TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 22:08 #189568

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Bardzo ładnie wygląda ten kwitnący na biało szczypior. Mój jest fioletowy ;)
Fajnie, że ścieżki zbytnio nie zmienisz, naprawdę jest ok. Grunt, to nie przedobrzyc :bye:

Zosiu, wierzę, że jajka jak się zesmrodzą, to kret wylezie, ale co z ludźmi? Chyba, że to ciepłe miejsce to w krecim korytarzu :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 30 Sie 2013 06:53 #189607

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Iwonko dzień dobry :bye:

Czy my myślimy razem telepatycznie czy mi się tylko wydaje? W planach wiosennych mam ułożenie ścieżki bardzo podobnej z podkładów kolejowych :silly: Ale przyszłość działek naszych bardzo niepewna jest więc ze wszystkimi pracami się powstrzymuję, zważywszy na fakt, że Rada Okręgowa odwołała naszego prezesa ROD ze stanowiska za konwersacje finansowe :whistle:

Chwalić zieloności i kolorów nie będę bo sama wiesz że zachwycające :bravo:

Ku pamięci kretów na mojej działce to......... najbardziej skuteczny wśród wszystkich odstraszaczy i trutek okazał się ....... zwykły kretołap z rurki PCV :woohoo:
Nie dość że skuteczny to ostatnio prócz kreta w rurce siedziała mysz która biegała po krecich korytarzach. Zdziwił mnie widok tej dwójki razem :tongue1: bo nigdy bym nie pomyślał że kret i mysz......... "Świat na psy schodzi" :happy2:

Naturalnie u Siberii '2013 30 Sie 2013 09:26 #189629

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Pikutku, oczywiście, że u mnie już kwitną chryzantemy :woohoo: a nawet marcinki :happy3:
Żółta kwitnie od lipca, fioletowa od początku sierpnia, różowa od połowy sierpnia, a ostatnio dołączyła do nich cudna dwubarwna B)
Biała od Ciebie już rozwija pączki :-)

SDC18810_2013-08-30.JPG

SDC19261.JPG

SDC19433.JPG

SDC19254.JPG

Leszku, dzięki raz jeszcze za jesienną wymianę :kiss3:

Dziękuję wszystkim za porady zoologiczne :thanks: Trudno walczyć z nieznanym przeciwnikiem :jeez:

SDC19502.JPG

SDC19565.JPG

Cdnw., bo komp odmawia współpracy :jeez:

Naturalnie u Siberii '2013 01 Wrz 2013 21:30 #190069

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatni dzień wakacji uczciłam wypadem do ogródka :-)
Ten zawsze ma dla mnie jakąś niespodziankę... :happy3: Tym razem były to kwitnące zimowity :oops:

SDC19621.JPG

Tak więc wreszcie zmobilizowałam się do wysadzenia ich do gruntu ;-)
Wiem czym to się skończy (te większe kwiaty uschną), bo już to przerabiałam :jeez:
Na wszelki wypadek pomoczyłam je z godzinę w wodzie...

A żeby nie było, że ze mnie fujara nie ogrodniczka - część moich dzisiejszych zbiorów B)

SDC19623.JPG

SDC19568.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 02:35 #190141

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Muszę pierdyknąć czółkiem z parę razy IwĄka :thanks: :thanks: :thanks:
Tak to lubię ,miło dla oka i podniebienia ! Jedno pytanie ogórki teraz? Kiedy wysiewałaś i chyba nie w gruncie?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 09:13 #190162

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberko, to u Ciebie jakiś biegun ciepła B) , bo moje chyzantemki pączkują dopiero na zielono ;)
A zbiorów gratuluję - dorodne :bravo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 10:24 #190187

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Zimowity samodzielne :happy4: Co będą czekać ...

Zbiory cieszą oczy :woohoo: Nasze oczy . Bo u Ciebie to i podniebienie .

Ale ja tez zbieram pomidorki ,albo zjadam prosto z krzaka :)

Jakie to się okazało proste ! (Uprawianie ,nie zjadanie.)

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 21:53 #190342

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, nigdy nie sieję ogórków do gruntu. W domu w kubeczkach po jogurcie mają cieplej.
Wysadzałam je dość późno, pewnie w czerwcu.
Oto fotka z końca sierpnia:

SDC19197.jpg

Ogórki w koszyku wczorajsze, czyli pierwszowrześniowe ;-)

Wiesiu
, polikwidowałam u siebie późne chryzantemy listopadowe. Co mi z takich. Widocznie poszła po ogródku fama, to się panny zabrały za wczesne kwitnienie ;-)
Ale zasadniczo to one robią co chcą :silly: W ubiegłym roku miałam 2 cudne, powiedzmy purpurowe. Jedną jeszcze w upał przesadziłam (czasami człowiek musi, inaczej się udusi).
Zakwitła i zdobiła do prawdziwych mrozów, bo przymrozki jej nie wzruszały. Drugiej z nich nie ruszałam, a wiosną była martwa... w taką mizerną zimę :(
Ta przesadzana żyje, ale zakwitnie dopiero za jakiś czas... ze zdjęć wygląda że w październiku :-) Za to będzie pachnieć :woohoo: Chyba Ci ją wysłałam! :-)

Magdo, ja już od dawna podejrzewałam, że nie święci warzywa uprawiają, jako i garnków nie lepią ;)
Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia sałacie i burakom, które wyrosły mi na klepisku przy schodach :happy:
Dopiero wtedy przypomniałam sobie, ze porządkowałam w tym miejscu koszyk z nasionami i trochę różnych wysypało się z torebek :-)
Ale już pomidora i marchewkę ostatnio sfotografowałam :wink4:

SDC19534.jpg

Wspominałam niedawno o niespodziankach ogrodowych...

Największą w tym roku było sierpniowe kwitnienie jabłonki :eek3:

Niektórzy zapewne pamiętają, że wiosną wyjęłam w ziemi 2 leżące drzewka, praktycznie bez korzeni. Były to wiśnia i jabłonka.
Wbrew rozsądkowi (było bardzo ciepło) ustawiłam kikuty z 1 sznurkiem korzenia na ziemi i usypałam wokół pni kopczyki z kompostu. Zabezpieczyłam je od wysychania warstwą trawy, umocniłam palikiem i podlewałam.
Oba drzewka rozwinęły z pączków mizerne listki i wegetowały. Pod koniec lipca wiśnia uschła (choć z podkładki coś rośnie), a jabłonka wypuściła nowe liście i zakwitła :woohoo:
Kiedy to zobaczyłam, natychmiast kwiaty usunęłam! A liście dalej sobie rosną :-)
O ile osłabione drzewko przetrzyma najbliższą zimę, będzie to mój mały prywatny cud :hearts:

SDC19577.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 22:21 #190352

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Siberko, no właśnie, podejrzewany o te spustoszenia karczownik już się nie pojawił? Poszedł precz, o ile to był w ogóle on...
Drzewka wyżyją, no jabłonka na pewno...
Oj, za co się nie weźmiesz, sukces murowany! Murowany ;) albo układany! Ścieżka drewniana super! Brukarstwo, kolejnictwo ;) , wszystkiemu dajesz radę!
No popatrz, u Ciebie zimowity w doniczce kwitną, a moje w ziemi nie... No nie mam racji? ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Naturalnie u Siberii '2013 02 Wrz 2013 22:51 #190359

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Widać nie był to karczownik, na moje szczęście, bo mimo setek dziur i tuneli (zasypuję, udeptuję, podlewam), nic w ogródku nie padło :garden1:
Ogrodnictwo widocznie mam w genach po kądzieli, a kolejnictwo ewidentnie po mieczu :wink4:

Rusałka admirał :-) Boshhh, jaki to płochliwy motyl :jeez:

SDC19533.JPG

SDC19589.JPG

SDC19601.JPG

SDC19618.JPG

SDC19600.JPG

SDC19608.JPG

SDC19610.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 05:45 #190375

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
To Clara curtis u Ciebie już kwitnie :supr3: ?
U mnie małpa jedna dopiero pąki wiąże że o fioletowej już pisać nie będę :devil1:
No i Marcinki kwitną..... U mnie nie :happy2:

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 14:26 #190442

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Clara kwitnie i to od dość dawna :think: Pochodzi z Twego ogródka, więc teoretycznie badyle powinny zakwitnąć razem z powodu zgodności odmianowej B)

Mogę tylko zgadywać, że moja, z powodu sąsiedztwa host, była dokarmiana różnymi frykasami z szarej beczki i regularnie podlewana, a Ty swoją traktowałeś po macoszemu :devil1:
Ale to tylko spekulacje ;-) proszę o ewentualne dementi :kiss3:

Dopisuję!!! bo coś ważnego mi się przypomniało, co moze rzucić nowe światło na te sprawy ;-)

Ta chryzantema po zimie miała żywe na pół zdrewniałe pędy. Może dlatego wcześniej zakwitła, że nie startowała od poziomu gruntu??? :think: :idea1:
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2013 14:29 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 14:42 #190444

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberia wrote:
Ta przesadzana żyje, ale zakwitnie dopiero za jakiś czas... ze zdjęć wygląda że w październiku :-) Za to będzie pachnieć :woohoo: Chyba Ci ją wysłałam! :-)

Będę wąchać jak tylko zakwitnie :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 16:18 #190450

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
A widzisz Ty, może i tak - moja czerwona tak miała i kwitła w lipcu a identyczna od Mirki dopiero zaczyna.
Ja swoje po przymrozkach ściąłem przy d.......e :happy2:

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 20:21 #190488

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Siberka nie słuchj go bo kolega ściemnia te chryzantemy wcale nie są identyczne ( znaczy ta moja i jego) :hammer: :hammer: co mu pokazywałam dzisiaj naocznie na jego własnej działce ( róznią się i odcieniem i wysokościa i najwyraźniej terminem kwitnienia)........... ale jak chłop się uprze :jeez: :jeez:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Naturalnie u Siberii '2013 03 Wrz 2013 21:23 #190507

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
Nawet moja własna żona daltonistą mnie nazywa jak pyta czy sukienka ładna w odcieniu ecru :happy4:
Więc kolor dla mnie nadal jest taki sam :tongue2:

Naturalnie u Siberii '2013 04 Wrz 2013 10:51 #190598

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Takie ogóry we wrześniu :woohoo: boszzzz moje do wykopania już :blink:
Melduję, ze tunel nadal stoi, choć wiatry się bardzo starają :hammer: podciągi porwane :club2:
Iwonka dlaczego Twoje hostki takie urodziwe są :hug: nie ma ślimaków w okolicy :silly:

Naturalnie u Siberii '2013 04 Wrz 2013 22:53 #190687

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Różowości pierwsza klasa :kiss3:
Muszę uderzyć do Ani Zielonej o instrukcje do do psianki. Szkoda byłoby ją stracić. Moja z tego samego źródła :)
Twoje chryzantemy... no nie wiem... Mój ogród skory do jesieni, ale gdzie tam do kwitnienia chryzantem :think: .
Warzywka wielce udane. Moje trzy krzaczki urodziły pięć ogórków... ba, ogóreczków. No, dobra, nie dbałam o nie. Ale chyba przesadziły z tą powściągliwością.
Jak się ma skalniak nad oczkiem?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.407 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum