TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 15 Sty 2014 22:47 #215589

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo a co byś powiedziała na to abym Twoje posty na temat inwentaryzacji (spisu)roślin skopiowała do nowego wątku aby nie zginęły w gąszczu innych postów?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 08:54 #215634

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Danusia
zauważyłaś, że siporeks pokazywałam tylko na "stole" /Błękitna Planeta"/ ? Co prawda tam też bywa mokro, ale nie tak jak na zewnątrz . Kiedyś na próbę zrobiłam kawałek niby krawężnika - rozsypał się w zimie.
Większych bloków używałam też , jako spodniej warstwy niby murku oporowego, są prawie w ziemi i jest o key - nie musiałam targać ciężkich piaskowców - a też szkoda chować piaskowiec w ziemi.
Z barwieniem siporeksu był problem - szczegółów nie pamiętam, bo to było 3 lata temu.
Siporeks jest porowaty, wsiąka "kolor", i ciągle jest źle. - tym bardziej, że uparłam się na "błękit".
Z barwieniem innych "tworów" nie było problemów, tam gdzie był w użyciu cement. Coś mi świta, że w walce z siporeksem była w użyciu była .....,.farbka do bielizny, pigmenty do barwienia fug nie pomagały :happy4:
Te inne "twory" to "umeblowanie" Arizony, o której wspominałam poprzednio.... a to jeszcze będzie przedstawione
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2014 08:55 przez Ewogrod.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 11:49 #215669

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma wrote:
Ewo a co byś powiedziała na to abym Twoje posty na temat inwentaryzacji (spisu)roślin skopiowała do nowego wątku aby nie zginęły w gąszczu innych postów?

myślę, że dobry pomysł, może jeszcze ktoś coś dorzuci !Chciałabym, żeby jak najwięcej ogródkowiczów miało większe pojęcie, co mają w ogrodach, bo za tym idzie możliwość dogrzebania się informacji jakich warunków potrzebują ich ulubieńcy

Mogę dorzucić mini wątek humoru ?
to fakt : pojawia się u mnie "babiszon", i już w bramie oświadcza, że ona wszystko, co tu jest ma, ale może zerknąć. Zaczynam się trochę gotować, gdy wskazując rojniki na południowej skarpie, oświadcza : "te kapustki" mają za gorąco !
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, ewa1953, VERA

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 11:53 #215670

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ciekawam co zrobiłaś z tym "babiszonem" :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 12:31 #215676

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
piku wrote:
Ciekawam co zrobiłaś z tym "babiszonem" :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
rence i ......opadywują.
W temacie imitacji kamieni ,jakis czas temu do dekoracji donicy z kaktusami zrobiłam "kamienie" z pianki montażowej.Ksztalty powstawały prawie samoistnie.Są lekkie więc na metalowych cienkich prętach umocowane do podłoza.Przypadkowo opiankowałam kamień efekt jak dla mnie super.Trwałość /do likwidacji/ 5 sezonów bez problemów.Kolor naturalny jasny beż.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod, VERA

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 13:12 #215682

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewuniu jesteś Wielka!!!!!!!! Toż to z Ciebie prawdziwa kopalnia wiedzy jest :idea1:
Wielki szacunek :thanks: za to, że tak szczerze i po prostu dzielisz się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi. Pozdrawiam, zdrówka życzę :kiss3:
Pozdrawiam Vera :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 14:06 #215702

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
piotrek_ns wrote:
Ewo, bardzo fajny sposób na oznaczanie a samo ewidencjonowanie roślin to już pierwsza klasa :bravo:
Pomysł z numerowaniem roślin na znacznikach i późniejsze ich katalogowanie bardzo mi się spodobał. Coś mi się zdaje, że skopiuje u siebie :)

Jeśli pozwolisz trochę pomogę innym jakby też chcieli skorzystać z twojego pomysłu. Znaczniki, o których piszesz, fachowo nazywa się numeratory, można kupić w wielu wysokościach cyfr. Najprościej kupić w markecie z artykułami metalowymi (cena to kilkanaście zł.). Tam też można kupić dobre nożyce ręczne do blachy. A samą blachę można kupić w miejscach takich jak Hurtownie metali i wyrobów hutniczych, u producentów blachy dachowej trapezowej lub blacho-dachówki i u producentów rynien z blachy ocynkowanej.

bardzo dobrze, że chcesz pomóc innym w "ogarnięciu" swoich zbiorów, naprawdę cieszę się , to jest dużo większa przyjemność,wpisywane do księgi przychodów, przygotowanie tabliczki , nie przygotowanie ale wyciągnięcie z koszyka, wpisanie potrzebnych informacji,dodanie do rejestru,... może zresztą tylko ja tak mam ? ?
Twój projekt znaczników bardzo elegancki - ale do skalniaków się nie nadaje, do większych bylin tak, nawet lepszy bo łatwo go znaleźć...

W kamiennym kręgu 16 Sty 2014 19:49 #215756

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ewo, te wysokie znaczniki wymyśliłem sobie do ogródka ziołowego, tak trochę dla ozdoby. Zwykle stosuję dużo mniejsze, które czasem znikają pod roślinami. Pokazywałem także jak je robiłem u siebie a tak wyglądają na skalniaku (tutaj widać dwa)

Katalogu roślin zeszytowego jeszcze nie posiadam, mam jedynie katalog fotograficzny swoich roślin. Ale taki mini katalog ze spisanymi roślinami i ich wymogami od dawna chodził mi po głowie ale jakoś nigdy nie mogłem się za niego zabrać. Dzięki tobie już wiem jak zacząć i czego chcę :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod, EmTe

W kamiennym kręgu 17 Sty 2014 07:35 #215824

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix wrote:
Ewo właśnie dlatego nie zdecydowałem się na te znaczniki, że wystraszyło mnie wybijanie długich nazw roślin. Twój pomysł z numerkami jest dużo lepszy i właśnie taki będę chciał zastosować u siebie. Dzięki, że mi go podsunełaś.
Ja czeskie słowo odkłon zacząłem rozumieć po wyjaśnieniach tego słowa przez Dagoberta Drosta ale najlepiej obserwując rośliny w górach.
Nie znam dobrego wytłumaczenia warunków jakie trzeba stworzyć górskim rośliną w ogrodzie na nizinach napisanego w polskim języku.
Ewo a może uda się Ciebie namówić byś podzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniami w uprawie wybranych roślin skalnych. Byłaby to dla forumowiczów nie lada gratka i pomoc. Proszę zgódź się :flower1:

Gdyby była recepta, jak utrzymać w naszych warunkach trudne rośliny skalne to, ....... przestały by rarytasami i każdy, kto lubi te rośliny by je miał.
Gdybym miała jakieś tajemne wiadomości..... była by procesja hobbystów do mnie.... większa niż do Rehaczka / bo bliżej / !!!
Jedyne, co mogę zrobić to korzystać to /względnie / ze wskazówek Rahaczka..
nie mogę tym maluchom zapewnić warunków, jakie mają u w.w : klimat, lasy w okół ,gleba, prawdziwy, właściwy kamień
Jeśli udaje się rozmnożyć daną roślinę, zamiast sprzedać, czy dać ... wysadzam na innych stanowiskach, żeby sobie "wybrały" gdzie im lepiej
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa1953

W kamiennym kręgu 17 Sty 2014 18:57 #215924

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
co by tu ? co by tu wkleić, by nie rozpoczynać większego, pracochłonnego tematu ?

- popatrzcie na asterka , aster, a wygląda jak nie aster, malutkie kwiaty, choć roślina duża
nie na wysokość, na szerokość ..... rozłazi się ten wędrowniczek , duża zaleta : kwitnie z końcem października, początek listopada. Żadne warunki nie są dla niego straszne

Aster eriocoides "Connecticut"

049.JPG

PA230418_01_01.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, ewa1953, VERA

W kamiennym kręgu 17 Sty 2014 21:08 #215971

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Takiego asterka nigdy jeszcze nie widziałam! Śliczny na skalniak

W kamiennym kręgu 17 Sty 2014 21:19 #215977

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
A ja go widziałam już w październiku, u Bożenki/Babopielki -> forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...phyotrichum?start=90

Bardzo wpadł mi w oko i będę na niego polować - a skoro Ewa zapewnia o jego bezproblemowości, to tym bardziej :hearts:
Pozdrawiam - Ania

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 07:44 #216015

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
nowa strona, czas zacząć zapowiadany "reportaż" pod tytułem Arizona

propozycja dla tych, którzy mają czas, póki wiosna nie wygoni na ogród, pisałam już o tym, przed postem o Błękitnej Planecie najpierw "umeblowanie", potem widok ogólny i na koniec roślinki
rośliny, które zasiedlają Arizonę nie są specjalnie trudne, ale jednak tam rosną lepiej niż w gruncie, mimo mróz bywa taki sam, lub podejrzewam, że może być większy.... od spodu. Ten spód jest wyłożony styropianem, może to coś daje.
Wilgotność dużo mniejsza, łatwo osłonić i to chyba powoduje,że niektóre okazy doskonale rosną - a w gruncie mimo osłony szybami nie.

P7160754.JPG

P6290907.JPG

a teraz parę "elementów" wyposażenia

PC070242.JPG

PC070243.JPG

PC070245.JPG

PC220530.JPG

PC020206.JPG

010.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, markussch01, piotrek_ns, VERA

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 08:04 #216017

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
migawki z kaktusami

PC020193.JPG

PC020196_2014-01-18.JPG

PC020200.JPG

PA141107.JPG

PA141108.JPG

korzeń - jeden maźnięty impregnatem "oliwka", by osiągnąć kolor podobny do "skałek"
drugi naturalny
PC220535.JPG

PC220533.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piotrek_ns, VERA

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 08:17 #216020

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedna z mieszkanek Arizony ,później będą pozostałe

P4180840.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): aptenia, ewa1953, xMonia, VERA

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 10:41 #216035

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ale ładne kaktusiki . Ja też je lubię ,kilka mam w domku :)
A ten ostatni,kwitnący ślicznie wygląda :)

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 15:18 #216107

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Kaktusy fajnie wyglądają :) Takie stołowe aranżacje są super, ja na razie próbuję w miniaturze w doniczkach.
Na działce mam dwie opuncje od jesieni, wcześniej miałem tylko jedną. Ta starsza już się mocno rozrosła i w tym roku miała w sumie ponad 100 kwiatów.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 18 Sty 2014 16:40 #216118

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Przedstawiam mieszkańców Arizony:

Hymenoxis torreyana
PC020184.JPG

Echinocereus viridiflorus, szkoda nie wpadłam na pomysł, żeby go sfotografować gdy kwitł, maluch
a miał ponad 20 kwiatków
PC020187.JPG

Limonium bellidifolium
PC020197.JPG

Draba paysonii v.treleasii
P4130831.JPG

Draba ossetica
P6290910.JPG

Draba ossetica
P4300881.JPG

Draba cappadocica
PC110278.JPG