TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 09:15 #178279

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dalu :bye:
Piękne róże,piękne lilie,ta Landini jest cuudna,musze sobie taka kupić,bo jej nie mam :)
A hortensja kosmata :ohmy: jeszcze takiej nie widziałam,ciekawa ładniutka, :P
Ile to ciekawych ,nowych roslinek na Forum można zobaczyć,,,
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 13:23 przez anabuko1.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 12:02 #178334

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Aniu, no, właśnie, dzięki forum wiele się uczymy, poznajemy nowe rośliny, podglądamy ciekawe rozwiązania :)
Hortensja kosmata wyrasta docelowo na wielki krzak, tak że trzeba jej zarezerwować w ogrodzie sporo miejsca, Ma wielkie, aksamitne liście i ciekawe kwiaty. Niebawem będzie kwitła, to pokażę.
A tymczasem kwitnie inna ładna hortensja- dębolistna. Też dosyć duża; ma charakterystyczną łuszczącą się korę.

01012.JPG

Pawle, tak na serio to ja uważam, że 'ogród bez trawnika, to jak żołnierz bez karabinu' :happy:
Trawnik uwypukla piękni roślin, stanowi dla nich wspaniałe tło; kilka dni temu pisałyśmy w czyimś wątku, że ogród po skoszeniu trawnika tak jakoś nagle ...pięknieje i osiąga swoją harmonię. Ja uwielbiam ten moment, chociaż mojemu trawnikowi daleko do wypielęgnowanych trawniczków angielskich, bo to i koniczynka w nim rośnie, i mech, i mniszek ;)
Ale angielscy ogrodnicy mają swoją receptę na piękną murawę, kosić, podlewać, kosić i po 300 latach trawnik będzie jak malowany :happy4:

0034.JPG

Romuś, właśnie ta ciemna to Landini. Niektórzy nawet mówią, że ona czarna jest :eek3:
Mam jeszcze kilka w takim głębokim kolorze, niebawem wkleję ich fotki.
A kwitnące lilie przesadziła i co więcej - mają się dobrze :silly: A nowa rabata zaczyna jakoś wyglądać - właśnie wróciłam z ryneczku ze śliczną różową tawułką :dance:

Łukaszu, to bardzo ciekawa hortensja, ma piękne liści, ciekawe pączki i kwiaty. Za kilka dni pokażę ją w pełnej krasie B)

A ponieważ dzisiaj sobota, to może znajdzie się czas na odpoczynek i wypicie małej kawki w kąciku słonecznym. Tym bardziej, że pogoda dzisiaj trochę lepsza :wink2: Zapraszam!

00811.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, waldek727

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 12:23 #178341

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ja siadam, tym bardziej, ze u nas pogoda pod psem. Leje i zimno, fuj.
Wczoraj, mysląc o tobie przesadzałam kwitnące lilie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 12:32 #178343

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Przysiadam się do Doroty,nie ma jak wizyta u pełnej ciepła gospodyni,potrzeba mi takiego wytchnienia w pieknym,dojrzałym ogrodzie,w miłym towarzystwie.U mnie zimno,leje,wieje.

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 13:00 #178347

• Poll
  • Poll's Avatar
Dalu, pamiętam Twój słoneczny kącik , miałas tam takie sliczne roczne pnącze o żółto-czerwonych kwiatach. Nie pamiętam nazwy ( mina???) , bo sama nie sieję .Masz je jeszcze?
Przeczytałam u mnie w wątku,ze trochę zbyt duzo cienia u Ciebie urosło, więc wpadłam zapytać: pod nóz pójda całe drzewa, czy będą tylko przycinane ( choć może nawet ogławiane?)?.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 13:34 przez Poll.

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 13:26 #178355

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu musisz dostawić krzesło ,bo i ja przysiadam sie w tak pieknym kąciku, :bravo:
Kawka tu smakuije na pewno wybornie :tongue2: I jaki duży masz oleander :ohmy:

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 13:43 #178357

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu cudnie i kolorowo u Ciebie. Wspaniałe lilie.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 14:19 #178368

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To i ja skorzystam z zaproszenia :P , choć u mnie pogoda niezła, to chwilkę na kawę znajdę z przyjemnością :silly:
Widzę, że The Fairy szaleje :lol: , u mnie po deszczach została różą płożącą :dazed:

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 14:31 #178371

• Roma
  • Roma's Avatar
U mnie kolejny deszczowy dzień,więc z przyjemnością przysiądę się do tak sympatycznego towarzystwa :hug:
Dalu-już zapisałam nazwę tej lilii i zacznę w odpowiednim czasie poszukiwania :kiss3:

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 21:39 #178545

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dalu, te przywrotniki w roli osłaniaczy całkiem dobrze się sprawdzają...
Znaczy można sadzić lilie bez doniczek, można i w trakcie kwitnienia przesadzać! :lol:
Ja też ostro teraz przesadzam ;) i moje rośliny nawet się nie zorientowały...
Naszło Cię na tawułki, no proszę, nie wiadomo, co komu pisane... ;)
Bardzo mi się podoba to, co napisałaś o trawniku... Jeszcze 300 lat i mój będzie super! :rotfl1: Na razie jest taką łączką...malowniczą! :rotfl1:

Ogród Dali '2013 13 Lip 2013 22:35 #178587

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Daluś :hug: u Ciebie tradycyjne przepięknie i stylowo :kiss3:

Ogród Dali '2013 14 Lip 2013 11:48 #178678

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Dalu :dance: przysiadłem właśnie u Ciebie na kawkę :coffe:

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 16:40 #179076

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Witaj Łukaszu, częstuj się, smakuj i zwiedzaj ogród :drink1:

0276.JPG

Małgosiu, w podzięce za miłe słowa, piękna lilia Evina:

Attachment 0219.JPG not found

Martusiu (artam), okazuje się, że jak się bardzo chce, to wszystko można ;) Moje lilie nawet nie zdążyły się zorientować, że zmieniły miejscówkę. Podobnie zresztą żurawki i przywrotniki.
Powolutku kupuję też tawułki - marzy mi się ich spora kępa w różnych odcieniach różu. Tymczasem jet już Ametyst i nieco ciemniejsza NN:

0306.JPG

Romuś, Landini ma piękny, głęboki, aksamitny kolor, ale te jaśniejsze też są ładne :flower2:
Shocking:

0376.JPG

Marto (markita), moja The Fairy jest nie do zdarcia! Co roku kwitnie obficie od czerwca do pierwszych przymrozków. Próbuję ją nieco podpierać małym drewnianym płotkiem, ale po deszczu też się pokłada.

0119.JPG

Moniko, jeśli lubisz lilie, to u mnie masz ich dostatek :happy: A co powiesz na takie?
Yellow Tiger:

0225.JPG

Aniu, zapraszam, zapraszam, miejsca jest dosyć! Wszyscy goście się zmieszczą :dance:
Oleander rzeczywiście jest już wielki, mimo że co roku jesienią ostro go przycinam. W tym roku późno i kiepsko kwitnie, ale ma zdecydowanie za mało słońca :think:

0356.JPG

Polu, na pewno masz na myśli jednoroczne pnącze - powój gwiezdny (mina lobata). W tym roku go nie siałam, gdyż co roku próbuję wysiać coś nowego. Padło na Asarinę - to również piękne pnącze, ale póki co słabo kwitnie; może jeszcze się rozkręci:

0385.JPG

Drzew wycinać nie będę, oczywiście. Tylko je obniżę i porządnie prześwietlę ;)

Dorotko, Ewuniu, pogoda trochę się zepsuła, ale zaproszenie nadal aktualne :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 20:59 przez dala.

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 17:15 #179089

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Jeżeli zaproszenie aktualne to i ja się przysiądę :oops: w jednym z najpiękniejszych ogrodów w Oazie :bravo:

Muszę kiedyś zobaczyć Twój ogród choćby za płota :P Tyle pięknych roślin które mi się podobają. Cały sezon można coś podziwiać.
Na wiosnę azalie i RH, teraz lilie i cała reszta której nie bedę wyliczać bo mnie północ zastanie przy kompie :happy:

Co ja słyszę Dalu, chcesz usuwać drzewa? :eek3: Ja ciągle sadzę i cienia jak na lekarstwo.
Pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 17:16 przez madzia.

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 17:18 #179091

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Serwus Dala ,zawsze cudnie w ogrodzie :)
Oleandra nie przycinaj na jesien corocznie jezeli juz to najlepiej czesciowo,albo raz bardziej zdecydowanie (cały) co 3-4 lata oczywiscie mozna modelowac przycinajac pojedyncze galazki
Przycięty jesienia nie kwitnie obficie w nastepnym roku - wybieram wariant pośredni :)
Nie wiem jak dlugo siedzi w pieknej beczce (kiedys Ci gwizdnę ;) )jezeli dlugo wyciagnac ,przyciac korzenie o 1/3 (moze podzielic ?) dostanie nowych sil witalnych

Pozdrawiam Markus

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 18:12 #179104

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Widzę, że azarina Ci zakwitła :ohmy: . Ja się bardzo zawiodłam na tej roślince :unsure: . Po wysadzeniu do gruntu bardzo długo w ogóle nie rosła, teraz dopiero troszkę zaczyna, ale gdybym zamierzała sobie co nieco nią zasłonić, byłabym bardzo zawiedziona :angry: . O kwiatach chyba w ogóle mogę zapomnieć.
Na szczęście kobea rośnie zdrowo, czy to w gruncie, czy na tarasie :silly: , jak dla mnie niezawodna :woohoo:

A tak z ciekawości, jak wygląda u Ciebie cała azarina dzisiaj? Moja ma 15 cm :evil:
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 18:13 przez r-xxta.

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 20:41 #179156

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu,piękne lilie,bardzo je kocham i to te rózne i tak juz mam od dzieciństwa,pamietam lilie w naszym ogrodzie :hearts:
Tawułka,śliczna,delikatna :)
No i ta róza,jaka ona szeroka ,osypana kwieciem,,,śliczna :wink2:

Ogród Dali '2013 15 Lip 2013 20:47 #179160

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
W końcu Dalu doczekałaś się lilii :) Pachnąco się zrobiło, kwieciście.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.485 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum