TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Wrz 2022 16:14 #814407

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83466
To i ja się pochwalę ;)

Wczorajsze (dwa) prawdziwki tak nas nakręciły, że postanowiliśmy wstać rano i szukać. Tym bardziej, że istotnie się ociepliło, temperatura wieczorem spadła niziutko, coś trzy kreski nad zerem - a potem zaczęła się podnosić. O trzeciej nad ranem dokładając do kominka stwierdziłam zdumiona, że jest +8.

Niestety, dzień zaczyna się późno, w górach później, niż na równinie. Słońce wylazło znad Grabowca po ósmej.

Bardzo się nie obłowiliśmy, większość podgrzybków leciwa, garstka kurek...zawsze coś.

Potem już tylko lepiej, przejaśniło się, teraz oszołamiające 14 stopni w cieniu.
Chmury tylko nad głównym grzbietem - czyli - winni Czesi :lol:

Pewno pracowicie ogarniacie ogrody, więc przyjemnego wieczornego odpoczynku życzę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, gregon, JaKasiula, Kornik, Janta

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Wrz 2022 20:43 #814445

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Lilith wrote:
@Janino która odmiana boczniaka? Czy tylko w dużym świetle?
To boczniak ostrygowaty. Lubi miejsca cieniste i osłonięte od wiatru. No to dostał domek ;)

20220924_112059.jpg

To stare zadaszenie którego już nie używałam. Mąż dorobił ścianki z trzech stron z takiego konglomeratu, który mamy. On nie przepuszcza promieni słonecznych, więc z przodu, od południa jest pleksi. Ta południowa wystawa nie przeszkadza, bo całość jest ukryta pod drzewami. Oczywiście z każdej strony jest dostęp powietrza.

20220924_112114.jpg

Dzisiaj była cudowna pogoda do pracy w ogrodzie. Nie wiem ile było stopni na termometrze, ale miałam komfort termiczny ;)
Grządka na czosnek i cebulę zimującą jest przygotowana. Jestem wykończona, ale zadowolona jak rzadko :happy:
Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 08:14 #814472

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
W Karkonoszach po relatywnie ciepłej nocy na razie jeszcze dość pogodnie, tylko stada "baranków" na niebie. Jednak Niemiec zapowiada powrót deszczów od popołudnia, więc chyba się zbierzemy po porannym zwyczajowym "kółku" ścieżką obiegającą dolinę. :( Na mojej wysokości 8 stopni.

Kwitną jeszcze jakieś tam róże, a inne mają pączki, czyli jeszcze w zielone gramy w tym roku.
Przesadzona wiosną Schöne Maid (czyli ślicznotka) z życzeniami pięknego dnia.

Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2022 08:15 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, MARRY, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 08:24 #814474

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek chłodny z temperaturą tą niższą-7*C(wyższa 9,4*).Są chmurki ale i też słoneczko które mocno rozpycha się.Oby mu się udało :rotfl1: :rotfl1: Nie ma witru a drzewa stoją prościutkio.W powietrzu unosi się wyczuwalna wilgoć a temperatura odczuwalna jest niższa niż ta z termometrów.Spokojnej bezdeszczowej?niedzieli i duuużo grzybkó tym co są lub będą dziś w lesie.Ostatnie zdjęcie malabara.W tym tygodniu będę przygotowywał ogródek do zimy. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe:

004-284.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, bastis, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 08:47 #814478

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzień bez deszczu byłby pewnie dniem straconym :mad2: Znowu pada :sad2: Nawet jak się wypogodzi, to wszystko będzie mokre. Nie miałam wielkich planów, bo dzisiaj niedziela, ale coś tam chciałam zrobić. Na termometrze 8*, wiatru brak.
Spokojnej niedzieli :coffe:
Janina

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 10:44 #814486

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Deszcze przeszły. To niedługo do lasu pochodzić, bo podobno opieńki się pokazują.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 12:36 #814494

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29666
JaNina wrote:
Dzień bez deszczu byłby pewnie dniem straconym :mad2: Znowu pada :sad2:
Już przestało ciapać, wyszłam do kotów, bo dwa wśród tych którymi się opiekuję są wolno żyjące i pomimo, ze nie ma słońca, to jednak powietrze jest inne - "milsze", poprzedni tydzień miałam wrażenie, że ktoś zapomniał zamknąć zamrażarkę.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 14:44 #814503

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
No fakt, przestało padać i nawet pokazało się słońce. Ja wyszłam do ogrodu po sałatę

20220925_132337.jpg

i wykorzystałam ją do posiłku, którego zażyczyłabym sobie jako ostatni

IMG_5730.jpg

Oczywiście w wykonaniu zawodowca, a nie takiego amatora jak ja :oops:
Teraz jest 15*, ale ja wchodzę pod koc i mam wszystko w nosie ;)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 17:37 #814512

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam.
Wrocilem na chwile do domu odpoczac. Przywiozlem ze soba kawalek dziczyzny i nie wiedzialem co z tym zrobic. Wystarczyl wypad do warzywnika i wyszla fantastyczna zupa B)

P9244756.jpg

Jakies delikatne przymrozki byly, bo padly cukinie i czesc pomidorow. Te ktore zyja zostawiam, bo wiesci sie po wiosce rozeszly ze mam pomidory w gruncie i teraz wycieczki niedowiarkow mi sie przez warzywnik przewijaja :lol: Prawdziwa sensacje wywoluje jednak bob, ktorego wiekszosc miejscowych w zyciu nie widziala na zywo.

P9244755.jpg

P9244752.jpg

P9234723.jpg

P9234721.jpg

P9234745.jpg

Wedlug prognoz jeszcze conajmniej tydzien na plusie

P9234714.jpg

P9234740.jpg

pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2022 17:42 przez gregon.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Wrz 2022 20:49 #814527

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
IMG_20220925_132609.jpg

IMG_20220925_133235.jpg

Piękny, słoneczny weekend. Od jutra, od zachodu mają wkraczać opady.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2022 08:05 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, gregon, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Wrz 2022 07:04 #814544

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
Sobota po południu zlikwidowałem pomidory gruntowe, zostawiłem tylko koktajlówki.
Wczoraj dłuższy spacerek plażą i powrót lasem - trafiło się troszkę grzybków na obiadek

orzechowo_2022.09.25.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, bastis, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, gregon, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Wrz 2022 08:13 #814547

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu wschodzące słońce błysnęło przez kilka sekund - i znikło za grubymi chmurami. Ciemnawo. Noc znośna, przed siódmą było +8. Niemiec przesunął deszcz na jutro - i nadal twierdzi, że będzie w najbliższym czasie dniem maksymalnie około 15, a nocą minimalnie blisko 10 stopni. Dobrze by było, bo rozwinęłyby się kolejne pąki, jak ten Dark Mystery:

Dobrego tygodnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, Szafirek, JaNina, del, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, gregon, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Wrz 2022 13:55 #814564

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Bardzo ładny dzień. Niebo częściowo zachmurzone, lekki powiew wiatru,temp.20 stopni.

20220926_120802-2.jpg

20220926_120728.jpg

Papryki ostre,które zostały na krzaczkach,będą suszone.

20220926_121017.jpg
Załączniki:
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik, Janta

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Wrz 2022 18:08 #814577

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zachmurzony z lekką mżawką.Termometr wskazywał 11,2 i 9*C od strony północnej.Poźniej jeszcze kilkakrotnie próbował padać deszcz ale to chwilówki.Od godz.14 wyszło słoneczko i zrobiła się "ciepła"jesień.Jest bezwietrznie.A tu drugi kwiatek rododendrona posadzonego wiosną.Jeszcze pozostał 1 pąk. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

001-723.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Wrz 2022 17:31 #814632

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Pogoda taka, że chyba już nikomu nie chce się pisać. :jeez:
We Wrocławiu lało od nocy do drugiej po południu. Temperatura rano nieciekawa, teraz troszkę się podniosła (podobno 14o), bo i od zachodu nieśmialutko coś błyska zza chmur.
Mimo wszystko udało mi się uskutecznić kilka punktów z mojej "listy ogrodowych prac koniecznych", ale wróciłam utytłana jak prosię.
Niemiec obiecuje istotną poprawę dopiero w piątek. :(

Powoli ogród zmienia kolory...

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Wrz 2022 18:19 #814636

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
W nocy padało,rano padało do południa.Późnmiej już były dłuższe momenty bez deszczu.Prrzed chwilką popadał a teraz słoneczko.Termometr wskazuje 12,9*C i nie ma wiatru. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

005-203.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Wrz 2022 21:39 #814653

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Do mnie jeszcze opady nie dotarły.

Dziś przekopałem i nawiozłem mały kawałek ziemi pod czosnek, ziemia jest bardzo przesuszona. Dzień już coraz bardziej krótszy, o 19 ciemno, o 18 szarówka.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 07:25 #814666

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Pogoda taka, że chyba już nikomu nie chce się pisać. :jeez:
W moim przypadku, to najszczersza prawda :( Przez pogodę jestem na „nie”. Jak już mam ochotę coś w ogrodzie zrobić, to leje, albo za bardzo wieje. Wczoraj przed południem było ładnie, ale musieliśmy pozałatwiać parę spraw na wyjeździe. Po powrocie poszłam do ogrodu i po godzinie oczywiście już lało :mad2:
Dzisiejszy dzień zapowiada się lepiej

4307C506-A6AF-4D91-AE73-351274C1A949.jpeg

Po południu ma oczywiście padać, ale do tego czasu mam nadzieję poszaleć w warzywniku :) Teraz na termometrze jest 8*.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.691 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum