TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 08:04 #814184

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Ciepłe pozdrowienia bardzo potrzebne, bo na razie we Wrocławiu tylko 8 stopni i mży. :(

Niemiec obiecuje przebłyski słońca i ocieplenie po południu - uwierzę, jak zobaczę.
Zaklinam rzeczywistość przy pomocy takich dzielnych i energetycznych hibiskusów - nadal pod chmurką:

Trzymajmy się ciepło!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 08:56 #814189

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas tak samo. Mokro i 8* :( Wczoraj zapaliłam w kominku, tylko trochę, ale powietrze w domu zaraz zrobiło się inne :) W ogrodzie nic nie idzie zrobić, bo wszystko mokre. Liczę na pogodny koniec tygodnia, może wtedy coś da się zrobić.

F425CBB4-C255-4974-A8B5-DF17A7A0C290.jpeg

Ciepełka i :coffe:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 09:25 #814191

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Dziewczyny, u mnie podobnie. Tego deszczu już za wiele jak na moją cierpliwość, a to dopiero wrzesień...
Kozy siedzą zamknięte, wyjadają zapasy siana na zimę.
Kaczki ciaprają się w błocie, koguty z pięknego trawnika zrobiły pobojowisko. Trawa tam na pewno nie odrośnie sama.
Kury przestały się nosić, ledwo uzbieram na jajecznicę na sobotę.
Krety kopią jak porąbane, ale jak rozgrabić tę gliniastą breję.
Na dokładkę moje kalosze straciły moc przerobową, mam nadzieję, że uda mi się kupić coś ocieplonego w moim mini rozmiarze 36.
Dziś kolejny dzień przerobu pomidorów.
No i byle do słońca...
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 10:04 #814196

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Zimno, mokro, wietrznie. Podobno u nas w niedzielę ma być siedemnaście stopni ;)

DSC02439.jpg

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 10:39 #814199

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25487
Witam ,zimno mokro ,nawet na termometry nie patrzę.
Wsio do bani .
Spokojnego dnia z kubasami gorących napojów życzę . :kiss3: :coffe:

Ostatnie kwitnienia .

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Wrz 2022 16:29 #814219

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Od rana ciapało,jest trochę słoneczka .Deszcz jest krótki ale b.rzęsisty.Jak świeci słońce to jest nawet ciepło.Jak go nie ma typowa jesień.Dziś padało 7 razy.Ogólnie jest chłodno. :bye: :bye: :) :)

006-140.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Wrz 2022 07:52 #814254

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Zimno, nawet zimniej, niż wczoraj - podobno zaledwie 7 stopni. Wszystko przesłania gęsta mgła,

Podobno nad nią jest słońce.
Z czwartkowymi pozdrowieniami - Creme de Cognac.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, del, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Wrz 2022 08:13 #814258

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U nas trochę cieplej, bo 8*. Przed chwilą padał deszcz, ale była to niewielka chmura, która już poszła sobie precz. Zrobiło się jakby trochę jaśniej.
Nic dobrego o tej pogodzie powiedzieć nie mogę :dry:
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Wrz 2022 12:59 #814274

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka chłodna .Ok.godz.6 termometr wskazywał 9,1*.Przy gruncie jak odwoziłem dzieciaki do szkoły było 11,2.Potranek słoneczny ale długo się nagrzewa.Teraz zaokienny w słońcu pokazuje 32,6 a od strony północnej w cieniu tylko 14*.Od wczoraj i jeszcze w nocy spadło 25 l.wody na 1m2. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-719.jpg
W ub.roku wiosna w trakcie obcinania hortensji wsadziłem 1 odcinek pędy bezpośrednio do gruntu w tym roku ładnie zakwitł.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2022 13:03 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Wrz 2022 15:32 #814285

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pierwszy dzień jesieni stał się faktem. Nad ranem powitała nas temperatura 6 stopni, przy czystym, bezchmurnym niebie. W dalszym ciągu dnia, kiedy pojawiło się słońce, miałam wrażenie, że oto mamy polską, złotą jesień, ponieważ powietrze dość szybko zaczęło się nagrzewać, a zapach spadających liści stał się intensywniejszy. Na trawnikach coraz więcej żerujących gawronów, sporadycznie pojawia się rodzinka wrony siwej, a sikorki odzywają się zupełnie inaczej, niż jeszcze w sierpniu.
Teraz, po południu, niebo zasnuły chmury, ale wieść miejska niesie, że weekend ma być słoneczny i ciepły.
Tymczasem w chałupce ...

I na zewnątrz ...

Pozdrawiam cieplutko, dobrego dnia :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Wrz 2022 18:34 #814294

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas pogodowy kogel-mogel. Poranny szron sprowokował mnie do oberwania wszystkich warzywnych wrażliwców. Ranki bardzo chłodne, jednak potem dzięki słońcu, całkiem przyjemnie się pracowało w ogrodzie. Chmury groźne, ale tylko do podziwiania.

DSCN1845.jpg

DSCN1839.jpg

DSCN1815.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Wrz 2022 08:24 #814314

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Przed siódma zeszłam do kuchni i ze zgrozą zobaczyłam na zaokiennym termometrze:

Pobieżna lustracja pokazuje, że chyba to była najniższa temperatura, dalie wyglądają na żywe.

Tym niemniej w zagłębieniach terenu temperatura mogła spaść jeszcze niżej, najbardziej boję się o tarasowe ciepłoluby, nie spodziewałam się aż takich ekscesów termicznych i wszystko nocowało pod gwiazdami.

Tak, że jesień rozpoczęła się z przytupem. :jeez:

Tyle, że świeci piękne słońce, a wody doprawdy dosyć, wczoraj byłam na spacerze nad Ślęzą, woda dochodzi do wałów, przybrzeżna ścieżka zalana.

Wszystkim miłego weekendu, najlepiej słonecznego i ciepłego - choć w miarę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Wrz 2022 08:46 #814316

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32081
Rano 5 stopni.Pochmurnie,mgła, duża wilgotność.
Minęło sporo czasu od mojej wizyty w ogrodzie i nie wiem co tam się dzieje.Moze za dwa,trzy dni będę w stanie tam dojść.
Miłego weekendu.

20220922_081330.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Wrz 2022 18:09 #814329

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie dziś też nocka i poranek zimne.Jeden termometr wskazywał 7,8*C a drugi od strony północnej 4*.Słoneczko świeciło od rana do teraz i wówczas było w miarę ciepło.W cieniu jednak już typowa zimna jesień.Uśredniona temperatura teraz wynosi ok.16*.No i niestety w moich lasach prawdziwki się skończyły.To ostatnie sztuki.Dziś przygotowałem kawałek działki na czosnek i zimowa cebulę.W Dino jeszcze nie ma dymki. :bye: :bye: :bravo: :bravo: ;) ;)

001-720.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Wrz 2022 18:15 #814331

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś przygotowałem część ogrodu na czosnek i cebulę zimową.Nie wiem dlaczego nie mogę nawet przesłać 2 zdjęć.Coraz gorzej z tą usługą na naszym forum. :jeez: :jeez: :ohmy: :ohmy: :ohmy:

002-573.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Wrz 2022 08:10 #814362

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Wczoraj nareszczie był ładny dzień. Zero opadów :) Jak świeciło słoneczko, to można było siedzieć w samej bluzce. Wykopałam trawę cytrynową. Ależ ona w tym roku wielka :woohoo: Bardzo dużo czasu mi zajęła, ale już jest w kuchni i czeka na dalszą obróbkę. Nareszcie można było zebrać cytryńca, bo już owoce spadały, a cały czas było mokro :jeez:
Żeby nie spadały na ziemię podczas zbiorów, przydatny okazał się parasol :happy:

9BBC4D41-7DA2-4EF3-91FA-2430AB3B42F1.jpeg

Ja już dymki zimującej mam, ale grządka jeszcze nieprzygotowana :oops:
Ja jeszcze na grzybach nie byłam, ale moja uprawa zapowiada się dobrze :)

7E3762BC-3671-4357-8B4D-CA368F778743.jpeg

F1895CC6-D201-447F-844D-4DB66BF3FCF1.jpeg

Spokojnego dnia
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Wrz 2022 10:03 #814369

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U nas chłodno. Nie pada. Co ciekawe pomidory - krzaki - nadal żyją, zostały malutkie pomidory, może podrosną.

@Janino która odmiana boczniaka? Czy tylko w dużym świetle? U mnei balot od wiosny się kończy, muszę nowy kupić haha I pieczarki :) A i o innych grzybach myslę :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Wrz 2022 14:49 #814396

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek chłodny i bez słoneczka ale zaczyna przebijać się słoneczko.Temperatura o godz.7 00 4 i 7,2* od strony wschodniej i północnej(w cieniu).O godz.9 wypad do lasu z małżonką i 1 koszyk prawie połowę,2 koszyk prawie pełny.W lesie przecudnie pomimo pustych przestrzeni.Najgorzej wyglądają lasy sosnowe,najprzyjemniej w liściastych. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

001-721.jpg

002-574.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2022 16:57 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, JaNina, ewakatarzyna, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.929 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum