TEMAT: Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 20:57 #527716

• Agharta
  • Agharta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 99
Dziękuje za odp :hearts: W takim razie w sobotę polecą do ziemi. Mieszkam w Torzymiu.

ps parapety niestety pozajmowane :P
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2017 20:59 przez Agharta.

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 21:02 #527719

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A pana leśniczego z tamtych okolic znasz???

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 21:13 #527723

• merlin
  • merlin's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Agnieszko, tak, jak Ci radzi Alinka ma uzasadnienie w przypadku, tak, jak napisała, że w kwietniu był śnieg i pewno ziemia była zmarznięta chociaż był kwiecień. Bywały takie lata. Ale w tym roku ziemia wprawdzie nie jest nagrzana, ale też, zwłaszcza u nas nie jest zmarznięta i można cebule lilii spokojnie posadzić. Cieszy mnie, ze mieszkasz
"w przyzwoitej odległości" ode mnie. Serdecznie pozdrawiam. :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Agharta

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 07 Mar 2017 21:55 #527737

• Agharta
  • Agharta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 99
Hiacynto leśniczych u nas jest chyba kilku, a ja jeśli znam, to jedynie z widzenia (nie mam zbyt wielu znajomych). Co nie znaczy, że jestem dzikusem :funnyface:

Merlin zaczynam planować miejsce dla lilijek :hearts: i pozdrawiam również

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 17:19 #529135

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
To i ja wpadłam w zakupy liliowe.Fakt skromnie, bardzo skromnie,ale zawsze coś.Kupiłam lilie trąbkowe African Queen i Casa Rosa.Oczywiście po powrocie doczytałam jakie maja rozmiary kiedy kwitną.Chyba posadzę je w donicach i do ziemi.Doczytałam , żeby do donicy dać garść wapna.Co o tym myślicie ?

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 19:00 #529161

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Oj, Kasiu - chyba nie, trąbkowe muszą mieć lekko kwaśną glebę.Daj im nawozu, pewnie masz jakiś zwierzaczkowy... ja daję... psie kupki :oops:
Afican Queen to moja absolutnie ulubiona lilia, jest cuuuuuuudna :hearts: , i ma powalający zapach. Oczywiście, ktoś, kto nie lubi mocno pachnących pomarańczowych jak zachód nad sawanną kwiatów powie inaczej :rotfl1:
Kasiu, ty się nie martw, że wyrosną za wysokie - w pierwszym roku wcale takie duże nie są, a i tak daleko im do OT.
Jednak jeśli zostawisz na zimę w niewkopanych donicach - mogą zmarznąć.
Casa Rosa też bardzo ładna - tylko że ja różowym dziękuję.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 19:11 #529166

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Otrzymane dziękuję: 5766
Czy ktoś kupował w Lilypolu ? . Córka kupiła mi tam lilie , zapłaciła ze swojego konta i od tygodnia fakt ten nie został odnotowany na stronie , zalogowana tam jestem ja . Napisałam e maila z zapytaniem i dzwoniłam , bez jakiejkolwiek odpowiedzi .

Beata

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 19:50 #529176

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Beatko, chyba większość liliomaniaków tam kupuje. Nie wiem, dlaczego nie możesz się dopukać. Składałam zamówienie w styczniu - i dostałam potwierdzenie.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 19:57 #529179

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu,a po jakim czasie dostałaś potwierdzenie . U mnie to ponad tydzień . Zamówienie było na moje nazwisko a córka ma inne , więc dlatego napisałam do tego pana . Chociaż w przelewie , był numer mojego zamówienia . Chyba jakoś teraz ma być już wysyłka .

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:04 #529181

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu j
A też nie przepadam za różowym ale jakoś same ręce brały.A cena 3.50 za dość dużą cebule jak dla mnie dobra.A mogę im dać obornik granulowany. A jak wkopię te donice w ziemię to przeżyją zimę ?

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:14 #529188

• merlin
  • merlin's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko! 2-3 lata temu złożyłam w przedsprzedaży dosyć duże zamówienie w tej firmie. Nie otrzymałam potwierdzenia, danych do przelewu , a moje zamówienie zostało pominięte. Tłumaczenie firmy było śmieszne i tak się "zeźliłam", że kazałam zlikwidować moje konto, trwale usunąć dane osobowe ponieważ nigdy nie zamierzam u nich kupować. Pozostało Ci wysyłać e-maile z żądaniem wyjaśnienia. Albo córka niech zażąda zwrotu przelanej kwoty. Sytuacja taka w porządnej firmie nie powinna zaistnieć.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:17 #529189

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
Marylko , dwa e maile wysłałam , a kwota to ponad 150 zł i dlatego się martwię :(

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:18 #529191

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kasiuniu - chyba możesz i granulowany, ja tu nie mam doświadczenia, bo jedyny "obornik", który nie jest zjadany - to ten psi.
Pamiętaj - lilie jedzą tym, co nad cebulką, to te korzonki wyrastające z podziemnej części łodygi tworzą karmią młodą cebulkę - na przyszły rok. Tak więc żyzna ziemia musi być NAD cebulą. Tegoroczny pęd korzysta z zapasów w łuskach.
Wiesz co, u mnie nornice - jak już chcą, to włażą i do doniczek. Nie raz wybierałam z zakopanych donic suche łuski tulipanów itepe, teraz wszystko sadzę w ziemię - ryzyk, fizyk. Kota sąsiadki zapraszam, jak wyjeżdżam :rotfl1: - bo to wszystko dotyczy mojego skrawka grządki na wsi. Miejska glina ma tę zaletę, że ani kret, ani nornica korytarza w tym nie da rady zrobić. Beton, beton, albo i żużlobeton :jeez: . Lilie wsadzam do dołka z obcą ziemią - inaczej klapa.
Beatko, sprawdziłam: domawiałam 20 stycznia pumilum, potwierdzenie przyszło 24 stycznia. Ale ja zamawiam zawsze z opłatą przy doręczeniu.
Tak, od 10 mieli wysyłać - w pierwszym rzędzie opłacone zamówienia.
Jestem zaintrygowana, sama spróbuję tam zadzwonić - może jutro Przy okazji spytam, czy moge domówić kilka... ciiiii....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:28 #529193

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest druga firma z liliami Lily Garden , widziałam na fb jakie wielkie cebule sprzedają , ale droższe . W Lilypolu też kilka mi umknęło , bo choć miałam w koszyku przepadły , a później już były niedostępne .

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 20:59 #529203

• merlin
  • merlin's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko, ja kupowałam w sklepie internetowym Bilscy. Bardzo ładne cebule, liliowce. W kwietniu na lilie mieli dużą obniżkę ceny, a cebule urodziwe, do tego dostawa do paczkomatów. Wyszło bardzo tanio.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg, Kasionek

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Mar 2017 21:50 #529222

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
Marylko , człowiek całe życie się uczy :) . A Bilskich to nawet nie znałam , a jakie ładne piwonie mają :)

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 16 Mar 2017 21:07 #529578

• beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja parapetowa lileczka miałabyć czarna (Night Flayer) , a jest biała :P , ciekawe co wyrośnie z reszty :) . Białe lubię , a jeszcze z jednej cebuli są dwa pędy , więc nie jest źle :)

Zdjcie4285.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 16 Mar 2017 21:24 #529583

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Night Flyer jest ciemno bordowy, a nie czarny - ale i tak biały piegusek podoba mi się bardziej.
Udało się, zakwitła - i tym się cieszmy. :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.792 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum