TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 13 Sie 2013 12:59 #185876

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Grzesiu, ani psikus, ani dla kontrastu ;) Szkarłatka kwitnie na biało i dlatego znalazła miejsce na Białej Rabacie. Ale nie wiedziałam tego, ze kwitnienie jest dosyć niepozorne i krótkie, a szkarłatne owoce utrzymują się stosunkowo długo. Tak to wygląda teraz od drugiej strony:

049szkaratka.JPG

Jdziu, pogoda na szczęście się zmieniła - dzisiaj jest 20 stopni i sporo chmurek, więc da się żyć :) Lilie powolutku kończą swój wspaniały spektakl, więc trzeba się nimi nacieszyć:

Attachment 041liliaBrasilia.JPG not found

Attachment 039liliaNN.JPG not found

Attachment 043liliaVenezuela.JPG not found

Aniu, niewykluczone, zwłaszcza że mój hibiskus jest z siewki, którą dostałam parę lat temu od koleżanki. Dzisiaj to ponad dwumetrowy krzaczor, który muszę po kwitnieniu ostro przycinać, bo inaczej zasłoniłby mi całkiem okno.

Martusiu, i u Ciebie w końcu pewnie popadało B) A nawłoci i na moich okolicznych łąkach jest pod dostatkiem...Ale jakoś przyzwyczaiłam się do mojego ogrodowego, nawłociowego szpaleru i tak sobie jest:

002nawo_2013-08-13.JPG

Małgosiu, upały się skończyły, roślinki odetchnęły, choć deszczu nadal za mało...Więc podlewam, zwłaszcza hortensje:

022hortensjaAspera.JPG

Ewo, tym razem to nie był przypadek, bo na tej rabacie sadziłam same białe roślinki. Przypadkiem były te kolorowe lilie i tulipany, które sprzedają nieuczciwi sprzedawcy jako białe :angry: W tamtym miejscu ogrodu, w pólcieniu, na tle żywopłotu białe kwiaty stanowią ładnie odcinającą się plamę...

A że lubię biały kolor to wiadomo! Dawno nie pokazywane moje dwa białaski w swojej strategicznej pozycji - stąd mają dobry widok na cały ogród, a jednocześnie lubią się wygrzewać w promieniach rannego słońca:

006GucioiPty.JPG

...i na koniec ogrodowy lampionik w roli głównej:

047lampka.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 13 Sie 2013 13:10 #185879

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dalu,jakże zadroszczę cienia,chłodu,deszczu.....u mnie najmniejszej kropli do tej pory,pieski są cudne,ja jestem maniaczka zwierzęca brzydko mówiąc,podobaja mi sie wszystkie........ :rotfl1: masz świetny lampionik ogrodowy,pasuje jak ulał do stoliczka i reszty wystroju,używasz go?ciekawy efekt świetlny musi stwarzać,bardzo lubię wszelkie detale w ogrodach,sa równie potrzebne jak rosliny.

Ogród Dali '2013 13 Sie 2013 13:16 #185881

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Całkiem pokaźne u ciebie jeszcze kwitnienie tych lilii. U mnie ścięłam ostatki. Susza dokończyła dzieła.
Dalej nie pada, dziś pod chmurką, ale na deszcz sie nie zanosi, do tego goraco okrutnie.
Psiaki słodkie :)
Szkoda, że się nie sppotkamy, ale co się odwlecze.... ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Dali '2013 13 Sie 2013 13:22 #185883

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dalu, jakbyś zgadła :happy3: , właśnie przeszła u mnie błyskawiczna burza, padało... minutę i 19 sekund :rotfl1: . Moje pomysłowe dziecko stoper włączyło, stąd jestem taka dokładna :rotfl1: . Jak na razie to jedyny "deszcz" od miesiąca :pinch: , a w tej chwili już znowu piecze niemiłosiernie :jeez:

Ogród Dali '2013 13 Sie 2013 22:35 #185941

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-mimo tej suszy w Twoim ogrodzie jest pięknie i kolorowo a lampion? :eek3: co tu dużo gadać,wystarczy popatrzeć.Na naszych terenach niestety bardzo się ochłodziło i od kilku dni kilka razy dziennie pada deszcz.Z wody się cieszymy ale z zimna nie za bardzo.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2013 22:35 przez Roma.

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 12:33 #186028

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daluś i u nas się ochłodziło znacznie, dzisiaj tylko 22 stopnie.
Oj zatęsknimy jeszcze za tymi upałami :rotfl1: Takie życie, że człowiek marudny :happy4:
Twoje hortensje nie noszą żadnych śladów suszy, moje już w większości zbrązowiały :oops:
Pieski zadowolone z pogody :) na takim delikatnym słoneczku to się można wylegać :lol:
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 12:34 przez pamelka.

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 13:15 #186034

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Witaj Dalu :bye:
Na tym forum w Twoim wątku jeszcze mnie nie było. Przeglądam foteczki i tak się zastanawiam- ta nawłoc ci się nie rozsiewa? Kiedyś przyniosłam suche badyle do okrycia paru roślin w ogrodzie na zimę i pamiętam 2 lata wszędzie siewki- teraz jest 3 rok i nadal gdzieniegdzie znajduje pojedyncze sztuki.

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 13:43 #186036

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A ja nie wiedziałam, że nawłoć tak bardzo lubią owady :oops: , tym bardziej nie wyproszę jej z ogrodu B)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 21:36 #186123

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wiesiu nawet jest miód nawłociowy,piekna roslina,szkoda tylko,że zapowiada jesień...

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 22:02 #186135

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Wiesiu, muszą ją lubić, bo w czasie kwitnienia aż grubo na niej owadów :) Więc uważam, że jeśli w ogrodzie jest takie mniej formalne miejsce, to nawłoć z całą pewnością powinna w nim zagościć :flower2:

Paulo, jakoś daję radę - nawłoć rośnie na wąskim pasku ziemi z jednej strony ograniczonym murkiem, a z drugiej często koszonym trawnikiem, więc nie bardzo ma gdzie się rozsiewać ;)

Jolu, jest zdecydowanie chłodniej, ale deszczu znowu nie widać na horyzoncie :angry: Dobrze chociaż, że słońce nie jest już takie palące...Ale masz rację - zatęsknimy jeszcze za ciepełkiem i słoneczkiem. Już dzisiaj z przyjemnością wystawiłam buzię do słońca, bo w cieniu było po prostu ...zimno :eek3:

Romuś, u Ciebie zimno i deszczowo, u nas chłodno, ale znowu sucho :angry: Chociaż turyści, którzy przyjechali na długi weekend są zadowoleni - pogoda wymarzona do zwiedzania i wycieczek w góry :)

Marto, tej wody ciągle mało...I znowu nie zanosi się na deszcz :(

Dorotko, też mam nadzieję, że w końcu będzie okazja do spotkania :drink1: I już się cieszę!

Ewo, lampionik jest często używany, a jakże! Do środka wkładam świeczkę i efekt wieczorem jest niesamowity, gdy kolorowe szkiełka rzucają śliczne refleksy!

Z deszczu najbardziej cieszyły się hostki:

037kwiatkihosty.JPG

...i hortensje

020hortensjeKyushu.JPG

Kordylina ładnie kontrastuje z kwitnącymi właśnie hortensjami:

016kordylina.JPG

02111floksyihortensje.JPG

Moje tegoroczne petunie w ciekawym ciemnym kolorze z białymi obwódkami:

046petunia.JPG

Za chwilę po liliach pozostanie tylko wspomnienie, ale o tej trudno mi będzie zapomnieć - jest piękna!

014ScarletDelight.JPG

...a tak wygląda po przekwitnięciu gailardia. Tyż piknie ;)

018gailardia.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 14 Sie 2013 22:02 #186136

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Grzesik wrote:
Zza białej rabaty wychyla się szkarłatka, psikus czy tak dla kontrastu? ;)
Jako dumna właścicielka (od niedawna) białej rabaty powiem tak, nie bądźmy tacy ortodoksyjni! :lol: Prawda, Dalu?
Czysto białe lilie w nadmiarze? Na białą, może szkarłatkę zasłonią... ;)
Nienawistny widok nawłoci zdzierżyłam ;) Z coraz większym trudem szturm nawłoci odpieram... :mad2:

Ogród Dali '2013 15 Sie 2013 08:20 #186177

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
No to chyba, że tak. Nawet jeśli to bardzo łatwo się wyrywa te małe siewki.

Ogród Dali '2013 18 Sie 2013 18:31 #186695

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Paulo, nawłoć już przekwitła, ale owady miały używanie przez jakiś czas!
Teraz przeniosły się na kwitnące hortensje bukietowe:

008hortensjebukietowe.JPG

Marto, choćbym bardzo chciała, to nie mogę być ortodoksyjna w kwestii białej rabaty; niestety w przypadku cebul nigdy nie ma pewności co do zgodności odmianowej :angry: Dzisiaj 'popełniłam' zamówienie na cebule i nabyłam lilie św. Antoniego, o których dawno marzyłam. Oczywiście na białą...
A co tam teraz jeszcze kwitnie? Ot, chociażby ta naparstnica:

024naparstnica.JPG

Ale swoje pięć minut mają teraz w moim w ogrodzie zdecydowanie hortensje:

016hortensjaAnabelle.JPG

018hortensjeidomek.JPG

...chociaż coś tam jeszcze się różowi:

007raTheFairy.JPG

009lobeliabylinowa.JPG

011lobeliab.-Kopia.JPG

Na dwóch ostatnich fotkach lobelia bylinowa, która wróciła do mojego ogrodu po kilku latach przerwy. NO, wiem, że słabo zimuje, ale spróbuję, raz jeszcze, bo naprawdę mi się podoba...
W ogrodzie sucho jak cholerka...Zaraz zabieram się za wieczorne podlewanie, bo na deszcz się nie zanosi...Nie lubię takiego wymęczonego ogrodu :(
Dzisiaj, jak już pisałam wyżej, zamówiłam cebule u Benka ;) Lilie, tulipany i narcyzy. Fajna była opcja megapak i cebul na kg za naprawdę niewielkie pieniądze. A tulipany wg mnie ładnie wyglądają posadzone w dużych grupach. Zresztą inne cebulowe też. Lilipol mi się naraził, więc bojkotuję.
Długi weekend powoli się kończy. W piątek byłam we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym, ale o tej porze tam też bez szału. Rośliny wysuszone, chore, smętne, a już kasztanowce wyglądają okropnie, prawie łyse...Zrobiłam kilka fotek, ale jeszcze nie wgrałam. Podobnie jak z wczorajszej wycieczki do Książa, gdzie odbywała się świetna impreza - Weekend Tajemnic. Mnóstwo wykładów, prelekcji, pokazów; nas zainteresowały te związane z historią Dolnego ŚLąska. To niesamowite, ile tajemnic i skarbów kryją jeszcze te ziemie...
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2013 21:02 przez dala.

Ogród Dali '2013 18 Sie 2013 20:55 #186732

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dalu, u mnie też na białej właśnie sobie kwitnie w najlepsze żółtawa trytoma! :lol: Ale tak pięknie kwitnie...
W przypadku hortensji to 5 minut trwa dość długo, za to je lubię, ostatnio kupiłam trzy nowe i wcale nie zamierzam na tym poprzestać! Hortensje też posadziłam na białej... Takie odmiany, które najpierw zielenieją, a dopiero potem różowieją nieco... Moja biała zatem taka... biała, ale z pewnymi wybrykami! ;)
Powodzenia z lobeliami! Ja bardzo je lubię i u mnie zimowały kilka lat, aż do pamiętnej złej zimy... Może czas do nich powrócić... Gdyby jeszcze były białe! ;) A może są?

Ogród Dali '2013 18 Sie 2013 21:17 #186749

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dalu :bye:
Piękne lilie masz :hearts: Piękne hortensja,u mnie Anabelka już przekwiła :(

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 15:26 #186889

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Serwus Dala
Ogrod bogaty w roznorodnosc rolin zawsze ladnie wyglada,wszedzie cos wzrok przykuwa.Uroku dodaja wszelakie praktyczne ozoby np.lampionik :)

Super dualny-monitoring ogrodu żaden myszek nie przesliznie sie :) ... ostro interweniuja piesie ? we wrzesniu juz chlodniej może dwie pary spodni listonosz ;) przyodziac powinien.. :happy3:

Pozdrawiam Markus

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 19:02 #186931

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moja droga Dalu, witam serdecznie po długiej przerwie!
Ciężko mi będzie nadrobić wszystkie zaległości, ale to co widzę na ostatnich stronach wystarcza do absolutnego zachwytu nad Twoim ogrodem... rośliny niesamowicie dorodne, rosną Ci wspaniale... Widzę, że masz Asperę - jak Ci się sprawuje i czy okrywasz ją zimą?
Pozdrawiam Cię serdecznie,
A

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 19:23 #186937

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, na zdjęciach nie widać suszy wcale ;) Jak zwykle można pozachwycać się kondycją Twoich roślin :) Mnie zainteresowało co innego - masz wiele roślin domowych wynoszonych na lato do ogrodu: szeflerę, oleandra, kordylinę... Czy potem one jakoś się mieszczą zimą w domu :silly: Ja mam z tym problem, gdzie je upchnąć :happy:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.611 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum