TEMAT: Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 10:21 #519132

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
To musi być fajne - dzielić ogrodowe prace i pasje z kimś drugim.
Azjatki to niekoniecznie moje faworytki, lecz takie o turbanowych kwiatach są wyjątkiem. Pamiętasz może, co to za jedna? Czy kolor jest tak ciemny jak na zdjęciu? Czy może taki krwisty bardziej?
mamafrania wrote:

IMG_4559.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Ingrid

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 12:26 #519144

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
To jest moja kochana Night Flayer.Kolor ma faktycznie taki ciemny, to chyba moja najczarniejsza lilia.Lubię ją bo długo kwitnie.
Tu w blasku słońca
IMG_4604.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Ingrid

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 16:05 #519172

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Jaką wysokość u Ciebie osiąga Night Flyer? Widzę piękne, dorodne kwiaty. Mój ma zdecydowanie drobniejsze i wyciąga się na ponad 170 cm... chyba do słonka, bo rośnie w cieniu.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 24 Sty 2017 17:25 #519193

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
hm... ok 150 cm.Rośnie zadołowana w donicy, raczej w piaszczystej i suchej glebie .Myślę że radzi sobie nieźle.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 29 Sty 2017 20:22 #520314

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Czyli warunki uprawy i glebowe mamy bardzo podobne. Jedyną różnicę stanowi światło. I to ono wpływa chyba tak znacząco na wielkość kwiatów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 11 Lut 2017 20:56 #522819

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Otrzymane dziękuję: 5766
Lilie podrosły , chociaż stały w kotłowni , gdzie wcale nie było ciepło . Jedna zawiązała już pąki , przeniosłam więc je do salonu .

Zdjcie3953.jpg

Zdjcie3956.jpg

B.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, zanetatacz, CHI

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 15 Lut 2017 19:48 #523518

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
No to świetnie będą wyglądały kwitnąc na tle ośnieżonych stoków :woohoo: :happy4: :happy4: :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 05 Mar 2017 16:41 #527099

• annakaja
  • annakaja's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 234
Kupiłam dzisiaj w tesco piękną lilię z grupy LillyLooks. Czy może mi ktoś powiedzieć czy można ja posadzić na wiosnę do ogrodu?
Anna

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 05 Mar 2017 20:17 #527145

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
Wiem, że to na pewno jest, ale nie mogę znaleźć na forum. :supr:

Jaką ziemię powinnam dać do donicy (dużej) aby lilie miały się dobrze?

Mam do dyspozycji torf, torf odkwaszony, piasek i przerobiony obornik owczo-kurzy...No i własną ziemię - bardzo gliniasta i kwaśna...
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2017 20:28 przez CHI.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 05 Mar 2017 20:37 #527150

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ale co to za lilie, Małgosiu? Jedne (np. OT) wolą podłoże kwaśne, inne (np. martagony) - zasadowe. Na pewno lubią przepuszczalny grunt - ale torf będzie dla nich raczej za ubogi. To żarłoki - i co ważne, cebule "jedzą" nie tyle tymi korzonkami pod spodem, co tymi wyrastającymi nad cebulą.
Nie mam pojęcia, jak reagują na "przerobiony obornik kurzo-owczy" z wiadomych powodów właściwie nie używam nawozów organicznych. Bym wymieszała jednak, np. z zwietrzeliną, jaką pewnie możesz ukopać.
Moje orientalne doskonale sobie w zwietrzelinie radzą - lekko zasilane, jak sobie przypomnę.

Annakaja, szczerze to pierwszy raz słyszę o takich liliach, ale popatrzyłam sobie i dowiedziałam się, że to po prostu niskiego wzrostu azjatki, strefa klimatyczna 3-9, czyli nie powinno być problemu z rośnięciem i zimowaniem w gruncie. Tylko czy teraz wysadzać... Jeśli nie będzie już mrozu - chyba można zaryzykować. Albo poczeka, aż w doniczce zżółkną łodygi (zasilając, rzecz jasna) - i wysadź jesienią.
Ja tam Stargazery wysadzałam 2 lata temu w grudniu - po przekwitnięciu. I w zeszłym roku kwitły - choć skromnie.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Mar 2017 07:21 #527222

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu
lilie są takie

+ jedna dostana w prezencie w woreczku foliowym :think:

U mnie ziemia jest dziwna...
Historycznie ;) za PGR-u rosła kukurydza, a potem brzoza...
Woda nie wsiąka - spływa lub paruje, czyli albo mam beton, albo 5-15 cm "masełka" (aby nie nazwać tego "świeżym krowiakiem").
Murszu ukopać się nie da - koparka "jest wyjechana" :devil1:

Niestety rośliny nie mają u mnie łatwo. Dlatego wszystko ląduje najpierw w donicach... Większość jest nie oznaczona - w tym lilie...
Czyli muszę oznaczyć, podpisać i przy wysadzaniu na stałe miejsca stworzyć im optymalne warunki...

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Mar 2017 07:58 #527230

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Małgosiu z opisu wynika , że masz glebę gliniastą.Można ją trochę zmienić dodając próchnicy .Trochę to potrwa , ale szanse masz. :flower2:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Mar 2017 08:56 #527242

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kasia dobrze mówi, Małgosiu.
Glina to nie jest to, co tygrysy (liliowe ;) )lubią najbardziej.
Jednak mimo że mam w miejskim ogrodzie właśnie takie świństwo, nie odpuszczam i mam lilii sporo.
Ja bym zrobiła tak:
Twoje lilie to jakieś nieoznaczone azjatki. Potrzebują gleby przepuszczalnej, lekko kwaśnej do obojętnej. Jeśli donice masz dostatecznie dużo, na dno bym dała ten piasek (ewentualnie z odrobiną rodzimej gleby) jako drenaż, potem - mieszankę ziemia + piasek + ten nawóz w rozsądnej ilości.
Sadząc do ziemi wykopuję dołek i z w nim cebulę obcą, workową ziemią próchniczą. Pamiętając, że ważniejsze jest to, co ponad cebulą - jeśli chodzi o jedzonko dla lilii.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, CHI

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Mar 2017 09:55 #527259

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu i Aniu

Dziękuję bardzo za rady.
Na razie wszystkie kwiaty muszą być w donicach. Najpierw leci budowa...
Ponieważ robię całą infrastrukturę od zera, to w tej chwili nawet ziemia leży na "kupach", aby ją można było gdzieś zagospodarować...

W 2016 drzewka i krzewy owocowe dostały swoje stałe miejsca. Zobaczymy, kiedy resztę ogarnę.
Drzewka zbierałam przez ok 4 lata - nie dałabym rady (finansowo) od razu posadzić ponad 130 drzew i krzewów...

To samo iglaki i kwiaty w tym lilie... Te są głownie z prezentów, z przeceny i kupione w celu "uratowania życia"...
Tam gdzie chce je posadzić (o ile koncepcja się nie zmieni ;) ) jeszcze w większości rosną brzozy... Część już powycinana, ale teraz trzeba wyrwać karpy i wyrównać teren, nawieźć ziemi itp itd... Dlatego na razie u mnie podstawowym "narzędziem ogrodniczym" jest koparka...

A wracając do lilii - właśnie "odkrył mi się" zabunkrowany w szklarence keramzyt i PUSTE opakowanie po hydrożelu :sad2:

Hydrożel dawałam w ubiegłym roku do każdej doniczki - myślę, że tylko dzięki niemu truskawki w maleńkich doniczkach przeżyły...
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2017 09:55 przez CHI.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Mar 2017 10:03 #527261

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Małgosiu hydrożel to świetna sprawa.Przesadzałam wielkie jałowce w upały ( 35 0 C) i dały radę. Możesz trochę hydrożelu zakupić i nasypać do doniczek po wymieszaniu z ziemią - świetnie zatrzymuje wodę.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 18:43 #527644

• Agharta
  • Agharta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 99
To mój pierwszy rok z liliami. Kupiłam cebulki, które mają już kiełki i korzonki. Kiedy mogę wysadzić je do ziemi? Czy do tego czasu mogą czekać w doniczkach? Są to lilie azjatyckie.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 18:58 #527649

• merlin
  • merlin's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Agharta (Agnieszka?), możesz lilie posadzić do ziemi. Nawet, gdyby były przymrozki, to nic im nie zrobią w ziemi. W jakiej okolicy lubuskiego mieszkasz? Możesz tez posadzić w doniczkach i później z doniczek do ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agharta

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 20:55 #527715

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Agnieszko, jeśli teraz posadzisz lilie do donic, potrzymasz je z 1,5 miesiąca na parapecie, masz zagwarantowane kwitnienie miesiąc szybciej :)

4 lata temu na Gardenii kupiłam kilka cebul, a wkoło był śnieg, zima trzymała prawie do połowy kwietnia, więc lilie podrastały na parapecie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Agharta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.613 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum