TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Lip 2022 22:33 #808438

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Lilia AOA 'Viva la Vida'

Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, Herbatnik, JaKasiula, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Lip 2022 23:11 #808443

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2482
SAM_0196.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Lip 2022 23:14 #808444

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2856
Dostałam cebule nagie, więc moze ktoś rozpozna ogólny gatunek tych panienek?

DSC05696.jpg

DSC05699.jpg

DSC05701.jpg

DSC05703.jpg

DSC05704.jpg
Pozdrawiam serdecznie,wcześniej Paulina, a od niedawna Małgosia

Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Między miastem i wsią - wszystkiego

Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2022 23:16 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, jagodka27, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 06:40 #808448

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Co to znaczy "cebule nagie"?
Niepodpisane?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 07:32 #808452

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83519
Małgosiu, słabo się znam na azjatkach i mieszańcach typu LA, a takie są na twoich zdjęciach.
Na drugim - żółta -prawdopodobnie Pearl Melanie, ale zdjęcie "z profilu" wiele by wyjaśniło. Pod nią - być może - Pearl Frances i kolejno - różowa - Rosella's Dream.
Ciemna może być Night Flyer'em, ale w życiu nie widziałam jej "w realu", nie przepadam za takimi, więc niech się wypowie ktoś, kto ma. Z LO przychodzi mi do głowy Miyabi, albo Landini.
Najlepiej porównywać zdjęcia z oryginałem nie zdjęcie ze zdjęciem.

Edit: Dokładam moją Pearl Melanie - dla jakiegoś porównania.

U mnie azjatki zaraz skończą kwitnąć, ostatki.
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 08:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 08:43 #808456

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2482
STP62521.jpg

Trąbka bezpyłkowa, nie brudzi.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 11:51 #808478

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Jest zbyt dużo lilii azjatyckich i ich hybryd z grypy LA - czyli longiflorum x azjatycka żeby je wszystkie znać na pamięć :) Owszem jeżeli są to lilie niezwykle charakterystyczne jak chociażby lilie z serii Pearl tudzież Forever Susan ( chociaż i ona ma bliźniaczkę podobną do siebie tak samo kolorystycznie wybarwioną i tak samo niezwykle żywotną) ale mniejsza o to, zmierzam do celu - pierwsza Małgosiu to lilia grupy LA , kolejna to azjatycka z serii Pearl ( bardzo żywotne lilie i udane cała seria ) Melanie , biała to lilia Navona ( bardzo charakterystyczna z powodu zbitych w grono ogromnych płatków na małej powierzchni ), różowa z białymi smugami to Rosella's Dream mnoży się z czasem jak głupia, ostatnia lilia to typowa lilia LA to na pewno a nazwa nie jestem pewny może to być Forza Red. Aparaty nawet te super nowoczesne jak u mnie przekłamują kolor czerwony. Szkarłatny wychodzi tak jak powinien, ale czerwony nie.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...2-lilia-la-forza-red

Przy identyfikacji jakichkolwiek lilii ważny jest stan kwitnienia, najlepiej gdy kwiat nie jest w pełni rozwinięty tudzież rozwinięty za ,,świeżo '' .
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 12:06 #808481

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Lilia pełna azjatycka Must See 2022 :)

MS.jpg

MS2.jpg

MS3.jpg

MS4.jpg

Skołucki na jesieni się postarał nie ma to tamto. Zobaczymy co będzie teraz na lato.

Lilia AT Nightrider 2022 :)
cebulki były małe, ale zakwitły i tylko to się liczy, ja w sumie to wolę cebulki średnie jak te ,, giganty ''

Nightrider-2.jpg

Nightrider2.jpg

Laaa.jpg

Laas.jpg

Lilie-2.jpg

Lilia azjatycka Yellow Bruse 2022 :)

Yellowbruse.jpg

Yellowbruse2.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 13:25 #808497

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
jagodka27 wrote:
Co to znaczy "cebule nagie"?
Niepodpisane?

Tak Jagódko, koleżanka wykopywała jesienią gromady swoich i podarowała mi bez nazw.

Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 13:25 przez Kornik.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 13:30 #808499

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
Herbatnik wrote:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...2-lilia-la-forza-red

Przy identyfikacji jakichkolwiek lilii ważny jest stan kwitnienia, najlepiej gdy kwiat nie jest w pełni rozwinięty tudzież rozwinięty za ,,świeżo '' .
Dziekuję gorąco Ani i Tobie Robert, :thanks: , tak to Forza Red, dokładnie to! Post sobie zapisałam jako ważny, już robię znaczniki.

Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 13:34 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 13:37 #808502

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
U mnie skromniutko, bo większość stoi w pąkach, a i tak jest ich niewiele w porównaniu do prezentowanych liliowych połaci:

Salterello

Rozkwitają Golden Splendor

Dodam tylko, że pomysł sadzenia w skrzyni sprawdził się częściowo, wsadziłam siedem cebul, a doszły jakieś dzieci i krwawnica, która się przebiła z ziemi, skrzynia stoi za blisko siatki no i mają ciasno. Posadziłam w dwóch rzędach, a trzeba było w jednym.

MARRY
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 13:38 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 13:58 #808506

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest Forever Suzan ,a podobna jest Easy Samba której szukam heheheh ....

Przydałby się spis podobnych ,człowiek by się tak nie miotał .....
Te CIEMNE podobne :rotfl1:

Czy te w stylu Pieton

Niestety Lionheart nie -mnoży- się tak chętnie
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 14:20 przez Perełka.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 14:41 #808513

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Perełko, Twoje azjatki to okazy zdrowia i urody, mniejsza o nazwy, ale szczególnie wpadła mi w oko żółta w kropeczki - i imię tej chętnie bym poznała.

Przepraszam, ale mnożenie spisów jest moim zdaniem o tyle mało użyteczne, że potem trzeba by mieć spis spisów, i tak w nieskończoność.
Ponawiam apel o zakładanie wątków odmianom, których do tej pory nie ujęłam w naszym spisie forumowym - i szturchanie mnie, bym spis uzupełniała.
Apel dotyczy również róż, powojników i różaneczników, czyli tego, za co odpowiadam. :thanks:

Nie mam znowu aż tylu lilii, lecz teraz, gdy są w szczycie urody, trudno mi wyhamować i ich nie pokazywać. Poza tym to taki mój mały "kapownik" - co było ok, co zawiodło, co dosadzić... :lol:
Mister Cas - "gruntowy" ;) Bardzo ładnie kwitnie.

Pink Planet - pięć wątłych pędów słabo, jak wszystkie różowe.

To samo dotyczy White Planet.

Nawet Friso słabo, trzy pędy, pięć trąbek.

Za to Goldclass świetnie, wiszą na ozdobnej jabłoneczce, jabłuszka "rajskie" służą za garnirunek.

Obok rośnie Red Velvet, ta sama ziemia, te same warunki świetlne, wynik całkiem inny...azjatki słabną z roku na rok. :(

Mam ich więcej, ale część cebulek całkiem skarlała; spróbuje wykopać i wsadzić w inne miejsce.

OT Red Desire - ze smutkiem piszę, trzy cebule od pana Pajdy (zapisuję teraz na znacznikach, skąd) - wszystkie trzy do wyrzucenia. Jestem rozczarowana.

Zelmira - bardzo ładnie.

Beijng Moon - niby ok, ale po skonfrontowaniu ze zdjęciami sprzed dwóch lat widzę regres...

Rising Moon - nowo sadzone wiosną wspaniale, te starsze tak sobie. Tu nowe:

Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 14:46 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Lip 2022 16:45 #808524

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sama nie jestem fanką mnożenia spisów ,ale jak czegoś szukam to byłoby dużo prościej :happy4: Bycie na forum to jednak jest pouczające i wielce przydatne łącząc to z doświadczeniem. Co do lili to są cebule od p Andrzeja B więc bez nazw. To podobne do Pieton wcale nim być nie musi i jest tylko podobne ehehehheh i tu słuszna uwaga ''jak jesteś pewna ''.
Jestem wzrokowcem i albo coś mi się podoba albo nie i tyle, jak w każdym demokratycznym i wolnym kraju, a zwłaszcza w swoim prywatnym ogrodzie. Muszę wrócić do starego ,dobrego zwyczaju i założyć tzw przedszkole, bo nic nie jest wieczne. Jak człowiek coś raz ma, a potem nie ma i musi mieć, a nie dostępne, zwłaszcza te stare odmiany ....
Nic mnie tak nie irytuje jak pomyłki i dostaję cebule na sztukę, powiem brzydko na odwal się np Red Velvet której nie znoszę ,bo ja nie lubię lili skierowanych do dołu i jeszcze nic nie wnoszących np w sprawie kolorów, a mam je już w czterech =cennych = miejscach. To samo dotyczy cebul czy roślin chorych, co jest jeszcze gorsze i niebezpieczne.

'
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2022 17:33 przez Perełka.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Lip 2022 13:23 #808614

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ta kwitła w tamtym sezonie

Jeszcze taka
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2022 13:33 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Lip 2022 19:17 #808641

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1841
IMG_20220711_101921.jpg

IMG_20220711_101905.jpg

IMG_20220711_103518.jpg

Moje bezimienne, znaczniki się pozmywały i już nie próbuję ich identyfikować - doba zrobiła się za krotka.
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2022 19:19 przez olegowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Lip 2022 19:21 #808642

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rozwinęły się pierwsze pąki lilii Henry'ego.

I jej uszlachetnionej siostry, Lady Alice.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Lip 2022 19:21 #808643

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1841
IMG_20220710_194329.jpg

IMG_20220711_102027.jpg
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2022 19:25 przez olegowa.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.786 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum