TEMAT: Mój [nie] wielki kawałek zieleni

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 07 Maj 2015 09:20 #365705

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Bożenka mój też przemarzał i dopiero drugi rok taki.Wiem chociaż jak wygląda :unsure:

Aguś- on znowu na biurku na mojej lewej ręce śpi i muszę pisać jedną no ale pies "też człowiek" i wygoda mu się należy.Wszem i wobec powtarzam,że Tobi to najpiękniejszy kwiat w ogrodzie.Ba,nawet jak najładniejsza róża.Już go głaszczę :hug:
Aguś w nocy solidnie popadało,teraz świeci słońce [chociaż ostre rano nic dobrego nie wróży] wszystko lśni ja mężowskie papiery do biura podatkowego przygotowałam i już nic nie muszę poza ogrodowymi przyjemnościami.Chyba przełamałam kilkudniową złą passę
:bye: :bye: idę

049-6.jpg

mój myśliwy
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2015 09:20 przez Aszka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 08:52 #365993

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam idealny sposób na podniesienie ciśnienia z rana. :coffe: pić kawę i zalać komputer jednym machnięciem ręki :jeez: zaskwierczało,zaśmierdziało wytarłam,odłączyłam ,zgłosiłam .Przyjechał syn włączył do prądu [ja się bałam jakiegoś spięcia] i...działa.Ale poradzono mi wymienić Liveboxa bo po kąpieli może mimo wszystko szwankować. Od dzisiaj kawę piję przy stoliku :hammer:

Wczoraj drżącą ręka przycięłam migdałka.A właściwie wycięłam

012-15.jpg

Mojemu rzemieślnikowi i róży Boogo Woogi dołożyłam wczoraj 3 bukszpany.Mniejsze i muszą gonić pozostałe
037-4.jpg

004-8.jpg

duże drzewa na działce to fajna sprawa ale posadzić coś w obrębie jego korzeni to horror.A taki miałam wczoraj usiłując wykopać dołki pod hortensje

028-4.jpg

029-5.jpg

nie dść,że walczyłam z korzeniami to jeszcze musiałam wyciągać kamienie.Na razie wygląda jak pobojowisko
ale od dołu patrząc w jednym rządku
Magical Flame
'Limelight
Phanton
'Limelight
DIAMANT ROUGE
4 szt White Dome

Mój klonik - powinnam dać do ziemi . Pewnie tak zrobię jak znajdę odpowiednie miejsce - takie żeby zimą było mu dobrze

034-5.jpg

Małe bratki- chyba wolę takie
019a.jpg

Tobisia ogonek już ładnie stoi a Diana to już staruszka . Elu, nam już łzy lecą na myśl o
nieuchronnym.Chciałabym żeby było jak u Ciebie - cicho, spokojnie.

008-8.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2015 08:54 przez Aszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, VERA, Adasiowa

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 09:00 #365997

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Drobne bratki i ja najbardziej lubię.
Klonik to moje niespełnione marzenie. Już 2 ukatrupiłam i więcej próbować nie będę. Muszą mi wystarczyć zdjęcia z innych ogrodów.
Hotensje wspaniałe, ale mnie np White Dome rozczarowuje. Choć uwielbiam te rośliny, to akurat ta odmiana
(z niewielu) nie chwyta za serce.
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 09:10 #366002

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiolu White Dome kupiłam 4 sztuki bo..były tanie.Pani w sklepie je zamówiła i okazały się pomyłkowe więc chcąc się ich pozbyć wyprzedawała.Kwiaty ma inne płaskie a,że rosną w grupie jak kwitną wyglądają ciekawie. Bzygacze też je lubią i mój nos też bo ładnie pachną.Ale najbardziej lubię pełne bukietowe
Mój klonik był dwa razy mocno cięty bo przemarzał i tylko fakt,że zimował w cieplejszym miejscu sprawił ,że "go widzę". Chociaż ubiegłotygodniowy przymrozek zmroził mu czubki
Chyba warto czytać informacje zanim się coś kupi :comp:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 10:04 #366025

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
Witaj :)
Przyszłam zobaczyć , co tu Aszka wyczynia ? a tu wszystko w jak najlepszym porządku : dosadzamy , dosadzamy ....
A migdałek co ? zachorował ? Ja swój 3 razy topsinem pryskałam w kwietniu z 7 - dniowymi przerwami i teraz zachwycam się , kwitnie pięknie i ani jednej gałązeczki trefnej nie dostrzegam :dance: . Wyciągnęłam wnioski z poprzedniego roku i teraz już się nie lenię z opryskami bo ...szkoda sezonu , wszak kwitnie tylko raz w roku a nad suchymi gałązkami płacz nie pomaga :) sprawdzałam ...
Ale za to szczodrzeniec , różanecznik biały Ci zaszalał , super :happy4: Kurcze , a może to azalia ? W tym temacie to moja wiedza marna tg. jak by coś , to sorki za pomyłkę
Facet w bukszpanach przesłodki :)
I tu , już Cię pożegnam :bye:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 10:17 #366029

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Klonik śliczny ,a migdałek dobrze przycięty .Wypuści nowe pędy i na przyszły sezon burzą zakwitnie. Ja wczoraj ucięłam swoje forsycje ,bardzo nisko przy ziemi ,wręcz na jeża .Nie wiem ,czy zakwitną w przyszłym roku ,ale już były trochę drapakowate i aż się prosiły :)

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 13:21 #366068

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zuza,dziękuję za wizytę :kiss3:
Ten biały krzew to różanecznik byłas bliżej od kuzyna który w niedzielę przyszedł i mówi "Ola jak pięknie kwitnie ci piwonia" . Migdałek o dziwo był zdrowy ale 2 lata nie cięty i kwiatki miał tylko na końcach gałązek,sporo suchych ..

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 13:24 #366069

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinka wrote:
Klonik śliczny ,a migdałek dobrze przycięty .Wypuści nowe pędy i na przyszły sezon burzą zakwitnie. Ja wczoraj ucięłam swoje forsycje ,bardzo nisko przy ziemi ,wręcz na jeża .Nie wiem ,czy zakwitną w przyszłym roku ,ale już były trochę drapakowate i aż się prosiły :)

Forsycje też cięłam ale u niej oszczędniej.Ze względu na ptaki które sprawiały wrażenie jakby chciały mnie zatrzymać.Wycięłam tylko najgrubsze,suche i powyciagane
051-5.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 17:42 #366104

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj moja córka sprawiła,że jestem starsza o....dużo lat.Właśnie o 17,20 wiele lat temu ,bardzo wiele przyszła na świat i pogoda była taka sama.Parno,duszno ,burzowo.Wtedy cierpiałam z bólu bo wiadomo jak się dawniej rodziło i dzisiaj też cierpię bo skończyłam ostatnią rabatę oczyszczać :flower: i dużo skłonów było.Ale żebym się ne cieszyła te oczyszczone już trzeba oczyszczać ale kosmetycznie tylko
Znowu wpadły mi do koszyka dwie hortensje Bobo .Było sporo ogrodowych ale...3 razy wkładałam i nie uległam.Jutro sadzę bo dzisiaj nie mam siły

Bez cenzury

040-5.jpg

Pierwsze pąki
Martha - róża mojej wnuczki Marty

092-2.jpg

093-2.jpg

Teresa Bugnet

058-6.jpg

Kaliny -

100.jpg

101.jpg

103.jpg

Róża Maxima - olbrzym

054-5.jpg

Róża Multiflora

069-2.jpg

Berberysy

063-3.jpg

061-3.jpg

070-2.jpg

071-4.jpg

Dereń zaraz zakwitnie

075-2.jpg

076-2.jpg

dereń pagodowy

082-2.jpg

083-2.jpg

2 jałowce - sporo o nich czytam - te są zdrowe.Jeden chorował albo usechł i skończył w ognisku

122-2.jpg

I tak sobie spaceruję z aparatem.Kancików nie ma :jeez:

114-2.jpg

116.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Adasiowa

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 21:08 #366178

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Olu, ja wczoraj usiłowałam sadzić w obrębie korzeni tui. Łopata nie wchodziła do ziemi. Mam żywopłot z tui i chyba go wywalę. Za bardzo mają ekspansywne korzenie. W to miejsce posadzę kolorowe berberysy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 21:17 #366186

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie na szczęście do żywopłotu daleko ale jesion i akacje są nie do przebycia. ;) robiłysmy to samo.Żywopłotu szkoda on zielonyy cały czas a berberys sezonowy

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 21:59 #366227

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Tak, jest zawsze zielono, co rozjaśnia bure dni bez liści i kwiatów.

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 22:21 #366242

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Aszka, zagościłam u Ciebie około godziny, obejrzałam cały wątek - masz pięknie :) I chyba obie lubimy starocie. Będę zaglądać :kiss3:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 22:48 #366267

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Wiesz Olu, że "czarnuszek" zawsze mnie rozczula, Nora była wspaniałym psem i żaden jej nie zastąpi.
Ja swoją Albę trochę skaracam z wysokości i przewiązuję w "pasie", aby się nie wykładała,
ale Twoje róże mają dużo miejsca, wiec możesz sobie pozwolić na ich fontannowy kształt.
Z klonikami dałam sobie spokój, ostatnie dwie zimy były wprawdzie łagodne, ale to chyba nie jest nam dane raz na zawsze?
Muszę obejrzeć moje kaliny, na mijanych po drodze widziałam liście pomarszczone od mszyc.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 22:50 #366268

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko,żywopłot to u nas nieomal konieczność żeby zachować prywatność i osłonić się od wiatrów
Dorotko,starocie,porcelana oj długo bym mogła :) cieszę się z wizyty :dance:

Mój buczek rozwija listki.A już się bałam,ze coś z nim nie tak

067-3.jpg

068-2.jpg

Wiśnia gruczołkowata 'Alba Plena' (biały migdałek)

Miałam przesadzić bo w złym miejscu rośnie

046-4.jpg

047-8.jpg

jabłonka w całej krasie

106-2.jpg

Wyszłam przed chwilą z Tobim na dwór.Pachnie ziołami,bzem,tawułą

090.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 23:05 #366281

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu,to prawda.My też uważamy,ze takiego już nigdy nie mieliśmy i mieć nie będziemy.Zresztą Diana będzie ostatnim dużym psem w domu
Maxime powinnam trochę po kwitnieniu skrócić chociaż podoba mi się jej wielkość.Czuję się przy niej taka...drobniutka :)
No niestety kaliny mają mszyce,tak samo jaśminy.A biedronki kopulują zamiast je zjadać. :hammer:

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 23:10 #366286

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Czy pryskasz kaliny ? U mnie też są mszyce :( Kocham pachnący bzami ogród, dzisiaj specjalnie plewiłam w ich sąsiedztwie :lol:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Mój [nie] wielki kawałek zieleni 08 Maj 2015 23:21 #366294

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj dopiero robiąc zdjęcia dojrzałam.Nie chcę wchodzić z chemią kiedyś pryskałam roztworem wody octu i płynu do naczyń .Jak dostały kwasem po oczach to zasychały.Robiłam też roztwór mleka i wody.Teraz chcę spróbować

preparat na mszyce z cebuli – wywar (75 g pociętej cebuli zalać 10 l wody i gotować przez 30 minut) stosuje się bez rozcieńczania, również przeciwko chorobom grzybowym;

Mam sporo cebuli a,że teraz już pokazuje się nowa więc nie szkoda

Tu jest fajna stronka
ogrodniktomek.pl/2012/03/naturalne-prepa...ry-wyciagi-roztwory/

Najładniej pachną te zwykłe bzy
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2015 23:22 przez Aszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.695 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum