TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 01 Maj 2023 20:11 #830490

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Nakrywanie pędów do ukorzeniania może spowodować gnicie z powodu za dużej wilgotności. Wystarczy włożyć do wody i postawić w miejscu ciepłym, jasnym ale nienasłonecznionym. Ja swoje dwie Aurija włożyłam do litrowego kubka ale nasypałam perlitu, który pełnił rolę rusztowania tak aby końcówki pędów nie dotykały dna kubka. Akurat nie miałam odpowiedniej butelki a dpbry wazon mam tylko zapomniałam o nim bo upchany gdzieś tam w zakamarkach :rotfl1: Solidne korzenie wyrosły chyba w ciągu 10 dni i sadzonki są już w doniczkach, dam je sąsiadce :)
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2023 20:12 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 10:10 #830527

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
To ja też dodam słowo skoro sama przykrywam gałązki duże do ukorzenienia, zdarzało się też że i torebką foliową , malutką tyci pierwszy raz , pokazałam pod przykryciem nikt nie skomentował :supr: a bardziej odnieść się powinniście do mojego sposobu/wpisu bo pod szklaną powietrze nie dojdzie pod reklamówką tak jak nie zaciśniemy np gumką a torebkę założymy luźno . Nie żeby kogoś sprowadzić na manowce, próbować można wszelakich sposobów, każdy indywidualnie dla danej osoby jest ok , tym najlepszym . Przykrywanie jest dobre i nie zaparuje nie zgnije jeżeli nie będziemy wystawiać na słońce , w takich przypadkach szybciej się ukorzenia , piszę to z własnego doświadczenia , można też ucięte gałązki od razu do doniczki , na wierzch butelka pet , zrobić w niej kilka dziurek bo jak w wodzie nie potrzeba to tutaj owszem szybko zaparuje i zgnije. Taką butelkę nakładamy na doniczkę i czekamy. Nigdy ale to nigdy nie zdarzyło mi się by jakaś zgniła bądź się nie przyjęła, ukorzeniana w wodzie czy w doniczce . Wodę mam źródlaną , woda im nie zaszkodzi a ziemie jakoś zawsze trafiałam ok bez patogenów i nie żebym się przemądrzała/chwaliła, lata już mam pomidory nigdy ale to nigdy nie pryskane , chemii ani grama i zero problemów . Krzaki zawsze dorodne , zdrowe do końca ale żeby nie było tak słodko , dwa lata temu dopiero po raz pierwszy w gruncie miałam zz ale wtedy wyjątkowo pogoda od wiosny do jesieni była do bani , prawie cały czerwiec przykrywałam także tego , pod reklamówką się udało , pełen sukces znaczy można :flower2: :bye:
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, jagodka27, del, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 10:39 #830529

• Precess
  • Precess's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 249
Dyniowate już wypuszczają liście właściwe. Jedna z cukinii strasznie się ociągała w wychynięciem z ziemi pomimo tego, że wkładałem ją tam z wysuniętym kiełkiem.

20230502_084143.jpg

Pomidory trochę się powyciągały, bo stoją w ciepłej kotłowni. Nie będę ich skracał, może przesadzę do większych pojemników. Trochę się boję je przenieść do nieogrzewanego tunelu.

Ukorzeniam wierzchołki Aurii, bo zbyt mało nasion wykiełkowało.

20230502_084420.jpg

Zapasowe pomidory wyekspediowałem na zewnątrz. Pewnie wieczorem staną gdzieś przy oknie.

20230502_084437.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, koma, jagodka27, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 11:54 #830533

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29662
tija wrote:
...na wierzch butelka pet , zrobić w niej kilka dziurek

Albo odciąć dół butelki i odkręcić zakrętkę - nie trza dziurek robić, wystarczy nóż. :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2023 11:54 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, PaulaPola, bietkae, jagodka27, ewcia12, del, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 20:57 #830586

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Z wątku marchewkowego przekopiuję i tutaj ponieważ niestety zawitała do mnie połyśnica nie pomogła cebula ze szczypiorem rosnaca w pobliżu, moje pytanie jak to zwalczacie ? Pod reką mam deltram, polysect, ortus, magnus i mospilan. Czy coś z tego się nadaje? Google podpowiada środek, ktorego nie posiadam, dlatego wolę zapytac zanim kupię kolejny
Dodac jeszcze muszę, że marchew mam cały czas przykrytą w ciągu dnia firanką, na noc dodatkowo zimową włókniną, nie wiem jak połyśnica się tam dostała, podkopu chyba nie robi :think:
Anka
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2023 21:35 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 22:00 #830592

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Aniu, połyśnica to naprawdę mały owad - 4-5mm. Firanka musi być naprawdę drobna, żeby jej nie wpuścić. Po drugie, mogła zimować w glebie a po trzecie, ledwie początek maja - jesteś pewna że to już połyśnica? Moim zdaniem jest na nią o wiele za wcześnie, to dość ciepłolubny szkodnik. Jakie masz podstawy by sądzić że to właśnie ona?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 02 Maj 2023 23:08 #830604

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Na 100% połyśnica, przykleiłam do zoltego lepa, jeśli jutro okaze się, że będzie mało rozpłaszczona to zrobię zdjęcie, doczytałam że mospilan moze tutaj pomóc
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Maj 2023 12:15 #830660

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Połyśnica?
20230503_100330.jpg

20230503_100340.jpg

20230503_100206.jpg

Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Maj 2023 15:58 #830689

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Samosiejki to zdecydowanie moje ulubione rozsady warzyw :P Cebula szczypiorkowa wysiała się sama jesienią, przetrwała zimę w stanie nienaruszonym i teraz używam jej jak szalotki. Nasiało jej się tyle że będzie co wysadzić na zewnątrz. Kolendra wykiełkowała jakoś w lutym, przetrwała mrozy i za moment będzie kwitła. Sałata rozsiała się we wrześniu, wykiełkowała i rosła sobie pod śniegiem. A pomidory z kompostu jak wykiełkowały w kwietniu, tak stały w nieogrzewanej szklarni i teraz są ładniejsze niż te sadzonki które wysiałam w marcu. Nie miałam serca ich wyrywać i wyrzucać więc wsadziłam je do doniczek i będa na wydanie sąsiadom.

ziola.jpg

kompost.jpg
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, PaulaPola, Marlenka, koma, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Maj 2023 19:21 #830710

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Fioletowy groszek, szpinak, kapusta Red Ursa, fioletowy jarmuz oraz sałata Kozulowa i inne piękności wygrzewają się w tunelu :cool3:
W weekend pójdą do gruntu.

Nie wiem czemu ale nie mogę wstawić zdjęć.....
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2023 19:25 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, koma, jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Maj 2023 15:40 #830941

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie w tym roku się pomidory powyciągały. Wkurzyłam się i poszły do folii mimo zimnych nocy. Myślałam, że będę robić sadzonbki wierzchołkowe, ale teraz mi szkoda, bo w folii ładnie zgrubły i przestały wybiegać. Poczekają jeszcze z 2 tygodnie (grunciaki). Dzisiaj sadzę w folii - będą głeboko wkopane, bo już mają korzenie przybyszowe. Ogólnie rok dobry na sadzonki - nie straciłam ani jednej, nawet mam pepino. Jeszcze jutro dyniowate + ogórki do wielodoniczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, koma, jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Maj 2023 15:57 #830943

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32077
Lilith nie musisz kopać głębokich dołków. Wygodniej wybiegniete pomidory sadzić ukośnie.

20230505_155120.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Matkud

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Maj 2023 20:52 #830967

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak sadzę, to był srót myślowy, czasem to łodyga aż zakręcona ;) Jesienią potem to je ciężko wyrwać, bo tak korzenie im się rozrastają.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Maj 2023 21:31 #830973

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja dzisiaj robiłam rewolucję w rozsadach :devil1: To co było w inspektach, czyli kapustowate, sałaty, aksamitki, pory i selery dostały eksmisję z inspektów

IMG_6724.jpg

IMG_6722.jpg

IMG_6721.jpg

IMG_6723.jpg

IMG_6725.jpg

Zdjęcie selerów się zapodziało :unsure:
Miejsce w inspektach zajęły rozsady ze strychu

IMG_6719.jpg

IMG_6718.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2023 21:32 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, PaulaPola, Marlenka, Mamma, koma, jagodka27, rybur58, del, ewakatarzyna, Matkud, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Maj 2023 23:19 #830988

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
U mnie cebulowe, por letni, selery, sałaty, kapustne od ponad tygodnia w gruncie. Na razie wszystko z nimi w porządku. Pomidory, niektóre mocno wybiegnięte, uż w tunelu. Jutro pierwsza tura zostanie wsadzona w tunelu, nie mam już jak dłużej czekać.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, koma, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Maj 2023 07:33 #830999

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Moja rozsada pomidorów rośnie w mobilnych szklarenkach PET. Metoda sprawdzona w ostatich dwóch sezonach. Na zdjęciu skrajne rzędy z lewej i prawej. Środkowy rząd, to wysadzone już selery. Z tymi pomidorami, to jest coś takiego, jak spanie w butach. :) Pomidorki są razem z kubkami wsadzone lekko w ziemię, by w godzinie "W" można je było eksmitować do altany. No nie może być tak, aby parapety były pełne, a redliny stały puste. Redliny w których się wygrzewa rozsada pomidorów są przeznaczone pod ogórki w 3 dekadzie maja.

IMG_3757-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Lilith, Jan4, Kaja, Marlenka, Mamma, koma, jagodka27, rybur58, del, ewakatarzyna, Matkud

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Maj 2023 13:17 #831031

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj wysadzone pomidory w folii. Do donic czekają - może w poniedziałek się uda aby część. Ale będą stać jeszcze w folii. Dzisiaj sieję ogórki i dyniowate na rozsady.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, koma, jagodka27, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Maj 2023 15:06 #831041

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Dziś przeszłam przez rynek handlowy (Manhattan). Ceny rozsad powalają: seler, kalarepa 1zł; por 0,35zł; cukinia 3,5zł - 6zł :ohmy: ; pomidor 6zł.
Przy niedużych ilościach nie odczuje się tak bardzo. Ja mam tylko 34 sadzonki pomidorów (nie liczę koktajlówek i dwarfów) - to już 200zł, a gdzie reszta? A jakbym miała setkę pomidorów? Samej cukinii mam 12 sztuk :whistle:
Swoja rozsada, to swoja. I wiem... podłoże, woda, nawozy - wszystko kosztuje, ale i tak taniej. I ta przyjemność :flower2:
U mnie rozsady nie wzorowe, ale moje :dance:

20230506_145938.jpg

20230506_150013.jpg

O, a pelargonie 9,5zł - też nieźle :mad2:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Kaja, koma, jagodka27, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Matkud

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.025 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum