Grzesiu, ani psikus, ani dla kontrastu
Szkarłatka kwitnie na biało i dlatego znalazła miejsce na Białej Rabacie. Ale nie wiedziałam tego, ze kwitnienie jest dosyć niepozorne i krótkie, a szkarłatne owoce utrzymują się stosunkowo długo. Tak to wygląda teraz od drugiej strony:
Jdziu, pogoda na szczęście się zmieniła - dzisiaj jest 20 stopni i sporo chmurek, więc da się żyć
Lilie powolutku kończą swój wspaniały spektakl, więc trzeba się nimi nacieszyć:
Attachment 041liliaBrasilia.JPG not found
Attachment 039liliaNN.JPG not found
Attachment 043liliaVenezuela.JPG not found
Aniu, niewykluczone, zwłaszcza że mój hibiskus jest z siewki, którą dostałam parę lat temu od koleżanki. Dzisiaj to ponad dwumetrowy krzaczor, który muszę po kwitnieniu ostro przycinać, bo inaczej zasłoniłby mi całkiem okno.
Martusiu, i u Ciebie w końcu pewnie popadało
A nawłoci i na moich okolicznych łąkach jest pod dostatkiem...Ale jakoś przyzwyczaiłam się do mojego ogrodowego, nawłociowego szpaleru i tak sobie jest:
Małgosiu, upały się skończyły, roślinki odetchnęły, choć deszczu nadal za mało...Więc podlewam, zwłaszcza hortensje:
Ewo, tym razem to nie był przypadek, bo na tej rabacie sadziłam same białe roślinki. Przypadkiem były te kolorowe lilie i tulipany, które sprzedają nieuczciwi sprzedawcy jako białe
W tamtym miejscu ogrodu, w pólcieniu, na tle żywopłotu białe kwiaty stanowią ładnie odcinającą się plamę...
A że lubię biały kolor to wiadomo! Dawno nie pokazywane moje dwa białaski w swojej strategicznej pozycji - stąd mają dobry widok na cały ogród, a jednocześnie lubią się wygrzewać w promieniach rannego słońca:
...i na koniec ogrodowy lampionik w roli głównej: