TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 22 Lip 2013 15:53 #180892

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Tak wszyscy piszą o tym Niechcieju, a same wysprzątane i wypielegnowane ogródki pokazują :P Kokietujecie koleżanki, kokietujecie, a choćby przekwitłe kwiatostany z róż to kto usuwa - krasnale - a roboty z tym co nie miara B)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 22 Lip 2013 17:12 #180909

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Danielo :bye:
Cudny te zółty liliowiec :hearts:
Tak patrzę,skąd wy macie takie piękne,wysokie lilie, :P moje nie sa takie wysokie,może ze 2. ;)
A reszta to normalne,
Wprawdzie na wiosnę dokupiłam drzewiastych 2 ale też nie wielkie jeszcze były,może na drugi rok poskoczą ;)

Ogród Dali '2013 22 Lip 2013 21:45 #181002

• Roma
  • Roma's Avatar
Ach te lilie, prawie czuję ich zapach. Dalu u mnie również jakimś cudem robią się puste miejsca tam gdzie wcześniej kwitły lilie :(
Do końca miesiąca to nawet nie mam czasu upajać się ich widokiem i zapachem.Trójka rozwydrzonych małolatów n karku :jeez: Armagedon to dobre słowo na tę okoliczność :angry:

Ogród Dali '2013 24 Lip 2013 16:46 #181475

• selli7
  • selli7's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Anabuko 1, wysokość lilii zależy w dużym stopniu od rodzaju gleby.U Dali z tego co wiem jest lekka i przepuszczalna, więc dobrze rosną i odmiany wysokie będą wysokie.Na glinie te same będą zawsze niższe :)

Ogród Dali '2013 24 Lip 2013 21:14 #181522

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dala wrote:
jak dla mnie to ciągle za mało, tym bardziej, że mają zwyczaj ginąć w tajemniczych okolicznościach :eek3:
A może jednak zacząć sadzić lilie w doniczkach? Bo pewnie za tymi zniknięciami, tak, jak przypuszczasz, stoją nornice... Ta żółta lilia utraciła wszelki umiar! :eek3:
Dalu, a te Twoje cebulki się jakoś dzielą i mnożą tak same z siebie? U mnie nic takiego nie następuje... Jedną taką mam z 5 lat i ona cały czas jest jedna... Eeee... Inne młodsze tak samo... Ja jestem z frakcji liliowcwej! ;)

Ogród Dali '2013 25 Lip 2013 16:09 #181746

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Dalu wśród bujnej zieleni Twojego ogrodu kolorowe lilie to jak motyle kolorowe które w różnych miejscach przysiadły pięknie Ci wyrosły. To teraz ich czas :P

Ogród Dali '2013 25 Lip 2013 16:51 #181752

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Isiu, dzięki za miłe odwiedziny :kiss3: Rzeczywiście teraz w ogrodzie królują lilie i liliowce :flower2:

02010.JPG

Martusiu, fakt, to chyba nornice zżerają mi moje lilie, ale jakoś za leniwa jestem na sadzenie cebul w doniczkach, tym bardziej, że moje jednak mnożą się i często po roku, dwóch mam już dwa albo trzy pędy...A w donicy chyba nie miałyby miejsca...No i przecież nornice też muszą coś jeść, a ja przynajmniej co roku mogę sobie dokupić nowe ślicznotki :happy: Chociaż dzisiaj jestem zła na Lilypol - kolejna lilia zakwitła i kolejna pomyłka; miała być piękna Brasil z różową obwódką na płatkach, a jest zwykła biała :evil: Czytałam wiele pozytywnych opinii o tym sklepie, ale moje doświadczenia z nimi są BARDZO ZŁE!!!

Selli, dziękuję za odpowiedź Ani :) Z tymi liliami zresztą to różnie bywa - są takie, które wyrastają na dwa metry, pięknie się mnożą i mają po 15 kwiatów na pędzie, a są też i takie 'wzrostu siedzącego psa' z jednym marnym kwiatkiem...

Romuś, dobrze wiem, że kochasz swoje wnuki i jesteś szczęśliwa, że spędzają u Ciebie wakacje :hearts: , ale rozumiem, że taka trójka małolatów może być męcząca ;) Powinnaś może spróbować zrobić z nich ogrodników, a przy okazji pomogą Ci przy roślinkach?
Ponieważ jesteś zmęczona, zapraszam na chwilkę relaksu w kąciku cienistym - kawka już się robi, a lody będą z polewą morelową z morelek dopiero co zerwanych z drzewka :drink1:

0266.JPG

Aniu, lilie rozrastają się i robią większe z roku na rok, tak więc Twoje z pewnością też Cię zachwycą! Podobnie liliowce, zwłaszcza te odmianowe najpierw kwitną jednym kwiatkiem, a jak już 'zaskoczą', to pokazują na co je stać :flower1: Moje jeszcze mnie nie zadowalają.

01810.JPG

01710.JPG

Iwonko, coś tam robimy; czasami Niechciej odpuści nieco, zwłaszcza jak jest trochę chłodniej - tak jak dzisiaj. Zaraz mam zajęcia (wiem, że są wakacje, ale poprawkowicze muszą pilnie pracować), ale wieczorem planuję trochę się pokrzątać po ogrodzie, tym bardziej, że w weekend mam gości i wstyd pokazać im taki zapuszczony ogród :oops:

Na Białej rabacie zakwitły floksy. Na szczęście białe, czego nie można powiedzieć o liliach - tutaj białe okazały się być pomarańczowymi :mad2:

0226.JPG

Kwitnie też agapant. Ten nie zaskoczył mnie kolorem - ma jak zwykle czysto niebieskie, kuliste kwiatostany:

0307.JPG
Załączniki:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 16:53 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzesik, chester633

Ogród Dali '2013 25 Lip 2013 17:15 #181757

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też w tym roku sporo pomyłek z Lilypolu :jeez: , ale najpiękniejsze Corvara i Extravaganza się zgadzają :woohoo:

Ogród Dali '2013 25 Lip 2013 21:06 #181803

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Dalu już kiedyś pisałam, że masz bajkowy ogród. Lilie i liliowce to wrażenie jeszcze tylko potęgują. Przepiękny biały floks,biały to jeden z moich ulubionych kolorów. W tym roku też sprawiłam sobie agapanta, ale kwiatami tymczasem nacieszę oko w Twoim ogrodzie, mój maluszek niech rośnie. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Ogród Dali '2013 26 Lip 2013 16:55 #182053

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, właśnie opycham się morelami i kończę knedle z nimi :) Trzeba wykorzystać do maksimum sezon :dance: To zdjęcie ze stolikiem urocze, ech chciałoby się przysiąść :)
Agapantem znowu kusisz - już nawet klikałam "kup teraz", ale wstrzymałam rękę. Jakoś nie wierzę, że go przechowam zimą :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 29 Lip 2013 21:07 #182755

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Jeśli już kwiat, TO KWIAT LILII!!! dla mnie jest numerem JEDEN.
A u Ciebie Daluś jest się czym zachwycić. :hug:

Ogród Dali '2013 29 Lip 2013 22:16 #182779

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Lucynko, zgadzam się z Tobą - lilia to kwiat doskonały! Zwłaszcza że jest jej tyle odmian, że coś dla siebie znajdą i minimaliści, i wielbiciele form bardziej barokowych.
U mnie kwitną od miesiąca i właściwie nie ma dnia, żeby nie otwierały się nowe:

Attachment 0259.JPG not found

00814.JPG

Marysiu, teraz, w czasie tych upałów w tym kąciku wypoczynkowym spędzamy sporo czasu :) Cień, jaki tam panuje jest bezcenny! W taką pogodę dopiero można docenić zalety dużych drzew :cool3:

0236.JPG

Agapant nie jest taki trudny do przechowywania - wystarczy mu nie ogrzewane, widne pomieszczenie i delikatne podlewanie zimą. A kwitnie ładnie kulistymi, koronkowymi kwiatami w ślicznym błękitnym kolorze:

01211.JPG

Martusiu, też lubię białe kwiaty - stąd moja biała rabata :flower2: Wprawdzie jeszcze mnie nie satysfakcjonuje, ale - gonię króliczka ;) Teraz zdobią ją właśnie floksy, ale też liatry, złocienie, odętki, ostróżki i oczywiście lilie.

Attachment 0097.JPG not found

Martusiu (markita), Ekstawaganza rzeczywiście śliczna - byłam, widziałam, podziwiałam! Miałaś szczęście, że dostałaś najładniejsze zamówione. Ja jestem głęboko rozczarowana liczbą pomyłek :angry: Jakoś wydawało mi się, że to solidniejszy sklep...

U mnie od kilku dni panują iście pustynne upały. Pustynne, bo oprócz gorąca jest piekielnie sucho; deszcz nie padał od trzech tygodni. Wczoraj w dzień w cieniu było 35 stopni, a o pierwszej w nocy - przeszło 30 :eek3: Taka pogoda nie jest sprzymierzeńcem ogrodu - jest oklapły, zakurzony...
Kiepsko spaliśmy - było duszno, parno, gorąco. A rano wyskoczyłam jak zwykle do ogrodu, a tam - przykra niespodzianka. Niespodziewanie złamała się wielka, obciążona mnóstwem owoców gałąź jabłoni i spadła na rabatę hostowo-liliowcową, niszcząc wiele roślin :placze: Dzisiaj mieliśmy sporo pracy z usuwaniem tego wszystkiego :angry:
A było tak:

0248.JPG

Na pocieszenie zaczynają kwitnąć budleje - lubię je, bo przyciągają mnóstwo motyli i innych owadów:

01711.JPG

...powoli rozkręca się też asarina, wyhodowana przeze mnie z nasinek:

Attachment 00511.JPG not found

Wiadomość z ostatniej chwili - grzmi, wieje i pada. Gwałtowna burza!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Grzesik, chester633, Margolka

Ogród Dali '2013 29 Lip 2013 22:34 #182787

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, afrykańskie upały i wredne komary też odebrały mi chęć do pracy w ogrodzie.
Twój ogród to zawsze wykwintna uczta dla oczu. :thanks:
A ta ulubiona hosta to 'Whirlwind'.

Ogród Dali '2013 30 Lip 2013 10:26 #182832

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ach jak miło przysiąść na chwilkę i upajać się zapachami Twojego ogrodu, choć wirtualnie to raczej barwami ;) , są one jednak tak wymowne, że niemal czuć ich zapach :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2013 10:28 przez piku.

Ogród Dali '2013 30 Lip 2013 11:02 #182846

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dalu :hug: mam nadzieję, że burza oszczędzila Twoje piękne rabatki. Dębolistna już ma zaklepane miejsce w moim ogrodzie ;)
Podobnie jak Marysia już miałam klikać kup teraz Agapanta i wciąż miałam wątpliwości co do zimowania .... jednak gdy zaprezentowałas swojego takiego pięknego i okazałego :woohoo: postanowiłam ,że spróbuję :bye:

Ogród Dali '2013 30 Lip 2013 13:34 #182900

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Juz druga filizanke kawy kończę Dalu :) wielka przyjemnie spacer po Twoim ogrodzie :) wyjsc sie nie chce
Ciekawa niebieska Asarina pnąca ladny ksztalt kwiatow
Dzisiaj nie przysiadam przy cienistym stoliku :) zasiedziałbym sie na amen

Pozdrawiam Markus

Ogród Dali '2013 30 Lip 2013 22:34 #183124

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Chyba jabłonka wyczytała, że narzekasz na nadmiar cienia... I zareagowała... Ale hedera przy pniu się ostała?
Lilie nie tak, jak trzeba kwitną? Ale przecież to kwiat doskonały, więc jakby tam nie kwitł... :lol:
Moje nowe zakupy liliowe wskazują na to, że jestem minimalistką... Ale nie! :rotfl1: Błędnie coś odczytały...
Dalu, a ja zamierzam przenieść cebule na inne miejsce, takie właśnie jedyne, które wyzwoliły się z donicy i rozprzestrzeniły...Kiedy najlepiej to zrobić? Przekwitły z tydzień temu...

Ogród Dali '2013 30 Lip 2013 22:55 #183137

• Roma
  • Roma's Avatar
Daluś-skwapliwie skorzystałam z zaproszenia,tym bardziej,że można u Ciebie w cieniu drzew wypić kawkę a przy tym upajać się pięknymi widokami.Od hortensji trudno wzrok oderwać.
Aby być sprawiedliwą muszę powiedzieć,że dziewczynki bardzo starały się pomagć, codziennie podlewały wszystkie kwiaty doniczkowe a jest ich całkiem sporo.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum