TEMAT: Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Sty 2017 17:42 #517735

• berta
  • berta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
Łatka wrote:
O rany! Beatko, wydaje mi się, ze jeśli ruszyły i nie będą miały światła, wyciągną się tylko i zmarnieją.
Co ja bym zrobiła? Postawiłabym doniczki w cieplejszym, jasnym miejscu, nawożąc czymś do kwitnących roślin. Miałabym na Wielkanoc piękne, kwitnące lilie jak z szklarni w domu- a potem bym cebule normalnie wsadziła do ogrodu. Jeśli cebule będą odżywione, nie zmarnują się. Zakwitną za rok.
A na ten rok zamówiłabym wiosną. :rotfl1:

Ja tak miałam- za wcześnie skiełkowały i nie było wyjścia- w widne miejsce obok balkonu, podlewane zakwitły na Wielkanooc.

lilia4.jpg

lilia5.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Sty 2017 18:12 #517744

• berta
  • berta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
mirzan wrote:
SAM_2622.jpg

SAM_2623.jpg

SAM_2624.jpg

Kupiłem taką lilię w Wojsławicach na imprezie liliowcowej. Czy ktoś spotkał taki okaz?
Zapach lekki ma,ale ani trąbkowy,ani orientalny.Nie mogę nawet ustalić dom jakiej grupy należy,
podejrzewam,że może to być trąbka.Znajomy zażartował,że to krzyżówka lilii z tulipanem.
Podobno kupiona od kogoś z Łodzi.

Na pewno już wiesz co to za lilia- ja tylko przypomnę- APRICOT FUDGE. Tez dostała mi się z letniej wyprzedaży- zdążyła nawet zacząć kwitnąć- a mnie się wydała jakaś taka niewydarzona, jakby skarłała i wywaliłam... O zgrozo! Bo to nowość- i teraz znowu zamówiłam, bo ciekawostka, chociaż niespecjalnie mi się podoba. ;)

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Sty 2017 18:40 #517746

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2476
Należy do grupy LA, czyli krzyżówka longiflorum i azjatyckiej. Uroda jak widać,wygląda na wybrakowaną,
ale ciekawostka.Nasion nie zawiązuje,ani nie zapyla innych lilii
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, berta

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 20 Sty 2017 17:57 #518663

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Powspominam trochę, bo śnieg i zima wywołują u mnie potrzebę podkolorowania rzeczywistości :flower2:
2016-07-17-3039.jpg

2016-07-17-3082.jpg

2016-07-18-3117.jpg

2016-07-20-3127.jpg

2016-07-20-3131.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96, beatazg, iwona

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 20 Sty 2017 19:24 #518678

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Mamo Frania, fajnie by było, gdybyś do obrazkowych wspomnień, pięknych skądinąd, dołączyła choć minimalny komentarz... Pochlebiam sobie, że znam kilkadziesiąt odmian drzewiastych - ale wcale nie wszystkie z Twoich zdjęć. No i - ile lat potrzebowałaś, by dohodować się choćby tak bujnych kiści kwiatów, jak na pierwszym zdjęciu (Robert Swanson?). I jak Ci się wiedzie z pełnymi orientalnymi? Mnie one nie koniecznie fascynują - co nie znaczy, że nie interesują innych. Ta na zdjęciu to Broken Hearth? tu strzelam kompletnie... Orientalne wykopujesz? Wiem, że niektórzy tak robią - ja nie, zeszłej zimy miałam szczęście, nawet w górach przetrwały i kwitły ślicznie. Więc się wkręcam - i chciałabym usłyszeć coś od kogoś z większym stażem.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2017 19:30 przez Łatka.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 20 Sty 2017 20:55 #518696

• iwona
  • iwona's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 411
Już niedługo :)

P7213209.jpg

P8064211.jpg

P8214327.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Anna96

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 20 Sty 2017 21:06 #518698

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No no, Iwono - ONE to jeszcze nie tak szybko ;)
Podobnie proszę - podpisujcie, kobitki, zdjęcia - przynajmniej tyle. lilie piękne, ale nie sami znawcy tu zaglądają... Widzę, żę i u Ciebie orientalne na pierwszym planie. Jak sobie z nimi radzisz?
Jak długo masz Scarlet Delight (bo to ona?)? Jak wysoko Ci rośnie - i czy stoi w miarę sztywno?
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 21 Sty 2017 10:31 #518748

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Witam!
Lilie w ogrodzie rosną od kilku lat, podpisane są nie wszystkie, tylko część. Cebulki zdobyte w sklepach ogrodniczych, lokalnych targowiskach...od znajomych. Lilie rosną różne, mają skromniejszy wygląd, piękny przyciągający wzrok. Niektóre lilie znikają, w ogrodzie od kilku lat borykam się z gryzoniami. Myszy, krety, niszczą- wykopują cebulki.

Lilie trzyletnie, kupione z nazwami są podpisane...tylko czy prawidłowo. Podpisy z oryginalnych woreczków :think:

2015-07-28-pierwsze kwitnienie-dwa kwiaty.
Lilium OT-hybrid Honeymoon

2016-07-19-drugie- trzy.

LILIUM OT-HYBRID LAVON

LILIUM ORIENTALE MERO STAR

LILIUM ORIENTALE ACAPULCO

LILIUM ORIENTALE MUSCADET

NN

prawdopodobnie ostatnia wypadła.
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2017 10:59 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, beatazg

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 21 Sty 2017 10:57 #518752

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzięki Aniu za poglądowo przedstawiony rok po roku rozwój. Pewnie wiele osób znęconych kolorowymi obrazkami w katalogach czy ofertach w sieci zakłada, że od razu lilia OT będzie miała z 2 m i masę kwiatów, Przeważnie trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Mamy podobny gust liliowy - a może podobne warunki?
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 21 Sty 2017 13:02 #518767

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilie rosną na ziemi gliniastej, wzbogaconej co 5-6 lat obornikiem rozrzuconym i przekopanym na zimę. Miejsce gdzie będą rosły lilie powinno być wcześniej naszykowane, wiosną można przystąpić do sadzenia cebul. ( od kilku lat sklepach dostępny jest obornik granulowany, nie zawierający chwastów). Po oborniku ziemia robi się bardzo żyzna, lilie doskonale się w niej czują. Czytam narzekania na taką ziemię, od początku się z tym nie zgadzałam. Co kilka lat lilie powinny zmienić miejsce, postępuje się z nimi jak wyżej.Dobór cebulek lilii jest przypadkowy,czy ty też tak Masz...jak tu minąć cebulki leżące w sklepie :happy4: To są tylko moje spostrzeżenia odnośnie, posadzenia cebulek w ziemi gliniastej.
W archiwach z powstawania ogrodu wyszperałam lilie z
2012-07-18

Niechciane miejsca...są nie do wytępienia...

2013-07-08 które są do tej pory...

Lilia 'Casablanca'już był w ogrodzie...
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Ingrid, DANA, Łatka, słowikowo

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 21 Sty 2017 13:53 #518771

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Anna96 wrote:
...jak tu minąć cebulki leżące w sklepie :happy4:

No właśnie-jak? :rotfl1:

Moja metoda to przynajmniej próba ograniczenia się do tych, które mają szansę przeżyć dłużej niż jeden sezon. Czyli nie kupuję bardzo wymagających, albo prawie nie kupuję :supr: . Nie mogę używać obornika, moje psy to koprofagi :mad2: . Nie mogę zbyt wiele kopać - rośliny cebulowe stłoczone niemożebnie, wiosenne zastępują przed wiosenne, a prawie na nich rosną letnie, czyli lilie. Miejsc, gdzie mogę je sadzić, nie za wiele - a pożądliwość serca wielka. :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Anna96

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Sty 2017 15:51 #519024

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
Moja przygoda z liliami zaczela się w bardzo prosty sposób,właściwie tak jak wszystkich pierwsze lilie które pamiętam to były te z maminego ogródka, wczesne pomarańczowe.I takie tez jako pierwsze zagościły u mnie w ogródeczku.jakieś 4 lata temu z żartów mój mąż wylicytowała mi 100 szt na all.To był właśnie Robert Swanson.Cześć posadziłam w piaszczystej i suchej ziemi,a pozostałe w gliniastej, która rozluźniłam piaskiem, kompostem.Oczywiście te które miały zbyt sucho zdrobniały, ale nie zniknęły całkiowicie.Te z gliniastej części rosną cudnie i wyglądają przepięknie, jak widać.
Można powiedzieć ze odmian lilii mam wiele, ale do nazw właściewie nie przywiązywałam specjalie uwagi dlatego z nazwaniem może być problem...
Ogród prowadzę w bardzo prosty sposób.Sadzę i czekam co będzie.Nieokrywam specjalnie,nie kombinuję.Albo rośnie, albo nie...w skutek tego z czasem w zależności od zimy straciłam kilka orientalek, ale częściej stawiem zdecydowanie na te które tolerują zimę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Ingrid, Anna96, Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Sty 2017 16:59 #519030

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Masz sto Swansonów? :eek3: :eek3: :eek3:
Chciałabym coś takiego zobaczyć!
I jeszcze mąż interesujący się licytacjami ogrodowymi... :blink:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Sty 2017 18:20 #519037

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
Wszyscy tak reagują :rotfl1: :rotfl1:
To dodam jeszcze zę to były 2 kartony po 100.W drugim był mix białych i różowych :P
Męza to ja mam akurat wyjątkowego.Zamiast robić przed nim zakupy w tajemnicy, pokazuję tylko to i owo a on sam robi 2x dłuższą listę tego co mu się podoba.Wiec w ubiegłym roku dosadziłam takie lilie

IMG_4560.jpg

IMG_4559.jpg

IMG_4557.jpg

exotic sun
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2017 18:30 przez mamafrania.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Ingrid, Anna96, Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Sty 2017 18:28 #519040

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
Baywath
2016-07-20-3129.jpg

IMG_8897.jpg

IMG_8722.jpg

IMG_8793.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2017 18:30 przez mamafrania.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, DANA, Anna96, Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Sty 2017 21:08 #519071

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Anna96 wrote:

Aniu, to jest 'Double Sensation' :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 08:02 #519108

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję :hearts: podpisałam zdjęcie, w galerii zdjęć...tak będzie pewniej. Nie wiem czy ta lilia jeszcze jest, kępa została przesadzona...w miejscu w którym rosła powstała ścieżka. Z kwiatami w pierwszym roku był problem, nie były ładnie wykształcone...myślałam że to jakaś choroba lilii. Jak zwykle był problem zostawić, wyrzucić...ale, jak zwykle szkoda się pozbyć. Została, w następnym roku kwiaty były ładne wykształcone...w sumie kępa rozrosła się w pokaźny bukiet. Cebulka w pierwszym roku została wykopana obtoczona w Miedzianie...posadzona na nowo. W tym sezonie będzie widać czy jest czy przepadła. Myszy nie próżnują.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 08:10 #519110

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze jedna, była tak podpisana...Lilia azjatycka biała.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.986 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum