TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 14:38 #189265

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Siberko, fiołkowa budleja urody przecudnej :hearts: Proponuje zebrać nasionka i... podzielić się z koleżanką :rotfl1: Siewki zakwitają w pierwszym roku :woohoo:
A ta nawłoć to odmianowa czy dzikuska?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 17:59 #189285

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Siberko sorki że w Twoim wątku zapytam swoją imienniczkę :wink4:
mag wrote:
Siberko, fiołkowa budleja urody przecudnej :hearts: Proponuje zebrać nasionka i... podzielić się z koleżanką :rotfl1: Siewki zakwitają w pierwszym roku :woohoo:

Madziu siałaś już budleję? Ja mam u siebie w ogrodzie Royal Red i White Ball i chętnie bym je rozmnożyła.
Pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 18:00 przez madzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 18:07 #189286

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Nie siałam Imienniczko, sama się wysiewała i zakwitała tego samego roku :rotfl1: Wyjątek stanowi ten sezon... ubiegłego lata wyściółkowałam rabatę skoszoną trawą, w celu polepszenia żyzności piachu i tym samym pozbyłam się wszystkich siewek :(
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 21:39 #189321

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No, nie raz tak bywa, że dziecko z kąpielą się wyleje. Ale i kąpać i ściółkować trza ;)
Ależ rozpasany ogród Siberio. Bezwstydnie rozbuchany.Niech będzie złoty... skoro takie róże i fiolety się panoszą.
Ale ogromna psianka! Jakie będą jej dalsze losy? Przezimuje w domowych pieleszach?

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 22:59 #189344

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Alebciu, psiankę siałam wiosną z nasion od Ani Zielonej i szczerze mówiąc miałam plan, żeby powtórzyć ten manewr wiosną... ale Twoje pytanie wywołało pewien niepokój, że może nasiona nie zdążą dojrzeć... :think: bo Suwalszczyzna to jednak nie Australia... na szczęście :happy3:
Czy ja się słusznie doszukuję podtekstów w Twoim pytaniu? :think:

Tak czy siak, pokażę Ci moje cudne kosmosy :woohoo:

SDC19450.JPG

SDC19450w.jpg

SDC19449.JPG

SDC19451.JPG

Madziu, wszelkie pytania do kogokolwiek w moim wątku są bardzo mile widziane, bo dzielenie się wiedzą ogrodniczą i badylami to najfajniejsze co możemy zrobić na forum. Tak więc pytaj, kochanieńka, pytaj, a wszyscy będziemy mądrzejsi :kiss3:
Moje budleje już zimowały, ale to nie była najsroższa z zim ;-) Dzięki za przypomnienie mi o problemie... :kiss3: W takim razie nie będę ich przesadzać przed zimą, bo znacznie bym osłabiła ich szanse.

Dla Ciebie moje 3 pierwszoroczne hościątka z własnoręcznego siewu styczniowego :woohoo:

SDC19376.JPG

Magiczna, ja dla koleżanki z wielkiej wdzięczności :hearts: za różne rzeczy jestem gotowa na wszystko :thanks: więc mogę się także pokusić o ukorzenienie patyków :whistle: bo z siewu to może wyjść całkiem inna budleja :silly:
Złocień 'Robinson Pink' rośnie już w osobnej donicy i czeka na stosowną do wysyłki porę, więc mogę przygotować mu towarzystwo w postaci kawałków nawłoci :happy:
Moje nawłocie z kilku ogródków, nie pól wykopane, ale identyfikacji ostatecznej nie przeprowadziłam, choć byłam kiedyś blisko. Może wrócę do tematu, bo już nic nie pamiętam :silly:

Katju, rabaty z użyciem żurawek z definicji skazane są na pewna dozę pstrokacizny :happy3: Żeby nie odwracać oczu podczas spacerów od malowniczych kompozycji :rotfl1: co jakiś czas mniej lub bardziej delikatnie koryguje błędy w początkowych nasadzeniach B)

SDC19367.JPG

SDC18977_2013-08-28.JPG

SDC19368.JPG

Rzeczniczki mojej drewnianej ścieżki, Romkę, Kasię i Wiesię, uspokajam, że mnie przekonałyście :thanks: i tylko nieco skoryguje jej łuk, a szerokość desek pozostawię bez zmian :devil1:

Dla Was moje najpiękniejsze żurawki :kiss3:

SDC19462.JPG

SDC19465.JPG

SDC19475.JPG

Markito, kosmosy przerosły pokładane w nich nadzieje :woohoo: za to szałwie, na które liczyłam bardzo bardzo, w ilości sztuk 2 :silly: zaczynają skromniutkie kwitnienie... resztę wypełła mi uczynna sąsiadka :rotfl1:
Jak się przyłożysz to może i u siebie sfocisz kompozycję z nawłoci i kosmosów? Podobno masz za płotem :happy3:

SDC19370.JPG

SDC19478.JPG

SDC19484.JPG

Dowcipna Gorzatko, w planach mam też przetwory o smaku cukiniowo - ananasowym :-)
Powolutku testuję przepisy z wątku kulinarnego... powolutku, bo fanką kucharzenia to ja nie jestem. Ot, rzemieślniczo tylko (nie artystycznie) realizuje się w kuchni ;-)
SDC19482.JPG

SDC19488.JPG

SDC19487.JPG

Kasiu, zioła na hostowisku absolutnie mi nie przeszkadzają. Problem w ich nie najlepszym rozmieszczeniu!
Niektóre są tak przecudnej urody, że najchętniej bym je rozmnożyła. Faworytami są szczypior czosnkowy (z torebki) i estragon od Mag... No zobacz! :woohoo:

SDC19294.JPG

SDC19295.JPG
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 23:32 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia

Naturalnie u Siberii '2013 28 Sie 2013 23:45 #189363

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Boski ten szczypior! :woohoo: W sam raz na biała rabatę ;) :silly:
A tak w ogóle miło ,że jesteś Iwonko :) Hostowisko na najwyższym poziomie , udało się pokomponować :) Nie chciałabyś u mnie małego zrobić? ....wprawę już masz ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 09:58 #189411

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dziękuję za żurawkowe bukiety i cieszę się, że urokliwa ścieżka nadal taką pozostanie :lol:
Gratuluję siewkowych hostek i uroczego szczypiora. Wysiewałam też takiego i bardzo go lubię, tworzy do późnej jesieni piękne bukiety :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 10:28 #189422

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ciekawe, których szałwii pozbawiła Cie sąsiadka ;) , bo jeśli omszonych, to wciąż mam mnóstwo siewek :happy3: , bo ciągle pojawiają się nowe :rotfl1:
A przy tym płocie, za którym rosną nawłocie, akurat kosmosy nie rosną :P

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 10:59 #189427

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko do czasu, Markito :rotfl1: bo i jedne i drugie ładnie się rozsiewają ;-)
Szałwia omączona bodajże, ta cudna niebieska, jest u mnie w szczątkowych ilościach... ale jest ;-)

Wiesiu
, szczypiorek planuję porozsadzać wśród host, bo to już spory krzaczor. Może mi przy okazji zdobienia podziemne towarzystwo trochę przepłoszy, bo buszują bez umiaru ;-)
Ostatnio nakryłam 2 krety jak zabawiały się w zapasy :supr3: No ludzie!!! :happy4:
Marzenko, mam całkowicie różne zdanie na temat mojego hostowiska :jeez: ale główkuję nad przesadzeniami, więc kiedyś będzie idealne. Teraz czekam, aż moje liczne siewki urosną do zauważalnych rozmiarów :-)

SDC19473.JPG

SDC19437.JPG

'Potomac Pride'

SDC19255.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2013 11:01 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 11:05 #189428

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Spokojna o losy uroczej ścieżki z desek i ja się nią pozachwycam. Świetnie ci wyszła :bravo:
Oj żurawek to ty masz sporo, i to jakich ładnych :)
Cieszyłam sie , że żadne ryjące nie zapędzają się na moją działkę, do czasu. Ostatnio z niepokojem zauważyłam, że zimie na rabacie w miejscu drewutni mam dziwnie poruszona i wczoraj odkryłam tam cała sieć korytarzy! I nie są to krety tylko jakies inne ryjące.
Nie wiem co mam robić :( , mówisz, że czosnek je odstrasza? I co jeszcze?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 11:25 #189435

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
dodad wrote:

Gnojówka z wrotyczu :)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 11:50 #189442

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, ludzie piszą, że czosnek coś tam odstrasza. Może nornice. To nie wiem co u mnie ryje wśród truskawek, które rosną współrzędnie z czosnkiem właśnie. Co prawda truskawki zdrowiutkie, ale korytarzy kilometr!

Wiesiu, zatem nakoszę wrotycza(u) i teraz, a także od wczesnej wiosny będę robić gnojówki... z suszonki :-)

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 12:50 #189452

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Wrotycz koniecznie kwitnący :)

Siberko, czy ja dobrze widzę, że u Ciebie już kwitną chryzantemy :supr3:

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 12:56 #189453

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No właśnie !
Moim pamiętna zima 2011/2012 nie zaszkodziła a po oststnie łagodnej ostały sie dwie :placze:
Zniknęła moja piękna bordowa, żółte. Zostały tylko wysokie różowe.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 17:09 #189484

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
piku wrote:
dodad wrote:

Gnojówka z wrotyczu :)

Sierść kocia i psia :P
Ja stosuję wszystkie metody na raz :silly:

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 17:40 #189488

• Roma
  • Roma's Avatar
Na nornicę stosuję wszystko począwszy od sierści,gnojówek po różowe kuleczki(trutka) niestety nic nie działa na te wszędobylskie gryzonie,już mi ił braknie do walki z nimi.Myślę,że las jest tu największym winowajcą.

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 17:55 #189493

• zosiac
  • zosiac's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 83
Nie wiem czy na nornice będzie to działać ale na kreta podziałało.
A są to jaja.Ugotować jajka na twardo,leciutko zgnieść włożyć do woreczka
foliowego i zostawić w ciepłym miejscu żeby się zesmrodziły.Trochę to trwa
ale śmierdzi tak,że kret wylazł z kanału. :tongue2:
Ja sobie te jajeczka przygotowuję już wiosną i tak wiszą i czekają na okazję. :unsure:
Pozdrawiam.Zosia

Naturalnie u Siberii '2013 29 Sie 2013 20:01 #189514

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Zosiu, patent z jajami cudowny :rotfl1: ... muszę wypróbować, bo nic innego nie działa :mad2:

Siberko, czy ta 'Robinson Pink' ma coś ze mną wspólnego :think: , czy może z Basówką? Myślisz, że byłaby szansa ukorzenić budlejowe patyczki? Oj, szczęśliwa bym była niezmiernie :thanks: Nawłoci nigdy za wiele :rotfl1: moje przygnane wiatrem z okolicznych pól, ale takie jakieś anemiczne, jak zresztą cała ich populacja ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.333 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum