TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 24 Mar 2022 15:17 #797951

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Przyszły wreszcie lilie z Lilypol :-)

IMG20220324151444.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Eliza52, MARRY, Szafirek, Bea612, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 24 Mar 2022 17:28 #797970

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83511
O, Zambesi ładna odmiana, choć biała. :lol:
Co tam jeszcze fajnego dostałeś?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, brodus

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 24 Mar 2022 21:40 #798011

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
Przyszły wszystkie zamówione lilie ale mam wrażenie ze niektóre odmiany mają mniejsze cebule niż powinny mieć. Albo Zambesi przyszła taka duża ;-) i przez to inne wydają się za małe.

1) Lilia drzewiasta CONCA d OR
2) Lilia drzewiasta ELDORET
3) Lilia drzewiasta FRONTIERA
4) Lilia drzewiasta MALDANO
5) Lilia drzewiasta PINNACLE
6) Lilia drzewiasta RED DESIR
7) Lilia drzewiasta RESOLUTE
8) Lilia drzewiasta ZAMBESI
9) Lilia pełna EXOTIC SUN
10) Lilia mieszańcowa COURIER
11) Lilia mieszańcowa DYNAMIX
12) Lilia mieszańcowa ERCOLANO
13) Lilia niska międzygrupowa SUMMER SKY
14) Lilia mieszańcowa NIGHTRIDER
15) Lilia drzewiasta ANASTASIA
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 25 Mar 2022 06:26 #798026

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25498
Paweł,nie smuc się inni dostawcy też tak wysyłali ,
jedna lilia duża inna mniejsza .
Niestety nie miałam już siły posadzic wczoraj chociaż jedną.
Muszą poczekać na regenerację siły :happy:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 25 Mar 2022 07:09 #798032

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Pawle, to kup sobie jedną cebulkę w markecie - budowlanym lub spożywczym - i połóż obok tych "małych".

O ile pamiętam, cebule z Lilypolu są w trochę zróżnicowanych rozmiarach (między 20 a 24 cm obwodu). Z kupionych przeze mnie najmniejsze były cebule African Queen, ale chyba spełniały tę dolną granicę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 25 Mar 2022 07:17 #798033

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
Do mnie przyjechały już wszystkie zamówione cebule plus tajemnicza przesyłka z Florio, po której nie ma śladu ani w korespondencji, ani w mojej pamięci. Ale wykupiłam ją, a w środku były, a jakże, cebule lilii. :lol: Z Botanika cebule sa bardzo ladne, duze i zdrowe, z LG tez nie gorsze. Najpierw zajmę się martagonami, w tamtym roku przygotowałam dla nich osobne miejsce, gdyż u mnie ziemia jest kwaśna, a one podobno lubią zasadową. Dosadzę teraz tam nowe nabytki i będę cierpliwie czekać. A resztę połączę w grupy dobrane kolorami i wzrostem, żeby wprowadzić jakiś porządek w to liliowe zamieszanie. I tylko się zastanawiam: po co mi to było, po co, przecież ja naprawdę nie mam już miejsca na nowości… :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, brodus

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 25 Mar 2022 08:31 #798051

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rubio, i owszem, dla martagonów musisz ziemię odkwasić. Mam we Wrocławiu tak samo, ale dzielnie walczę, bo martagony mają stałe miejsce w moim sercu. Dzikie i kultywary również.
Z tym, że ja dosadzam jesienią, panuje przekonanie, że tak jest korzystniej. Podobno z wiosennego sadzenia nie zawsze kwitną (ale jeśli cebule duże, to raczej tak).
U mnie to właśnie one wyłażą, takie młódki przed "wiekiem rozrodczym", pewno z łusek oderwanych.

Choć coraz więcej "nosów" wysuwają i "poważne" lilie. A co rano trawa lekko oszroniona:jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, brodus, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 25 Mar 2022 12:57 #798069

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje lilie posadzone. Po rozpakowaniu okazało się że zdecydowanie większość cebul była bardzo duża i ładna. Jedynie jedna odmiana była mniejsza od deklarowanej wielkości.

IMG20220325173737.jpg

Przyszło zamówienie z Benex. Będę mógł dosadzić na rabaty z liliami inne byliny (krwawnik, jeżówki) oraz mieczyki.

Posadzilem :-) wszystko z wyjątkiem mieczyków.

Obawiam się że nie mając doświadczenia z roślinami ozdobnymi posadziłem rośliny za gęsto i jesienią będę musiał przesadzać.

Lilie sadziłem w ziemię kompostową która była delikatnie wilgotna. Podlewać lilie po posadzeniu czy poczekać?
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2022 21:16 przez brodus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 01:13 #798098

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
Łatka wrote:
Rubio, i owszem, dla martagonów musisz ziemię odkwasić. Mam we Wrocławiu tak samo, ale dzielnie walczę, bo martagony mają stałe miejsce w moim sercu. Dzikie i kultywary również.
Z tym, że ja dosadzam jesienią, panuje przekonanie, że tak jest korzystniej. Podobno z wiosennego sadzenia nie zawsze kwitną (ale jeśli cebule duże, to raczej tak).
Właśnie jesienią posadziłam kilka martagonów. Z tym, że wtedy najwięcej było w ofercie odmian żółtych, a ja z nich kupiłam tylko jedna – Peppard Gold – i uznałam, że tyle mi wystarczy. :) Do tego jeszcze białe i czerwone (?) – Claude Shride. Teraz dokupiłam kolejne białe i różowo-fioletowe w dwóch odcieniach. Wyczytałam gdzieś, że martagony potrzebują roku, żeby się zadomowić i zacząć kwitnąć. Bardzo jestem ciekawa, ile z nich mi zakwitnie i jak będą się razem komponować. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 07:35 #798102

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie no, jeśli cebule były ładne, jestem przekonana, że zakwitną już niedługo.
Claude Shride jest czerwony w takim sensie, jak zacne czerwone wino - ciemne bordo z ciepłymi rdzawymi błyskami. Ale to piękna lilia.
Dla mnie prawdziwie czerwone są być może niektóre azjatki, poza tym żadna lilia, bardzo niestety, bo szukam takich. Co nie znaczy, że nie kocham tych w innych kolorach.
W katalogach i ofertach piszą "czerwony" - chyba na zasadzie tłumaczenia angielskiego "red". "Red" to jest i lis, i sycylijska pomarańcza.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 08:37 #798107

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2482
Kupiłem Lilium rosthornii, bardzo podobna do L.henryi
Czerwień pierwszomajowa występuje u tulipanów, czerwień u lilii ma odcień wiśni albo różu. Pumilum ma dość czerwoną czerwień.
A co do komponowania się lilii,to myślę,że Damę z Łasiczką, najlepiej zawiesić na ładnej kolorowej tapecie, a niech się komponuje, znawcy docenią.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 09:04 #798109

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Mireczku Ty to masz poczucie humoru :happy4: :coffe:
Kupiłam 'Coctail Twins'i zobaczymy co to zakwitnie z tego .
Orange dorodna cebula :woohoo: ,przyszła z dwoma pędami. Dałam drenaż i solidny kompost .
Naogląda się człowiek retro i szuka potem tych odmian ......
Ta lilia to chiński wynalazek ,coś 20 dolarów kosztuje wyguglałam ,to coś w sam raz dla koneserów.....
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2022 09:09 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 12:19 #798120

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2482
Zastanawiam się nad drenażem.Wygrzebać w ziemi dołek. Wypełnić go żwirem. Poczekać. Woda do tego dołka wpłynie czy wypłynie?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 13:57 #798125

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Na razie to nie pada :rotfl1:

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 16:13 #798129

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
Łatka wrote:
Claude Shride jest czerwony w takim sensie, jak zacne czerwone wino - ciemne bordo z ciepłymi rdzawymi błyskami. Ale to piękna lilia.
Dla mnie prawdziwie czerwone są być może niektóre azjatki, poza tym żadna lilia, bardzo niestety, bo szukam takich. Co nie znaczy, że nie kocham tych w innych kolorach.
W katalogach i ofertach piszą "czerwony" - chyba na zasadzie tłumaczenia angielskiego "red". "Red" to jest i lis, i sycylijska pomarańcza.
Ach, jak lubię sycylijskie pomarańcze! Arance rosse o tarocco. Mniam! :yummi:
I bardzo jestem zadowolona, ze Claude Shride będzie w kolorze wina. Właśnie takie odcienie czerwieni lubię – karmin, burgund, lekko już podbarwione fioletem. Mam mały ogródek, więc żeby nie doprowadzić do kolorystycznej kakofonii, ograniczyłam barwy. Biel, róż, chłodna czerwień, fiolet – a jeśli barwy cieplejsze, to łagodne, stonowane – kremowy, jasny morelowy... No i niebieski, ale to nie wśród lilii. Wściekły żółty i neonowy oranż pasują mi jedynie wiosną, wtedy każdy kolor cieszy.
Ale i tak najbardziej lubię żółtą Saltarello. Może dlatego, ze ona najwyraźniej polubiła mój ogródek. Trudno tu jednak o całkowitą zgodność z logiką. :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 16:59 #798131

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rubia wrote:
Arance rosse o tarocco. Mniam! :yummi:

Właśnie się opycham. Oczywiście nie prosto z drzewa (chyba jeszcze tam wiszą), ale lepszy rydz...

Rubio, ponieważ mam i tak pomieszanie z poplątaniem, staram się chłodne kolory umieszczać na skromnych kawałkach rabat przed domem. A resztę od tyłu. Ale że pożądanie większe niż rozum, mam i za domem magnolie cukierkowo różowe, trochę bordowych piwonii...No i lilie, te powiedzmy w odcieniu słońca prześwitującego przez kieliszek primitivo.
A Saltarello jest u mnie numero uno wśród pomarańczowych.

Do rzeczy: posadziłam w Karkonoszach wszystkie przywiezione cebule, pojedyncze lancifolium, leichtlinii, kilka orientalnych i pojedyncze OT.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2022 17:01 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 17:14 #798132

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Pierwsza lilia
IMG_20220326_124421.jpg

Sadzona na początku lutego ze sporym kiełkiem. Posadziłam dosyć głęboko.
Teraz czekam na ujawnienie się pozostałych cebulek a później na kwiaty :lev:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, brodus

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Mar 2022 18:27 #798147

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Przed weekendem dotarło moje zamówienie z Lily Garden i dziś lilie poszły w swoje miejsca docelowe. Zrobiłam zdjęcie cebul dla osób ciekawych jak w LG było w tym roku z ich wielkością. Cebule lilii Frontera i Robina są największe. Pozostałe cebule bez szału, zobaczmy jak ze zgodnością gdy/jeśli lilie zakwitną. Patrząc na rozmiary Waszych cebul, opinie i ceny u innych sprzedawców, myślę, że kolejne zamówienie złożę już w innym miejscu.

Schowek01-7.jpg
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.789 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum