TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 21:39 #799474

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83515
Oczywiście, że możesz wsadzić lilie do sporych donic. Wcale nie musisz ich wkopywać (bo i po co? chyba, że masz taką koncepcję estetyczną).
Co do gęstości sadzenia - chcesz wiedzieć, jak radzą poradniki, czy jak robią to maniacy szurnięci, jak ja?
Bo chcąc uzyskać "bukiety" liliowe, sadzę bardzo gęsto, z odstępem może 10 cm.

Co do orientalnych - ja ich wcale nie wykopuję, są moim zdaniem o wiele wrażliwsze na mokre podłoże, niż na przemarznięcie. Dowód: we Wrocławiu powodzi mi się z nimi tak sobie, a w Karkonoszach, gdzie jednak bywają jeszcze mrozy, mam od lat i rosną pięknie, nie chwaląc się. Przepuszczalne podłoże, ot co.
Nawet mała cebulka potrafi zakwitnąć, z tym, że wyprodukuje zapewne niziutki pęd i jeden-dwa kwiatki na nim.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, czarna2066

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 22:21 #799483

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Czyli będzie dobrze, jeśli wsadzę 1 cebulę drzewiastą w 3l donice, a Azjatki po dwie na 5 litrów? :woohoo:

Też mi się marzą takie bukiety... Ale to wszystko przez ten wątek :devil1:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 22:24 #799485

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Myślę, że w pięciolitrową donicę spokojniutko możesz wsadzić trzy małe cebulki. I karmić. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 22:28 #799486

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
I tak uczynię :thanks: Najwyżej, jak zajdzie potrzeba to przesadze za rok lub dwa :)

A jakiś specjalny nawóz podawać? Chodzi o NPK? Czy może być ciut oborniku? Kompostu jeszcze nie posiadam :dry: Rozumiem,że taką lilia potrzebuje sporo papu żeby wykarmić kwiaty i nie zagłodzić cebuli :think:
Pozdrawiam Beata

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 22:42 #799488

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wiesz co, ja daję "niespecjalny", bo nie mam lilii osobno, tylko powtykane, gdzie się da - i gdzie się właściwie nie da.
Obornika nie używam z powodu g,,,nożernych suk. :sick: Ale taki rozłożony pewnie by był ok. Cebulowe (w tym lilie) nawożę dwa razy w roku, granulkami z pudełka "dla cebulowych" - albo "Magiczną siłą". Pierwszy raz nim pojawią się czubki roślin, najdalej tuż po tym.
Trzeba pamiętać, że nawóz dajesz nad cebulę, która wypuszczając pęd wytwarza na nim korzonki pobierające składniki pokarmowe. Te korzenie, z którymi cebule są sprzedawane, to tylko ich "kotwica".
Ponieważ mam lilie i na tarasie, w pojemnikach, w których są i powojniki, a też pomidory jako ozdoba B) , te lilie załapują się na dodatkowe żarełko od sąsiadów. Nie zaszkodzi, są żarłoczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Kwi 2022 23:31 #799493

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
W takim razie odpuszczę sobie obornik bo mam w granulacie.
Poszukam w pudle "storczykowym" nawozów Petters Profesional i co jakiś czas dostaną dawkę papu.

Jako drenaż pójdzie keramzyt, bo mam go sporo. Jeśli chodzi o wypełnienie donicy, czy mogę zastosować podłoże warzywne pół na pół z uniwersalną ziemią, albo samą warzywną z aury? Te warzywne ma fajną strukturę torfową, a z uniwersalnej szybko robi się "zbite błotko" :oops:
I czy dodawać trochę perlitu do mieszanki?

Czy jakoś zaprawiać cebule przed sadzeniem? :oops:

Sporo pytań... Pewnie gdzieś są w czeluściach odpowiedzi na nie, ale nie znalazłam :oops: Za to natknęłam się na tego "czerwonego robaczka" i już go nie lubię :mad2:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Kwi 2022 08:05 #799502

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No więc po kolei:
Keramzyt pod cebulą będzie ok. Tylko nie przesadzaj z grubością, donice przecież mają dziurki. Jeśli chcesz je zakopać, to może daj drenaż jeszcze pod donicę? Tak się zastanawiam, nie wiedząc, jaką masz glebę.
Ostatnio daję jako drenaż małą łopatkę piasku z piaskownicy mojej wnuczki - i jakoś chyba działa. A w górach dbam raczej o dobrą ziemie nad lilią.
Nie znam tych mieszanek, które wymieniasz - staram się w dołek nad cebulą sypać gotową workową mieszankę do kwitnących ozdobnych, do balkonowych lub róż. Myślę, że większe znaczenie ma późniejsze nawożenie, niż skład nasypanej ziemi. Ale myślę tak dlatego, że nie mam ani własnego kompostu, ani np. przefermentowanego obornika.
Cebule, zwłaszcza z takiego źródła, i owszem, możesz obsypać szczodrze cynamonem. Albo ewentualnie użyć chemii grzybobójczej.
Jak są zdrowe, nie robię nic - przecież nie wyciągam ich co roku i nie zaprawiam, prawda? Raz wsadzone mogą spokojnie pozostać w jednym miejscu wiele lat.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Kwi 2022 21:55 #799565

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25499
Mam wrażenie ,że posadziłam za głęboko lilie.
Mierzyłam głębokość 15 cm ,no ale piszą że trzy wysokości cebuli.
Sama nie wiem czy dalej tak sadzić na taką głębokość ?
Chociaż te co mam już na działce muszę podpierać palikami, to chyba były za płytko
posadzone hm .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Kwi 2022 08:30 #799584

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bogusiu, najwyżej później wylezą. Jeśli, jak wszędzie piszesz, obawiasz się powrotu mrozów, tym lepiej.
Co prawda nie sadzę aż tak głęboko, ale te lilie, które są w gruncie wiele lat, potrafią na zimę "uciec" naprawdę sporo głębiej.

Edit: Te martagony, których nie przykryłam dostatecznie dobrze, jednak oberwałay:

Głównie młode, potomne rośliny - starsze bardziej stateczne, nie pchają się, gdy nie potrzeba.
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2022 13:07 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, MARRY, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Kwi 2022 19:38 #799641

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
A ja w nawiązaniu do prac ogrodniczych Beatki mam pytanie, co z doniczkami, w których są lilie zrobić przed zimą?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2022 19:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, MARRY, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Kwi 2022 20:58 #799654

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Alu, zależy co w nich trzymasz - orientalne nie przeżyją ani LO krzyżówka Longiflorum i orientalnej, za to każda azjatycka i drzewiasta może zostać w donicy na mrozie, i to jest pocieszające. Mnie orientalne w gruncie, przykryte zawsze przetrwały, a nie sadzę głęboko. :flower1:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2022 20:59 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Kwi 2022 05:12 #799691

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25499
Aniu dziękuję ,ufff bo miałam je wyjąć i od nowa posadzić. Już wszystkie lilie ,posadzone wczoraj :jeez:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Kwi 2022 09:34 #799707

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1540
MARRY wrote:
Alu, zależy co w nich trzymasz - orientalne nie przeżyją ani LO krzyżówka Longiflorum i orientalnej, za to każda azjatycka i drzewiasta może zostać w donicy na mrozie, i to jest pocieszające. Mnie orientalne w gruncie, przykryte zawsze przetrwały, a nie sadzę głęboko. :flower1:

Oj Aniu nie wiem w jakim klimacie Ty mieszkasz, ale przez kilkanaście lat hodowałam lilie w donicy i żadna nie przetrzymała zostawiona na zewnątrz bez względu na to czy to była azjatka czy orientalna. Owszem jak donice były postawione w zacisznym miejscu (mam pod zabudowanym tarasem lukę, w której ustawiałam donice na styropianie i przykrywałam włókniną, otoczone kartonami to przetrwały. OT i azjatki, o orientalnych że przetrwają trzeba zapomnieć. To są lilie szklarniowe i nawet jak przetrwają to kwitną potem jednym biednym kwiatem. Nie zmieni się natury. Żeby mieć piękne lilie orientalne trzeba co roku kupować nowe cebule, albo wykopywać i próbować przetrzymać. Ja kiedyś trzymałam w lodówce, ale to gra nie warta świeczki. Owszem czasem trafi się egzemplarz, który przez rok-dwa da radę być ładny ale to wszystko czego można sie spodziewać po liliach orientalnych.
Była piękna,wytrzymała rok
100_4702.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2022 09:37 przez Eliza52.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Kwi 2022 09:27 #799802

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1540
Oczywiście miało być MARRY, a nie Aniu :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Kwi 2022 11:22 #799820

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja się cały czas zastanawiam czy dołować te donice :think:
Gdy będą zadołowane, ciężej będzie je przemieścić, bo to jednak kłopot.

Mam taki problem na wsi, że przy nawalnych deszczach dreny mają problem z pobieraniem wody i w końcowym efekcie mam swoiste fontanny i oczka wodne na całej działce :jeez:
W taki sposób straciłam uprawy na ogrodzie i w foli. Wystarczyły 4 nawałnice co 2-3 dni i po "zawodach". Po trawniku chodziłam w gumakach, które "zasysało" jak na bagnach. To pierwszy taki rok, gdzie wszyscy mieszkańcy "górki" mieli taki problem. Dreny były drożne.

Może postawię donice na wyższym terenie pod samym domem, a na zimę wstawię je do szklarni :think: Co o tym myślicie? :flower:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Kwi 2022 11:46 #799827

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
To bardzo dobry pomysł w tych okolicznościach - zalanie = śmierć cebuli przez zgnicie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Kwi 2022 13:43 #799839

• Marcin.Sk
  • Marcin.Sk's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Łatka wrote:
Ho ho, kto to do nas zawitał!
Bardzo mi miło, że nasze uwagi są w jakikolwiek sposób uwzględniane w polityce firmy.
Rozumiem, że możemy nadal na to liczyć? A może od czasu do czasu na fachowe uwagi?

Myślę, że nie tylko ja będę zadowolona.
Pozdrawiam liliowo.

Oczywiście :)

Bardzo dziękuję za wpisy również: Szafirka, Eliza52, Perełka :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Kwi 2022 14:23 #799842

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Elizo mieszkam koło Bielska Białej i mam glinę, stojącą wodę i podobne przyjemności, donice z OT stoją przy ścianie domu a orientalne mam w gruncie drugi rok, zobaczę czy kwiaty faktycznie gorszej jakości; w tym roku kupiłam skrzynię drewnianą i w niej posadziłam lilie, ale dla martogonów i tych które sadzę w gruncie robię drenaż, ale zasadniczo nadsypuje ziemi z kompostem i sadzę wysoko.

Zmieściłam siedem żółtych :woohoo:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, brodus

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.804 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum