TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 20:35 #175055

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Joluś, nie zauważyłam, żeby coś się działo z roślinkami :) Są jak zwykle bujne, zielone, kwitnące; ale z pogodą zdecydowanie coś się dzieje - ja wzięłam same letnie rzeczy i, wierz mi, wieczorami marzyłam o polarze ;)

099.JPG

066_2013-07-02.JPG

065_2013-07-02.JPG

058.JPG

Hortensje dorastające do pierwszego piętra, bugenville obsypane kwiatami, czoisje pachnące upajająco :flower2:

A w domowym ogrodzie - też się dzieje, ale zwłaszcza wśród roślin cienio- i wilgociolubnych...
Hortensje wielkie jak dęby, a Asperka w tym roku przeszła samą siebie:

0402.JPG

Nie mówiąc o hostach i ich towarzyszach:

0532.JPG

...ale ostróżki też się postarały:

050_2013-07-02-2.JPG

...i jaśminowiec:

0442.JPG

Martusiu, to to moje melancholijne usposobienie... Wszechobecne piękno - roślin, krajobrazu - działa na mnie niesamowicie...
Ogród powoli zaczyna jakoś wyglądać ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2013 20:36 przez dala.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzesik

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 20:49 #175066

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Powoli ;) ja bym powiedziała, że w ekspresowym tempie :lol:
Faktycznie roślinność bujna i zdrowa, może tak łatwo się dostosowuje do warunków :think:
Takie hortensje :woohoo: to ja zamiast kilku musiałabym jedną zaledwie posadzić, ale dla takich kwiatów warto.

Moje dziecko z Bułgarii wróciło i ma podobne spostrzeżenia, wieczory i noce bardzo chłodne w porównaniu do dnia :supr:

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:22 #175092

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dalu, bardzo cieszę się, że do nas wróciłaś :)
Piękne obrazki z wakacji :cool3:

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:35 #175100

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ach ten klimat i także ta bujna roślinność nie to co u nas .W życiu takich wielgachnych hortensji się nie doczekamy :( Aspera fajnie podrosła będzie widok jak zakwitnie .Dalu fajnie ,że wróciłaś wypoczęta i akumulatorki masz naładowane
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:41 #175107

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Co dobre szybko mija... piękne Włochy ale piękniejsza jest nasza polska zieleń.... zwłaszcza w tym roku..lilie urocze..

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:45 #175112

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-witaj po uropie :flower1: teraz szybko nadrabiaj stracony czas i pokazuj swój zaczarowany ogród :kiss3:

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:46 #175113

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Daluś przepiękne widoki z wyjazdu i przepiękne widoki z Twojego ogrodu :P Lilijki zachwycające, pisałaś u mnie, ze są w tym roku w nie najlepszej kondycji..... wcale tego nie widać.... są zjawiskowe :P

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 21:58 #175126

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dalu, piękna Italia,piekne widoczki i piękne wspomnienia :bravo: ,aż i moje mi sie przypomniałay, :lol: ,,ale każdy czas się kończy,,,i nie ma to jak w domu :hug:
A w ogrodzie zgadza sie wszystko rośnie,a najbardziej zielsko :happy4: a deszcze wszędzie trochę napaskudziły roślinek :mad2:
Lilijki moje kochane,,,a Twoje takie śliczne,,,ja czekam jeszcze na orientalne,kiedy zakwitną i na ich cudny zapach :)
Ostrózki tez pięności,,,a jakie wielkie panie :flower1:
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2013 21:58 przez anabuko1.

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 22:36 #175159

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu, jak miło, że wstawiłaś fotki z moich ukochanych Włoch :hearts: . A gdzie zdjęcie przystojnego Włocha dla mnie? :search: - zamawiałam przecież :happy4: .

Lilie cudowne :woohoo: .

Cieszę się, że już jesteś :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali '2013 02 Lip 2013 22:53 #175169

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Dalu, :hug:
było Dolce Vita po włosku - przepiękne widoki. Miło, że się odrobinką z nami podzieliłaś, bo troszkę tam roślinności też można podpatrzeć. :thanks:

Ogród Dali '2013 03 Lip 2013 13:11 #175329

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Danielo, widoki i roślinność w tej część Włoch są przepiękne, ale - niestety- do takiego zdania doszło więcej osób i mimo że to jeszcze nie pełnia sezonu tłumy były okrutne :evil: Na szczęście, można było znaleźć mniej uczęszczane, a równie zachwycające zakątki :)

Dorotko, co ja zrobię, że jestem już w wieku, kiedy bardziej zachwyca mnie uroda morza, skał, roślin, ciekawej architektury, niż wypomadowani Włosi? :happy: Do tego jak już znalazłam takiego, co może by mi się podobał, to okazał się całkowicie niekumaty, bez znajomości żadnego języka ;) Gdyby nie moja szczątkowa znajomość włoskiego, musielibyśmy ograniczyć się do wzajemnego niemego podziwiania swojej urody :happy4:
W zastępstwie przystojnego Włocha - dla Ciebie Portofino od strony morza:

071.JPG

Aniu, nie było mnie nieco ponad tydzień, a mam wrażenie, że miesiąc :eek3: Tak się w ogrodzie wszystko pozmieniało...
Lilie u mnie w tym roku poniżej oczekiwań :( Dużo chorych, niektóre jakieś mikre, inne w ogóle nie wyrosły :mad2:
Też czekam na kwitnienie orientalnych :wink2:

Agnieszko, wiesz jak to jest - fotografuje się te najładniejsze zakątki i rośliny; ale - wierz mi - u mnie ten rok nie jest najlepszy dla lilii :(

Romuś, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że jestem już z powrotem w domu, w ogrodzie, na Forum B) Wyjazdy są fajne, pouczające, inspirujące, ale nie ma to jak własny ogród, zwłaszcza latem :cool3:

Alinko, powiem tak - i tam jest pięknie, i u nas. Trudno to porównywać, bo klimat inny, otoczenie, zwyczaje...Im tam wszystko rośnie jak na drożdżach, bez specjalnych zabiegów, może więc dlatego nie dbają tak o tę swoją wspaniałą roślinnność? Raz posadzona roślinka do gruntu, czy do donicy musi sobie radzić sama...

Jadziu, napatrzyłam się, napodziwiałam, nawąchałam i ... z radością wróciłam do swojego ogrodu :)

Pawle, część wakacji za mną, ale jeszcze w sierpniu czeka mnie przygoda z polskim morzem ;) I to całkiem niedaleko Twojego ogrodu :P

Jolu, już wyszłam na prostą, ale pracy było sporo...

Patrzę, patrzę na ten swój ogród i czegoś mi brakuje...Za mało kwitnie kwiatów :( Mamy lipiec, a u mnie wszechobecna zieleń - hosty szaleją, żurawki też, hortensje wielkie, ale jeszcze nie kwitną, lilie dopiero zaczynają, ostróżki już przekwitają...Gdzie te łany letnich kwiatów??? W innych ogrodach :happy:
U mnie jest po prostu za mało słońca; będę musiała trochę uporządkować swoje wielkie drzewa i krzaczory, bo jak tak dalej pójdzie, to będę musiała podziwiać ...różne liściory i odcienie zieleni.
A póki co muszę się zadowolić delikatną urodą mniej spektakularnych kwiatków, zazwyczaj białych lub pastelowych :flower2:
Dzwonek Poszarskiego

0375.JPG

Różyczka NN

0296.JPG

Hortensja pnąca

0206.JPG

Pęcherznica

064.JPG

Rodgersja kasztanowcolistna

057_2013-07-03.JPG

Perukowiec podolski

0392.JPG
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 13:13 przez dala.

Ogród Dali '2013 03 Lip 2013 13:40 #175335

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, piękne, energetyczne fotki i z wyjazdu, i z ogrodu. Wydaje się, że przywiozłaś piękną pogodę ze sobą. Dziś słoneczko, +28 w cieniu. :dance:

Ogród Dali '2013 03 Lip 2013 13:46 #175337

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu, ten widoczek więcej wart niż włoskie ciacho :happy: . Włochy odwiedzałam już kilkukrotnie i niezmiennie mnie zachwycają :hearts: .

Perukowiec piękną ma czuprynkę. Ja na swoim jeszcze w tym roku jej niestety nie będę miała - za młody mam krzaczek.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali '2013 03 Lip 2013 14:16 #175344

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Perukowca to widziałem prawdopodobnie w Ogrodzie Botanicznym, to był chyba spory okaz ale w ogóle pierwszy raz takie cudo na oczy widziałem :woohoo:
A właścicielka ogrodu już pewnie odpoczywa po wyrywaniu niepotrzebnego zielska zabierającego wodę roślinkom :flower:
Zazdroszczę takiego wypoczynku w zielonym gaju opatulonym kwitnącymi różami :)
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 14:16 przez lukos1983.

Ogród Dali '2013 03 Lip 2013 21:32 #175402

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dalu, takie przeżycia jak ta burza, nazywa się przygodą i się cieszy, że wyszło z niej obronną ręką! ;)
Oj po powrocie z krain południowych jakaś zbytnio krytyczna wobec swego ogrodu się stałaś.... Jak to za mało kwitnie? A lilie? Przecież już zaczęły, a to dopiero początek... Już za chwileczkę, już za momencik będzie kolorowo!
Myślę, iż to nie jest kwestia wieku, że wypomadowani Włosi nie zachwycają tak jak morze i góry! :rotfl1:

Ogród Dali '2013 04 Lip 2013 15:59 #175619

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Marto, ale lilie to za mało! Mnie się marzą łany kwitnących, wzajemnie przenikających się grup kwitnących kwiatuchów :flower2: Tak jak w ogrodach angielskich, gdzie o tej porze rabaty aż kipią, aż buchają od kwiatów :flower1:
Ale już mam pewne pomysły, jeszcze trochę pooglądam, poinspiruję się i jesienią do roboty! Przede wszystkim pod nóż pójdą niektóre drzewa i krzaczory, bo wielkie to, cienia daje mnóstwo, a pożytku niewiele, bo owoców w tym roku tyle, co kot napłakał :angry: A host, żurawek i paproci w ogrodzie mam tyle, że więcej już nie chcę!
Co do Włochów - jakoś nigdy nie gustowałam w śródziemnomorskim typie mężczyzny ;) Małe to, ciemne (włosy i opalenizna - żeby nie było, że rasistką jestem :P )), wybrylantynowane, wystrojone :happy4:
A jeśli o liliach mowa, to w końcu azjatki coś tam zaczynają pokazywać. To Loretto w przedogródku:

0208.JPG

Attachment 0195.JPG not found

Łukaszu, jakoś tak się porobiło, że we własnym ogrodzie to ja rzadko odpoczywam ;) Ciągle jest coś do zrobienia, ale my ogrodnicy chyba to lubimy. Chyba tylko wczesnym rankiem, kiedy robię obchód ogrodu, tylko spaceruję i podziwiam, chociaż i tak nie mogę się powstrzymać, żeby tu skubnąć, a tam oberwać...
Jeśli podobają Ci się perukowce, dla Ciebie taki widoczek:

0413.JPG

Dorotko, mój perukowiec to już dojrzały kawaler, ma już z kilkanaście lat i co roku muszę go mocno przycinać, żeby mi się za bardzo nie rozpanoszył. Ale za to co roku niezawodnie czaruje swoimi ślicznymi peruczkami.

Romku, nie mogę narzekać - od mojego przyjazdu jest piękna pogoda :cool3: Może nawet nieco zbyt ciepło, dlatego dzisiaj fotki robiłam o 6 rano. Uwielbiam latem ogród o tej porze.
Ponieważ wiem, że lubisz hosty, dla Ciebie rabata z hostami i liliowcami (jeszcze w pąkach).

0096.JPG

I jeszcze kilka porannych fotek:

Attachment 0045.JPG not found

0058.JPG

0079.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 04 Lip 2013 16:26 #175624

• Roma
  • Roma's Avatar
Teraz jestem w pełni usatysfakcjonowana :kiss3: bardzo brakowało mi widoków z Twojego ogrodu.Z liliami w tym roku mam ten sam problem,jakoś dziwnie słobo kwitną a niektórych nie mogę znaleźć.

Ogród Dali '2013 04 Lip 2013 16:32 #175626

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
No i pięknie jest,mimo,że cos tam nie kwitnie albo nie tak.Widać,że nie odbiera to Twojemu azylowi uroku i takim go lubimy,tę melancholię przewijającą się między Tobą a roslinami,wzajemne przenikanie.Odcisnęłaś na nim swe piętno,czyż to nie jest właściwa interpretacja? Myślę,że w innym ogrodzie nie byłabyś tak szczęśliwa.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.563 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum