Dotychczas z dyni wykorzystywałam tylko miąższ, a pestki po wysuszeniu lądowały .... w karmniku
Jednakże po uważnej lekturze niniejszych wpisów postanowiłam wykorzystać kulinarnie także nasionka; co prawda daleko mi do wyspecjalizowanego działania Jagódki ( Tilia
), aczkolwiek pomyślałam sobie, że tę pierwszą frakcję, grubszą, można z powodzeniem dosypać do jogurtu ( naturalnego lub owocowego ) - robię tak z uprażonymi pestkami - połączenie "wytrawnego" smaku dyniowych nasion z lekkim, owocowym jogurtem może stanowić ciekawy, wieczorny deser: zdrowy i smaczny.
Ostatnio uprażyłam także pestki z łupkami ( małe z dyni Acorn z tymiankiem i solą, oraz duże z NN z chili i solą )- smakują wybornie, tyle tylko, że wymagają nie tylko chrupania, ale i żucia.
Maluchy z Acorna są zdecydowanie łatwiejsze w obróbce
Obiecałam Krzysi, że napiszę kilka słów odnośnie tych Acornów, które zamieściłam na zdjęciach i które polecam z czystym sumieniem do uprawy. Jest jednak jedno "ale" ....
Zarówno
Festival, jak i
Queen Table to dynie wyhodowane przeze mnie z nasion, które dotarły do mnie ze Szwajcarii, ze sklepiku internetowego, za pośrednictwem znajomej. Były to pestki z pokolenia F1, co oznacza, że dyńki urodzone z tychże nie mogą być dawcami pełnowartościowych w sensie odmiany nasion - nie powtórzą one pożądanych przez nas cech rodzicielskich ( pokolenie P ). Oczywiście można pokusić się o wysianie takich nasion ale bez gwarancji, co wzejdzie.
Dlatego uczciwie oznajmiam, że nie wysyłam pestek z w/w Acornów, a jedynie polecam te odmiany zarówno ze względów kulinarnych, jak i dekoracyjnych.
Sprawdzę jeszcze Golden Heart - tę akurat dostałam w prezencie
Dlatego zawsze musimy sprawdzać, jakie pestki zamawiamy/kupujemy - te z literką F1 nadają się na jednorazowy wysiew.
Czekam na zamówioną
Thelmę Sanders - to również zgrabna, mała dyńka z rodziny Acornów, przeznaczona głównie do sporządzania placków tzw. rosti; po sprawdzeniu jej "danych osobowych" z ulgą stwierdziłam, że mogę zebrać pestki na wymianę. Spodziewam się dostarczenia przesyłki w tym tygodniu
Pozwólcie, że zapytam: jakie są Wasze sposoby na suszenie pestek ?
pozdrawiam dyńkowo