TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 19 Mar 2014 22:50 #235372

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Podobno wrzośce lubią mniej kwaśną ziemię niż wrzosy- w kierunku pH obojętnego. To by sprawę wyjaśniało z tym co u nas rośnie a co nie. Pocieszę Cię, że mój stał rok w miejscu, później się bujnął. Może i Twoje tak będą miały?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 21 Mar 2014 00:01 #235661

• Roma
  • Roma's Avatar
Zobaczę czy w tym sezonie podrosną,jak nie to trudno,dosadzę wrzosy ale chciałam aby i wiosną było trochę kolorowo.Zaraz poczytam sobie co lubią wrzośce.
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2014 00:01 przez Roma. Powód: literówka

Jaśkowa Polana - zaprasza 21 Mar 2014 07:10 #235678

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Romeczko wrzośce są mniej wymagające od wrzosów i to nie tylko wobec kwasowości gleby, ale też nasłonecznienia, dobrze znoszą posadzenie w półcieniu, u wrzosów odbiło by się to na kwitnieniu.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jaśkowa Polana - zaprasza 21 Mar 2014 07:22 #235681

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
:ouch: A u mnie wrzosy, to totalna klapa. Za to wrzośce są cudne.
Już wrzosów nie kupię, bo szkoda kasy.Wszystko robi się brązowe. Obcinałam je teraz i
okazało się, ze są martwe. Już się na nie nie nabiorę.
Z wiosennym pozdrowieniem. :flower2:

Jaśkowa Polana - zaprasza 21 Mar 2014 11:07 #235739

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Na mojej glinie nie chcą rosnąć ani wrzosy ani wrzośce. Chyba przestanę je kupować. Wystarczy kilka do dekoracji jesiennych przed wejście do domu.
Roma, to ile wędzonki wyjechało a ile pozostało na miejscu? Wydaje mi się, że właściwe proporcje to 40 (słoiki) i 2 miejscowe.
A może pora na nowy wątek?

Jaśkowa Polana - zaprasza 22 Mar 2014 00:50 #235850

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Romo twoje wrzosy są bardzo ładne moje ,jak je miałem to wyglądały tak tylko po zakupie :rotfl1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Mar 2014 09:43 #235980

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-w takim bądź razie,coś zrobiłam nie tak,bo są tak marne aż żal na nie patrzeć :(
Tosiu-myślę,że dla wrzosów u mnie jest odpowiedni klimat,bo i ziemia leś do tego tere piaszczysty i na lekkiej górce,widać to im odpowiada.
Romku-Ty masz tyle różności w ogrodzie,że jest czym oko popieścić i bez wrzosów jest co podziwiać a na moich piachach to muszę trochę pokombinować :think:
Tomku-wrzosy Ci się nie udały ale za to hortensje ogrodowe masz jak malowany,tylko pozazdrościć.
Drugi dzień zmarnowany ogrodowo,Wczoraj do południa mżyło,po południu,kiedy poprawiła się pogoda,dzieciaki zrobiły sobie przywitanie wiosny.W nocy znowu lało a dzisiaj jest z mokro aby cokolwiek robić na dworze :jeez:
Mimo przelotnych deszczy,przywitanie wiosny na Jaśkowej,mamy już za sobą :P

2-DSCF0024_2014-03-23.JPG

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Mar 2014 14:04 #236082

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Witaj Romko to piękne ognisko zrobiłaś .

Romko kogo mam poprosić żeby otworzyć mój wątek ?
rm27 wrote:
Na mojej glinie nie chcą rosnąć ani wrzosy ani wrzośce. Chyba przestanę je kupować. Wystarczy kilka do dekoracji jesiennych przed wejście do domu

Romku u mnie było tak samo , teraz tez jesienią kupuje tylko kilka traktuję jak jednoroczne .

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Mar 2014 15:24 #236105

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Moje wrzosy rosną pięknie i nawet zima 2012 ich nie zabiła .Niczym nie osłaniane na słoneczku .Wrzośca mam tylko jednego jak na razie i jako tako rośnie .Moje wrzosy 4 lata temu sadziłam na mikoryzie, może dlatego czują się jak ryba w wodzie .Usiadłabym przy takim ognisku
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jaśkowa Polana - zaprasza 23 Mar 2014 16:28 #236138

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ja miałam 6 krzaczków wrzosów, z tego ocalał jeden po bezśnieżnej, ostrej zimie. Już ich nie kupuję. Za to moi znajomi mi przywożą, stąd mam dodatkowe 3 krzaczki. U mnie kiepsko rosną i przemarzają.za zimna gleba. Wrzośce miałam sprezentowane dwa i już ich dawno nie mam.Padły.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Mar 2014 07:34 #236476

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja w sobotę ciąłem wrzosy, mi rosną super już wieeeele lat na skalniaku, (przy cięciu towarzystwa dotrzymywała mi jaszczurka zwinka co mnie ucieszyło bo już w zeszłym roku sobie tam mieszkała-chyba jej odpowiada to miejsce) Przy wrzosach ważne jest aby sadzonki były nie przesuszone, no i podlewanie można sobie darować wg powiedzenia- wrzosy żyją z rosy :P

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Mar 2014 10:03 #236534

• Roma
  • Roma's Avatar
Geniu-ognisko to sprawka dzieciaków,nam jak zwykle pozostało sprzątanie ;)
Jadziu-ja też wrzosy sadziłam Z mikoryzą i chyba masz rację,że dzięki temu są takie okazałe.Wrzośce posadziłam bez i mam sieroty :(
Danusiu-u mnie zdaje się mają odpowiedni klimat(leśny) i dlatego pewnie nie mam zbytnio z nimi problemu.
Adrianie-to masz szczęście,że udało Ci się przyciąć wrzosy,ja niestety utknęłam na półmetku,od kilku dni pada i zimno.

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Mar 2014 10:40 #236547

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Romuś, dzień i u nas pochmurny, ale nie jest żle! Przecież to marzec :hammer: Przypomnij sobie poprzednie lata. Od kilku dni pylą jałowce :woohoo: Mam nadzieję, że zima już sobie o nas nie przypomni, bo będzie w ogrodzie katastrofa. Trochę ryję i kopię (za dużo i za szybko - są skutki, ale Diana tak na mnie działa plus brak Oazy :club2: ). Wszystko zdążymy zrobić, nie martw się chwilową bezczynnością, zbieraj siły i planuj :dance: :dance:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Jaśkowa Polana - zaprasza 24 Mar 2014 10:44 #236548

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Romo tak to już jest że przyjemności dla dzieci a posprzątanie dla nas :jeez: :rotfl1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 10:08 #237440

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
ja wrzosy przyciąłem już dwa tygodnie temu, w ubiegły weekend Ania ścięła lawendę.
Ja sadziłem ... róże i kaliny.
W ta sobotę kładę kostkę brukową przy bramie, montuje oświetlenie podjazdu na nowych podestach i ...pewnie nic więcej nie zdążę :club2:
W niedziele zawody strzeleckie i ognisko więc nic więcej nie zrobię :whistle:

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 17:19 #237530

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye: Romciu
Ja wrzosy też już przycięłam i lawendę dopiero dzisiaj,jeszcze nam jedno ziółko,i nie wiem co to tez przycięłam,szkoda,mogłam zrobić fotkę ,może ktoś by rozpoznał :blink:

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 18:27 #237550

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Roma ta mikoryza to specjalna do wrzosów? bo moje lichutkie może by je jakoś podratował? :think:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Jaśkowa Polana - zaprasza 26 Mar 2014 19:55 #237592

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu-dzisiaj już praca na dworze była na pełnych obrotach.Pogoda była taka sobie ale nie padało i można było działać.
Geniu-nie było tak źle,przyjechali w poniedziałek z zamiarem posprzątania :wink4:
Grzesiu-to i tak ogrom prac w ubiegłym roku o tej porze jeszcze śnieg leżał w naszych ogrodach.
Aniu-U Ciebie wegetacja roślin jest przynajmniej o dwa tygodnie wcześniejsza u mnie róże dopiero pokazują pąki a forsycja zakwitnie nie wcześniej jaj za tydzień.
Iwono- tak,miałam mikoryzę do wrzosów,chyba też kupię jeszcze jedno opakowanie i potraktuję wrzośce bo aż przykro na nie patrzeć :jeez: spróbuj trochę zakwasić glebę.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.748 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum