TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 09:26 #162536

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Polu :hug: pocieszyłaś mnie - wszystkie młode hosty wydają się bardzo podobne - myślałam , że ja ich nie potrafię odróżnić :tongue2: . Masz imponującą kolekcję. :bravo: :bravo: :bravo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 09:26 #162537

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Otatnio coraz bardziej podobają mi się hosty...sama mam tylko kilkanaście...
a gdzie można nacieszyc oko hostowymi widoczkami jak nie u Ciebie Polu :)
Cudne ci one wszystkie...pojedynczo i w grupie...cudne...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 10:50 #162568

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Poll wrote:
... Łobmalówka w stylu Mag, dla mnie trza było łobmalować na kolor khaki. :lol:
No nie, wypraszam sobie :rotfl1: Jeszcze tu ze mnie fankę różowości a la 'Barbie' zrobisz... co ja na to poradzę, że azalki mają tak ubogą paletę barw i w połączeniu z fioletowymi rh i łanami wieczorników zaróżowiły mi ogród totalnie... ale spoko, to tylko chwilowe :rotfl1: No tak tulipany też jakoś w tym kierunku poszły :oops: Hmmm, przecież ja nie lubię różowego :think:

U Ciebie też te golasy buszują po hostowisku? Nigdy wcześniej ich nie miałam, a w tym roku masakra :jeez: Dobrze, że wcześniej wykupiły kurs nauki pływania w oczku :happy3:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 20:25 #162650

• Poll
  • Poll's Avatar
Margolko, nie ma chyba na świecie takiej osoby, która rozróżniałaby wszystkie hosty, do tego młode i z fotek. ;)

Fragolciu
Cudne ci one wszystkie...pojedynczo i w grupie...cudne..
... wiem, wiem o tym doskonale. :lol: Nie bez powodu mnie urzekły a Ty, robisz pierwszy , wielki krok w kierunku hostaholizmu. :lol:

Madziorku...no wiesz???? Co Ty tutaj o barbieniu???? Toć łoblamówka jest koloru fioletowego! Nie różowego. :woohoo:
Bezmuszlowców jest masa :woohoo: .Chyba jeszcze takiej ilości nie widziałam :placze: i ... widać to po hostach :mad2: , niestety. Dziś znów nie mogłam zrobić oprysku wywarem z czosnku. :jeez:

takie podpórki u mnie mają klemki...w tle kwitnąca 'Lady Gaga", Rh - ubiegłoroczny prezent urodzinowy od przyjaciół z Oazy. Jest wspaniały :hearts: , ugina się pod kwiatami.Jeszcze raz Wam pięknie dziękuję. :kiss3:

Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 20:35 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 20:38 #162656

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Polinku, właśnie wróciłam z ślimakobrania :jeez: Jestem przerażona ilością tego paskudztwa. Wyczytałam, że mają też naturalnych wrogów, ale jeśli nie zapanujemy nad populacją tych mięczaków, to żegnajcie ogrody :placze:
Nawet moje ukochane winniczki zaczynają mnie nieco niepokoić, bo takich olbrzymów w życiu nie widziałam :woohoo:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 21:03 #162674

• Roma
  • Roma's Avatar
Poll-podbudowałaś mnie trochę a już myślałam,że ze mnie taka oferma i nie zapamiętuję (rozpoznaję) swoich host.
Jak na razie u mnie ślimaków nie widać. Polluś a na co robisz oprysk z wywaru czosnku?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 21:37 #162705

• Poll
  • Poll's Avatar
Mag, u mnie właśnie winniczków wcale nie widać, nie wiem, co się dzieje. :(

Romciu,oprysk z czosnku stosuję na wszelkie hościane bolączki - m.in. właśnie ślimaki. :flower1:

Dziś wysłałam kilka następnych paczek, które zawierają rośliny wygrane na aukcjach dla Adriana i które były nagrodami w konkursach hostowych ( Miss Hosta Oaza) i paprociowym ( na nazwe paproci). Resztę paczek nadawać będę w piątek i poniedziałek.Z przyczyn ode mnie niezależnych, nie jestem w stanie przygotować na raz kilkunastu paczek, proszę więc o cierpliwość. :)

hosty i paproty...razem :hearts:

hosta Revolution

Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 22:38 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 21:44 #162712

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Poll wrote:
Mag, u mnie właśnie winniczków wcale nie widać, nie wiem, co się dzieje. :(

... może nie lubią czosnku :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 23:10 #162807

• Poll
  • Poll's Avatar
Mag, piszemy o winniczkach, czy wampirach? ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 23:19 #162814

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Paproty piękne :woohoo: a co do slimaków to bardziej obawiam sie tych bez skorpek niz winniczków.. :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 23:27 #162820

• Poll
  • Poll's Avatar
Tomku, jak wynika z kontekstu rozmowy z Mag, winniczki, nawet na hostowisku, traktuję, jak święte krowy. :hearts: Mają wszelkie prawa ;) , zero obowiązków. Bezmuszlowce, wprost odwrotnie.brrrrrrrrrrr...

'Papageno' właśnie zawiązują nasiona

Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 23:40 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 23:38 #162827

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja podobnie..tylko u mnie winniczków po prostu nie ma ..
Polu cały czas mnie zadziwiasz swoimi kompozycjami :) / jak to fajnie miec " hektary " i kombinować :P /
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Maj 2013 23:52 #162832

• Poll
  • Poll's Avatar
Tomku :woohoo: , nigdy nie ośmieliłam się nazwać swoich nasadzeń kompozycjami.Nie kombinuję, nie latam z doniczkami i nie przymierzam, gdzie, co pasuje. Idę na 'żywioł' i zazwyczaj, sadzę obok siebie rośliny, które lubię mieć razem. Lubię hostę Amazing Grace, więc rośnie vis a vis ławki, na ktorej siadam a obok niej, posadziłam moja ukochana paproć Lunathyrium japonicum. Gdy siedzę na ławce i odwroce głowę w druga strone, mam prze oczami kącik nerecznic czerwonozawijkowych na tle sporych hortensji i dębu. Po sośnie, rosnącej obok ławeczki pnie się mój ulubiony polski powojnik 'Danuta', inne, choć 'wypaśniejsze' , posadziłam w miejscach, gdzie rzadziej zaglądam.Moge więc śmiało napisać,ze nawet w nasadzeniach, kieruję się sercem. :oops: :jeez:

Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 00:32 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 00:14 #162845

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
i to jest ten wyzszy stopień wtajemniczenia... :woohoo: /"siódmy zmysł"/ jedni to potrafią ,drudzy nigdy tego się nie nauczą. :lol: .. i oto chodzi ... :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Larix

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 00:21 #162847

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Magdziołku winniczki lubią czosnek! :evil: Z masełkiem i pietruszką. :wink4: :devil1: :yummi: Gdyby nie to że ta sól i inne okropności to pożerałabym masowo ( oczyściłabym niejedno hostowisko ). Niestety lektura na temat przygotowania stworzeń do konsumpcji odbiera mi apetyt. :( :tongue2: Teraz o łobmalówce - jest trzykolorowa i krzykliwa, khaki jest kolorem maskującym - łodpada! :dazed: No i proszę moje ślepko, mimo kaprawości wyhaczyło mutanta. :supr: Znaczy jeszcze nie rdzewieję. :) Teraz sprawozdawczość alcatrazowa - amok irysowy trwa nadal Pollpocjuszku, teraz czas na średnie bródki.

Nie znaczy że w cienistej części Alcatrazu zielono jak na zjeździe żab. Obawiam się że zrobiło się nawet, jak na mój gust, trochę za jaskrawo. :sick:

Mam szansę znaleźć się na czarnej liście Fafiszona i Ajgora ale coraz ciężej idzie mi zestawianie żurawek z innymi roślinami. Nowoczesne odmiany są tak jaskrawe że w zasadzie by można sadzić z nich tzw. "ciechocinki", tym bardziej że zamiast kochać dobrą, lekką glebę i półcień bezczelnie preferują piochy i słońce! Zgroza! :devil1: Wymyśliłam rabatę w której wykorzystam te czerwone żurawki niemal wpadające w czerń. Część nasadzeń już przygotowana ( muszę dokupić konwalnika 'Nigrescens', nie ma lekko - z dwiema sztukami śmiech nie rabata ).

Na łobabrazku fiołek labradorski 'Purpurea', trybula czyli Anthriscus sylvestris ' Raven's Wing' i kawałek wspomnianego już konwalnika. Dojdą moje własne żurawki i oczekiwana paproć 'Burgundy Lace'. Żurawek na szczęście sporo, fiołki mnożą się bezproblemowo, trybuli ponoć trzeba pilnować bo lubi się siać - problematyczny tylko konwalnik ( bo drogi :tongue2: ) i paprocium ( bo Asiagaw mnie nie kocha :tongue1: )

Teraz uspokojenie dla oczu.

Te dwa bodzichy, korzeniasty i biało kwiatowy maculatum, to pikutkowa i basina darowizna. :hug: Odmeldowały się też wszystkie hostki od Muszki ( mam nadzieję że wymienniki sprawują się dobrze i grzecznie przyrastają ). Z niecierpliwością oczekuję na Dzień Dziecka, zamierzam programowo Pollpocjuszku zinfantylnieć i wymóc prezenty. :wink4: :devil1: :funnyface: Taki mam szczwany plan. Na zakończenie może nie Lalunia ale Iris we własnej siedmiobarwnej postaci. :hearts:

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 06:20 #162871

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Polu, właśnie Tomasz mnie ubiegł, miałam pisać, ze ostatnie widoczki u ciebie wspaniałe. Uwielbiam oglądać hosty, ale te szersze plany wyrwały z mych piersi westchnienia zachwytu. Oj gdybym to ja miała hektary a nie ten mizerny przydomowy ogródek :fly:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 14:46 #162970

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Wtrącę się do biadoleń Tabi.Chyba najbardziej kontroweryjny dla mnie jest ten świereczek w kolorze niebieskim, wiem że go bronisz jak lwica, ale on usztywnia zestawienie za mocno kontrastującJuż wolałabym ,aby się tam wylegiwało caprifolium o pamarańczowych kwiatach bez drabinki, nieco na chruscie uniesioneJa też mam nie wiem po co pojedyncze żurawki / przepraszam u Ciebie juz rozmnożone/, siedzą jak kwiatki przy kożuchu.
Jeszcze sobie przypomniałam ,że żurawki dobrze komponują się z .....cegłą Poprzetykam lilie w kregu ceglanym żurawkami
U Poli pachnie ze zdjęć już lasem
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 16:04 przez ewa f.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 16:00 #162991

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Świerczek tam był, żurawki wylecą ( one już nie pojedyńcze tylko porozsadzane, nie wszystkie równo przyrastają :tongue2: ). Świerczek zostaje dlatego że stanowi końcówkę rabaty z małymi iglaczkami, azalkami japońskimi i kiedyś tam przy nim upchnęłam żurawki. Do D to teraz wygląda! :sick: :tongue2: Kaprifolium odpada, kiedyś była tam trzmielina ( trzy odmiany tam testowałam i trzy dały ciała :supr: ), myślę o jakichś innych roślinach, choć Mamelon namawia mnie żebym poczekała aż żurawki dojdą do właściwych rozmiarów i wtedy podejmowała decyzję. Teraz cierpię na kolorowstręt żurawkowy i zaglądam pod pollutkowe hosty. Pewnie tak wyszło dlatego że jakoś do tej rabaty serca nie miałam. :wink4: :devil1: :happy3:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.524 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum