TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 21 Maj 2025 10:03 #877731

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22167
16 stopni i w nocy padało.
Wczoraj z niczego zrobił się upał, ze spaceru z psami wróciłam zlana potem... Nic nie dałam rady robić koło domu. Dopiero po 19 coś tam ogarnęłam. Ech...
Uratowałam życie roślinom wodnym w Aldi i teraz będę ogarniać prowizoryczne oczko - to tak aby mi się nie nudziło. A prowizoryczne, bo cały teren będzie niwelowany, po zakopaniu zbiornika na deszczówkę. Którego jeszcze nie ma i nie wiadomo, czy w tym roku damy radę.

Za to koparka wróciła :fly: Będziemy kopać w ogródku :)

Ostatnie tulipany i lilie, które się szykują:
P5175855_kadr_may.jpg

Kot, który identyfikuje się jako pies:
P5155799_kadr_may.jpg

Spokojnego dnia.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 21 Maj 2025 11:56 #877733

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7977
:laugh1: Najlepiej rośnie trawa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 21 Maj 2025 20:20 #877748

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32974
Fakt, u mnie w warzywniku powyżej kolan już sięga :ohmy:
CHI wrote:
Wczoraj z niczego zrobił się upał, ze spaceru z psami wróciłam zlana potem... Nic nie dałam rady robić koło domu. Dopiero po 19 coś tam ogarnęłam. Ech...

Mam tak samo, jak po zimnicy przyjdzie ciepło, to dla mnie jest za gorąco, nie potrafię się tak szybko przestawić :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2025 20:22 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 21 Maj 2025 21:41 #877760

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11033
Pierwszy ciepły, piękny dzień od dawna. Temperatura doszła do 20*, wiatr odrobinę cieplejszy. Ma się to zmienić lada dzień, ale na razie cieszę się ciepłem. :cool3:

Dzień od rana nabrał rozpędu, tyle rzeczy trzeba nadrobić, ale jak jest słoneczko to całkiem inna "robota".

Tegoroczna wiosna dała nam popalić, a co będzie dalej...

20250521_194713.jpg

Tysiące smakowitych kwiatuszków :yummi: :wink4: już niedługo.

20250521_173902.jpg

Dobrej nocy. :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Klarkia25, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 07:43 #877778

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88985
W moim mieście chyba ciepło już się wyczerpało :( . Może nie straszny ziąb. bo 11 stopni przed siódmą, ale w połączeniu z pełnym zachmurzeniem i mżawką nie jest to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Niemiec mami temperaturami z dwójką z przodu, ale odsuwa tę miłą perspektywę co rano. :jeez:

Natomiast różaneczniki się cieszą.

No tak, to przecież w większości rośliny "zimnego monsunu", a zastępczą ojczyznę mają w angielskich ogrodach, nieczęsto nawiedzanych przez słońce.
Udanego czwartku mimo wszystko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 08:19 #877785

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 57267
Poranek ciepły, bo było 13*, ale zachmurzony. Wczorajszy dzień był piękny. Sporo podgoniłam w warzywniku. Dzisiaj ma padać, więc chyba trzeba będzie zaplanować pracę w domu, a nie na zewnątrz.

20250519_122326_Original.jpeg

Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma, ewakatarzyna, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 10:15 #877794

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1117
Dzień dobry z Jeleniej Góry :) Ostatecznie wczoraj przed południem wyszło słońce i świeciło do obiadu, a potem - to było różnie. Niestety dziś od rana mamy mżawkę z temperaturą 11*C. A zapowiadają jakieś nocne chłody straszliwe... :think:

W ogrodzie - ciąg dalszy pieśni różaneczników, piwonii drzewiastych i... zielska: jak jest okno pogodowe - to nie ma czasu wyjść. Jak jest chwila - to pada i jest mokro...

Pocieszam pesymistów :hug: i pozdrawiam optymistów :bye: :bye: :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 10:45 #877796

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45965
O godz.4 30 termometr wskazywał +18,1*C.Ok.godz.6 zaczął padać deszcz i tempertura spadła do +14,2*.Podwiewa słaby wiaterek.Słońca na razie nie nie ma.Aktualnie termmetr wskazuje +17*.No i niebo zasnute w całości szarą powłoką chmur. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :) :)

IMG_20250521_085531.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 20:30 #877834

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Miało padać, więc padało i pada dalej. Zdążyłam jedynie wysiać następną porcję fasolki. Po tych opadach, ogród zrobił się niesamowicie zielony :)

IMG_0676.jpeg

Spokojnego wieczoru.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 21:43 #877841

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 278
3 dni ciepła a ja z sadzeniem daleko w lesie , zamiast sadzić to zbieram ale roje pszczele …. W ogródku nie zrobione, ciągle muszę grzebać przy ulach , jak nie miodobranie to osadzanie rojów albo szykowanie nowych Uli i ramek . I na co mi to było … Pomidory to za chwile wyjdą oknem . Trzeba zebrać resztki szpinaku i zrobić miejsce na fasolkę . A dziś znowu pada ,jutro szalone 11 stopni i pochmurno . Nie wiadomo gdzie ręce włożyć . Pozwolę sobie zacytować naszego wieszcza ,,Ukochana jesieni , Z Tobą jest jak w raju ,
Lecz weź przyjdź kiedy trzeba , a nie ku**a w maju !,, . Cieeeerpliwości dla wszystkich .

IMG_0678.jpeg
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2025 22:49 przez JaNina. Powód: Odwróciłam zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, ewakatarzyna, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 21:50 #877842

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1916
Dzisiaj chłodniej, ale przyjemnie. Faktycznie jest cudownie zielono, deszcz był bardzo potrzebny. Tulipany jeszcze się nie żegnają
Madzinek1234 niesamowity zbiór :woohoo: (i super zdjęcie)

22.05tulip.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2025 21:52 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 22:32 #877847

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Mileno śliczne te Twoje tulipany.

Dzień był ciepły, wystarczył krótki rękawek, choć słonko takie trochę zamglone było.

Obecnie jest 15*, niby ciepło, ale jak wyszłam na taras to posiedzieć się raczej nie da, no chyba, że w kołderce.
Mam kilka zapasowych kołderek, na takie nocne posiedzenia. Bo niestety, czy to lipiec, czy sierpień, to noce często bywają chłodne.

Dziś zero prac w ogrodzie, dzień wyjazdowy, jedynie pod wieczór zajrzałam do namiotu, jak tam moje maleństwa dają radę i wszystko ok. Najbliższe dni pod wezwaniem remontu, będzie wesoło... :rotfl1:

A w ogrodzie zauważyłam, że w końcu bób zaczyna kwitnąć.

20250521_174202.jpg

Dobrych snów! :sleep:
Pozdrawiam Ewa

Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2025 22:33 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 22 Maj 2025 22:54 #877848

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Madzinek1234 wrote:
zamiast sadzić to zbieram ale roje pszczele ….
Znam ten ból

IMG_0679.jpeg

Niestety od tego roku już rojów nie zbieram.
Jest w miarę ciepło, bo 10* Dalej pada deszcz.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 23 Maj 2025 06:39 #877852

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11832
Zaczęło wczoraj popołudniu, a skończyło nad ranem. Wszystko solidnie podlane. Teraz trzeba przygotować się na kolejne ochłodzenie. :jeez: Cała rozsada cierpliwie czeka na wysadzenie. Mam nadzieję, że po niedzieli zostanie wreszcie uziemiona.

20250523_063240.jpg

20250523_063509.jpg

Udanego piątku :coffe:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 23 Maj 2025 06:46 #877853

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest 9* i leje. Niebo zaciągnięte na cacy.
Nooo, idealna pogoda na malowanie domu. :mad2: Fachowcy się spóźniają, zaczyna się nieźle...

Znów muszę gdzieś upchnąć koleusy, ogórki i dyniowate, bo na taras nie mam serca ich wystawić. Matko wszystko się sprzysięgło przeciwko człowiekowi w tym roku. :cry3:

20250523_064043.jpg

Pojawił się pierwszy maluszek. :P

20250523_064217.jpg

Dobrego dnia, mimo wszystko. ;)
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 23 Maj 2025 07:10 #877856

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5731
JaNina wrote:
Madzinek1234 wrote:
zamiast sadzić to zbieram ale roje pszczele ….
Znam ten ból

A właśnie w tym roku mój nastoletni syn chce rozpocząć przygodę z pszczołami.
Nie wiem jak to będzie, bo nie mamy nikogo doświadczonego obok....

Temperatura 8 stopni, mokro, szaro.

IMG_0679.jpeg

Niestety od tego roku już rojów nie zbieram.
Jest w miarę ciepło, bo 10* Dalej pada deszcz.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Madzinek1234

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 23 Maj 2025 07:11 #877857

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88985
Ojej, Ewo, a ja czytając o remoncie u Ciebie pomyślałam, że przynajmniej masz ładną pogodę. :(
A pomyślałam tak, bo po serii ponurych poranków dzisiejszy wstał po prostu tak radosny i promienny, że gdy suki zaczęły się wiercić, przyjęłam, że "już czas" i nie patrząc ślepawym i nieuzbrojonym w okulary okiem na zegar po prostu wyskoczyłam z łóżka. Dopiero jak suczyska nakarmiłam i wypuściłam, okazało się, że nie, nie dochodzi siódma, tylko szósta. :rotfl1:
Rzut oka na zacieniony jeszcze termometr - brrr, tylko 4 stopnie. :woohoo: Oczywiście wszystko na zewnątrz, ale chyba już się zahartowało.

Nawet moje przecież subtropikalne hibiskusy chyba jakoś to znoszą, byle nie przymrozek.

Zdaje się, kolejna noc ma być podobnie zimna, a potem lato i lato. :rotfl1:

Pięknego dzionka!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, mymysteryy, CHI, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 23 Maj 2025 08:09 #877858

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22167
Też obudziło mnie słońce o jakiejś bandyckiej porze. Jak już przejrzałam na oczy (7:15) było 0,1 stopnia :supr3: wiosna mać!
Teraz jest 40 razy cieplej, czyli 4 stopnie... Faktycznie słowa Wieszcza cisną się na usta.

Wczoraj na ryneczku zachciało mi się kupić pomidory. Miałam je wysadzić w takie duże pojemniki, ale jak popatrzyłam na prognozę, to chyba "drogą kupna nabyłam element dekoracyjny salonu" :devil1:
P5235927_may.jpg

Są psy i koty:

P5225922_kadr_may.jpg

P5215917_kadr_may.jpg

To mogą być jeszcze pomidory i fasolka fioletowa z przeceny z Dino po 1 zł.

Ech biorę się za papiery i marzę o odpoczynku przy "zrywaniu parkietu w kurniku" :wink4: . Może jak skończę papiery w końcu się uda.

Spokojnego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.957 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum