TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Lis 2023 10:10 #845919

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Oj, u mnie też nadchodzi mróz. Rankiem było 0* z przejmującym chłodem, a na dzisiejszą noc zapowiadane jest aż minus siedem. To byłby za duży szok dla oleandrów, które mają jeszcze pąki. Zabieram je i wnoszę pod dach.

IMG_20231121_095407.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Lis 2023 10:13 #845920

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Od wczoraj pada a momentami leje.Wilgotność powietrza jest b.duża.W tej chwili niebo jest zachmurzone całkowicie.Nie wieje i chwila spokoju od deszczu.Aktualnie termometr wskazuje +11,3*C.Życzę spokojnego dnia.A to jeszcze jeden kwiatuszek samosiejka uratowany przed zimą. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-897.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Łatka, rozalia, CHI, koma, MARRY, olegowa, bastis, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Lis 2023 11:25 #845921

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W Gdańsku ranek był obiecujący, bo pogodny. Teraz słońce często chowa za chmurami. Temperatura na moim termometrze 3 stopnie. Ciśnienie rośnie. W szklarni mam łany samosiejek aksamitek i sałaty.Jedną sałatę zostawiłam na nasiona i jak ją wynosiłam na kompost to po drodze się siała. Przykryłam ja włókniną i jak jestem , a niestety teraz rzadko to przywożę do zjedzenia. Z aksamitek to chyba nic pomimo przykrycia nie będzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, MARRY, olegowa, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Lis 2023 14:37 #845927

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Chciałabym coś dobrego o tej pogodzie napisać, ale się nie da. Miałam iść sfotografować ostatnie róże i pełną kwiatów fuksję, ale zaczęło padać :cry2:

A i kobea jeszcze żyje, pewnie do czwartku, w czwartek będzie pozamiatane.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2023 14:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, MARRY, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 07:32 #845958

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Na termometrze trochę więcej jak zapowiadano.O 5 rano -9.
Staw pokryła cienka warstwa lodu.

20231122_071433.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 07:50 #845960

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Alu, u mnie to samo. Mieliśmy wyjść do ogrodu, żeby zrobić parę rzeczy, ale zaczęło padać i nic z tego nie wyszło :( Dzisiaj ma być zimny, ale słoneczny dzień, więc trzeba nadrobić. Zapowiadają zimną noc, więc musimy pewne sprawy w ogrodzie ogarnąć, żeby szkód nie było.
Dzisiaj temperatura spadła do -1*, więc tragedii nie ma. W nocy chyba padał śnieg, bo na tarasie trochę go leży, ale naprawdę trochę ;)
Wczoraj odstawiłam do komisu mój samochodzik . Miałam go 17 lat, był niezawodny i wszędzie bezpiecznie mnie dowoził. Niby rzecz, ale się przywiązałam :dry:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 08:55 #845966

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83475
We Wrocławiu podobnie, wieczorem padał śnieg z deszczem, a w tej chwili -1 i tak:

To tylko takie białe interludium, bo jutro i pojutrze powrót późnej jesieni z mocno dodatnimi temperaturami, utrwalam rzadkie jak na Wrocław widoki.

Przemarznięta różyczka to odnaleziony wczoraj kwiatek Bathsheby, pewno nic z niej nie będzie.

Dobrego dnia wszystkim!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 09:18 #845967

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Nad ranem było -7 stopni , dużo jeszcze liści wisi na drzewach, nie wiem kiedy będzie możliwość ich zgrabiania, dawno tak nie było . Sadziłem w tamtym tygodniu tuje przy płocie kilka sztuk i jednego różanecznika przesadzałem, mam nadzieję, że się dobrze przyjmą mimo nagłego skoku temperaturowego. Cebulą zimowa w paru miejscach wypuściła szczypior, ale to jest kilka procent ogółu .
Dobrego i ciepłego dnia :bye:
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 09:34 #845971

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Od późnego popołudnia deszcz przemienił się w śnieg i sypał dość mocno.Teraz jest temperatura zbliżona do 0.Nie ma słońca ani też nie wieje.Jest szansa,że śnieg przetrzyma do wieczora.Wszelkie prace ogrodowe oczywiście zawieszone do odwołania. :rotfl1: :rotfl1: :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-898.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 09:53 #845972

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Aktualnie na moim zaokiennym termometrze 2 stopnie poniżej zera.

W nocy musiało być więcej - dalie padły.

DSC_0010.jpg

Spokojnego dnia :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 09:55 #845973

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
-5 rankiem, teraz -3 i słońce. Bezwietrznie. Jutro ma być + 11 deszcz i znowu spadek. Czosnek okryłam agrowłókniną powinnam też zabezpieczyć hortensje ,rododendron i róże. Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 12:56 #845975

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
JaNina wrote:
Dzisiaj ma być zimny, ale słoneczny dzień, więc trzeba nadrobić. Zapowiadają zimną noc, więc musimy pewne sprawy w ogrodzie ogarnąć, żeby szkód nie było.

Pewnie jest słoneczny, ale trzeba się wznieść ponad stalowo-szarą powłokę chmur, bo nawet linii horyzontu nie widać, tak mglisto :(
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, koma, olegowa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 14:35 #845984

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie mglisto nie jest, ale słońca też nie widać. A miało być tak pięknie :dry:
Wyszłam jednak do ogrodu, bo musiałam. Nie powiem, że było mi ciepło w ręce, chociaż oczywiście miałam rękawiczki. Zrobiłam jednak to, co chciałam zrobić. Teraz muszę się trochę ogrzać i dokończyć obiad. :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 14:57 #845985

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7061
U mnie poranek był mglisty 1 stopień na termometrze, w nocy znów popadał śnieżek. Około południa wyjrzało słoneczko i cały świat zrobił się piękny. Też musiałam popracować w ogrodzie ale jest zimno, organizm jeszcze nie przestawił się z letniego funkcjonowania. Zabrakło mi z tydzień, aby ogród zamknąć na ostatni guzik... :( Trudno, będzie
niezrobione.

IMG_20231122_161210.jpg

Jest 15.30, na termometrze -5,5, z kuchni widok na piękny czerwony zachód słońca, jak mawiała babcia, będzie mróz.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2023 16:27 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Lis 2023 18:11 #845997

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ewa, kochana jak się cieszę, że jeszcze u kogoś będzie niezrobione :drink1:
Ja zdążyłam jedynie wykopać dalie, posadzić czosnek i trochę kwiatów cebulowych. Reszta się zrobi, kiedyś :oops:

Szykuje się kolejna można noc (poprzednia - 10°).Teraz na termometrze - 7.
Dzień mimo, że mroźny, był piękny.
Wreszcie zaświeciło słońce.To,co przedwczoraj pokryło się lodem, dzisiaj pięknie błyszczał w blasku słońca. Bajka :hearts:
IMG_20231122_131936.jpg

Niestety, w nocy pogoda ma się zepsuć i mają pojawić się marznace opady. Dostałam ostrzeżenie przed oblodzeniem :sad2:
Uważajcie na siebie. Spokojnej nocy :bye:
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2023 18:13 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 09:12 #846034

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiejszy poranek jest bez przymrozku,choć wieczorem było -1,5*.Już tylko w cieniu
widoczne slady śniegu.Termometr o godz.6,00 wskazywał 4,3+.Jest duże zachmurzenie ale od strony południowego wschodu widać przebłyski rozjaśnień.Dość mocno podwiewa,co widoczne jest szczegółnie na wysokich trawach.Aktualnie jest +6,4*.Miłego dnia.!! :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

005-237.jpg

002-717.jpg

zdjecia lasu z wczorajszego dnia.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2023 09:16 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, CHI, koma, olegowa, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 09:55 #846035

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Witam :flower1: Wieje ,zacina jakąś krupą i to dość mocno .
Zimnica brrr ,ale sucho będzie mróz chyba .
Dobrego dnia życzę :flower2:
Wspomnienie cieplutkich dni :wink2:

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, olegowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 11:40 #846041

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83475
Krecik stary wrote:
od strony południowego wschodu widać przebłyski rozjaśnień.

Nad Wrocławiem nawet niebieskie "okienka" i błyska słońce, ku mojemu zadziwieniu. Systematycznie się ociepla wczorajszy śnieg równie aktualny, co zeszłoroczny. ;)

Udało mi się wyjść na półtorej godzinki z grabiami do ogrodu, zebrałam kolejne cztery wory mokrych, obrzydliwych liści, usunęłam przemarznięte pędy alstromerii , zapomniane begonie, osteospermia, z których nic już nie będzie. Tony liści nadal zalegają na trawie :jeez: Z samego tarasu zgarnęłam prawie pełen wór, głównie z milinu. Zabezpieczyłam tylko dwie małe kamelie - mają po dwa pączki, może tym razem się uda? :think: Hortensje w większości nadal mają mocno przymocowane, zielone liście...a największych postanowiłam nie owijać wcale, niech się dzieje, co chce.

Kacper ani myśli się poddać.

Pozdrawiam czwartkowo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, koma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.880 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum