TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 03 Lis 2013 22:45 #202233

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A czemu do ogniska? :hammer: Dym jest toksyczny :club2:
Lepiej na kompost!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 03 Lis 2013 22:52 #202235

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
... lub kupić rozdrabniacz :lol: Ja tam lubię, jak sie pali :devil1:

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 07:43 #202252

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Dorota, gratuluję zakupu-sprzęt na frez czy noże,wg. moich wieloletnich spostrzeżeń do dużego ogrodu lepszy rozdrabniacz frezowy. Mój już jedzie z All..jak będzie już na miejscu wstawię fotki. A co do lilii jestem za ;) .

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 08:27 #202259

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No tak, jak ja się poprzednio postarałam i wstawiłam fotki z ogrodu, to jakoś zachwytów i szału nie było :angry: . A jak teraz ukradłam fotkę z netu - bo rozdrabniacz nadal w samochodzie :rotfl1: , to proszę jakie wywołał poruszenie :rotfl1: .

Iwonka, no patrz, pogoda się poprawiła, świeci słoneczko, więc i dach nad głową nie będzie potrzebny :happy: . A o 22:05 to ja śpię :funnyface: i nic nie rozdrabniam :devil1: .

Iwa, aż pozieleniałaś z tej zazdrości :devil1: . Ja tam się męża o pozwolenie nie pytałam :happy3: , on ode mnie młodszy, co on tam wie :rotfl1: .

Romciu, pragnę przypomnieć, że łajzę kupował mój mąż i to on wybrał żółtą :P . Ja kupowałam moją pierwszą kosiarkę i ona jest czerwona :funnyface: . O wykorzystaniu rozdrabniacza do pokrzyw to nie pomyślałam - genialne! :woohoo:

Martuś, były żółte ale nie z tego modelu :P . Tobie na pewno tak niemrawo idzie bo różowej nie możesz znaleźć :funnyface: .

Elu, dziś zamierzam machinę wypróbować :happy4: , sama jestem ciekawa tych zrębków :woohoo: . Rozczarowany to będzie teraz mój sekator, bo do tej pory on wszystko musiał na drobne kawałeczki pociąć przy kompostowniku :tongue2: .

Jolu, po przeczytaniu Twojego pytania doszłam do wniosku, że Ty chyba nie masz kompostownika :dazed: . Ja wszystkie odpady ogrodowe kompostuję. Ognisko robię raz do roku, albo wcale - bo np. porażone rośliny wyrzucam do śmietnika :whistle: . Do tej pory wszystkie gałązki z róż (po cięciu wiosennym), łodygi pacioreczników, wierzbowe witki i takie tam, mozolnie cięłam na drobniejsze kawałki sekatorem. Zajmowało to sporo czasu, a i te kawałki nie były takie małe jak należy :whistle: . Teraz sprawę będzie załatwiał rozdrabniacz :dance: . W młodych ogrodach jest on tak samo przydatny jak w starych :teach: .

Małgosiu, gdybym ja miała liczyć na to, że mój mąż zrobi mi rozdrabniacz, to nawet na emeryturze cięłabym wszystko sekatorem :evil: . Jestem ciekawa jak z poziomem hałasu mojej machiny :whistle: . Chyba głośniejsza od żółtej łajzy nie będzie :devil1: .

Pawełku, mechanizm tnący wałowy - czyli frez :woohoo: . Czytałam wcześniej Twoje wypowiedzi na temat rozdrabniaczy i one pomogły mi w wyborze :flower1: .

A teraz kilka słów o interesie życia :happy: .

Rozglądając się za rozdrabniaczami wertowałam internet. Na stronie Leroy Merlin znalazłam taki, który spełniał moje wymagania. Cena 799zł :sick: . No ale cóż - inwestycja ma się opłacać :happy: . Pojechałam do sklepu, wchodzę na dział z rozdrabniaczami a tego "mojego" nie ma na wystawie - puste miejsce tylko :dazed: . Przed wyjazdem sprawdzałam dostępność :tongue2: . Rozglądam się po pudłach i jest :woohoo: - trzy pudła stoją na półce :happy4: . Podszedł do mnie pracownik - sam :teach: , nie wołałam :teach: :tongue2: . Rozmawiamy chwilę, pytam o ten "mój rozdrabniacz". Gość zachwala, że frezowy, że tnie gałęzie do 45mm średnicy, że 3 lata gwarancji :woohoo:, i że kosztuje 585zł :woohoo: . Pokazuje mi na etykietę na regale i tam faktycznie 585zł :happy4: . To ja mówię, że poproszę, ale za to 585zł :whistle: i informuję Pana, że w necie cena 799zł. Gość bierze etykietę z regału, idzie do czytnika cen i dowiaduje się, że cena wchodzi 799zł :whistle: . Biorę zatem "mój" rozdrabniacz, etykietę z ceną 585zł z regału i idę do kasy... zahaczając po drodze po keramzyt, wazony do storczyków, żarówki ledowe i inne bzdurki. Pani w kasie skanuje, informuję ją o innej cenie na rozdrabniacz - ta poprawia :woohoo: i płacę - oczywiście płacę 709zł za wszystko :dance: . No interes życia :rotfl1: .

Lecę rozdrabniać B) :bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 08:39 #202263

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Romcia to chyba ma rozdrabniacz nożowy, skoro jej sieka pokrzywy :think:

Ja też swego M. nie pytałam o pozwolenie zakupu. Za to wczoraj wtrącił się w trakcie licytacji na allegro aparatu foto i przegrałam :placze:

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 18:32 #202348

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Gdzie nie zajrzę ,wszędzie zachwyty nad mechanizacją ... :P

Jak to jednak my potrafimy znaleźć sobie obiekt westchnień !
W sezonie rośliny , pod koniec sezonu -zakupy ,a po sezonie -sprzęt :P

Być może i ja niedługo będę się cieszyć ...nową kosiarką :P
Ostatnio zmieniany: 04 Lis 2013 18:33 przez magdala.

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:05 #202402

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, w moim wałowym jest regulacja. Mogę ciąć też drobniejszy (miększy) materiał :woohoo: . Zatem pokrzywy jak najbardziej będę mogła rozdrabiać :dance: .

Magda to chyba dobrze, że możemy o różnych porach roku cieszyć się z różnych rzeczy :woohoo: . Kosiareczką koniecznie się pochwal, od razu zyskasz ruch w wątku :happy: .

...............................................................................................................................

Dziś rzeczywiście zachwycałam się moją nową mechanizacją :happy4: . Rozdrabniałam wszystko co mi się nawinęło :rotfl1: . No bardzo mi się to podoba :happy: . Jak ja żyłam bez rozdrabniacza :dazed: :think: .

Foteczki są :P
Mały, zgrabny i bardzo prosty w obsłudze :woohoo: . Rozdrabniał nawet dosyć grube gałęzie :woohoo: .
DSC_0103.jpg

Pojemnik ma transparentny, więc widać ile się rozdrobniło :woohoo:
DSC_0101.jpg

Muszę tylko wypracować sobie regulowanie położenia wału w zależności od grubości materiału. Ale to co powstało całkiem mi się podoba :woohoo: .
DSC_0104.jpg

:bye:
Świat Dorci 2016
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:13 #202405

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
dorciaj wrote:
w moim wałowym jest regulacja
No to cena jest uzasadniona :devil1:

Fajnie, że fajny B)

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:26 #202408

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Super relacja :woohoo: , zaraz mnie skręci z zazdrości :happy3: , pasowałby mi do czerwonej kosiarki :happy4:
Niestety ten model chwilowo poza moim zasięgiem cenowym ;) , no chyba, żeby list do Mikołaja :think: . Muszę pomyśleć, czy chcę cokolwiek od razu, czy coś lepszego trochę później :whistle:

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:30 #202411

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dorciaj wrote:
Ale to co powstało całkiem mi się podoba :woohoo: .
No proszę: nie pierścionek z brylantem, nie kiecka nawet, tylko kupka zrębków! :rotfl1:
Więcej szczęścia może dać tylko górka świeżego kompostu, albo kupa... obornika :happy3:
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:42 #202414

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Dorcia, ty to masz szczęście :supr3: ,ja w taki sam sposób kupiłem pompę do oczka - sklep musi ci sprzedać po cenie regałowej - później od razu zmienią cenę na prawidłową tzn. wyższą.

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:45 #202416

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
zaraz mnie skręci z zazdrości :happy3:

Zbieraj materiał do rozdrabniania, a potem zaproś Dorcię z rozdrabniaczem, skoro mówi, że taki lekki :happy3:

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 21:49 #202418

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
chester633 wrote:
ja w taki sam sposób kupiłem pompę do oczka
A ja lustro! Nota bene w LM ;)
Pozdrawiam - Gosia

Świat Dorci 2013 04 Lis 2013 22:35 #202431

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Tyle kasy :supr: to ja jednak poradzę sobie bez rozdrabniacza :lev: A kompostownik mam :funnyface: :silly:

Świat Dorci 2013 08 Lis 2013 20:35 #203156

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Genialne! Czyli trzeba na domowej drukareczce podrobić cenę odpowiednio niższą, wykorzystać nieuwagę pracowników, przyczepić ją do regału i kupić! :rotfl1: :rotfl1: Ale za wysoką cenę zrobiłaś, ja bym spróbowała za dwieście! :happy4:
Pięknie rozdrabnia!
A na tym zdjęciu z netu to nie było kabla do prądu, myślałam, że spalinowy... Są spalinowe? Tak tylko pytam... :)

Świat Dorci 2013 08 Lis 2013 21:08 #203164

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorcia-rozdrabniacz jak rozdrabniacz,wyjątkowo przydane urządzenie w ogrodzie ale gdzie nam się zapodziała operatorka.Czy przypadkiem podczas regulacji nie wpadła nam pomiędzy wałki? :think:

Świat Dorci 2013 09 Lis 2013 19:39 #203281

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Romka już Ty dobrze wiesz, że nie wpadłam :P . Ale dziękuję, że próbujesz mnie wyciągnąć z forumowej bezczynności :tongue2: .

Iwonko, ja tam każdą cenę za moje zakupy jestem wstanie uzasadnić :happy3: . Mąż wszystkie tłumaczenia przyjmuje ze zrozumieniem. Ale z drugiej strony, już on dobrze wie, że lepiej nie oponować, bo jak się zacznę pytać ile jakaś tam gitara albo wędka kosztowała, to może być nie wesoło :rotfl1: .

Martuś, moim zdaniem zawsze lepiej jest kupić raz a dobrze, więc radzę poczekać na łaskawego Mikołaja, lub odkładać na maszynę marzeń :silly: .

Gosiu, ależ ostatnio były i zachwyty nad kiecką, i nad spodniami i nad butami - w każdym razie w sklepach z odzieżą to ja się ostatnimi czasy rónież nie obijam :devil1: .

Pawełku, szczęście? :think: - a wiesz, że nie narzekam :woohoo: . Z rozdrabniaczem faktycznie mi się fartnęło :happy4: .

Jolu, jeśli masz kompostownik, to dlaczego palisz jeżówkowe badyle? :think:

Marta, niestety takiej drukarki nie mam - a raczej takiego papieru jak oni drukują :whistle: . Spalinowe są, jak najbardziej - ale ceny są kosmiczne, albo z księżyca (jak kto woli :happy3: ).

Nastał porębakowy marazm :whistle: . Nic mi się nie chce :tongue2: . Nic nie robię, nic nie fotografuję, nie ma o czym pisać :whistle: - no to nie piszę :oops: .

Dziś w centrum handlowym były już dekoracje świąteczne. Jak usłyszę "Last Christmas" :sick: to się pochlastam :tongue2: .
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 09 Lis 2013 19:49 #203284

• Roma
  • Roma's Avatar
No wreszcie jakiś ruch w Jusinkowie :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.638 sekundy