TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 14:07 #813894

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Łatka taka kawkę to ja bardzo chętnie .
Pomodoro zazdroszczę takiej ilości orzechów . Ja niestety nie mam ale ma sąsiadka i zawsze kilka sztuk spadnie tez i do mnie . Mało to mało ale na jedno ciasto zawsze starczy .
U mnie tylko 14 C i niestety zaczyna padać . Strasznie dziwny ten rok .Pomidory w gruncie zakończyły swój żywot a w folii są ale mam od kilku dni tez i szerszenie i zwyczajnie boje się tam wejść . Czekam może same się wyprowadza .
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2022 14:09 przez Mariolan76.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 16:27 #813902

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ranek bezchmurny, z upływem godzin coraz więcej chmur.
Od jutra kilka dni deszczowych i chłodnych :sad2:
Uporządkowałam kolejny kawałek warzywnika. Przerobiłam trochę zielonych pomidorów na sałatkę i czarny bez na sok. W spiżarce słoików już wystarczy ;)
Dobrego, spokojnego weekendu życzę :bye:
16634247799631797446178864117498.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2022 16:32 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 20:27 #813939

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Było, jest oszkliwie, a będzie w najbliższych dniach jeszcze gorzej. Zimny, porywisty wiatr, wyszłam z wnukami na dwór i po 10 czy 15 minutach wracaliśmy do domu, bo Marysia miała zimne ręce i było jej zimno, a Michał zmoczył rękawy :jeez: , i takim sposobem moje pomidory i papryki wiszą dalej na krzakach, będę musiała zebrać mokre i suszyć.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 21:03 #813943

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
U nas od zeszłego piątku już jesień...
Bardzo szybko w tym roku i wcale mnie to nie cieszy, lato przebiegło w podskokach i już znowu zaczyna się zimnica, deszcze... Dziś miało padać, ale tylko trochę pokropiło.
Ale takie słoneczka mi świecą :)

Pojęcia nie mam, jaka to odmiana, ale są pyszne i dopiero co pospadały. Druga grusza jeszcze swoje trzyma na gałązkach.

Miałam wczoraj likwidować pomidory, ale szkoda mi się zrobiło, bo krzaki zdrowe i owoców jeszcze multum wisi, tylko kilka najwcześniejszych już wyrzuciłam.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2022 21:05 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 21:12 #813945

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja wyszłam dzisiaj tylko po produkty na jutrzejszy "szałot" i tyle. Powietrze inaczej pachnie. To samo powiedział mój Syn który zadzwonił wieczorem. Jest 11*, ale zapach powietrza zdecydowanie inny. W ogrodzie oczywiście zrobiłam - nic :dry:
Dla poprawy humoru. Spytałam dzisiaj mojego Wnusia z I klasy, co w szkole lubi najbardziej:
- Informatykę i przerwy :woohoo:
To i tak dobrze.
Moja najstarsza Wnusia, ma pytanie, jakie przedmioty najbardziej lubi w szkole, odpowiedziała że:
- Piórnik :happy3:
Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, renons, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Wrz 2022 21:42 #813952

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Przez ostatnie 2 tygodnie miałem przerywany dostęp do internetu.

Zrobiłem sos paprykowy, sok z czarnego bzu, pousuwałem krzaki pomidorów poza cytrynkiem w gruncie i koralikami w doniczkach, pozbierałem podpory.

U mnie jeszcze orzechy nie dojrzały, plon zawsze taki, że część oddaję rodzinie.

Zaczyna się okres wybierania odmian warzyw na przyszły sezon :evil:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, renons, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 18 Wrz 2022 03:25 #813962

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
JaNina wrote:
Spytałam dzisiaj mojego Wnusia z I klasy, co w szkole lubi najbardziej:
- Informatykę i przerwy :woohoo:
To i tak dobrze.
Moja najstarsza Wnusia, ma pytanie, jakie przedmioty najbardziej lubi w szkole, odpowiedziała że:
- Piórnik :happy3:
Spokojnej nocy :sleep:

A ja zapytałam Marysię moją wnuczkę (zerówka) czy będzie dzisiaj jak była u mnie rysować, zawsze chętnie to robiła, "Nie babcia, nie chcę rysować, już tak się tam napracujemy w tej zerówce, że nie chcę rysować" :dry:
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, renons, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 18 Wrz 2022 09:29 #813969

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Bardzo mi się podobają wypowiedzi Waszych wnucząt "w temacie szkoły" :lol:

W pogodzie już nie tak wesoło, od późnego popołudnia przechodzą fale deszczu, w dodatku temperatura w nocy spadła do 7 stopni. Wiem, bo odbierałam swoją drugą połowę z lotniska i samochodowy termometr o pierwszej tak zeznawał.
Teraz pochmurno, choć warstwa nie jest jednolita i momentami troszkę światła dociera do biednej Ziemi.

Na poprawę nastroju może ostatnie moje lilie, sadzone w czerwcu Orange Space?

Dobrej niedzieli!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 18 Wrz 2022 12:26 #813981

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Jak sobie przypominam to do podstawówki chodziłam głównie z przyczyn towarzyskich.

Zimno - 8 stopni i wiatr czyli zimniej, mokro, co jakiś czas pada i tak ma być cały tydzień, wieczorem już palimy w kominku, sikorki przylatują na słonecznik. Zaczynam tęsknić za ciepłem lata, za szybko zleciało, nie zdążyłam się nacieszyć - do gruntu :)

Jeszcze niedawno było ciepło.

Udanej niedzieli.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2022 12:27 przez MARRY.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 08:08 #814067

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ta pogoda to katastrofa :jeez: Co jakiś czas pada, albo leje. Wczoraj temperatura nie przekroczyła 10*. Dzisiaj też nie zapowiada się, że będzie cieplej. Zimno mi tak nie przeszkadza, bo mogę przecież się ubrać, ale jak tu coś zrobić, jak wszystko jest mokre, a ziemia to blotko :(

2D631F5E-123C-4CC7-9511-5B49CE7A9ECC.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 08:22 #814068

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Właściwie mogę wykorzystać Janki opis pogody posługując się procedurą "kopiuj-wklej". :(
Okropnie.
Musiałam pierwszy raz od wczesnej wiosny uruchomić suszarkę do ubrań, by w końcu uporać się z "remanentem po wakacjach". A nie przepadam za praniem suszonym w bębnie.
Z powodu deszczu odłożyliśmy też wyjazd w Karkonosze, gdzie nie było nas 6 tygodni. :placze:

Wczoraj zdarzały się co prawda po południu dłuższe rozpogodzenia, lecz nocą ponownie padało, teraz niebo szczelnie zakryte burą kołdrą, prognozowane maksimum temperaturowe 11 stopni. Siedzę w dwóch swetrach.

Może słoneczko z rabaty przywoła to na niebie?

Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2022 09:09 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 13:54 #814089

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Tylko 9C i cały czas pada raz mocniej raz mżawka . U mnie tez już ogrzewanie włączone . Jeszcze takiego roku nie pamietam by we wrześniu były przymrozki i takie zimno by palić w piecu .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 17:22 #814096

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj temperatura nie przekroczyła 10*. Dalej podlewa. Wyszłam do warzywnika, żeby coś jeszcze zebrać i musiałam uciekać, bo oczywiście na horyzoncie pojawiło się to

20220919_121327.jpg

Coś tam jednak zebrałam :)

IMG_5713.jpg

Spokojnego wieczoru :comp:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2022 17:22 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 19:46 #814100

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Poznań od soboty zasnuty chmurami, spomiędzy których od czasu do czasu wyglądało słońce, ale to, co pogoda funduje nam od dzisiaj trudno nazwać złotą, polską jesienią. W porównaniu z minionymi tygodniami, podczas których królowało ciepło, susza, upał i niekiedy skwar nie do wytrzymania, dzisiejszy dzień wstał bardzo zimny ( temperatura nad ranem 9 stopni ), wietrzny i pochmurny. Wieczorem spadł krótkotrwały, ulewny deszcz - generalnie cały wrzesień jest "mokry" ... szkoda, że tego deszczu zabrakło w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu ...

Koty na próżno szukają wygrzanych miejsc ...

Aurelia zaanektowała skarby przeznaczone na zimowe zapasy :kiss3:

A ja ciągle mam nadzieję, że zielone liście zostaną tu jeszcze chwilę ...

Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrych, spokojnych i słonecznych dni.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, whitedame, Łatka, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Wrz 2022 19:48 #814101

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
„…żyjemy w klimacie umiarkowanym o nieumiarkowanych wahaniach…” – jakże trafne wciąż pozostaje powiedzenie Ś.p. Profesora Władysława Parczewskiego
źródło: www.facebook.com/MeteoICM/posts/3151282511583760/
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Wrz 2022 08:22 #814126

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu Adasiowa, fajnie widzieć Twoje koty, ale ja poproszę o Kacperka, przekazuję mu głaskanko.

We Wrocławiu na razie paskudy cd, nad ranem lało tak, że szum mnie obudził. Ledwie się rozwidniało, co nie świadczy o bardzo wczesnej porze, tylko o krótkości dnia :( , dodatkowo skracanego przez grobowe chmury. Przy porannych czynnościach, czyli koło siódmej, musowo zapalone światło w kuchni, czego nie cierpię - zresztą podobno niedobrze dla wzroku mieszać światło naturalne z sztucznym.
Niby dziś ma być o dwie, trzy kreski cieplej...no zobaczymy. Póki co wełniany {!) sweter na grzbiet i koc na stopy przy pod pecetem.

Może takie resztki lata z tarasu rozjaśnią dzień?

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, MARRY, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Wrz 2022 09:03 #814131

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Po tygodniowym niebycie wracam do żywych. :rotfl1: :rotfl1: W nocy padał mocny deszcz.Nad ranem mżyło.Aktualnie termometr pokazuje 12,2*C,a przy gruncie o godz.7 40 było 10,4*.Poranek zachmurzony szarymi ciężkimi chmurami i dość mocno wieje.Mam zamiar oberwać część papryki ale wszystko jest mokre.Niestety na grzybki nie jeżdżę,zdrowie nie pozwala.Ale z radością oglądam Wasze imponujące zbiory.A to nowy uroczy nabytek wnuczków. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

008-74.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2022 09:04 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Kaja, Łatka, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Wrz 2022 12:56 #814152

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aniu Łatko :)
Z przyjemnością "podrzucam" portret Kacperka - co prawda nadal w kocim towarzystwie, niemniej Twoje życzenie zostało spełnione :hug:

Staram się ocieplić chłód panujący na zewnątrz; poranne temperatury oscylują wokół 9 stopni - nic dziwnego, skoro nocne niebo było bezchmurne, a gwiazdy i sierp księżyca ostre i wyraźne jak rzadko kiedy. Teraz w ciągu dnia troszeczkę się ociepliło, a to za sprawą słońca, które przebojowo przedziera się przez białe i szare chmury.
Włączam więc piekarnik ( odkąd odcięto gaz w kamienicy pasteryzuję w piekarniku ), mieszam warzywne pachnidła w dużym kociołku, a po zmroku zapalam świece.
Później przyjdzie czas na latarenki i korzenne ciasto z dyni. Może kiedyś znowu ...?
Pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.938 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum