TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 10:33 #816691

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Wczesnym rankiem tylko 1 stopień. Gęsta mgła.Temperatura szybko rośnie, obecnie 9 stopni i dawno nie widziane u mnie słońce. Zapowiada się ładny dzionek,można nadrobić zaległości na rabatach.

20221031_071021.jpg

20221031_063916.jpg

20221031_063958.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2022 13:00 przez koma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, MARRY, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 11:45 #816693

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Przepiękne widoki :hearts:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 13:11 #816694

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Piękny koniec października...i jeszcze chwilkę tak będzie... ;) ;)
Bezpiecznych wyjazdów....

IMG_20221031_130506.jpg

IMG_20221031_130421.jpg
Pozdrawiam,Anka
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2022 13:12 przez Mejra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 13:14 #816695

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
18 stopni. Póki co na niebie ani jednej chmurki. Kolejny bezwietrzny dzień.

Czy ja jestem nienormalna. Zamówiłam dwie róże, a na rabatce ni ma miejsca :crazy:

P1030634-5.jpg

Spokojnego tygodnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 13:18 #816696

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Cieplutko :) Znowu od rana w ogrodzie. Jak codziennie się coś zrobi, to robota idzie do przodu. Dzisiaj była pierwsza dostawa złota ogrodnika ;)

FD79E695-B407-4D88-885B-56B3827001D0.jpeg

Zaprawianie dołków czas zacząć :)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 31 Paź 2022 19:45 #816712

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Kolejny przecudny letni dzień, pracowałam w ogrodzie. Ponieważ powoli wracają mi siły, to teraz nie wiem w co ręce włożyć.
Janka trzymam Cię za słowo: "Jak codziennie się coś zrobi, to robota idzie do przodu". Dziś skrócony czas pracy, ledwo żyję, wykopałam 2/3 marchwi, bo się boję, że gryzonie zeżrą, od czwartku ma być chłodniej, to już będę miała gdzie ją przechować. Doprowadzam zagon po ogórkach do stanu dla zasadzenia czosnku i cebuli zimującej i likwiduję pomidory. Trzy rzeczy na raz, ale przy każdej inny wysiłek, a przy okrawaniu marchwi, to nawet se siadłam.
Mam takie zdjęcie z początku sierpnia, na nim widoczny sznurek do wieszania prania, a na nim "patyczki". Otóż to nie są absolutnie klamerki, tylko... ważki. Któregoś dnia tak obsiadły ten sznur :eek3: . W naturze świetnie to wyglądało, nigdy wcześniej czegoś takiego nie zaobserwowałam. :bye:
20220804_194827-2.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2022 19:46 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lis 2022 07:20 #816732

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka skończyła się potężną mgłą.Wraz ze wschodem słońca mgła zanika i już jest bardziej przejrzyście.Brak jest wiatru więc śmierdzi dymem.Powietrze nie dość że śmierdzące to jeszcze ma dużą wilgotność.Spokojnego dnia świątecznego.Aktualna temperatura to 11,4*C :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:

001-746.jpg

002-591.jpg
ostatnie zbiory już suche
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2022 07:34 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, najemnik, bastis, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lis 2022 07:36 #816733

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
We Wrocławiu dokładnie tak samo, kołdra mgły skraplającej się na wszystkim. O 6.30 było 8 stopni i temperatura nie podwyższa się zbyt prędko, bo słońce chyba się dziś nie przebije tak prędko - albo i wcale.

Tym bardziej - ostrożnie na drodze!

Marysiu, podpinam się pod opinię Beaty, zdjęcia z Twojego kawałka świata są naprawdę poruszające.

Cóż, nie mam prywatnego jeziorka, ani nawet oczka wodnego - muszę poprzestać na daliach, także dość niezwykły widok w Wszystkich Świętych.

Spokojnego dnia!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lis 2022 13:31 #816740

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Dziś tylko 11st.już nie tak ciepło jak przez ostatnie dni.Rano słońce,potem mgła,teraz znowu świeci.

IMG_20221101_130735.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, najemnik, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lis 2022 22:02 #816766

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie ciepło, ale mgła utrzymała się przez cały dzień. U mnie również kwitną dalie i nie jest to pierwszy rok, kiedy dotrwały do listopada. Część została wykorzystana do zrobienia wiązanki na cmentarz.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lis 2022 08:51 #816775

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Mgła,lekki deszczyk,wilgotność 98%.Temperatura 11 stopni.

20221101_102530.jpg

20221101_102155.jpg

Trzy przesadzone krzaczki róż, znalazły miejsce na tle miskantow.

20221101_101928.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lis 2022 14:54 #816779

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Od rana świeciło słoneczko i szybko zrobiło się ciepło,choć juz nie to sprzed 2 dni.Teraz trochę chmurzy się i mogą wystąpić opady deszczu.Aktualnie termometry wskazują różne temperatury a średnia wynosi 19*C i zmienia się w zależności od chmurek.Zaczyna też podwiewać wiatr,czego najbardziej oczekuję,bo niestety pałą wszystkim chyba nawet oponami.Kwiatkó w ogródku coraz mniej.Pomidorki pomału kończą się ale w zapasie jest jeszcze papryka. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: ;) ;)

004-292.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Kaja, Łatka, rozalia, koma, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lis 2022 15:30 #816780

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bardzo wesoło wyglądają te papryki, Józiu.
U mnie papryki tylko w doniczce, te czerwoniutkie "UFO", za to kwiatków jeszcze całkiem sporo.

Dalie nadal paśnikiem pszczół i trzmieli.

Wydaje mi się, że we Wrocławiu sporo chłodniej, niż w ubiegłym tygodniu, choć faktycznie, dziś jeszcze nie jest źle. O siódmej (nowego czasu ;) ) 7 stopni. Przed południem jeździłam samochodem, czujnik temperatury wahał się między 14 a 16. Chmury i lekki wiatr. Może mi jeszcze wyschnie pranie na dworze? :think:

Wczorajszy wieczór i ranek dziś miałam trochę nerwowy, bo moje suki - chyba do spółki, sądząc po zapachu paszcz - zżarły parafinę z wkładu do znicza. :jeez:
Ale chyba nic im nie jest.
Życzę popołudnia bez mocnych wrażeń.
Ostatnio zmieniany: 02 Lis 2022 15:30 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, rozalia, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lis 2022 22:29 #816829

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj było trochę cieplej niż wczoraj, bo nie wiało tak mocno. Nie było to takie "lato" jak parę dni temu, ale było całkiem przyjemnie. Pracowaliśmy trochę na rabatkach i musiałam przesadzić parę cebul.

20221102_152818.jpg

Jak widać hiacynty gotowe są wystrzelić na powierzchnię :ohmy:
Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Lis 2022 08:23 #816841

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek słoneczny,termometr wskazywał 7,8*C a jednak szyba samochodu od strony północnej pokryta lekkim lodem do skrobania jako jedyna.Pozostałe pokryte tylko wilgocią.Tuż przy gruncie termometr samochodowy wskazywa+3,8-4,2*.Patrząc na słoneczko chyba zapowiada się dziś również dzień ciepły.I niech tak zostanie jak najdłużej. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)
002-592.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Kaja, Łatka, rozalia, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Lis 2022 17:57 #816880

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pierwsze listopadowe dni - jak nigdy przedtem - słoneczne i ciepłe. Nie pamiętam tak przyjemnej pogody podczas odwiedzin na cmentarzach, choć Dzień Wszystkich świętych zapisał się jako pochmurny, to jednak z temperaturą 12 stopni. Ucieszyłam się, bo przynajmniej kwiaty przetrwają dłużej niż jeden dzień ( potem albo przemarzną, albo zostaną zjedzone przez sarny ).

Dzisiaj jest zdecydowanie chłodniej, na termometrze nad ranem było jedynie 5 stopni, ale bezchmurne niebo, ostre słońce i bardzo rześkie powietrze wynagrodziły przenikliwe zimno. Na drzewach coraz mniej liści, ale te suche, które zaścielają chodniki, przepięknie pachną. Są bardzo kruche i przy najmniejszym podmuchu cicho szeleszczą. Coraz częściej odzywają się "zimowe" ptaki - gawrony, sójki, wrony siwe, kawki i sroki przejęły we władanie trawniki, a te mniejsze, jak sikorki i wróble, okupują bezlistne niemal krzewy. Powoli muszę zacząć gromadzić dla nich kaloryczny pokarm, a póki co zajadają się ostatnimi tej jesieni owadami i drobnymi owocami czy nasionami. Na jednym ze spacerów znalazłam takie cudeńka ( galasy ) na liściach dębu:

Rysiek, najedzony, z wygrzanym słońcem futerkiem, nawet nie udaje, że jest myśliwym i poluje na mysz ( choćby taką komputerową ) bo - niestety, owady już zaszyły się w swoich kryjówkach i na "muchę na dziko" nie ma najmniejszej szansy:

Pozdrawiam cieplutko, spokojnego i dobrego wieczoru dla wszystkich :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Lis 2022 18:44 #816887

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
JaNina wrote:
20221102_152818.jpg

Jak widać hiacynty gotowe są wystrzelić na powierzchnię :ohmy:

Ten, Janko, to miał chyba listki na wierzchu, sądząc po zielonym czubku.
Tak wyrywnych hiacyntów na razie szczęśliwie nie mam, ale inne wczesne cebule owszem, rwą się na świat. Tu przebiśniegi (gdzie ten śnieg>???)

Również narcyzy w kilku miejscach wystawiają "szczypior" na powierzchnię :jeez:
Co się dziwić - wysłuchałam w moim ulubionym radio, że ostatnia niedziela przyniosła historyczny rekord temperatury październikowej; w Jeleniej Górze podobno 25. 6 stopnia. :woohoo:
Mniejsza o cebulowe - moja magnolia gwiaździsta ma trochę malutkich listków. :jeez:

Oczywiście skazane na śmierć.

Co do pogody aktualnej, to księżycowa noc przyniosła ziąb, o 6.45 ledwo 2 stopnie na termometrze; w dzień się (jeszcze) ociepliło, bo słońce dość solidnie zabrało się do roboty. A że intensywnie pracowałam, zrobiło się jeszcze cieplej. ;)
Spokojnej nocy!
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 10:59 #816919

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Rano było zimno. Aktualnie 10 stopni w cieniu. Niestety wieje nieprzyjemny wiatr.

Ziemia zaściela się liścmi.

P1030668-12.jpg

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Łatka, koma, bastis, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.886 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum