ahan wrote:
Tulipanierze, gdy kilkanaście dni temu wdepnąłem w ten temat, to zacząłem szukać stareńkiej książki, będącej spisem wszystkich, ówcześnie zarejestrowanych odmian tulipanów. Przerycie domowej biblioteczki (z dwie godziny) nie dało rezultatu. Dziś znalazłem w altanie na ogrodzie i miód spłynął mi na serce. Dlaczego? W ubiegłym roku znalazłem niepełny spis roślin cebulowych, tylko tych, które miałem do wymiany z innymi amatorami. Mam na przykład w spisie odmiany 'Bengalen' i 'Livingstone', nie udało mi się takowych wygooglować, a w książeczce są.
Książka ma równo pięćdziesiąt lat, wydana została w 1965 roku. Jej tytuł:
"Classified List and International Register of Tulip Names" sygnowana przez 'With particulars of the Royal General Bulbgrowers` Society`s Classification of Tulips and arrangements for the Registratio of Tulip names'.
Ponieważ to zabytek, w książce jest jeszcze stary podział na grupy, wówczas było ich 23.
Jak widzę Andrzeju, żaden Tulipanier
nie kwapi się do odpisania, to odpisuję, bo i kwestia ciekawa tego wydawnictwa, które Ci się odnalazło. Pod takim samym tytułem została wydana w 1996 roku obowiązująca obecnie klasyfikacja -
Classified List and International Register of Tulip Names i jest autorstwa Johana van Sheepen, który w KAVB jest osobą nadzorującą rejestracją nowych odmian tulipanów. KAVB czyli Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (Królewskie Holenderskie Towarzystwo Hodowców Roślin Cebulowych), niezwykle szacowny związek założony w 1860 roku, który obecnie jest światowym decydentem we wszystkich sprawach związanych z uprawą tulipana. Początki rzeczowej klasyfikacji to jednak Anglicy z RHS (brytyjskie Królewskie Towarzystwo Ogrodniczeg), którzy w 1913 roku przekonali Holendrów i wspólnie powołali Brytyjsko-Holenderski Komitet ds. Nazewnictwa i Klasyfikacji Tulipanów. Przedsięwzięciem tegoż było zarządzenie serii testów i prób, którym to poddano tulipany w RHS Garden Wisley, a w 1917 pojawił się podsumowujący to dokument
Report of the Tulip Nomenclature Committee, 1914-1915. Intro to Classification. Założenia, które zostały tam przyjęte przetrwały do roku 1939, kiedy to pod auspicjami RHS wydano pierwszy pełny podział/klasyfikację tulipanów na grupy. Ciekawym jest porównanie do obecnego przez wzgląd choćby na grupę Mendel Tulips (tulipany Mendla), Dutch Breeders czy English Breeders (tulipany hodowców holenderskich i angielskich). Najbardziej jednak przykuwa uwagę fakt istnienia Broken Dutch Breeders, Broken English Breeders i Broken Cottage Tulips. Wraz z Rembrandt Tulips były to grupy do których przynależały tulipany dotknięte wirusem pstrości tulipana (TBV) i wirusami pokrewnymi. Nie może to dziwić bo przecież dopiero 1928 roku, Dorothy Catley rozpoczęła serię doświadczeń, które jednoznacznie wskazały, że za smugami i płomieniami na płatkach tulipanów stoi patogen roślin czyli twór chorobowy, który w konsekwencji doprowadza do wymarcia cebul danej odmiany. Tak też było za czasów Tulipomanii, w wiekach późniejszych i na początku XX wieku - odmiany tych grup pojawiały i znikały, ustępując miejsca nowym.
Dokumenty powyższe znam tylko w formie elektronicznej, dostały mi się od znajomego, pasjonata tulipanów z Anglii. Ten który posiadasz jest równie ciekawym wydawnictwem, a w formie wydawnictwa książkowego oczywiście wartościowszym. Może kiedyś będziesz miał możliwość zrobienia skanów i udostępnienia tu na forum, zwłaszcza w tej części podziału na grupy.
Skarb tulipanowy to na pewno, czy zabytek? Ja za takowe uważam tylko te starsze od mojej metryki urodzenia, a wydawnictwo z 1965 roku takim i nie jest
.
Z wspomnianych przez Ciebie tulipanów, w dokumencie z 1939 roku jest "Livingstone" - grupa 15. Late Double Tulips, hodowca Zocher & Co z Haarlem (Holandia), kolor czerwień kardynalska, rok przedstawienia 1933, nagrodzony A.M. (Award of Merit, RHS).
Tulipana "Bengalen" nie widzę w 1939, więc to zapewne późniejsza introdukcja. W spisie innym mam tylko, że to Double Early z 1950 roku, HB czyli uprawiany obecnie tylko w Hortus Bulborum (Limmen, Holania). To taka swoista tulipanowa arka dla tulipanów zagrożonych wyginięciem.
Pozdrawiam,
Piotr