TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 19:25 #192452

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Wielkie dzięki Polu za instrukcję ukorzeniania wrzosów :thanks: :thanks: .
Zabieram się za ukorzenianie i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam tylko nadzieję, że nie będzie klęski urodzaju jak z żurawkami :drool: Nie mam już ich gdzie sadzić. Chciałam się podzielić nimi/tzn. żurawkami/ z sąsiadką. Zaczęła kręcić nosem: a co to jest, a kwitnie to.
Pozdrawiam
Magda
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 19:45 #192454

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Madziu, a po co Ty na siłę ludzi uszczęśliwiasz? :devil1: Sadź po kilka takich samych obok siebie i będziesz miała super efekt! B)

Kurczę blade, fajnie pod tym jarząbkiem u Tabci :woohoo: Może to jest też dobry pomysł i na mego zatrawionego jarząbka??? :think: :think: :think:

Polu, malin przywiozłam tyle, że 3 budrysów najadło się do syta, a niektórzy doprawili się truskawkami :hearts:
Boshhh, żeby jeszcze było ciepło i słonecznie, bo malin i ich kwiatów zatrzęsienie :woohoo:

SDC19820.JPG

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 19:54 #192459

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Mniam, ślinka leci.
Jadłam wspaniałą tartę z malinami i kokosem - niebo w gębie :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 20:02 #192461

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Więc natychmiast wyszukałam przepis w necie :silly: Biorąc pod uwagę, że maliny pożarto, ze składników mam tylko miód :rotfl1: Reszta to same egzoty :happy4:
Edit:
Pechowo trafiłam, już mam normalny przepis :happy4: Dzięki, Dorotko :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 20:13 przez sd-a.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 20:32 #192480

• Roma
  • Roma's Avatar
madzia wrote:
Chciałam się podzielić nimi/tzn. żurawkami/ z sąsiadką. Zaczęła kręcić nosem: a co to jest, a kwitnie to.

Ja tam bym się nie obraziła, przesłać Ci adres :devil1: :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 20:33 przez Roma.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Wrz 2013 20:39 #192484

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Roma wrote:

Ja tam bym się nie obraziła, przesłać Ci adres :devil1: :devil1: :devil1:
No pewnie Romciu :happy:
Pozdrawiam
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 02:07 #193026

• Poll
  • Poll's Avatar
Dalu, pisałaś swój post 14.IX, dziś już 17.IX a u mnie, ciągle pada. :cry3: Tyle roślin jeszcze muszę wysadzić a pogodzie, zachciało się płatać figle. Po suchym lecie, nagle....takie opady??
Małą ilość postów takze zaobserwowałam...Zmęczenie przedjesienne? Być może? Dziś, z radością obserwowałam, jak wielbiciele host ożywili się i nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, sporo wpisów przybyło. :dance: Liczę na więcej postów w działach liliowym i dziale roślin kwasolubnych. Obyś miała rację i dłuzsze wieczory zaowocowały lawiną wpisów. :hug:

Romciu, zaglądam ciągle do Twojego i Dorci wątków i ...zazdroszczę. Lubię, kiedy praca wre, kiedy szybko widać jej efekty. Niestety, jedna osoba, musiałaby dłuuugo się babrać z tym wszystkim a wielu pomocnikow, to u mnie, niestety, marzenie ściętej głowy. :hug:

Tabciu, słonko, jakich argumentow nie użyłabym, co bym tam nie pobazgroliła, ten świat jest tak ( niestety) ułożony, że praca - choć uszlachetnia człowieka :tongue2: - to jest też koniecznością. Rozgrzeszam Cię więc z występku milczenia w Jędrzejówce i ślę ciepłotki, także dla kociambrów :lol:, licząc,że znajdziesz czas po 24.IX. i znów przejmiesz ode mnie jędrzejówkowe berło...Tym razem, na nieco dłużej. :oops: U mnie także, nagle zrobiło sie jesiennie ...i to nie tak...marzycielsko. :P Chodzę po domu, jak tygrys po ciasnej klatce i mruczę pod nosem piosenkę Noego: 'Pada juz 40 dni...' :P Twoja jesień, na zamieszczonych fotkach, jest ładna, nie marudź, tylko zaakceptuj! ;) .U mnie wszystko okapuje i kropelkuje , wieczór zaczyna się szarością juz po 18....noooo dnoooooooooooooooooo. :cry3:

Madziu, klęska urodzaju??? Nie ma czegoś takiego, jeśli są jeszcze na Oazie ogrody 'potrzebujące'.Romcia, wskazała Ci jedyną słuszną drogę. :lol: Mam nadzieję,że pochwalisz się ewentualnymi efektami ukorzeniania. Skopiowałam wpis o rozmnażaniu wrzosów do wątku merytorycznego w dziale 'Azalie, Rh i kwasolubne'i mam nadzieję, że niejedna osoba z niego skorzysta. :hug:

Siberko , zamówiłam u Romci 20 sadzonek maliny 'Polana' i mam nadzieję,ze i ja będę łasuchować, sokować i tartować :lol: do woli. Nie ma to, jak własne owoce. :hearts: Miałam w tym roku sporo borówek amerykańskich i jeżyn, niedawno wysadziłam kwasolubne żurawiny , teraz czas na maliny. :dance:

Dorotko, ale nam Siberka narobiła smaka. :jeez: Żebyś Ty choć fotkę pokazała i dała powąchąć przez monitor! :blink: Mam nadzieję, że Siberka, nie okaże się tak aspołeczna i pokaże nam swoje dzieło kulinarne. :lol: Przepis prosimy do działu kulinarnego!

jak wspomniałam, u mnie 3ci dzień pada/leje/ciapie. O wyjeździe na działke nie ma mowy. czas tak szybko ucieka, więc planow, ktore snułam miesiąc temu, nie uda mi się zrealizować. :cry3: Skupie się więc na nowych nasadzeniach i przesadzeniu części host. Kiedy ostatnio byłam w Jedrzejowce, widziałam paprocie, ktore przytargał dla mnie Marcin, je powinnam szybko wysadzić, bo nie są zadoniczkowane. Górka za oczkiem z wyspą czeka na ich przyjęcie, cieniówka czeka na demontaż, jeszcze trochę innych roślin, które niedawno do mnie doszły , leży w kartonie...Nic się nie układa tak, jak zaplanowałam. :flower:

Część młodego hostowiska z tyłu bagienka...Miskanty i rozplenice bardzo podskoczyły w ostatnim miesiącu, inne rośliny także wyglądają wiele lepiej, niż wskazywałaby na to pora roku ( w tle, widać wykartonowane na zimę ścieżki)

Moja dynia, ktorej nasionka wysiewały wnusiaki, rośnie, jak na drożdżach. :) Miałam jej ogłowić pędy, ale ciągle zapominałam a teraz, już chyba po ptokach. :supr:

Kołotocznik (Buphthalmum salicifolium) - kwiat i nasiennik

Widok przez marcinowy płotek , pod cieniówkę hostowiska

Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 02:21 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 08:35 #193041

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
Podoba mi się Twoja dynia! Tak malowniczo sobie rośnie! U mnie potwory zaanektowały cały tył ogrodu i zastanawiam się, czy nie kupić maczety. Przechodząc obok nich zdrapuję skórę :angry:
Przez te potwory nie rośnie cukinia i patisony. Aż wstyd, że muszę kupować w sklepie :sad2:

Widoki Jędrzejówki wpływają na mnie kojąco! Codziennie zaglądam po wieści!
Takie widoki ładnie wyglądają nawet w deszczu, chlabrze, błocie! Gdybyś widziała moje dalie połamane podgniwane, toż to dopiero obraz nędzy i rozpaczy!Sieroty magistrackie!
Pozdrawiam!
Miłka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 10:17 #193059

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Witaj Polu, piszę do Ciebie chyba pierwszy raz. Zajrzałam do Twojego wątku bo coś za często Cię w różnych tematach spotykam żeby nie wstąpic. Masz dużo ciekawych roślin (o wielu nawet nie miałam pojęcia że są :whistle: ), a po za tym sprawiasz wrażenie bardzo sympatycznej osoby. Będę Cię czytać :bye:

(to ostatnie to w sumie trochę jak groźba z thrillerów zabrzmiała :think: )

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 12:45 #193097

• Poll
  • Poll's Avatar
takasobie wrote:
Gdybyś widziała moje dalie połamane podgniwane, toż to dopiero obraz nędzy i rozpaczy!Sieroty magistrackie!

No właśnie Miłko, nie widziałam i zapewne nie zobaczę , więc się nie wypowiem. :) Moja lekka, bardzo przepuszczalna gleba jest błogosławieństwem w okresie długich okresów deszczowych, ale z kolei , gdy panuje susza, tryskacze muszą kręcić sie niemal na okrągło. :jeez: Jak Twoje hosty się mają? Widać już po nich jesień??

Steasi, witaj, po raz pierwszy, ale mam nadzieję,ze nie ostatni. :hug: Prawda, co piszesz, jestem gadułą, latam tu i tam, zawsze coś mam do powiedzenia, czy to się podoba komuś, czy nie, lubię tez dopytywać i dzielić się swoją wiedzą. Taki jest dla mnie sens forumowania . :garden: Mam sporą działkę, niemal 80 arów a ze jest ona moją pasja, nasadzam, nasadzam , nasadzam....Szperam i wyszukuję 'nowe' ;) roślinki, badam , czy będą u mnie rosły.Niektóre, okazują sie być niewypałami ( np akacja szczeciniasta), inne podbijają moje serce, więc rozmnażam je, doszukuję ich odmian... Gróźb się nie boję... Moje pierwsze imię, to Odwaga. :lol:

Wejście na tzw. skalną górkę, która niegdyś była skalniakiem a teraz jest...nie wiadomo czym :jeez: Docelowo, ma być zacieniona i obsadzona hostami.Nie chcę i nie mogę tam jednak stawiać cieniowek a że drzewa jeszcze rosną...jest ona takim beleczym

Jedna ze ścieżek, prowadzących na hostowisko od strony domu...Nieco zarasta chwastem, ale mam nadzieję, ze zdążę ją wyściółkować przed zimą

Na jednej z niewielu 'słonecznych rabat' :dry: , nawet rozchodniki nie czują się najlepiej.To kompletnie zaniedbana część Jędrzejówki, która traktowana jest przeze mnie po macoszemu :dry: Niestety, taka musi zostać , mam tylko dwie ręce a serce ciągnie gdzieś zupełnie indziej. ;)

Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 13:12 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 12:56 #193100

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Dziękuje za miłe przyjęcie :hug: Odwago :happy:
Widzę, że hostomaniaczka jesteś, oj to niebezpieczna choroba. Też ją miałam, trochę kasy wydałam na nie, a zima (ta głupia dwa lata temu) mi wyniszczyła chyba z 5 hostek i tak jakoś przygasłam. Ale jest szansa! Pisałam w dziale o sianiu to dwie dziewczyny są chętne do dzielenia się nasionkami. Tak więc powoli może od nowa u mnie zagoszczą. Na razie mam aż 3.. a sorry 4 :cool3: W tym tylko jedna odmianowa. Generalnie to na myszki poluje. Z reszta ja mam dużo mniejsza działkę. Tylko 9 arów. Musze się ograniczać. Jeszcze trochę trawy do skopania mam :happy: Dobra nie przynudzam, lecę ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 16:59 #193156

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu, mam 3 odmiany malin późniejszych (Polana, Polka i Poranna Rosa) i z nich wszystkich właśnie Polana jest najszybsza i najplenniejsza. Zaczęła owocować w połowie sierpnia... mniej więcej.

W lipcu chłopcy skubali starą odmianę maliny, miałam tylko 1 krzaczek... Nie wiem jak się nazywa. Rośnie na 2 metry wysoko i, na szczęście, ładnie się zaczyna rozrastać :-)

U mnie leje od tak dawna, że nie pamiętam. Jutro ponownie jadę po maliny, może nie zgniły :silly:
W razie udanych zbiorów - coś ukręcę wg przepisu polecanego przez nieocenioną Dorotkę :kiss3:

No i posadzę kilka host, bo czekam na paczkę :dance:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 21:25 #193203

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Oglądam wszystkie Twoje fotki z Jędrzejówki i wiesz co ?????????? Wpadłam na pomysł, że powinnaś wydać książkę z poradami ogrodniczymi, i ilustrowaną Twoimi zdjęciami. Na pewno byłby to betseler :thanks: . Mam kilkadziesiąt książek o tematyce ogrodniczej, ale kupiłabym chętnie taką, w której hosty były pięknie opisane i pokazane w każdej fazie swojego rozwoju . I koniecznie bardzo grubą !!! :) :hug:
Pozdrawiam.Danuta

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 23:08 #193239

• Poll
  • Poll's Avatar
Choć już wyłączyłam komputer i nie miałam zamiaru logować, to jednak - przyznaje bez bicia - powodowana wściekłością, zalogowałam. Sprawy mają sie nastepująco: zadzwonił do mnie kolega-ogrodnik/kolekcjoner z Warszawy. Brał ostatnio udział w jakimś spotkaniu z kolegą, również ogrodnikiem , były obecne rownież dwie panie, których mój kolega nie znał.Ponieważ jego przyjaciel stwierdził,ze potrzebuje coś na temat host, polecił mu, aby wszedł na Oazę i skontaktował sie ze mną. Na to jedna z tych pań stwierdziła (!!!!): "Pola, no tak, wiem, ona handluje hostami , ale bardzo drogo sobie liczy."

Kochani, kiedy to usłyszałam, zalało mnie coś na kształt gorącej fali krwi! Oswiadczam wszem i wobec, że choc miałam setki propozycji sprzedazy host, wszystkim odmawiam! Nie handluję hostami! jesli coś dziele, wymieniam, lub rozsyłam bezpłatnie, osobom, które wg mnie na to zasługują! To samo robię z większą ilościa gratisów od Fransena...Rozdaję wśród oazowiczów!

Bardzo jest mi przykro,ze takie słowa do mnie dochodzą. Nie wiem, skad sie wzięły podobne ploty! :(

edit: Rece mi opadły i pomyslałam własnie,ze skoro mam opinie handlary, to może faktycznie czas zaczać zarabiać na roslinach!

Przepraszam,ze nie odpisuję na powyższe posty, nie jestem chwilowo w stanie tego zrobić. :flower1:
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 23:18 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 23:18 #193241

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No cóż, brzydkie słowa cisną się na usta... :blink: ale trzeba się powstrzymać :think:

Widać pani chciała zabłysnąć w towarzystwie, że zna środowisko hościarzy :supr3:
Może po prostu nie rozumie co czyta lub tylko ogląda obrazki :silly:

Potwierdzam bezpłatne rozsyłanie host... :hearts: Taka dobroczynność powoduje nawet straty finansowe, bo przesyłki liczne jednak w sumie generują niemałe koszty :thanks:

Nie bierz, Polu, do głowy głupiego gadania... :hug: To ta "pani" ma problem...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Wrz 2013 23:46 #193248

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku oczy mi się kleją więc krótko - oczywiście że powinnaś sprzedawać i oczywiście że powinnaś drogo liczyć hosty z podziału. I jeszcze metkę dodawać z napisem "Made in Jędrzejówka -Poland". A zniżki to tylko dla klubowiczów i posiadaczy zielonego paska ( 100 postów w wątku jędrzejówkowym pasek zielony, żółty za 50 postów, fioletowy w ciapki za 25 ). Rany, nie przejmuj się! Nie warto! O mnie ostatnio jedna pani powiedziała że niejaka Aniela Dulska, właścicielka kamienicy w "głębokiej Galicji" :wink4: :happy3: to w porównaniu ze mną anioł. A wszystko przez to że miałam z tą panią "secesję". :wink4: :happy3:
Z kołtuńskim pozdrowieniem
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF, Wendka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Wrz 2013 00:19 #193253

• Roma
  • Roma's Avatar
Miałam iść się wypocić ale już to zrobiłam jak przeczytałam Twój wpis. :( Sama jestem przykładem Twojej bezinteresowności bo i u mnie rosną hosty z Jędrzejówki.
Siberko-to nie brak znajomości środowiska hościarzy,to po prostu świństwo świadomie wypowiedziane aby dyskryminować człowieka w oczach innych.:jeez:
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Tabaazko jesteś bezbłędna :devil1: :bravo:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2013 00:21 przez Roma.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Wrz 2013 00:37 #193254

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
:screem: ignorować! Dla zdrowia psychicznego doradzam kotenieńku :hearts:
P.S.

Gdybym wiedziała byłabyś mą ulubioną handlarą :silly: :P
Chodź jedziemy jednak do tej England :hug:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D