TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 09:13 #31488

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu - te kuleczki Twoje to za każdym razem mnie zachwycają :woohoo: ... Dziś miałam odpoczywać, ale mąż mi przywiózł, wykopane z ogródka przez Tatę, iglaki :jeez: - i znów będę trawę zrywać :rotfl1: - a miałam już nie zrywać :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 11:17 #31515

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta u mnie także jeden klon odbił od podstawy, kilka listków na dole, ale mam czas, poczekam.
Cóż mamy począć :whistle:
A te włoski na buczku to chyba właśnie ten trzeci kolor :lol:
Dorcia w końcu dzisiaj święto pracy :silly: rano zrobiłam oprysk różyczkom, bo upał pobudził mszyce :hammer:
A nie mozesz wyciąć darni wokół iglaków, potem zaś usunąć resztę? Tak robimy, jak czasu nie starcza :silly:

Zakwitł pierwszy clemek, a miała być Andromeda :rotfl1:

Epimedium Rubrum

Dicentra 'King of Hearts' /serduszka /

Fallopia japonica 'Variegata' wychodzi , jak zwykle dostojnie i irysy zaczynają kwitnąć :whistle:

Kilka bezimiennych hostek, znaczniki sie zmazały :jeez:

Calycanthus floridus /kielichowiec wonny/

Mam też grzybki :rotfl1:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 14:58 #31542

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Przynajmniej jeżeli chodzi o wegetację grzybków to jesteśmy na takim samym etapie :rotfl1: Pierwszy raz pojawiły mi się w trawniku :eek3:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 16:57 #31551

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Z tego, co czytam, to nie tylko u mnie nie da sie pracowac w ogrodzie. Skąd te upały w maju? Klony Ci pięknie przezimowały :thanks:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 17:27 #31556

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne zdjęcia, a ja nie mogę dodać przez ten mój głupi net :evil: Moi panowie jutro otwierają sezon wędkarski - dzisiejszy dzień był mój - zdobywaliśmy Biskupią Kopę

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 20:47 #31595

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gdybyś nie napisała o tym kielichowcu, pewnie bym do swego nie zajrzała i nie odkryła mnóstwa kwiatów! :woohoo:
Masz rację, o migdałku pewnie zapomnę ;)
U Ciebie hosty też,widzę, tak nierówno wypuszczają...U mnie niektóre ledwo, ledwo widać, dziś już grzebać zaczęłam, choć to ryzykowne!, bo już się zaczęłam o ich los niepokoić...Wygląda jednak na to, że w tym roku nie skończyły w nornicowych żołądkach, choć jeszcze do końca nie wiadomo...
A jak Twoje miskanty?

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Maj 2012 19:33 #31870

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Masz Jolu mnóstwo igiełkowych cudeniek i nie tylko igiełkowych .Urzekł mnie pomarańczowy tulipanek i te kwiaty na kielichowcu . Trawki wciąż ubywa jak widzę .Mój brat też wczoraj rozpoczął sezon wędkarski i ciekawe czy coś złowił
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Maj 2012 23:29 #32019

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku, a ja już w ubiegłym roku przyniosłam grzybnię z korą, za rok zrobię sosik :rotfl1:
Anetko upały szalone, dzisiaj wysadziliśmy resztę dalii, z cannami się wstrzymuję, bo .... ogrodnicy :unsure:
Dzisiaj ochłodziło się nieznacznie po przechodzących burzach, ale w lasach pieprz :oops:
Iwonka moi Panowie sezon otworzyli bardzooooo przyzwoicie, M trzy szczupaki, synio jednego, ale za to największego :woohoo: Mieliśmy co jeść wczoraj nad jeziorkiem :lol:
Marta to prawda hostki bardzo roznie kiełkują :lol: ale jest coraz lepiej, przynajniej uż wiem, gdzie na rabacie ich oczekiwać :rotfl1: szkoda tylko, że mój pies nie wiee :jeez: No zdeptane niektore kły :club2:
Miskanty niektóre zaczynają rosnąć, za to rozplenice wcale :placze:
Jadziu ubywa trawki, ale coraz wolniej :whistle: Roślinki bardzo cieeszą, szczególnie teraz kiedy starują, jak szalone :woohoo: Wiesz, że różyczki, które miałam wykopywać starują nieśmiało :whistle:

Dzisiaj powiem kilka słów wzniosłych ... robimy plany, szykujemy wyjazdy, ale życie ma inne priorytety .... się plecie, jak ono tylko chce :oops: i szybko upływa.
Cieszmy się więc z tego co nas spotyka co dnia, bo kolejny może być już nieprzewidywalny ....
Śpieszmy się więc ....

Dzisiaj wiele mam fotek nadchodzącego frontu burzowego .... cudne mieliśmy niebo :) Teraz nawet od jakiegoś czasu w moim oknie gabinetu podziwiam piękne przeszywające niebo błyskawice, piękne i straszne za razem :whistle:
Tak więc fotografując okoliczne niebo spostrzegłam sporą łunę w okolicy .... niedaleko bardzo się wydawał rozprzestrzeniać wielki ogień :whistle:
Około godziny 20-tej z minutami wsiadłam więc z moim dzieckiem do auta w poszukiwaniu przyczyn mojego coraz większego niepokoju .... odjechałyśmy około 10-12 kilometrów od miasta /zdawało się dużo bliżej, bo języki ognia na kilka metrów :eek3: / a tu płonie rezerwat torfowy w okolicy, ostoja zółwia błotnego i wielu innych gatunków :placze:
Wstępna przyczyna uderzenie pioruna i przedłużająca się susza :dry:
Jechałam podmiejską miejscowością, gdzie rodziny nieświadome tego, co za plecami spokojnie spędzały czas w drugiej części domu :whistle:
OMG to było przeżycie, dziesiątki samochodów zatrzymanych na ulicy, awaryjne światła i każdy wpatrzony w łuny ognia trawiące rezerwat :placze:
Tak wiec życie jest kruche :whistle:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 00:52 #32028

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
To się opisałam :oops: a teraz kilka fotek :silly:

Mamy lato chyba tej wiosny :lol:

Picea glauca 'Daisy's White' i Picea glauca 'Sanders Blue' a obok Pinus uncinata 'Ježek'

Picea abies 'Push'

Metasequoia 'Miss Grace'

widoczki ....

.... i Fothergilla major /fotergilla większa/

Acer platanoides 'Drumondii' i Acer Pseudoplatanus 'Esk Sunset'

Tulipany

Nadciąga burza ...

Bukiet dla mojej mamy

Dobranoc

Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2012 13:56 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 06:29 #32036

• lubelski
  • lubelski's Avatar
..rezerwatu szkoda :dry: ..tym bardziej że to ostoja żółwia była...sam z troską patrzyłem się na wyschnięty las wokół nas..wystarczy jedna iskra.. :woohoo: całe szczęście że popadało w nocy. Fotki nieba.. :thanks: :thanks: .. :bye:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2012 06:29 przez lubelski.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 08:30 #32053

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jak ja nienawidzę ognia :evil: . Wielka szkoda rezerwatu :( . Może udało się z niego coś ocalić? U nas wczesną wiosną była plaga podpalaczy traw... strażacy jeździli kilka razy dziennie po naszej okolicy. Zawsze to przeżywamy... bo nasz sąsiad to strażak.

Przedwczoraj intuicyjnie :whistle: posadziłam malutką 'Daisy's White' obok innego świerka - podobnego właśnie do 'Sanders Blue' - pięknie to zestawienie się prezentuje :woohoo:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 14:25 #32150

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Jola, Push taki wielki? Ale ma tych szyszeczek! :)
Czytam o pożarze torfowiska, bardzo szkoda. A czy straż próbowała ten pożar gasić? Szkoda żyjątek, nie wiadomo, jak to przetrwały...
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 15:18 #32171

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, masz rację - cieszmy się życiem, cieszmy się majem! W końcu czekamy na niego przez cały rok :flower2:
W ogrodach jest tak pięknie, że brakuje słów i czasami umiejętności, żeby to opisać i pokazać. Ciebie to nie dotyczy, bo Twoje fotki nieba i kwiatów są przepiękne :bravo:

Ogień to okropny żywioł, okrutny i niszczący :evil: Tym bardziej wkurza mnie jak ludzie bezmyślnie podpalają łąki, niszcząc przy okazji wszystkie żyjątka...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 15:56 #32179

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj Pamelko......szkoda rezerwatu.....no i te wszystkie mieszkające tam zwierzaki.... :placze: masz rację, życie jest krótkie i trzeba się nim cieszyć jak tylko można - więc ludziska Carpie diem bo w końcu mamy maj - najpiekniejszy miesiąc w roku :flower2:
zdjęcia nadciągającej burzy są po prostu......... :thanks: :kiss3:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 16:16 #32185

• kattka
  • kattka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
pamelka wrote:

Fagus sylvatica 'Tricolor' /buk pospolity/rozwinął listki. Cyknęłam, bo pamietam naszą dyskusję o kolorach trzech ..... i jak tam oceniacie?

Białe chyba pokazuje się później, mój troszkę w tyle w stosunku do Twojego, jak reszta, ale u nas jest chłodniej :) I dobrze :) Swoją drogą, ciekawe czy przymrozków nie będzie na czasie.
Gdzie kupowałaś clemki...kurczę jak mi co innego zakwitnie, to kompozycje szlag trafi :)
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2012 16:18 przez kattka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 16:49 #32193

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jolu masz rację lato i to dość upalne tej wiosny ................. a niby klimat umiarkowany ............. do połowy kwietnia palenie w piecach i kominkach ........... a za parę dni tropiki i susze :ohmy: :ohmy: :ohmy: ............. a zdjęcia nieba piękne
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 20:27 #32225

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, trawnik w opałach :rotfl1: Picea abies 'Spring Fire' jednak sobie poradził :) ostatnio u Janusza zachwycałem się nad tym maleństwem i wiem, że nawet na trzech podejściach jeśli tylko trzeba, nie odpuszczę tej odmiany :) Swoją drogą, wizyta u Janusza to był dla mnie pogrom :D :D więc nawet tu pochylam się raz jeszcze gospodarzom tej wspaniałej kolekcji :thanks: :thanks:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Maj 2012 20:45 #32239

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Okropne z tym rezerwatem, szkoda takich miejsc bo jest ich coraz mniej na świecie :placze: Mam nadzieję, że coś tam uratowali :(

Robisz przepiękne zdjęcia nieba

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.535 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum