TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 12:00 #816927

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Ponurawo.
Noc nieco cieplejsza, bo mgła zeszła nad ziemię. Teraz niby 13 stopni, lecz wilgoć przenika i odczuwalnie sporo mniej. Ani promyczka - nie wiem, czy to ta mgła uniesiona,, czy smog izoluje od słońca? Niby na co drugim dachu panele, ale wystarczy jeden czarno dymiący komin, by lokalnie spaskudzić powietrze...
Sikorki rozglądają się za kaloryczniejszym jedzeniem, obrabiają szyszki na jodle przed oknem.

U mnie liści jeszcze sporo, zwłaszcza na lipach, brzozach i grabach..no i oczar czaruje.

Dobrego weekendu - mimo ponurej pogody,
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2022 12:00 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 12:05 #816929

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
:flower1: U nas w mieście też pochmurno lekko ,dość zimno
Wieje wiaterek .Dobrego weekendu też życzę :bye: :comp: ;)

Ostatnia mizerotka :P

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 12:58 #816931

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek był ciepły i zaczął się wschodzącym słoneczkiem.Termometr pokazywał 9,5*C i czuć było takie wiosenne ciepełko.Termometr samochodowy o godz.6 30 pokazywał przy gruncie 9.8*.Nie było wiatru ale i też nie czuło się dymu.Ok.godz.10 zaczęły napływać chmurki a słońce zniknęło i zrobiło się chłodniej.Teraz jakby od południa widać rozjaśnienia ale słońca raczej już nie będzie.Spokojnego weekendu życzę wszystkim. :bye: :bravo: :coffe: :)

002-593.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2022 14:01 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 14:35 #816933

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Noc z minusową temperaturą. Nad ranem-1.Dzień z odrobiną słońca, wieje wiatr,temp.9.

20221104_142212.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 17:41 #816944

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dziś po pracy wykopałem partię dalii , pozostawiłem je na dworze, aby częściowo obeschły.

Ścięte łodygi i liście dalii rozdrobniłem sektorem i zmieszałem z innymi suchymi liśćmi i dałem na pryzmę kompostową, przy okazji pogrzebałem w kompoście i w środku jest wysoka temperatura, aż parowało :)

Muszę w końcu kupić kilka metrów siatki i ogarnąć sobie ten kompost.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 18:24 #816946

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Cały dzień niebo było szare i ponure. Rano było 7*, a w najcieplejszym momencie 14*. Zapowiadali deszcze, ale jakoś nas one omijały z prawa i lewa.
Ja nie zrobiłam dużo, ale miejsca gdzie mam zaprawiać dołki już są pooznaczane, a co poniektóre już zaprawione klopsami od kucyka ;)

IMG_5808.jpg

Spokojnego wieczoru :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 18:41 #816947

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Janeczko, ten pas zieleni za włókniną, to truskawki na redlinie?
Jaki masz kierunek zagonów NS czy EW?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2022 18:43 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 19:41 #816950

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Tak to truskawki, ale na płaskiej grządce, takiej jak wszystkie.
Grządki są ukierunkowane EW, a te zdjęcie zrobione jest od S w kierunku N z małym odchyleniem ;)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 19:49 #816952

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Wielgachne te krzaczki :supr3:. Przy tym ukierunkowaniu zagonów jak sobie radzisz z tym co rośnie np. za wysokimi pomidorami?
A w temacie: coś tam pada, temperatura 10 o
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2022 19:50 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Lis 2022 20:11 #816954

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Słońce w lecie jest tak wysoko, że cień za pomidorami nie jest zbyt wielki. Jednak przezornie sadzę za nimi czosnek lub cebulę. Na zdjęciu widać pierwszą grządkę gdzie będą pierwsze dwa rzędy papryki, a za nimi jeden rząd pomidorów. Na następnej grządce będzie cebula, którą zastąpi później kapusta. Kapuście trochę cienia na początku się przyda. Na trzeciej grządce znowu papryka i pomidory, a za nimi czosnek i cebula zimująca. Po czosnku będzie tradycyjnie pekińska.
U mnie też pada, ale jest ciut cieplej, bo 11*
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 08:37 #816969

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jak zaczęło padać po zapadnięciu ciemności, tak lało chyba całą noc. Psy z wieczornego wyjścia "do toalety" wróciły mokruteńkie, mnie po 5 minutach przemokła dość solidna kurtka. Za to temperatura chyba stała dzień i noc, albo minimalne wahania, 8-10 stopni.
Teraz nie pada, ale ponuro, mokro, depresyjnie...Nigdy nie zrozumiem ludzi zachwycających się jesienią. :crazy:
Dalie pod moim płotem w każdym razie nadal kwitną, choć to już nie te szał, co miesiąc temu.

Begonie na tarasie też w formie.

Leniwej soboty w takim razie - bo w ogrodach to chyba niewiele da się zrobić.
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2022 08:37 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, rozalia, koma, MARRY, olegowa, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 11:12 #816984

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek był smutny,zachmurzony z dużą wilgocią powietrza.Do chwili obecnej sponeczka nie ma.Rano termometrr wskazywał 11,1*C.Teraz jest 13* i nie pada.Od wczoraj ulało 15l.wody na 1m2.Po południu jest szansa na słoneczko. :bye: :bye: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

001-747.jpg

002-594.jpg

I jest słoneczko ale i mocniej podwiewa wiatr. :bravo: :bravo: :bravo: :dance: :dance:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2022 12:12 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, olegowa, Jaedda, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 12:28 #816986

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Od wieczora cały czas siąpi i nie widać żeby miało się to zmienić.9st.
Czas na odpoczynek też musi być ;) ;) tak to by kusiło coś poprzesadzać.. :crazy:

Miłego odpoczynku.. :coffe: :coffe:

16676475069263009542433559315865.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Jaedda, Nimfa, JaNina, del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 16:17 #816991

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Noc chłodna z deszczem. Od rana słońce ,12* w cieniu . Po 6 tygodniach nieobecności tydzień zajęło mi porządkowanie ogrodu. Przygotowałam stanowisko do posadzenia czosnku i w poniedziałek,wtorek zaplanowałam się z nim uporać.
20221105_135639.jpg
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 17:11 #816999

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jest godzina 17, a za oknem już ciemna noc. Cały dzień był szary, bury i ponury, a do tego mokry i zimny. Teraz jest 8*. Pierwszy raz w tym sezonie odpaliłam CO. Wyjątkowo późno. Nie jest to jednak powód do zmartwienia ;) Przywiozłam sobie znowu kucykowych klopsików, więc od poniedziałku będzie co robić :happy:
Spokojnego wieczoru :comp: :drink1:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Lis 2022 17:38 #817004

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Janko, podajmy sobie ręce - też pierwszy raz uruchomiliśmy gaz ostatniej nocy, bo ślimaczy się sprawa montażu pompy. :jeez:
Nie martw się zbytnio paskudną pogodą, na Dolnym rozpogodziło się późnym popołudniem, to i na Górny Śląsk lepsza pogoda dojdzie do jutra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 08:12 #817023

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No to przymroziło.

Obawiam się, że nadchodzący tydzień rozpocznę od wykopywania dalii, może nie wszystkich, lecz większość przycięło:

Ujemna temperatura co prawda tylko przy samym gruncie, tarasowce przetrwały bez szwanku, cytrynę na noc okryłam starą narzutą. Nie jest łatwo ją przemieszczać nawet te kilka metrów do kuchni, bo przez wysoki próg trzeba drzewko unieść. A zapowiada się piękny, słoneczny dzień, w tygodniu jeszcze relatywnie nie najgorsze noce, dniem kilkanaście stopni. Im dłużej naturalnego światła, tym łatwiej przezimować.
Tak więc korzystajmy z słońca, pogodnej niedzieli!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 09:04 #817024

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
.....na Dolnym rozpogodziło się późnym popołudniem, to i na Górny Śląsk lepsza pogoda dojdzie do jutra.

I doszła :) Jest co prawda mgła, ale słoneczko daje radę.
U nas przymrozku nie było, więc dalie jak stały, tak stoją. Wyjątkowo długo.
Na dzisiaj nic nie zaplanowałam, więc zapowiada się leniwa niedziela :coffe:
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.804 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum