TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 20:54 #237619

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Podejrzewam, że wrzośce dopiero kiedy się ociepli "rozwiną skrzydła", to przecież ich pierwszy sezon, daj im szanse... :flower: Nie kuś szybkimi, kruchymi ciasteczkami kiedy czas o diecie pomyśleć... :hammer:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 21:06 #237629

• Roma
  • Roma's Avatar
Beatko-zapewne masz rację z tymi wrzoścami ale ja taka jakaś niecierpliwa jestem. :devil1: Ciasteczka to niestety moja słabość :jeez: :hammer:

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 19:10 #237934

• marta
  • marta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Witaj, Romo! Z przyjemnością wyczytuję z Twojego wątku wszystkie informacje na temat pielęgnacji Twojego ogrodu, ponieważ sama urządzam ogród pod lasem na piasku. U Ciebie już taka bujna zieleń! Tego u mnie jeszcze bardzo brakuje :( Zaczęłam kilka lat temu od nasadzeń bez przygotowania gleby, ale ocknęłam się w połowie ogrodu. Mam nie obsadzone jeszcze rabaty, które chciałabym najpierw przygotować i potrzebuję Twojego doświadczenia i rady: co najlepiej użyźnia i wzbogaca glebę? Czy wystarczy obornik? Czy mogę taki lekko przekompostowany przekopać głęboko? Stosowałam rosahumus i obornik granulowany, ale one nie "zagęszczają" gleby. Co jeszcze mogę zrobić, żeby w takiej glebie (piasku) zatrzymać wodę? Kompost produkuję namiętnie ale są to zbyt małe ilości aby zaspokoić głód wszystkich roślin. Poza tym mało w nim masy zielonej, jak to z leśnego ogrodu :(

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 19:17 #237940

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Też widziałam te cisteczka :hammer: i ślina mi ciekła :yummi: Nawet zaczęłam szukać, czy mam odpowiednie oprzyrządowanie do maszynki :happy3: Jak dawno takich nie jadłam :jeez:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 21:18 #237995

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Romciu poratuj mnie , :thanks: odebrałem świniaka i mam pasztet i kiełbasę do zagotowania w słoikach a nie wiem ile czasu ma się gotować :thanks:

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 21:24 #237998

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomciu-a jakiej pojemności są słoiki?

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 21:28 #238000

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Romciu słoiki po majonezie winiary to chyba 300-400 ml ,wszystkie są jednakowe będę je gotował w kotle na działce :hug:

Jaśkowa Polana - zaprasza 27 Mar 2014 21:40 #238005

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomciu-pw

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 09:30 #238309

• Roma
  • Roma's Avatar
Witam Cię Marto :bye: przepraszam,że dopiero odpowiadam le wcześniej nie widziałam kilku wpisów :( Moją przygodę z ogrodem na Jaśkowej,zaczynałam dokładnie tak jak Ty.Ziemia nie przygotowana a potem tylko podlewanie i podlewanie :jeez: Najgorsze było to,że u mnie obornika pod dostatkiem :hammer: a ja nie potrafiłam tego w odpowiedni sposób wykorzystać. Kiedy koleżanki i koledzy uświadomili, że robię nie tak jak należy to się zaczęło, przesadzanie i poprawianie struktury gleby.Tam gdzie to możliwe,ziemię przekopuję jesienią z obornikiem a niektóre miejsca obsiewam facelią.Wszystkie nasadzenia dostają przerobiony obornik albo kompost.Od kiedy to tylko możliwe,nastawiam gnojówki.Jedna beczka to gnojówka z końskiego łajna a druga z pokrzyw.W ubiegłym roku dodatkowo miałam sporo biohumusu (prezent od forumowej koleżanki) Od czasu do czasu ziemię wzbogacam mączką bazaltową.Marto na naszych piaskach nie możemy zapomnieć o ściółkowaniu,to bardzo ważne.Wszędzie gdzie to tylko możliwe staram się przykryć glebę cym się da.Używam do ściółkowania,korę,igliwie z lasu a w tym roku nawet, jako ściółka będzie siano,które nie smakuje koniom ;)
Marysiu-jak nie znajdziesz tego ustrojstwa do ciastek to mogę dać namiary,gdzie można kupić :kiss3:
Piękną mamy dzisiaj pogodę więc uciekam do ogródka a wieczorem może uda się wstawić jakieś fotki.Do wieczora moi mili :bye: Życzę mile spędzonego :ouch: :garden: :garden1: :flower:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 09:33 #238310

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Roma wrote:
w tym roku nawet, jako ściółka będzie siano,które nie smakuje koniom ;)

A jak nasionka z sianka się wysieją to co będzie :devil1: :devil1: :devil1: :jeez: .

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 10:34 #238328

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Na pewno było koszenie przed wybiciem trawy w żdżbła :hammer:
Romuś, nie przemęczaj się! Czytałam, nie wiem gdzie, że robiłaś porządki w gospodarczym? Czy coś mylę? Ja dzisiaj sprzątałam takie właśnie miejsca, jakieś doniczki, szczotki, wory, siatki, bambusy i diabli wiedzą co jeszcze. Skąd to sie bierze i kto robi w tym bałagan? :hammer: Co roku sprzątanie i na wiosnę pimpolnik :mad2:
Romuś, proszę na wiosnę o przepisy na ciastka odchudzające, chyba, że przewidujesz powrót mrozów... :jeez:
Pokaż, co tam u Ciebie w ogrodzie słychać i widać :flower2:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2014 10:35 przez hanya.

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 17:47 #238373

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Romko, bądź człowiekiem, pokaż zdjęcia :devil1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 21:42 #238480

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu-dobrze doczytałaś,pomieszczenie gospodarcze to prawdziwy groch z kapustą.To spiżarnia,siodlarnia i kącik ogrodnika.Trzy w jednym :P Niestety ale jeszcze nie ukończyłam rozpoczętych porządków bo nie dowieźli mi szaf,,które obiecali dostarczyć na dzisiaj :hammer: Też czasami się zatanawiam czy ktoś mi nie podkłada(świni) :P

Siberko-jak tak bardzo prosisz to chyba nie mam wyjścia :P
Dzisiejszy dzień minął na przesiewaniu kompostu i uszlachetnianiu naszych piachów,po rozsypaniu nawet całkiem ładnie wygląda ;)

3-DSCF0005-004.JPG

4-DSCF0006-003.JPG

Wrzosy już zostały podstrzyżone
1-DSCF0001-003.JPG

Trawy zaczynają się zielenić
2-DSCF0002-002_2014-03-29.JPG

no i to co najważniejsze,pięknie kwitną krokusy
5-DSCF0010-002.JPG

6-DSCF0011-002_2014-03-29.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2014 21:51 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 21:51 #238484

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolor cuda czyni :-)

Porządne wrzosowisko nawet wiosną ładne, prawda? :devil1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 21:55 #238485

• Roma
  • Roma's Avatar
Wiesz co? chyba brakuje mi jeszcze na nim wyższego piętra no i zwróć uwagę,że są jeszcze zbyt duże nieobsadzone place. Parter zacznę dosadzać chyba wrzoścami ale półpiętro? :think:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 21:59 #238488

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Azalie i rodki? :happy:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 22:51 #238512

• Roma
  • Roma's Avatar
Azalii (japonki)trochę już tam jest. Rodki miałyby za dużo słońca (tak myślę).Kombinuj dalej :hug:

Jaśkowa Polana - zaprasza 29 Mar 2014 23:24 #238519

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko, są Rh które tez na słońcu dają dobrze radę. :) Mój 'Roseum Elegans' w ogródku japońskim posadzony jest na słońcu, bo tak miał oznakowaną etykietę. :think: Potem miałam wątpliwości, czy się nie pomylili, ale on daje radę na słonecznej patelni, w dodatku ma w nogach kamienie, które go podgrzewają, jednak się udaje. Na niektórych stronach podają, że ten gatunek do półcienia albo na słoneczne stanowiska, tego się trzymam.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.587 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum