TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Maj 2014 14:05 #250513

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Z "alkoholi" obecnie dysponuję cytrynowym piwkiem jedynie :P , czyli moim ulubionym napojem na upały :happy4: . Oczywiście zapraszam :drink1:
Nie będzie już drabinkowych schodków? Nie powiem, strome były, ale szło się przyzwyczaić :wink4: , nawet pies po dwóch dniach śmigał, chociaż na początku się bał schodzić :happy3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Maj 2014 17:18 #250550

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Romuś, u mnie po pięknym poranku rozpadało się...Ale może to i dobrze, bo majowy deszczyk to miodzio dla roślinek ;)
Ale jutro to już mogłaby się pogoda poprawić, bo ludzie mają wolne i chcieliby w plener :flower1:
Ja już mam za sobą wymianę okien; bałagan był w domu przeokrutny, ale efekt jest! Ogród w końcu jest widoczny z domku - wprost 'wchodzi' do salonu :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Maj 2014 19:04 #250575

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ups, to i mnie wypada opić fakt, że jestem młodsza od piramid :rotfl1: :rotfl1:
tak więc dzisiaj tylko piwkiem, jutro za to może jakieś winko się wykluje, chociaż z planowanego ogniska :hammer: ... :wink4:
Zapomniałabym o ochronie przed przymrozkami, Hanuś :thanks: :thanks: zarzucę tylko coś na
plery i hajda po włókninkę, a nie narzekać, że rąsie grabieją... :hammer: :hammer:
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 19:08 przez mrówa.

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Maj 2014 22:20 #250742

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Cudne te tulipanki, ale rozanecznik jeszce piekniejszy. Nie moges ie doczekac, jak rozwinie ten pak! :woohoo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Jaśkowa Polana - zaprasza 01 Maj 2014 22:27 #250745

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Całkiem dobre schody! Po co je wymieniać? :lol:
Ciekawa byłam, jak żurawki w tych betonowych klitkach dadzą radę, ale widzę, że znakomicie!
Zielonorękie jesteście z Dorcią! :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 01:29 #250798

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dopiero dotarłam :oops: Kończyłam podlewanie, gdy sąsiedzi zaprosili nas na inaugurację sezonu grillowego- a że zapowiadane jest ochłodzenie, to chyba ostatni dzwonek na majową grillową imprezę był..
Schody podobne do tych, jakie są u mojej Mamy.. Nie ma 3 dolnych skośnych stopni, bo biegną prosto. Są dwie ustawione pod kątem belki między piętrami, do których przymocowane stopnie i ten sam problem co u Ciebie.. Za mała długość belek podpierających, a na nich jakoś trzeba było umieścić stopnie w równych odstępach..i wyszło nieco karkołomnie.. U Mamy belki podpierające, żeby wydłużyć schody i zmniejszyć odległości między stopniami, musiałyby wejść głębiej w pokój- zyskałoby się miejsce na dodatkowy stopień..czy dwa- i można by wtedy zmniejszyć między nimi odległości. Niestety schody przylegają do ściany z drzwiami i muszą się kończyć max przy ościeznicy, więc nie dało się wydłużyć "drogi". Pierwotnie wyszła stroma drabina, stolarz poprawiał mozliwie najdalej wysuwając schody, ale nadal jest niewygodnie..
Jak dzisiejsze ustalenia- znalazło się jakieś rozwiązanie? U Ciebie chyba kłopot, bo na niedużej długości trzeba jeszcze zrobić zakręt i robi się mocno karkołomne zejście.. Nie będziecie mieć balustrady?
W niedzielę będę u Mamy to cyknę fotkę i zmierzę wysokość między stopniami.

Pozdrawiam i wybacz, że nic ogrodowo nie wspomnę, ale podpieram się nosem.. Na przeprosiny- :flower2:

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 07:30 #250811

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: Dopiero zaczęłam przeglądać wątek i trochę mi zejdzie :) ale już mi się podoba, przemiany imponujące i ta przyroda wokół, piękne miejsce na siedlisko.
Co do powojników terminatorów, to moim zdaniem takim jest Paul Farges, jest to powojnik botaniczny a więc nie tak spektakularny jak te wielkokwiatowe, jednak wart uwagi.
Dziewczyny nie narzekajcie na wiek, bo ważniejsze zdrowie i witalność :)
Życzę udanej i pogodnej majówki, u nas niestety pogoda się pogorszyła, pozdrawiam.

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 09:25 #250857

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu-już wszystko wróciło do normy :P jest dobrze :) Co zaś tyczy się półek i roślinek w domu,to niestety jest to niemożliwe :( na parterze jest za mało światła a na piętrze grasują koty :jeez:
Marysiu-dobrze to ujęłaś :kiss3: tego będę się trzymać :hug:
Martuś-piwa jako takiego nie lubię ale cytrynowe i w Twoim towarzystwie to jak najbardziej :kiss3:
Nie tyle chodzi o to,że te schody są strome ale jak pamiętasz 3 górne stopnie są niewymiarowe i nie ma jak postawić nogi.Całkiem niedawno Janusz spadł z samej góry :jeez: a teraz uruchom wyobraźnię.Romka leci ze schodów (widzisz to?)
Dalu-dzisiaj u nas jest zaledwie 7 stopni a w mieszkaniu 17,zaraz rozpalamy w kominku. Niestety ale u mnie nie będzie szklanej ściany,jak to wcześniej planowaliśmy.Zmieniły się priorytety :teach:
Beato-postanowiłam,że nic nie będę okrywać i chyba się udało,temperatura w nocy i nad ranem to 4 stopnie.Chętnie napiję się z Tobą,lubię aperitif, campari z sokiem pomarańczowym,może być?
Dianuś-jak tylko pokaże więcej koloru to zaraz Ci to zaprezentuję :)
Marto (artamko)-to tylko na fotkach wszystko prawie zawsze jest cacy. Nie wiem jak będzie z żurawkami w upalne lato i kiedy się rozrosną,na szczęście te gazony nie mają dna.Najwyżej będę musiała je 2 x dziennie podlewać.
Moniko-obecne założenia są takie,że schody będą musiały wyjść bardziej na kuchnię,całe szczęście,że są takie możliwości.Problemem stało się jedynie okno a że mamy dwa duże okna w kuchni to to przy schodach,będzie przerobione na witrynę i będą zainstalowane bezpieczne szyby.
Iwonko-witaj na Jaśkowej :kiss3: już zdecydowałam,że nie będzie przy pergoli powojników a będą wiciokrzewy ale w zeszycie zapisałam sobie nazwę,nie wiadomo kiedy może się przydać :P u nas majówka za sympatyczna chyba nie będzie,zimno :jeez:

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 13:26 #250956

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Widzisz Romuś, Mróweczka ma odpowiednie podejście do życia: zawsze jest okazja do świętowania :bravo: :drink1: Nikogo nie interesuje wątek o pewnym turnusiku....Czy mam się martwić? :placze:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 13:28 przez hanya.

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 13:35 #250959

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Absolutnie nie zamierzam sobie tego wyobrażać ;) . Póki co, najlepiej w ogóle nie wchodź na górę :P
Nie pamiętam jaka jest odległość schodów od okna, bo zastanawiałam się, czy nie dałoby się nimi zakręcić nimi w stronę salonu/jadalni. Kręcone zawsze mniej miejsca zajmują :think:
A co do turnusiku ;) , to ja od poniedziałku jak obiecałam, jestem na diecie :P

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 20:31 #251220

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Romko,mieszkasz w przepięknych okolicznościach przyrody.
Mam nadzieję,że w jakiejś przyszłości będę mogła zamieszkać tak jak Ty.Przeszłam przez cały Twój wątek.
Konno jeżdżę,więc nie będzie problemu zimą do sklepu ;)
Skan o końskim oborniku czytałam dwa razy :)
Zdjęcie ostróżek podglądających Cię przez okno cudowne.
Ileż to się działo u Ciebie/ u Was w ciągu ostatniego roku ,dwóch lat.
No i też mam taki sam różany kubeczek .
:)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Jaśkowa Polana - zaprasza 02 Maj 2014 23:15 #251402

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu-popatrz w mój profil,co tam jest napisane? tylko momentami o tym zapominam :jeez:
Turnusik,pomalutku ale skutecznie za 10 dni śrubeczkę troszkę bardziej dokręcę :teach:
Martuś-tak też myślałam :rotfl1: :rotfl1: .Schody już mam wybrane,będą bardzo podobne do tych które są obecnie,jedynie będą nieco bardziej wysunięte na kuchnię i dostaną balustradę no i chyba zlikwiduję drzwi na schodach.

SchodyJakowa.jpg

Witaj Ewo :bye: miło,że postanowiłaś trochę czasu poświęcić na wizytę na naszej leśnej polanie.Mocno trzymaj się zasady,że jak bardzo się czegoś pragnie to jest duża szansa aby się spełniło,czego życzę Ci z całego serca a dopóki nie masz swojej głuszy,zawsze jesteś mile widzianym gościem i nie tylko wirtualnym.Nie ma problemu abyś wpadła na przejażdżkę konną :hug:
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 23:16 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 03 Maj 2014 08:33 #251495

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Piknie będzie Romka :woohoo: .
Prawdziwa rewolucja Was czeka - tego bałaganu nie zazdroszczę, ale efekt końcowy na pewno będzie tego wart :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jaśkowa Polana - zaprasza 03 Maj 2014 08:40 #251507

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Roma napisała
Nasze obecne schody są już nie do zaakceptowania dla starszych ludzi :P Kto był u mnie to wie o czym mówię.

1-DSCF0015_2014-05-01.JPG

coś o tym wiem , wspinałam się po nich .
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 09:16 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 03 Maj 2014 09:14 #251533

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Za to jak będzie po remoncie. Jakoś to przetrwacie. Wymiziajcie wszystkie futrzaki włącznie z końmi, za którymi szalenie tęsknię. Ale najbardziej mi brak właśnie Waszego podejścia do życia. Marzą mi się krótkie odwiedziny ale póki co nie liczę na cuda.

Jaśkowa Polana - zaprasza 05 Maj 2014 21:02 #253549

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorcia-już zaczyna się robić pod górkę :( jeden z fachowców już odpadł i muszę od jutra szukać nowego.
Geniu-mam nadzieję ,że kolejnym razem już będzie lepiej :)
Ulka-dziękujemy :kiss3: :kiss3: nigdy nie mów nigdy cuda się zdarzają :P może będziesz miała jakiś wyjazd na północ,kto wie?

Mała zgaduj zgadula :P
Kto to może być?

1-DSCF0029_2014-05-05.JPG

Jaśkowa Polana - zaprasza 05 Maj 2014 21:07 #253559

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Romka może lepiej napisz kto to jest .

Ale Ty masz dobrze ,u mnie goście jakoś nie chcą pracować w ogrodzie :jeez: