TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 10:52 #30975

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka przy takiej pogodzie zaraz wszystko nadrobi czas :lol:
Zobaczysz, jak tylko zakwitnie skalniak przed tarasem w pełnej krasie ;)
Dorcia u mnie wiele rośliniek już kolejny sezon więc niech sobie jakoś radzą, najgorzej z młodymi ... czyt. różami :rotfl1:
Rano i wieczorem podlewam donice, bo te potrzebują więcej, wieczorem pozostałe części i chyba dzisiaj już rozwinę linie nawadniające, że przypomnę niedrogi w miarę sposób podlewania :silly:

Push ma zdecydowanie inny pokrój niż Acrocona, jest bardziej komapktowy, zwarty. Obu pragniesz :lol:

Martuś u mne podłoże jest bardzo zwiezłe, nie betonowaliśmy, M zdecydowal i niech tak zostanie, szybciej, prościej i jest nareszcie :woohoo:
Ze zraszaczami czesto wlasnie tak jest, jak potrzebne, popsute :rotfl1: A może woda została w nim na zimę i popękał :whistle:

Zostawiam migdałka i pędzę do ogrodu, dzisiaj u nas spory, ciepły wietrzyk na szczęście jest, da się przeżyć ;)

i trochę kwitnących :silly:

Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2012 13:18 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 11:10 #30980

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Obu, obu ... przecież Rydal musi mieć towarzystwo :rotfl1: ... migdałka też pragnę :whistle: i jeszcze wierzbę babilońską :whistle: ... i wisterię poprowadzoną na drzewko :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 11:38 #30981

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
No to Cię zadziwię babilońska u mnie podmarzła tej zimy, główny przewodnik górą do wycięcia :placze:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 18:32 #31033

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
też dołączyłam do grona podlewaczy....nic nie robie tylko od kilku dni latam z konewką i podlewam.....a jaki mam przy tym ubaw :rotfl1:
zaś migdałek to istny cudak....mój ma tylko kilka kwiatków a Twój to jest caaaały obsypany i taki różowy :woohoo:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 20:43 #31077

• ZbigniewG
  • ZbigniewG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 422
pamelka wrote:
...To są świeczki u takiego malucha :silly: Pinus parviflora 'Negishii Bonsai' czy to aby będzie bonsai :silly:

Jola jest prosta metoda sekatorek i tniesz jutro świeczki zostawiając 2cm a może to zbliżenie je tak wyciągnęło

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 20:47 #31080

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Właśnie dzisiaj sąsiad nie mógł się nadziwić, że ja też podlewam ;) Odżyło wspomnienie po moim migdałku ... Pięknie kwitnie. Z resztą u Ciebie to wszystko pięknie kwitnie :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Kwi 2012 21:11 #31096

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I czemu ja nie mam migdałka? :unsure:
A to w tym miejscu te pergolki! I bardzo słuszna lokalizacja! Rabata bardzo zyskuje! A co to jest to takie wysokie na pniu, nie pamiętam...Metasekwoja jakaś?
Moja cudna Louie fatalnie przypalona po zimie... :( Sosnowe przyrosty cudne...Zbigniew dobrze mówi, można ciąć...Tylko czy ciąć? ;) Jakoś szkoda... Zwykłym sylvestriskom kiedyś skracałam przyrosty...Ale teraz to by mi ręka zadrżała...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 12:40 #31252

• ZbigniewG
  • ZbigniewG's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta gdy z "bonsai" zrobi się spory balon to nóżka nie wytrzyma (na szczepieniu), potem niech se rośnie ;) ale tak prawdę mówiąc to ja się na tym zbytnio nie znam :sick:
nie masz migdałka :jeez:
IMG_7143.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2012 12:43 przez ZbigniewG.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 12:53 #31258

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Wczoraj podlewało się u mnie chyba z 5 godzin :dry: Wiosenne kwiaty nie przyzwyczajone do takich upałów dosłownie się gotują....u mnie tulipanki Tarda kwitły tylko kilka dni....a i pozostałe błyskawicznie zakwitają i błyskawicznie przekwitają....

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 13:18 #31271

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Zazdraszczam Migdałka - u nas też zakwitł tyle że ma tylko jeden kwiat :club2:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 15:09 #31290

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc Jola
Dojechalem do strony 10-tej watku i wyhamowalem :) jest tak ciekawie ze nie moge przeskoczyc zadnej strony..
Niesamowite jest to co wyprawiasz w ogrodzie,lacznie z budowlami ktore powstaja
Jestes milosniczka Clematisow jak ja,mam tylko szesc odmian
z polskich mam dwie odmiany "JPII","Polish Spirit" nieodzalowanego hodowcy nie tylko powojnikow ojca Stefana Franczaka

Pozdrawiam Markus

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 15:27 #31295

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Jolu u mnie też wszystko szybko przekwita w te upały a ja czekam kiedy to gorące piekło się skończy .

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 22:31 #31417

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta dzisiaj także musiałam podlać, ale jak już rozciągnęliśmy linie, to trzeba było przepinać węża głównie.
Podlałam warzywnik i miejsca dokąd nie sięgają linie :woohoo:
A migdałki ... obawiam się wkrótce skończą kwitnienie ... za ciepło :whistle:
Zbyszku zaglądałam dzisiaj i zaglądałam, sekatorka jednak nie wzięłam :rotfl1: pomyślałam może za rok :rotfl1: Te przyrosty teraz jeszcze większe :eek3: aparacik nie kłamie ;)
Pawełku ale miłe słowa :oops: No .... niestety nie wszystko :whistle: ale się staram :silly:
Pokażę Ci zdjęcie o tym ...... jak znika kolejny kawałek trawnika :rotfl1:

Póki co tylko z kółek usunięta trawa, bo wysadzić drzewka trzeba było, ale za kilka dni nowe perspektywy się pojawią :rotfl1:
Jeszcze dwa podobne do przysposobienia miejsc rabatowych się szykują, pod kratką :rotfl1:
Marta migdałka można kupić w każdym centrum, ale obawiam się, że wkrótce, jak przestaną kwitnąć znów o nim nie pomyślisz :rotfl1:
Na pieńku to metasekwoja Miss Grace fotografowana z poziomu podjazdu :rotfl1:
Kratka już częściowo obsadzona, cztery clemki dostały miejscówki, trzy inne pnącza pięły się po siatce więc tłok łokrutny będzie :silly: A jak jeszcze kobee dosadzę w wolne przestrzenie to będzie ..... kolorowo :rotfl1:
Ciąć przyrosty, ciąć :whistle: zajrzysz jutro dam sekatorek i tnij :lol: mi jakoś tak :whistle: szkoda :oops:
Zbyszku a ten Twój migdałek zdaje się nie rośnie w pełnym słoneczku :whistle: piękne ma kolory :bravo:
Aguś no u mnie to samo, upały niesamowite i wszystko na wyścigi się rozwija ... oby tylko ten rok zapomniał o ogrodnikach i Zośce :ouch: Pracowac sie nioe da, bo oczywiście pierwszego dnia upałów przypaliło plecki i ramionka :lol:
Grzesiu poczekaj chwilę, za rok Cie bardziej uszczęśliwi, tylko ciachnąć trzeba, jak przekwitnie ;)
Witaj Markus :bye: bardzo miło, że zajrzałeś do mnie, mówisz czytać się nie da tak marudzę :silly: taka ze mnie gaduła, ale o ogrodzie można godzinami, prawda ;) Zapraszam do oglądania :)
To prawda bardzo lubię clematisy, a szczególnie te pięknie kwitnące :lol: bardzo jestem ciekawa, jak poradzą sobie po zimie, wiele staruje od poziomu gruntu, ale poczekamy, na takie kwitnienia warto czekać :woohoo:
Piękne odmiany wybrałeś, klasyczne w swej urodzie :) a ja często stawiam na jakieś cudaki :silly:
Gieniu zapowiadają, że lada chwila ma się ochłodzić, oczywiście nie w naszych rejonach :whistle: I wyjedź tu człowieku na weekend majowy :lol: Nic to zamówiłam podlewającego, to wiem, że wszystko będzie ok :ouch:

A cóż tam nowewgo w ogrodzie.
Wyobraźcie sobie, że kielichowiec wonny ma już pąki kwiatowe :eek3: :eek3: :eek3:
Zwykle kwitnie na przełomie czerwca i lipca :eek3: straszny pośpiech w tym roku, chodzę i oczom nie wierzę :lol:
Tylko róże co niektóre jakieś ..... nieżywe, czy ..... jakie :jeez:

Fagus sylvatica 'Tricolor' /buk pospolity/rozwinął listki. Cyknęłam, bo pamietam naszą dyskusję o kolorach trzech ..... i jak tam oceniacie?

i Liriodendron tulipifera 'Aureomarginata' /tulipnowiec amerykański/

klony Acer palmatum 'Shirasawanum' i Acer palmatum 'Beni Maiko', najlepiej przezimowane klony palmowe, oczywiście wieczorkiem podlane :P

Fothergilla major /fotergilla większa/

Kulka od szpilki :silly: Picea abies 'Spring Fire' :woohoo: no .... musiałam go cyknąć :lol:

takie tam ...

Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2012 22:34 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 22:58 #31441

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Masz kielichowca? Ja też od niedawna - dostałam go od Basieńki (Basjak) Mogłabyś pokazać cały krzak i coś o nim napisać

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 22:58 #31442

• ZbigniewG
  • ZbigniewG's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu zgadłaś mój migdałek nie rośnie w pełnym słońcu bo tylko od 5rano do 18tej potem już cały czas w cieniu :rotfl1:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 23:12 #31445

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, shirashawanum nie lubi dużo słońca, a u Ciebie doskonale znosi słoneczną patelnię.
Migdałka co roku w porze kwinienia atakują mi mszyce. Już go pryskałem.
Kielichowiec już rozkwita.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Kwi 2012 23:39 #31453

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko spróbuję, jutro może... jesli zdążę, bo nad jeziora sie wybieram, a M w nocy na rybki :silly: Sezon wedkarski startuje 1 maja ;)
Tymczasem znalazłam jedną fotkę kwiatuszka :woohoo:

Zimował u mnie nie okrywany tej zimy. Pierwszej okryłam agro i kopcem - pięknie zakwitł.

Zbyszku to uchwyciłes jakies piękne barwy,mój zdaje sie bardziej wyblakły :oops: Choć długo z cienistym miejscu za drewutnią ;)
Romku mój klonik Shirasawy rośnie w cienistej teoretycznie, bo północnej części ogrodu, zacieniony jest przez dom.
Jednak wschodzące i zachodzące słońce go dopada. Póki co radzi sobie dobrze :whistle:
No popatrz nie spojrzałam, czy migdałka mszory nie dopadły :jeez: zerknę rano, ale wieczorem zastanawiałam się, co tak mróweczki po pniu spaceruję w dół i w górę :evil:
Mój kielichowiec w pąkach, jutro zrobię fotki ;)

Dobranoc :bye:

Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2012 23:53 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Maj 2012 08:57 #31484

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ten buczek ma takie śmieszne włoski, jak jakieś zwierzątko :woohoo:

Kloników Ci zazdroszczę. Mój jedyny ciągle nie daje znaków życia :( , nie, przepraszam, jeden listek u podstawy :jeez: . A przecież był okryty :huh:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.499 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum