TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 24 Kwi 2025 20:08 #875966

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10114
O tak Kasiu masz rację, w ogródkach nie ma czasu na nudę.

W prognozach dzisiejszy dzień miał być bez opadów, ale jak przeczytałam Kasi wpis o burzach, też zapobiegawczo sprzątnęłam kilka roślin.
Jak nadciągnęła nawałnica to czasu wiele nie było. Tym bardziej, że chwilowo byłam sama.

Ale na szczęście wszystko zabezpieczone, a burza była mniej straszna niż się wydawała. Na początku ostry grad, potem wiadra wody z nieba, ale na szczęście nie wiało tak strasznie jak potrafi, a pioruny leciały trochę z boku.
Wody pełno w zbiornikach, temperatura spadła do 13*.

Od rana było cieplusieńko, o 10 termometr pokazywał 22*. Niestety przed nami znów ochłodzenie, ale jakoś trzeba to przetrwać...

20250424_185107.jpg

20250424_184417.jpg

20250424_185220.jpg

Dobrej, spokojnej nocy. :coffe: :bye:

Deszczyk sobie delikatnie kropi, noc ciepła, wyszłam na łowy... :devil1: :wink4:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2025 00:32 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Mejra, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 24 Kwi 2025 20:51 #875972

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32299
Doloło w stylu kurz und kraftig :jeez: światło i dźwięk też były :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 24 Kwi 2025 21:49 #875976

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9453
U nie sucho, tylko przelotnie popadało, jutro ma dojść deszcz z południa.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 05:34 #875982

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56571
Pochowałam wczoraj wszystkie cytrusy w obawie przed gradem. Na szczęście nic takiego się nie wydarzyło. Przez chwilę padał deszcz i to wszystko. Dookoła mnie lało, grzmiało, a u mnie spokój. Nie narzekam, bo u mnie sucho bardzo nie było, więc i deszczu za wiele nie trzeba było. W nocy teraz chyba trochę padało, bo taras jest mokry.
Na termometrze 14*, niebo całe zakryte chmurami. Trzeba sobie na dzisiaj znaleźć zajęcie w domu.

IMG_0468.jpeg

Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 06:59 #875985

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1006
Dzień dobry z Jeleniej Góry :) U nas deszcz od czasu do czasu siąpi tylko i nie wydaje mi się, żeby wyniknął z tego jakiś wielki opad. Co prawda - naczynia do szacowania wielkości opadu też nie mam
Termometr wskazuje 9,8*C, nie wieje, a opad jest taki tylko, że nie pozwala wyschnąć płytkom. Ot co.
W ogrodzie rozpoczęły kwitnienie jabłonie, skończyły śliwy. Wczesne tulipany jeszcze się trzymają, wczesne magnolie - również nie pozbyły się jeszcze wszystkich płatków - gdzieś mi się przewinęły na forum Twoje myśli, Aniu :) . Tyle widać z okna, bo w ogrodzie mokro.

Magnolia mniej więcej wygląda tak samo, tylko mokra i zniszczone deszczem płatki ma...

20250422_162507.jpg

Pozdrawiam serdecznie :bye: :bye: :bye:
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2025 07:02 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 07:51 #875990

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5644
Babcia Ala wrote:
Doloło w stylu kurz und kraftig :jeez: światło i dźwięk też były :bye:
A u mnie praktycznie sucho, coś pokropiło, ale tylko tyle, by ślimakom było ławiej. Jak wyszłam po południu to złapałam się za głowę ile ślimorów. Od razu w słoiczek i dla drobiu na śniadanko.

U mnie ok. Tylko czasu brak. Czekam na wykot jeszcze jednej kozy,

IMG_20250406_185211.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda, Rumianek, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 08:17 #875992

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87988
Ale ta koza ma uszy! Miss obiektywu chyba, Celinko.

Aniu Rysiowa, dzięki za magnolię, oby po dzisiejszej nocy moje kwitły nadal. Nie wiem, jak wysoko w Jeleniej mieszkasz (bo przecież i Jagniątków to od pamiętnego ustanowienia województwa to Jelenia). Przez mój kawałek przebiega poziomica 500, więc często jest tak, że do poprzedniego zakrętu szosy zielono/buro, a u mnie zaszronione. Albo i odwrotnie, jak inwersja.
Patrzę na prognozę dla Podgórzyna - no nie wiem, Niemiec obiecuje lekko dodatnio.

A teraz we Wrocławiu dość raźno pada, i to tak od północy mniej więcej. Z osłon tarasowych doniczek przelewało się, w kapciach wylewałam po szóstej wodę.

Część tego towarzystwa wniosę do kuchni, trudno, trzeba jakoś przewegetować do niedzieli. Oby to ostatnia taka sytuacja przed jesienią.
Niezbyt zimnej kolejnej nocy, to chyba hasło na dziś.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 08:39 #875993

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12675
:bye:

Meldunek z Legnicy,
zdecydowanie ochłodziło się, noc z minimalną temperaturą +8,6°C
O poranku niebo całkowicie zachmurzone, brak widoków na słońce :( ,czeka nas kilka chłodnych/zimnych nocy.

Historyczne dane pogodowe -
Maksymalna temperatura powietrza zanotowana w Legnicy, w ciągu ostatnich 76 lat obserwacji, to +26,2°C. Temperaturę tę odnotowano 25.4.1962 roku.
Absolutne minimum, tj. -2,6°C zanotowano w 1972 roku.
Najsilniejsze opady deszczu (16,6 mm) w Legnicy zanotowano 25.4.1968 roku. W 1955 roku maksymalne porywy wiatru dochodziły do 17,71 m/s.

20250424_kw.jpg

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, whitedame, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 10:18 #875996

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10114
Celinko kochane masz te słodziaki!

Noc z opadami, było 12*. Teraz 14*, silny zimny wiatr i ciągle kropi.
Z niepokojem zaglądam co tam prognozują: no i z jednej nocy około zera, zrobiło im się się dwie i to do -3*. :(

Trzeba będzie znosić wszystko do domu, tylko miejsca chyba będzie mało...

Dolało wody, muszę po raz trzeci dosiać marchew, bo nic do tej pory nie wzeszło, to aż niemożliwe, cztery różne torebki, z różnych firm.

To skrzyneczki z namiotu, razy dwa.

20250425_095728.jpg

Kolejne pojedyncze niedobitki...

20250425_095634.jpg

20250425_095624.jpg

Ciepła na najbliższy czas. :coffe: :coffe: :drink1:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 25 Kwi 2025 10:20 #875997

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45476
Nocka pozostawiła na termometrze 10,2*C,a w mierniku opadów 7 l.wody/m2.Wczoraj w dzień spadło 7,5l/m2.W sumie działka na razie obejdzie się bez podlewania.Podwiewa mocniejszy i oczywiście zimny wiatr.Niebo całkowicie zachmurzone bez jakichkolwiek objawów przejaśnień.Aktualna temperatura wynosi 11,1*.Jest zimno. :coffe: :coffe: :bye: :bye: ;) ;)

IMG_20250425_100904.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.390 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum