TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 10:06 #151381

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Widzę, że trochę osób tu zagląda, choć nie ma siły przebierać palcami ;-)

Dlatego pozwolę sobie zaproponować Wam udział w pomocy koledze Adrianowi, któremu złodzieje spalili działkową altankę z całym prawie dobytkiem i rozsadami :(

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...wsparcie-dla-adriana

Ja już spełniłam dobry uczynek i mogę spokojnie udać się na wielkie majowe świętowanie-sprzątanie-kopanie-sadzenie :hearts:

I koniecznie biorę aparat, bo zakwitł pierwszy tulipanek :garden1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 10:24 #151383

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Pierwiosnki ,miodunki ,sasanki śliczne :)
A foliaczek :ohmy: duży,ale będzie warzywek :bravo:
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2013 10:25 przez anabuko1.

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 21:07 #151537

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No a jak zakwitł ten pierwszy tulipanek? Szybko nadganiacie zaległości wiosenne!
Siberko, coraz trudniej chyba poruszać się po mieszkaniu? :rotfl1: Ale za to masz w domu jak na działce! ;)
Czy podłoga w tunelu już wymieniona? ;) A ta ciężarówka ziemi to po co? Aż tak bardzo podłoga będzie wymieniana? Czy będziesz wszędzie rozluźniać trochę swoją glebę?

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 21:23 #151548

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Siberko, ale .... że sama rozłożyłaś pokrycie tunelu :supr3:
Chylę kapelusza :thanks: ja nadal się nie wzięłam, bo nie mam pomocy :rotfl1: a mój sporo mniejszy :silly:
Oceniałam konstrukcję drzwi i do podobnych przekonań doszłam, zaparzenie roślinkom nie grozi :happy3:
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2013 21:23 przez pamelka.

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 22:47 #151597

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, jeśli nie ma wiatru, spokojnie dasz sobie radę z nałożeniem folii :-) Nie święci garnki lepią :happy3: Powtarzam to sobie, bo jak się uporam z uprawami, zacznę brukować ścieżkę do domciu :silly:
To dopiero będzie jazda :jeez:

Artamko, zdjęta w foliaku darń, w 50% mniszek, odsłania strasznie lepką glinę. Muszę nasypać na to przynajmniej 10 cm ziemi do wymieszania i pewnie zakupię z 6 worków torfu, bo nie posadzę moich malutkich warzywek w takiej "plastelinie" :blink:
Poza tym w całym ogrodzie niedobory... Na rabatach straszą jakieś doły po przesadzanych roślinach. Odzyskaną murawę układam jak puzzle w niżej położonych partiach ogrodu i pomiędzy kawałki darni trzeba nasypać sporo ziemi, żeby się wszystko wyrównało i ukorzeniło.
Oczywiście ciężarówka do ogrodu nie wjedzie, bo inteligentnie zagrodziłam wjazd rabatkami, tak więc muszę zakupić solidną taczkę, bo naprawianie starej na niewiele się zdało :jeez: Znów kółko szlag trafił.

Aniu, miejsca w foliaku wcale nie jest tak dużo. I nie jest za wysoki: teoretycznie 190 cm, ale jest wpuszczony w ziemię :ouch: Moi "pomocnicy" (dryblasy po 190 z hakiem) co chwila walili głowami o dach lub górną część futryny :jeez:
Temperatura w otwartym namiocie wykurzyła ich z przybytku dość szybko. Dzielnie pomagał tylko M. :-)

Zdjęcia okropne, bo robione w biegu :oops:

SDC15962.JPG

SDC15970.JPG

SDC15978.JPG

SDC15976.JPG

SDC15973.JPG

SDC15966.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 21:04 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Terri

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 23:21 #151602

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Ale super masz uprawę a foliaczek niczego sobie. Ależ jesteś pracowita, podziwiam Cię, że masz tyle rozsad
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Naturalnie u Siberii '2013 01 Maj 2013 23:23 #151603

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko zachęcona Twoim wpisem może się zbiorę ... jutro :lol: Maj nadszedł, czas zatem na wysiewy.
A ja zupełnie inaczej zrobiłam, najpierw przekopałam podłoże z kompostem, potem postawiłam kostrukcję ;)
Teraz kombinuję kostkę na ścieżkę, aby się w podłożu nie zapadać :supr: Pomalutku, wkrótce będzie lepiej :lol:
Ale miejsca masz sporo wewnątrz :)

Edit.
Zapomniałam :jeez:
Czekałam jeszcze na deszcz obfity zanim naciągnę folię, żeby potem nie trzeba było nadmiernie podlewac.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2013 23:26 przez pamelka.

Naturalnie u Siberii '2013 02 Maj 2013 08:49 #151640

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Prace ogrodowe w pełni, a mój tunel czeka na Allegro do przyszłego roku :supr: .M.zakupiła namiastkę tunelu w Lidlu-takiego liliputa,ale czeka sobie cierpliwie w szopce :think: .Posadziłem w zeszłym roku pierwiosnki jak na zdjęciu powyżej-znasz ich nazwę ,bo na doniczkach był napis -pierwiosnek-i tyle. :flower1:

Naturalnie u Siberii '2013 02 Maj 2013 20:42 #151864

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
A co ty Iwonko, na rynek się wybierasz zarabiać z taką ilością rozsady ? :happy:

Naturalnie u Siberii '2013 02 Maj 2013 20:47 #151872

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
A może by tak trawiastą ścieżkę w tuneliku zostawić?
Tylko kto tam kosić będzie :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 03 Maj 2013 21:17 #152370

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Siberko, nie obawiaj się tomatnich chorób grzybowych w nowym domku. Przez dwa lata uprawy nic się pod folią nie działo, mimo iż temperatury dochodziły tam prawie do 50 0C :jeez:
Na niebiesko... maki i bławatki :whistle:

Naturalnie u Siberii '2013 03 Maj 2013 21:44 #152397

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzesiu, trawiasta ścieżka na razie zostanie :-) Środek jest najwyższy, więc M. jakoś poradzi sobie ;)

Leszku, rozdałam znajomym większość rozsad :dazed: Pomidory nawet popikowane :jeez:
Ale to już ostatni raz! Staram się niektórych błędów nie powtarzać :rotfl1:

Jolu, różne są metody osiągania tego samego celu ;-) Mnie najpierw spadł z nieba dobry człowiek chętny do zbudowania szkieletu, więc jakby nie miałam wyboru :lol: Nawet zapytałam, czy nie zechciałby zdjąć darni, ale bardzo gwałtownie zaprzeczył :happy3:

Dorbi, z rozsadami to była zabawa, dopiero teraz haruję jak koń :( Na pociechę mam swój szczyt marzeń :happy4:

SDC16004.JPG

Chesterku
, pierwiosnek ze zdjęcia to primula denticulata czyli po naszemu pierwiosnek ząbkowany.
Bardzo wdzięczna i szybka w namnażaniu się roślinka :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Naturalnie u Siberii '2013 03 Maj 2013 22:07 #152425

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
mag wrote:
Na niebiesko... maki i bławatki :whistle:
Chyba nawet powinnam mieć nasiona :think: :think: :think:

Naturalnie u Siberii '2013 03 Maj 2013 22:29 #152452

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Jakby co, to mogę Cię dobławatkować, tylko nie po polnemu, a po odmianowemu :rotfl1: Czyli dużo wyższe, większe kwiaty i rośliny mocno rozkrzewione... pasują do gaury, która to wprawdzie bylinowa, ale lubi wymarzać, dając obfity samosiew w roku następnym :crazy:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Naturalnie u Siberii '2013 06 Maj 2013 20:35 #153581

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Witaj :kiss3:
A co z tym Szczytem marzeń robić będziesz? Z ziemią zrównać chcesz? A bajorko Twoje? Szkoda, że nie mam czasu tak bardziej na bieżąco śledzić Twojego Wątku, ale on pędzi jak wiosna po przedłużającej się zimie... :kiss3: Co do ilości rozsad, to każdy tak mówi... tyle samo posiejesz, a jeszcze jak masz komu oddać :) Karczownika bardzo współczuję, u mnie mimo kota wrócił kret i podkopuje sałatki... :placze:
pozdrawiam
ankha

Naturalnie u Siberii '2013 06 Maj 2013 21:52 #153661

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko świętą rację miałaś z tym nakładaniem folii na tunel :hug: Raz, dwa sprawa prosta :lol:
I u mnie zrobione, tylko czy ... nie odleci :rotfl1:
Szczyt marzeń ... pik komunizma :silly: rozprawiałaś się już z nim?
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 21:54 przez pamelka.

Naturalnie u Siberii '2013 06 Maj 2013 22:23 #153696

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Siberko, to roboty Cię czeka... Taka plastelinowata glina w podłożu ponoć nie jest zła, bo zatrzymuje wodę, ale nie tak płytko jak u Ciebie... Tak płytko to dobrze nie jest... Co widzimy czasem na obrazkach... ;) A ten szczyt marzeń wygląda na bardzo dobrą ziemię, może po wymieszaniu z Twoją przekaże jej swoje dobre geny.. ;) Czy to tak nie działa? :rotfl1: Posadź już te swoje rozsady ( no to, co z nich zostało :rotfl1: ) i bierz się za kwiatki! :)

Naturalnie u Siberii '2013 07 Maj 2013 20:33 #154012

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
OMG, nareszcie skończył się mój super długi weekend :jeez: Jutro nareszcie odpocznę w pracy :happy3:
bo jestem wykończona jak koń po westernie :silly:

Aneczko
, szczyt marzeń (górka zakupionej piaszczystej gleby ze sporą domieszką gliny i niewielką kamieni) służy mi do zasypywanie różnych dołków po przesadzonych lub wykopanych i oddanych roślinach oraz podnoszenia i rozluźniania gliniastych grządek warzywnych. Oczywiście celem jest zrównanie jej z podjazdem :happy4:

Jolu, do zrównania górki z ziemią daleka jeszcze droga, choć biegam z taczką jak pershing, zatrudniam M. i obdzielam tym dobrem sąsiadów ;-)
Wiara w siebie cuda czyni :hearts: Nie takich rzeczy jeszcze dokonamy :whistle:

Artamko
, prawie skończyłam z warzywami :evil:
Następne w kolejce jest nowe hostowisko :-) Już posadziłam w okolicy kilka leszczynek. Teraz pozostało przekopać i odchwaścić kilkanaście metrów kwadratowych i sadzić moje wielkie balkonowe hościska :woohoo: :woohoo: :woohoo:

Zakupy od p. Marka Podstolca okazały się jednak bardzo bogate. Podczas sadzenia w gąszczu korzeni doszukałam się wielu kiełków, więc każdej z host mam co najmniej po 3 egzemplarze.
Mam zatem spore pole do popisu w kwestii kompozycji, a to mnie interesuje najbardziej :hearts:

To teraz troszkę fotek, bo nagle zrobiło się dość kolorowo miejscami :happy3:

SDC16071.JPG

SDC16075.JPG

SDC16078.JPG

SDC16026.JPG

SDC16063.JPG

SDC16062.JPG

SDC16087.JPG

SDC16084.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula