TEMAT: Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 09:17 #747466

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
Przypomniałam sobie, że miałam pokazać moje olbrzymy:

Ta doniczka (wielkości niedużego wiadra, średnica 30 cm) stoi normalnie na parapecie kuchennym - a moja kuchnia jest delikatnie rzecz ujmując chłodna.
Stojące na ganku, gdzie teraz temperatura dąży do zera, są niewiele mniej zaawansowane we wzroście.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2021 21:20 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, Mandorla, Agucha8801, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Zielone okna z estimeble.pl

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 09:38 #747467

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13504
Tadaaaam. :dance: Trzeci dzień od wysiewu i podnoszą się z ziemi kiełki. :P Bałam się, że może nasiona będą słabe, bo były bardzo tanie (po 2 z groszami w markecie budowlanym na C...) Chociaż mają marketową nazwę, to na odwrocie jest producent Legutko. Są 4 rodzaje: czerwona, łososiowa, różowa i mix kolorów. W tych pierwszych po 12 nsion, a w mixie aż 50 sztuk :eek3: Pierwszy raz spotkałam się z taką ilością nasion pelargonii za trochę ponad 2 złote. Wschodzą wszystkie równomiernie.

Aniu to jest ta z grupy Rosebud ? :woohoo:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2021 09:41 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Mandorla, Agucha8801, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, Eleni

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 16:57 #747535

• krisw33
  • krisw33's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Fafka wrote:
Tadaaaam. :dance: Trzeci dzień od wysiewu i podnoszą się z ziemi kiełki. :P Bałam się, że może nasiona będą słabe, bo były bardzo tanie (po 2 z groszami w markecie budowlanym na C...) Chociaż mają marketową nazwę, to na odwrocie jest producent Legutko. Są 4 rodzaje: czerwona, łososiowa, różowa i mix kolorów. W tych pierwszych po 12 nsion, a w mixie aż 50 sztuk :eek3: Pierwszy raz spotkałam się z taką ilością nasion pelargonii za trochę ponad 2 złote. Wschodzą wszystkie równomiernie.

Aniu to jest ta z grupy Rosebud ? :woohoo:
Jolu, też kupiłem te nasiona w C.. i tak samo pomyślałem, że takie tanie to pewnie nic nie wyrośnie. I zaskoczenie bo wykiełkowały szybko i prawie w 100% (siałem 10 sztuk mix kolorów i połowę tych pozostałych). Jeszcze w tej cenie były fajne etykiety. Można spokojnie polecać do zakupu jeżeli jeszcze ktoś nie posiał, bo wschodzą szybko, to zdążą urosnąć i zakwitnąć na wiosnę. Krzysiek

IMG_20210209_211128.jpg

IMG_20210209_170304.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2021 21:22 przez krisw33.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 17:20 #747537

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, na 99% jest to Red Rambler, ich mam najwięcej, i tak, należy do grupy Rosebud.

Ponieważ jest ich sporo, rosną również w gruncie i tam dorastają prawie do metra.
Obfitość kwitnienia zależy od ekspozycji na słońce i karmienia, ale jasne, że nigdy nie jest to jeden bukiet kwiatów, przy tych tych gabarytach - kwitnącego krzewu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, Mandorla, Agucha8801, ewakatarzyna, Babcia Ala, vic

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 19:08 #747563

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Drodzy, chciałam pokazać Wam pewne curiosum, jakie pojawiło się w jednym z kubeczków z siewkami pelargonii.

Nasiona pochodziły z innej firmy niż ta, z której uprawiam pierwsze rozsady i już od początku sprawiały pewne problemy. Ale ponieważ jestem cierpliwa ( jeśli chodzi o rośliny i zwierzaki ), postanowiłam sprawdzić, co w nich siedzi.
Metoda uprawy taka jak u tych wcześniej wysianych. Na wschody czekałam znacznie dłużej, kilka nasion zgniło (!!! ), co w perlicie jeszcze mi się nie przytrafiło. Z tych, które przetrwały, wyrosło coś takiego, niemiłosiernie poskręcanego:

Spośród nich wybrałam dwie najlepiej rokujące (?) siewki i przesadziłam w czysty, odkwaszony torf oraz zasiliłam niewielką ilością nawozu. Co zastanawiające, o ile część nadziemna wygląda mizernie, o tyle korzonki były zdrowe i grube, białe.
Nie mam wielkich nadziei, ale spróbować reanimacji można.

Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, bietkae, Mandorla, Agucha8801, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 21:29 #747586

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
Masz pewność, że nic ich nie zasiedliło na spodniej stronie listków i wysysa soki i stąd te poskręcane listeczki.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 09 Lut 2021 22:06 #747604

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13504
Aniu kusisz tymi różyczkami, oj kusisz. Piękny ten Twój krzaczor. :woohoo: Podobno można też prowadzić w formie piennej. I jak dobrze zimuje w domu. Tylko czy moje ekspansywne hippeastra podzielą się miejscówkami. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 10 Lut 2021 14:56 #747686

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Aluszka, dziękuję Ci za podpowiedź - ale nigdy nie mam 100% pewności, bo nie wszystko wiem i nie jestem w stanie wszystkiego zobaczyć czy zdiagnozować :(
W każdym razie zaraz po Twoim wpisie obejrzałam dokładnie listki i łodyżki pod kątem ewentualnych lokatorów i niczego nie znalazłam.
Wcześniej założyłam sobie, że to zła jakość nasion lub że przyplątał się jakiś wirus. Póki co bacznie obserwuję "pacjentów".
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 10 Lut 2021 15:06 #747687

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7851
Aniu, to może być też cecha odmianowa, musisz z diagnozą poczekać, aż trochę urosną :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 10 Lut 2021 15:13 #747689

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ikusiu :)
Dopóki nie zejdą śmiercią naturalną, to ja się nie poddam. Do reanimacji wybrałam dwie siewki z dobrze wykształconym listkiem właściwym, a resztę zutylizowałam, bo albo listków nie było w ogóle, albo były zniekształcone. Trzymajmy kciuki ...
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 10 Lut 2021 15:18 #747690

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7851
Trzymamy :hug: . Ja bym wszystkie zostawiła, zupełnie nie umiem utylizować siewek - muszą paść same :happy: . Dlatego muszę bardzo uważać na wysiewane ilości...
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Adasiowa, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 12:38 #748001

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7322
Rosną maluszki :garden1:
Ciekawe czy wyrobią się na czas :rotfl1:

IMG_20210212_123633.jpg
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, bietkae, Agucha8801, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 14:48 #748022

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
Objechałam dziś miasteczko i pelargonii Rosebud nie ma ,gdzie kupujecie nasionka?
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 15:00 #748024

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bogusiu, bardzo bym się zdziwiła, gdybyś dostała takie nasiona.
Ja wiem o jednym tylko sprzedającym w sieci sadzonki, fuchsiahybrida, trzeba zamawiać, bo co ciekawsze rośliny rozchodzą się jak pączki wczoraj ;) .
Czerwone ramblery są u mnie rozmnożone z jednej roślinki, kupionej chyba 4 lata temu. Wiosną masz u mnie kawałek - i cierpliwie sobie go powielisz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, Bobka, czarna2066

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 15:23 #748028

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
Aniu bardzo dziekuję :lol: chciałabym też dokupić już widze tego sprzedającego :wink2:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2021 15:25 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 19:39 #748050

• bozenak
  • bozenak's Avatar
Jeden raz udało mi się kupić w tym sklepie kilka pelargonii - chyba trzy mi przetrwały do dzisiaj. Ale u nich ciągle jest wszystko wyprzedane, zastanawiam się, czy oni w ogóle mają kwiaty fizycznie, czy tylko zdjęcia. Ale warto spróbować. Pelargonie przepiękne.

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 19:46 #748051

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tydzień temu prezentowałam przepikowane siewki pelargonii :

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...nne?start=720#746759

Po tych kilku dniach z ulgą mogę napisać, że przeżyły zabieg przeprowadzki i nawet zdążyły rozwinąć drugi listek właściwy, a w "serduszku" pojawia się kolejny ( zdjęcie sprzed dwóch dni, a dzisiaj ten trzeci już jest widoczny :dance: ).

Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, bozenak, Agucha8801, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 12 Lut 2021 20:10 #748053

• Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 863
Wyglądają ładnie i zdrowo :flower2: . Będzie co podziwiać od maja :) Moje nie oszukujemy się już nie wzejdą ;) Sadzonki wierzchołkowe w połowie już odpadły ;) Zostały mi zeszłoroczne roślinki które po zasileniu i obcięciu puszczają nowe listki więc z niczym nie zostanę. W przyszłym roku spróbuję jeszcze raz z nasionami.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.876 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum