TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 04 Lip 2013 19:32 #175643

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
a dziękuję za perukowca :) przy tak dorodnym drzewku wskazane jest przysiąść i odpocząć od skwaru :)
Za młodu też lubiłem pokickać boso ale nie po ogrodzie bo ten babcia miała tuż za domem malutki a w sadzie, rano jeszcze jak rosa srebrzyła się na trawie :) fantastyczne uczucie :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 08:32 #175777

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Cudne włoskie wspomnienia i widoki, ale i u Ciebie w ogrodzie obrazki nie gorsze :) Czuje się tu wspaniały klimat, spokój. Tak romantycznie u Ciebie :)Nic tylko usiąść gdzieś z ksiażką...

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 08:45 #175781

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękna hotowa rabata :bravo: :bravo:
Ale masz już tam gąszcz,suuper, u mnie to jeszcze pustawo w porównaniu do Ciebie ;)
Wszystko jeszcze młode i małe i duzo mam przestrzeni trawnikowej,,,
ale niech tak zostanie,bo co moi męszczyźni będą robic,tylko rybki łowić :happy4:
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 08:47 przez anabuko1.

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 09:31 #175794

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Przywitam sie :) tekst w opracowaniu ;)

A Shropshire Lad

Attachment DPP_1604.jpg not found

Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 09:32 przez markussch01.

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 12:42 #175858

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Miło Cię gościć, Markusie :bye: Dzięki za uroczą różyczkę :kiss3:
Dla Ciebie kamelka, jeśli nie widziałeś wcześniej tej fotki w specjalistycznym wątku:

0063.JPG

Aniu, u mnie też trawnika sporo, ale i facetów dostatek, a Ci nie wyobrażają sobie ogrodu bez trawki ;)
O, chociażby w tym fragmencie ogrodu:

0139.JPG

Izo, dzięki za miłe słowa :) Rzeczywiście, lubimy spędzać czas w naszym ogrodzie - w sezonie to nasz drugi dom; tu jemy, odpoczywamy, przyjmujemy gości, pracujemy...

0224.JPG

Łukaszu, i właśnie po to jest trawka w ogrodzie - żeby móc sobie 'pokicać' boso po rosie ;)
Na drzewa czasami narzekam, ale w takie upały, cień, który dają jest bezcenny :cool3:

I jeszcze coś kolorowego - królowe lipcowego ogrodu:
Royal Sunset

Attachment 0158.JPG not found

Loretto

0208.JPG

Italia

0147.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 12:47 #175860

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daluś z tym chodzeniem boso to trzeba uważać :teach: u mnie nasiało się koniczyny :jeez: więc i pszczółki się uwijają na trawniku :silly:
Najlepiej nie stanąć bosą nożką B)

Ogród Dali '2013 05 Lip 2013 15:48 #175907

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, cieszę się, że wróciłaś i otworzyłaś furtkę do swojego ogrodu. Boso po trawie, też tak lubię :) Teraz królują w ogrodach lilie - u mnie ich brak więc pasę oczy Waszymi fotkami :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 07 Lip 2013 22:57 #176583

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fajnie, że już jesteś - wakacje zawsze są za krótkie ;) Też uwielbiam spacery po trawie na bosaka, a tak a pro po trawy - piękne to zdjęcie z ogromną trawą z wierzą kościoła w tle.

Ogród Dali '2013 07 Lip 2013 23:02 #176587

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
tak czekałaś na lilie i oto są :) pewnie zapachów coraz więcej unosi się w Twoim ogrodzie :)
u mnie z tych ogrodowych hortensja zaczęła kwitnąć i żurawki :)

Ogród Dali '2013 10 Lip 2013 13:38 #177300

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Łukaszu, tak, lipiec powinien kipieć kwiatami i kolorami, ale u mnie coś za dużo zielonego, za mało kwitnącego ;)
Muszę to zmienić! I już zaczęłam kupować byliny, bo stwierdziłam, że mam ich zdecydowanie za mało :flower2:
Lilie i liliowce kwitną, ale baardzo się w tym roku ociągają - w stosunku do poprzednich lat mam jakieś 2, 3 tygodnie opóźnienia :angry:
Hortensja ogrodowa też już zaczyna kwitnąć:

0128.JPG

Iwonko, tak jakoś miskant usadowił się na osi widoku naszego sobótkowego kościoła św. Jakuba ;)
A w ogóle trawy w moim ogrodzie to dopiero początek, ale chyba nie koniec, bo mają w sobie jakiś urok...
Te na poniższej fotce to zwykłe polne trawki, ale zostawiłam je, bo ładnie wyglądają, zwłaszcza jak się kłoszą:

0463.JPG

Marysiu, ranek bez spaceru po ogrodzie w piżamie i na bosaka, to ranek stracony B) Ciepłe poranki i wieczory są w naszym klimacie tak krótko, że trzeba maksymalnie je wykorzystać i nacieszyć się nimi :cool3: Bo przecież już 'od świętej Anki....'

0453.JPG

Joluś, u mnie też w trawniku koniczynek i innego zielska nie brakuje, więc uważam, uważam...Ale cieszę się, że jest sporo owadów, zwłaszcza pszczółek :wink2: Teraz chyba najbardziej uwijają się na skalniaku, gdzie kwitnie jakiś rozchodnik, ale za chwilę będą już budleje.
Kwitnie też trochę różyczek i choć to nie moja bajka i nie mam specjalnie do nich ręki, doceniam ich wyjątkową urodę i fotogeniczność:

0522.JPG

Attachment 0512.JPG not found

0305.JPG

Attachment 0258.JPG not found

061_2013-07-10.JPG

Te na początku są NN, ostatnia to Augusta Luiza, barokowa piękność, przedostatnia - Chopin, moje tegoroczne odkrycie! Zachwycam się nimod fazy maleńkiego pączka, do w pełni rozwiniętego, nawet przejrzałego kwiatu :eek3:

Wczoraj był upał. Każdy normalny człowiek w taką pogodę w wolnym czasie leży, kąpie się, opala, czyta w cieniu. Tylko nie ogrodnik. Od paru dni wkurzała mnie jedna rabata m.in. z liliami, które w większości teraz kwitną. Nie podobało mi się, że mają tam za mało słońca, że są rachityczne, że rabata zabałaganiona...No i wczoraj dojrzałam do zmian. Pomysł w głowie, realizacja natychmiastowa! A więc przesadzanie, wysadzanie, dzielenie...A wszystko w miłym towarzystwie popołudniowego słoneczka i chmary sympatycznych komarów :happy:
Ale jest! Jest lepiej, choć to jeszcze nie koniec. Rabata jest w półcieniu, więc na obrzeże poszły bordowe żurawki, drugi rząd to przywrotnik kwitnący teraz na złoto, w środku wielka piękna paproć, która mi się sama gdzieś tam wysiała nie wiadomo skąd, a bazą założenia mają być tawułki w różnych odcieniach różu. Jak skończę, pokażę. Lilie poszły na rabatę za bukszpanowym płotkiem, gdzie będzie ich więcej w ciepłych odcieniach żółci, pomarańczu i czerwieni (jeśli się nie obrażą, że przesadzałam je w czasie kwitnienia).
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia

Ogród Dali '2013 10 Lip 2013 13:53 #177303

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Dalu pohasałbym po Twoim ogrodzie i to o poranku, o którym wspomniałaś, spory jest :D mnóstwo roślin, jest co podziwiać i uchwycić w obiektywie :woohoo:

Ogród Dali '2013 10 Lip 2013 14:59 #177315

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Oj, oby tylko się nie obraziły ;) za to przesadzanie w taką pogodę...
Pomysł w głowie... hmmm... w mojej pustka... przynajmniej jeśli chodzi o moją zabałaganioną rabatę :oops:
W każdym razie na widok żółtych lilii zaczynam już zgrzytać zębami :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 10 Lip 2013 20:58 #177433

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
różyczki piękne :)
Lilie tez śliczności,a Italia :crazy: chyba taka mam,tylko moja ma 3 kwiatki,a twoja już duża,piękna :)
I hortensja śliczna :)

Ogród Dali '2013 10 Lip 2013 21:13 #177449

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dalu, to lubię! Szybkie decyzje i działanie... Bo jakby się tak dłużej zastanowić, to zaraz by wyszło, że to nie pora... ;) A lilie były posadzone w doniczkach czy w gruncie?
U mnie wszystkie w doniczkach, to ja nawet innego sposobu sadzenia nie znam... ;) Zakładam zatem, że w doniczkach, to się nawet nie zorientują, że coś się zmieniło...
Zastanawia mnie tylko ten przywrotnik, czy on nie zdominuje wszystkiego wokół... A nie wystarczyłyby same żurawki?

Ogród Dali '2013 12 Lip 2013 12:42 #178008

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Marto, u mnie wszystkie rośliny są posadzone bezpośrednio w gruncie, z liliami włącznie :) Więc przesadzanie ich w lipcu, w pełni kwitnienia było szaloną decyzją, ale 'głupi ma szczęście', bo właśnie skończyły się upały i zaczęły deszcze, więc wszystko, co przesadziłam i posadziłam pięknie się przyjęło :P
Z przywrotnikami masz rację - lubią się panoszyć, ale ja je lubię, gdyż ładnie wypełniają przestrzeń i dobrze rosną zarówno w słońcu, jak i w cieniu, co nie jest bez znaczenia w moim cienistym ogrodzie B) Ale przemyślałam swoją koncepcję raz jeszcze i zmniejszyłam ich liczbę na tej rabacie. Teraz muszę dokupić kilka ładnych tawułek w różnych odcieniach różu.
A tak n.p. podsadziłam przywrotnikami ozdobne wiśnie i jabłonki:

0383.JPG

Aniu, w tym roku lilie takie sobie, ale hortensje piękne! Właśnie hortensjom służy taka deszczowa pogoda.
Ale lilie też się starają jak mogą:
Hiawatha:

0064.JPG

NN

0059.JPG

Landini i NN

Attachment 0046.JPG not found

Gosiu, na szczęście pogoda wydaje się sprzyjać moim wyczynom, bo zrobiło się chłodniej i popaduje, więc wszystko ładnie się przyjmuje i nie obraża na szaloną ogrodniczkę.
Nie lubisz żółtych lilii, czy masz ich za dużo? Mnie się one teraz podobają, ale w dużej masie i w połączeniu z pomarańczowymi i czerwonymi tworzą fajną kompozycję :idea2: Nie mam jeszcze fotki poglądowej, więc póki co pomarańczowy portrecik:

0159.JPG

Łukasz, a co powiesz na taką fotkę pączka hortensji kosmatej? Prawda, że urodziwy on i fotogeniczny?

0129.JPG

A to cały krzaczek, spory w tym roku - ma dobrze ponad 1,5 metra i mnóstwo pączków:

Attachment 0148.JPG not found

Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 12 Lip 2013 12:52 #178010

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Dalu w życiu nie widziałem takiej hortensji :woohoo:
Pewnie, że doskonały obiekt do fotografowania, ma na sobie ciekawy meszek :garden1:
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 07:20 przez lukos1983.

Ogród Dali '2013 12 Lip 2013 22:59 #178230

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-mnie różne szalone pomysły przychodzą do głowy ale kwitnące lilie? :think: na to bym nie wpadła.Jednak masz rację do odważnych świat należy :bravo: :bravo: Wszystko co robię w ogrodzie to raczej spontaniczne wyczyny,te planowane jakoś nie mogą doczekać się realizacji.
Która to Landini?
Bardzo podoba mi się ta ciemna :supr3:

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 08:24 #178269

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
dala wrote:
u mnie też trawnika sporo, ale i facetów dostatek, a Ci nie wyobrażają sobie ogrodu bez trawki ;)
DEMENTUJĘ! Nawet STANOWCZO dementuję! :rotfl1: Tak naprawdę to podziwiam ogrody z pięknymi, wypielęgnowanymi trawnikami, bo wiem ile pracy wymaga jego utrzymanie w należytej kondycji ;)
Ciekaw jestem kwitnięcia Twojej hortensji kosmatej :)
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.528 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum