakończone :dance: Kolor dobierała absolwentka ASP w Krakowie, artysta plastyk, malarka. Prywatnie, przyjaciel domu. Na początku byłam trochę przerażona zbyt ciemnym kolorem na wzorniku. Zresztą nie tylko ja. Później mi wytłumaczyła, że na naszej działce, najważniejszy jest ogród, a nie dom. To dom ma się wtopić w otaczającą go zieleń, a nie się wyróżniać. Co już sama zauważyłam, to to, że na ciemniejszym tle, zieleń ogrodu prezentuje się lepiej.
Miałam porobić trochę zdjęć, ale zieleń ogrodu zrobiła się, nie taka zielona jak wcześniej :happy: Może jutro :)
Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2021 20:51 przez JaNina.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 08:11 #778729

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Janko, brawo i gratulacje z tytułu ukończonego remontu elewacji; może z Tobą jest inaczej, dla mnie każdy, każdy remont to okropny stres, nawet słynne "będzie pani zadowolona" go nie łagodzi.

No i oczywiście dzisiejsza noc była całkiem inna, pewnie cały czas nie tylko na plusie, ale między 5 a 10 stopni. W tej chwil;i +8, pochmurno, choć słońce walczy. Podobno ma spaść sporo deszczu, przyda się, hortensje ogrodowe mimo przymrozku jeszcze żyją, ale te, co ich nie podlałam obficie kilka dni temu pokurczyły liście z braku wody.
Idę wykopywać dalie - wczoraj wyciągnęłam tylko 6. Ale zostawię na razie te, które jakoś jeszcze wyglądają.
Piękna Bathsheba rozwinęła kolejny pąk, niech zdobi wtorek:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 09:00 #778732

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek przywitał mnie słabym słońcem i temperaturą jak na zdjęciu.Później chwilę popadało ,była tęcza i znów chwilowo świeci bladzizna-słońce.Jest sporo chmur i tylko lekko powiewa wiaterek.Na zewnątrz smród z pieców tak,że nie ma nawet jak otworzyć okna.Wszystkim spokojnego dnia. :coffe: :coffe: :bye: :bye: ;) ;)

001-576.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 10:36 #778737

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Noc upalna bo aż 6 stopni :supr3: aktualnie ciut więcej 9 na plusie, na zmianę słońce z chmurami i wiaterek.
W ogrodzie nadal kolorowo z tym, że teraz królują berberysy oblepione masą owocków .
Miłego dla Was :hearts:
forum5-38.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 13:33 #778746

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Do dwunastej siąpił deszcz.
Potem przez godzinę świeciło słońce.
Niestety teraz zbierają się chmury i nasiliły się mone porywy wiatru.

Wczoraj posadziłam 57 cebulek tulipanów. Jeszcze ponad pięćdziesiąt czeka :jeez:
Miałam posadzić tylko 20. Czy ja jestem normalna?
Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2021 13:56 przez ewakatarzyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, rozalia, Marlenka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 14:05 #778749

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ewuniu, jak najbardziej normalna. Albo obie jesteśmy wariatki :rotfl1:
Też miałam w tym sezonie nie dokupować żadnych roślin, przynajmniej di czasu, kiedy moje doniczkowce znajdą miejsce. Co prawda krzewów i drzewek nie kupiłam ani sztuki, ale ponad 20 liliowców i ponad setka cebulek czeka na posadzenie.
A w pogodzie zimno, jesiennie. Dobrze, że po mglisto- deszczowym ranku wyszło słońce.
IMG_20211012_140736.jpg

Dobrego dnia :bye:
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2021 14:09 przez JaKasiula.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 12 Paź 2021 19:40 #778772

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Cudna pogoda. Mimo przymrozków wracamy do domu koło 18.2-3 godziny na placu zabaw to norma. Póki pogoda pozwala Julka bryka na placu zabaw. Za chwilę tylko bajlandie zostaną i basen. Dziś tylko nawłoć po skubałam na filmie. Jutro wykopuję marchew. Ciekawa jestem ile jeszcze fasoli uzbieram. Mamy piękne drzewo na placu zabaw. Jeszcze nie zmienia koloru, ale większość już żółknie lub czerwienieje.
20211012_161654_HDR.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2021 19:41 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, CHI, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 13 Paź 2021 08:54 #778810

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nocna temperatura około 5 stopni, ale gdyby nie częściowo zielone drzewa, można by myśleć, że schyłek listopada.
Mroczno prawie do ósmej, bure chmury i mokro. 7 stopni - tyle, to bywa ostatnio we Wrocławiu w styczniu. A ma być niewiele więcej.

Pocieszeniem może być zmodyfikowana prognoza "mojego Niemca" - jeszcze obiecuje lepsze dni.

Na razie niech poprawi nastrój kwiatek posadzonej wiosną austinki Tranquillity. Teraz się rozwija, i to ładny, bo pierwsze, letnie, były średniej urody:

Ps. Odszczekuję to o mrokach, na zachodzie widzę trochę niebieskiego. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Jan4, CHI, koma, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 13 Paź 2021 12:09 #778818

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
W porównaniu do poprzednich nocy,dzisiejsza była ciepła +3 stopnie.W nocy padał deszcz,cień z temp.11 stopni.
Pomimo minusowych temperatur różyczki pięknie kwitną

20211013_120002.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Jan4, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.721 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum