TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 15:07 #128526

• Roma
  • Roma's Avatar
mag wrote:

A tak na marginesie, Roma zwróciłaś uwagę na rok wydania tego dzieła?
Magdo-to było pierwsze co wpadło mi w oko :supr3: właśnie data wydania.
Małgosiu-są takie dni kiedy nic się nie chcę a obecnie jest ich coraz więcej(przedwiośnie za pasem)
Jurku-i ja trochę się tego obawiam,już raz próbowałam i nie wyszło ale było to wiele lat temu dlatego jeszcze raz spróbuję.
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2013 17:23 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 15:58 #128545

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Borówka to rozumiem, że potrzebuje kwaśnego podłoża ale dla jagody nie powinno być kwaśne. Ja mam u siebie i borówkę i jagodę kamczacką ale obie rosną w dwóch różnych miejscach. Borówka ma swoje wydzielone torfowisko z kwaśnym torfem a jagoda rośnie posadzona normalnie obok porzeczek. Borówki faktycznie nie rosną u mnie mocna ale przetrwały nawet powódź i owocują na tyle, że da się zrobić z nimi troszkę pierożków :). Fakt jest jednak taki, że dopóki nie kupiłem kwasomierza to chyba tylko w rok posadzenia rosły w kwaśnym podłożu. Mam lekką glebę i szybko torf się odkwasił. Dopiero jak zacząłem później wiosną podsypywać zakwaszaczem to i zaczęły trochę rosnąć. Jagody zaś mam od jesieni 2010 (wcześniej też miałem ale powódź je zabiła) i w zeszłym roku już zbierałem pierwsze owoce. Jagoda potrzebuje kilku lat by obficie zaowocować, ale sama jest przecież krzewem długowiecznym. Ja miałem mieć pierwszy obfity zbiór właśnie w rok powodzi, na krzewach było sporo owocowi i bardzo się cieszyłem, że w końcu coś nazbieram. Ale niestety przyszła powódź i nie było już co zbierać :angry:

Polecam też odcinek roku w ogrodzie o sadzeniu roślin wrzosowatych www.tvp.pl/vod/audycje/styl-zycia/rok-w-...wate-10102009/933825
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 17:35 #128584

• Roma
  • Roma's Avatar
Dziękuję Piotrze za linka :kiss3: ach jak by się chciało mieć już te duże przedstawiane krzewy :) Mam trochę miejsca przy porzeczkach i tam posadzę jagodę kamczacką a borówce przygotuję miejsce przy ścianie lasu.Zastanawiam się tylko czy powinnam wyłożyć wykop folią, czy może wystarczy dać torf :think:

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 20:35 #128664

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Roma wrote:
mag wrote:

A tak na marginesie, Roma zwróciłaś uwagę na rok wydania tego dzieła?
Magdo-to było pierwsze co wpadło mi w oko :supr3: właśnie data wydania.
A ja patrzę i patrzę i jakoś moje oko nie może wyłowić, gdzie ta data jest :eek3: ?

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 20:43 #128670

• Roma
  • Roma's Avatar

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 22:24 #128738

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Mam nadzieję ,że u Ciebie Romciu też już znika to białe .Jutro idę sprawdzić jak u mnie wygląda .Dzisiaj byliśmy już na szkółkingu czyli wiosna za pasem :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Lut 2013 23:08 #128764

• Roma
  • Roma's Avatar
Jadziu-na drzewach rzeczywiście śniegu już nie ma ale roślinki mają jeszcze całkiem sporą pierzynkę.Jednak patrząc na kalendarz, nawet mnie to cieszy bo są bezpieczne.

Jaśkowa Polana - zaprasza 25 Lut 2013 07:42 #128786

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Romo teraz to już z dnia na dzień będzie cieplej , martwią mnie tylko przymrozki w nocy bo one moga roślinkom zaszkodzić jak w dzień będzie już ciepło ,

Genia

Jaśkowa Polana - zaprasza 25 Lut 2013 10:20 #128861

• Roma
  • Roma's Avatar
Pewnie masz rację Geniu i dlatego zastanawiam się czy nie odkryć przynajmniej z góry, azalii japońskich które znalazły się u mnie dzięki Tobie. :kiss3:

Jaśkowa Polana - zaprasza 25 Lut 2013 13:04 #128913

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Jurek wrote:
Posadziłem jagodę kamczacką 2szt i borówkę amerykańską 3szt wiosną 2011, specjalnie kopałem duże dołki i sypałem torf kwaśny i w to sadziłem, podlewałem czymś kwaśnymi jak na razie bez rezultatów tz rosną ale nie owocują i jakieś takie bidy :angry:.
Ziemia koło nich kwaśna niewiem czego im brakuje
Jurku , to może nie im brakuje , ale Tobie...trochę cierpliwości. W pierwszym roku po posadzeniu ukorzeniają się , sam piszesz , że rosną. Trudno wymagać , aby w rok po posadzeniu krzew obsypany był owocami. Ja w drugim roku nazbierałam tyle , co na dnie półlitrowego garnuszka , ale w kolejnych latach - coraz lepiej. Mam na bieżące spożycie , robiłam kilkakrotnie pierogi , ciasto i jeszcze zamroziłam . Zbiór z 4 krzewów o różnej porze dojrzewania.
Romo , u mnie rosną w dołkach wypełnionych mieszaniną ziemi ogrodowej z torfem , nie wykładałam folią dołków i sądzę , że Ty również tego nie rób.Co ok 2 tygodnie podlewam wiadrem wody ( najlepiej deszczówki) zakwaszonej łyżką siarczanu amonu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, jagoda5214, Alina-277, Margolka, Jurek

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 10:53 #129249

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Widzę, że się Pani patelni i młoteczka boi :whistle: - ale i tak się Pani od nich nie wywinie :funnyface: .

Czy na Jaśkowej są już oznaki wiosny? Bo w Jusinkowie coś tam już jest :P .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 11:52 #129258

• Roma
  • Roma's Avatar
Boję się Dorcia, boję :cry3: szczególnie kiedy słuszne :teach: ale cóż,jeszcze na głupotę nikt lekarstwa nie wynalazł.Jak jakieś znasz to podrzuć nazwę :funnyface:
Widziałam,że już u Ciebie zaczyna się coś dziać.Na Jaśkowej jeszcze zima w pełni.
Wczoraj odcięło mnie od świata i dzięki temu zmuszona byłam zabrać się z porządki w domu a teraz nadrabiam zaległości w przeglądaniu.Zajrzałam do planty i aż oczy mi rozbłysły na widok tej pięknej zamieci i zawieruchy.Jak ja lubię takie klimaty :dance:
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 11:56 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 15:11 #129321

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Romuś ja Ci dam....... mi zimie mówimy won....a Ty tutaj, ze lubisz zimowe widoki?
oj niedoczekanie....a masz!!

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 16:11 #129337

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66
Elu Twoje słowa są jak miód na moją dusze :thanks:, przy każdym podlewaniu dodajesz siarczan amonu?

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 16:33 #129344

• Roma
  • Roma's Avatar
:devil1: :devil1: Martuś ale fajna emotka :P
Jurku- zakwaszanie borówek raz na dwa tygodnie :)
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 20:35 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 20:01 #129423

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Roma wrote:
Zajrzałam do planty i aż oczy mi rozbłysły na widok tej pięknej zamieci i zawieruchy.Jak ja lubię takie klimaty :dance:

Z checia podeslalabym Ci troche tego bialego swinstwa :lol:

A z jagodami kamczackimi to prawda-one rosna na kazdej glebie, nie trzeba im specjalnie zmieniac. Romo, mam nadzieje, ze kiedys wybierzesz sie do mojej mamy :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 20:34 #129434

• Roma
  • Roma's Avatar
Elżbieto- przepraszam :oops:,że nie odpowiedziałam,gapa ze mnie.Chyba zrobię tak jak Ty i nie będę wkopywać folii,po co robić sobie dodatkową robotę.

Diano-znając swój stosunek do opuszczania Jaśkowej,będzie to dosyć trudne ;) ale może uda nam się namówić Twoją mamę do nas,co myślisz?
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 20:37 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Lut 2013 21:23 #129452

• Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Romciu kochana, wracam na łono Forum i zaczynam odwiedziny od Twojego ogrodu. Od razu dowiedziałam się mądrych i pożytecznych rzeczy, np. o kartonach i innych takich. Fajnie, że pokazałaś taki przekrój historii Jaśkowej Polany :bravo:
Muszę regularnie zaglądać, bo za dużo zaległości mi sie robi :ouch:
A'propos poziomek których nie masz... z wielką przyjemnością podzielę się z Tobą poziomką Pink Panda, oprócz smacznych owoców prześlicznie kwitnie do samej zimy niemalże. Tylko proszę przypomnij się jak się cieplej zrobi, ona rośnie u mnie skalniaku (na moim skalniaku rosną dziwne rzeczy)...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.518 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum